Pohjois-Suomi

Hir­ven­met­säs­tys alkaa koko maassa ensi lauantaina – pyyntilupia vähemmän Pohjois-Suomessa

Hirvenmetsästäjät ovat liikkeellä ensi lauantaista lähtien. KUVA: Kontiainen Jarmo
Pohjois-Suomi 10.10.2019 10:29
Taina Virolainen

Hirvenmetsästys alkaa koko maassa lokakuun toisena lauantaina. Lapissa sekä Kuusamossa ja Taivalkoskella alkaa tuolloin metsästyskauden toinen jakso hirvien kiimarauhoituksen jälkeen.

Muualla maassa vahtimismetsästyksen lisäksi myös muut metsästysmuodot tulevat sallituiksi.

– Hirven pyyntilupia myönnettiin noin kahdeksan prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Pyyntilupamäärän vähentyminen kohdentui pitkälti Pohjois-Suomeen, riistapäällikkö Jani Körhämö Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Syksyn ja talven jahdeissa on käytössä 50 385 hirven ja 58 094 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa, ellei pyyntiluvan ehdoissa ole muuta määrätty.

Hirvijahti jatkuu täysimittaisena vuoden vaihteeseen saakka, minkä jälkeen hirveä saa metsästää ilman koiraa tammikuun 15. päivään saakka. 

Hirvitalousalueille asetetut tavoitteet tähtäävät koko maassa 68 000–85 000 yksilön talvikantaan. 

Aluetason tilannetietoa hirvenmetsästyksen etenemisestä voi seurata ajantasaisesti kaikille avoimesta riistahavainnot.fi -palvelusta.

Suomen riistakeskus suosittelee metsästysseuroja ja -seurueita kirjaamaan tiedot kaadetuista eläimistä sekä metsästyksen yhteydessä tehdyistä hirvihavainnoista mahdollisimman ajantasaisesti sähköiseen palveluun.

Näin hirvisaaliin ja -havaintojen kertymistä oman metsästysalueen ympäristössä voidaan seurata ja käyttää kertyvää tietoa metsästyksen suunnittelussa hyödyksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Käyttäkää toki savutonta ruutia, ettei ilmasto aivan keikahda lopullisesti. Noloa olisi, jos suomalaisten hirvenpyytäjien takia koko maailman elinolosuhteet vaikeutuisivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän perällä ammutaan hirviä kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Tiedetään epävirallisen riistanvalvojan vierailleen kylässä 1967 lokakuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harva oululainen ylipainoinen jaksaa kävellä edes kilometriä tavallisessa metsässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyypä vetaista maastopuku päälle ja lähteä valvomaan pyyntiä. Lintusia siinä samalla poimia reppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirviä pitää jättää enemmän susille ja karhulle että eivät tule ilmeisen päälle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Pohjois-Suomi autioituu vauhdilla niin eipä täällä enää ole kuskeja kolaroimassa hirvien kanssa. Turha myöskään sääliä näitä metsänomistajia, jotka ovat syntyneet eritasoiset kultalusikat suussa jokainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinku meikä, oon hirviporukassa ja saan ilmaiset lihat vuodeksi. Lisäksi perin 300h mettää ja pellot päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä päin liha ei oo ilmasta. Kun maksetaan lupamaksut, seuramaksut, polttoaineet, koiran ylläpito ym, niin hintaa sille "ilmaiselle lihalle" kertyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvä, että Pohjois- Suomessa on annettu vähemmän pyyntilupia ja vastaavasti Etelä- ja Keski- Suomessa enemmän. Pohjoisessa kun ei ole liikenne suurta joten onnettomuuksiakaan ei juurikaan tapahdu. Siellä missä on paljon liikennettä on hyvä, että hirvikannat pidetään alhaalla. Kuitenkaan ei nykyään hirvikolareissa menetetä ihmishenkiä kuin erittäin harvoin, joten kolareiden perusteella ei pohjoiseen tarvitse lupia perustellusti lisätä. Näin saadaan kuitenkin Suomen hirvikanta pidettyä elinvoimaisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on kyllä totta. Nykyautoilla on helpompi välttää yhteenottoja hirvien kanssa, ja jos kolari tuleekin, niin hirvi on ainoa henkensä heittänyt. Vakuutus sitten korvaa aineelliset vahingot. Ainakaan turvallisuustekijöiden takia ei ole enää tarvista lahdata enempää hirviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melko monella kuitenkin on alle 10 vuoden vanha auto, jota voidaan sanoa turvallisuuden puolesta jo nyky- autoksi.
Ainahan tuolla tientukkoina on niitä toyotia, mutta niihin harvemmin hirvet törmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lupien vähentäminen johtaa hirvikolareihin ja turhiin ihmishenkien menetykseen. Metsänomistajan omaisuuskin on vaarassa taimikkotuhojen takia. Riistakeskuksen / yhdistysten virkamiehet tulisi saada vastuuseen toisen omaisuuden vahingoittamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirvien kaatolupien vähentäminen jälleen kerran tarkoittaa käytännössä sitä, että hirvikolarit tulevat taas lisääntymään Pohjois-Suomessa ja ongelmat kasvavat myös alueemme mänty- ja rauduskoivutaimikoissa, joissa jo nytkin hirvet vahingoittavat vuosittain valtavia taimikkoalueita. Metsästäjien pakastimet halutaan pitää täysinä vuodesta toiseen vahingoista piittaamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä pointtiasi? Ensin valitat, että lupia on vähennetty ja samalla olet sitä mieltä että metsästäjän pakastin on täynnä?
Eiköhän lupien väheneminen vähennä lihan määrää myös pakastimessa? Ainakin itse olen luullut niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulo ei ole tiedon väärti. Jos kaatolupien määrää lisättäisiin pysyväisesti niin paljon, että hirvikanta esim. puolittuisi, tarkoittaisi se sitä, että metsästäjien olisi selvästi vaikeampaa saada vuosittain pakastimensa täytettyä hirvenlihalla. Menikö perille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää sitä metsässä sallia olla muutakin elämää kun tukkipuuta.
Ei ne hirvet syömisellään saa niitä puita loppumaan. Kunhan tuottoa tulee niin ei näköjään välitetä muista organisemeistä juuri ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:11
Stora Enson kunnossapitoyhtiön yt-neuvottelut päättyivät Oulussa – 24 työntekijää irtisanotaan
14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
12:39
Kaksi joukkoampumista nosti tunteet pintaan väkivaltaan tottuneessa Meksikossa
95
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
43
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
38
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
35
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
22
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
18
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
18
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image