Pohjois-Suomi

Hir­ven­met­säs­tys alkaa koko maassa ensi lauantaina – pyyntilupia vähemmän Pohjois-Suomessa

Hirvenmetsästäjät ovat liikkeellä ensi lauantaista lähtien. KUVA: Kontiainen Jarmo
Pohjois-Suomi 10.10.2019 10:29
Taina Virolainen

Hirvenmetsästys alkaa koko maassa lokakuun toisena lauantaina. Lapissa sekä Kuusamossa ja Taivalkoskella alkaa tuolloin metsästyskauden toinen jakso hirvien kiimarauhoituksen jälkeen.

Muualla maassa vahtimismetsästyksen lisäksi myös muut metsästysmuodot tulevat sallituiksi.

– Hirven pyyntilupia myönnettiin noin kahdeksan prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Pyyntilupamäärän vähentyminen kohdentui pitkälti Pohjois-Suomeen, riistapäällikkö Jani Körhämö Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Syksyn ja talven jahdeissa on käytössä 50 385 hirven ja 58 094 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa, ellei pyyntiluvan ehdoissa ole muuta määrätty.

Hirvijahti jatkuu täysimittaisena vuoden vaihteeseen saakka, minkä jälkeen hirveä saa metsästää ilman koiraa tammikuun 15. päivään saakka. 

Hirvitalousalueille asetetut tavoitteet tähtäävät koko maassa 68 000–85 000 yksilön talvikantaan. 

Aluetason tilannetietoa hirvenmetsästyksen etenemisestä voi seurata ajantasaisesti kaikille avoimesta riistahavainnot.fi -palvelusta.

Suomen riistakeskus suosittelee metsästysseuroja ja -seurueita kirjaamaan tiedot kaadetuista eläimistä sekä metsästyksen yhteydessä tehdyistä hirvihavainnoista mahdollisimman ajantasaisesti sähköiseen palveluun.

Näin hirvisaaliin ja -havaintojen kertymistä oman metsästysalueen ympäristössä voidaan seurata ja käyttää kertyvää tietoa metsästyksen suunnittelussa hyödyksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Käyttäkää toki savutonta ruutia, ettei ilmasto aivan keikahda lopullisesti. Noloa olisi, jos suomalaisten hirvenpyytäjien takia koko maailman elinolosuhteet vaikeutuisivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän perällä ammutaan hirviä kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Tiedetään epävirallisen riistanvalvojan vierailleen kylässä 1967 lokakuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harva oululainen ylipainoinen jaksaa kävellä edes kilometriä tavallisessa metsässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyypä vetaista maastopuku päälle ja lähteä valvomaan pyyntiä. Lintusia siinä samalla poimia reppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirviä pitää jättää enemmän susille ja karhulle että eivät tule ilmeisen päälle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Pohjois-Suomi autioituu vauhdilla niin eipä täällä enää ole kuskeja kolaroimassa hirvien kanssa. Turha myöskään sääliä näitä metsänomistajia, jotka ovat syntyneet eritasoiset kultalusikat suussa jokainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinku meikä, oon hirviporukassa ja saan ilmaiset lihat vuodeksi. Lisäksi perin 300h mettää ja pellot päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä päin liha ei oo ilmasta. Kun maksetaan lupamaksut, seuramaksut, polttoaineet, koiran ylläpito ym, niin hintaa sille "ilmaiselle lihalle" kertyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvä, että Pohjois- Suomessa on annettu vähemmän pyyntilupia ja vastaavasti Etelä- ja Keski- Suomessa enemmän. Pohjoisessa kun ei ole liikenne suurta joten onnettomuuksiakaan ei juurikaan tapahdu. Siellä missä on paljon liikennettä on hyvä, että hirvikannat pidetään alhaalla. Kuitenkaan ei nykyään hirvikolareissa menetetä ihmishenkiä kuin erittäin harvoin, joten kolareiden perusteella ei pohjoiseen tarvitse lupia perustellusti lisätä. Näin saadaan kuitenkin Suomen hirvikanta pidettyä elinvoimaisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on kyllä totta. Nykyautoilla on helpompi välttää yhteenottoja hirvien kanssa, ja jos kolari tuleekin, niin hirvi on ainoa henkensä heittänyt. Vakuutus sitten korvaa aineelliset vahingot. Ainakaan turvallisuustekijöiden takia ei ole enää tarvista lahdata enempää hirviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melko monella kuitenkin on alle 10 vuoden vanha auto, jota voidaan sanoa turvallisuuden puolesta jo nyky- autoksi.
Ainahan tuolla tientukkoina on niitä toyotia, mutta niihin harvemmin hirvet törmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lupien vähentäminen johtaa hirvikolareihin ja turhiin ihmishenkien menetykseen. Metsänomistajan omaisuuskin on vaarassa taimikkotuhojen takia. Riistakeskuksen / yhdistysten virkamiehet tulisi saada vastuuseen toisen omaisuuden vahingoittamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirvien kaatolupien vähentäminen jälleen kerran tarkoittaa käytännössä sitä, että hirvikolarit tulevat taas lisääntymään Pohjois-Suomessa ja ongelmat kasvavat myös alueemme mänty- ja rauduskoivutaimikoissa, joissa jo nytkin hirvet vahingoittavat vuosittain valtavia taimikkoalueita. Metsästäjien pakastimet halutaan pitää täysinä vuodesta toiseen vahingoista piittaamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä pointtiasi? Ensin valitat, että lupia on vähennetty ja samalla olet sitä mieltä että metsästäjän pakastin on täynnä?
Eiköhän lupien väheneminen vähennä lihan määrää myös pakastimessa? Ainakin itse olen luullut niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulo ei ole tiedon väärti. Jos kaatolupien määrää lisättäisiin pysyväisesti niin paljon, että hirvikanta esim. puolittuisi, tarkoittaisi se sitä, että metsästäjien olisi selvästi vaikeampaa saada vuosittain pakastimensa täytettyä hirvenlihalla. Menikö perille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää sitä metsässä sallia olla muutakin elämää kun tukkipuuta.
Ei ne hirvet syömisellään saa niitä puita loppumaan. Kunhan tuottoa tulee niin ei näköjään välitetä muista organisemeistä juuri ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi nousi teille useissa paikoissa
187
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
69
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image