Pohjois-Suomi

Harvinaisuus saapui asemapihalle

Henkilöjunan saapuminen Raahen asemalle on harvinainen näky. Edellisen kerran juna toi matkustajia Raaheen elokuussa 1999 radan satavuotisjuhlien merkeissä. KUVA: Timo Myllykoski
Pohjois-Suomi 30.6.2007 0:00
Timo Myllykoski

Raahen rautatieaseman pihalla ihmeteltiin perjantaina harvinaisuutta oikein joukolla. Junia asemapihan kautta kulkee kyllä päivittäin, mutta ei sellaisia, jotka tuovat matkustajia kaupunkiin.

Perjantaina tällainenkin ihme pitkästä aikaa nähtiin, kun VR:n ja sen tytäryhtiöiden eläkeläisten Oulun osasto järjesti lättähattumatkan Oulusta Raaheen.

"Matka oli suorastaan onnistunut", kehui konduktööri Jouni Paakinaho kolmen yhteen kytketyn lättähatun pysähdyttyä asemapihalle.

Juna toi Raaheen Paakinahon laskelmien mukaan yli 200 matkustajaa. Oulun ja Raahen välillä lättähattu pysähtyi kaikkiaan kuusi kertaa, ja matkustajia nousi kyytiin yhtä lukuunottamatta kaikilta asemilta. "Osa osti vain menolipun. He päättävät vasta perillä lähtevätkö paluukyydillä takaisin vai jäävätkö Raaheen", tiesi konduktööri kertoa.

Lättähattumatkalle osallistunut oululainen Lasse Härkönen oli matkassa puhtaasta kiinnostuksesta, koska hän ei ole aikaisemmin matkustanut junalla Oulun ja Raahen välistä reittiä. Lättähatun kyyti sen sijaan oli nuorelle miehelle entuudestaan tuttua.

"Tunnelma junassa oli mukava. Porukka muisteli vanhoja aikoja, koska suurin osa matkustajista oli kuitenkin varttuneempaa väkeä", Härkönen kertoo.

Rautatie Raaheen valmistui vuonna 1899 ja jatko-osa satamaan saakka heti seuraavana vuonna. Koska rautatieliikenne ei kuitenkaan vastannut raahelaisten odotuksia kasvattamal
la kaupunkia riittävästi satamakaupunkina ja liikenteen välittäjänä, myytiin Raahen Rautatie -osakeyhtiön puuhaama yksityinen Raahen ja Tuomiojan välinen rata kalustoineen vuonna 1926 VR:lle.

Vuosien kuluessa junavuorot Raaheen vähenivät, ja lopulta syksyllä 1966 kaikki henkilöliikenteen vuorot korvattiin linja-autoilla.

Junamatkailua harrastava Lasse Härkönen ei osaa ottaa kantaa siihen, kannattaisiko Oulun ja Raahen välinen säännöllinen henkilöjunaliikenne aloittaa uudelleen.

"Reitti on ihan mukava ja kyllähän tuolla välillä on paljon taajamia, mutta en tiedä kannattaisiko liikenne palauttaa. Sitä pitäisi varmasti selvittää tarkemmin."

Lättähattua vastassa ollut Raahen kaupunginjohtaja Kari Karjalainen ei usko henkilöjunaliikenteen palaavan Raahen asemalle. Aikoinaan 20 vuotta VR:n palveluksessa työskennellyt Karjalainen sanoo henkilöjunaliikenteen palauttamisen olevan kuitenkin raahelaisille hyvä haave.

"Se vain on niin kamalan kallista, joten se haave tuskin koskaan toteutuu", hän toteaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
12:49
Kiihtelysvaaran kirkkopalolle ei löytynyt järjellistä motiivia –"Kyse on ollut päähänpistosta"
49
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
44
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
36
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
24
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
22
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image