Pohjois-Suomi

Fennovoiman Pyhäjoen ydin­voi­ma­la­hank­keen isot, en­na­koi­mat­to­mat viivästykset jatkuvat

Rakentamislupaa varten Fennovoiman tulee toimittaa mittava lupa-aineisto STUKille. –Noin 90 prosenttia aineistosta on jo meillä, mutta sen saaminen virheettömäksi ottaa vielä aikansa, ydinvoimalahankkeen projektijohtaja Minna Forsström sanoo. KUVA: Teija Soini
Pohjois-Suomi 6.10.2018 8:13
Raimo Pirttikoski

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalan paineastian valmistus lykkääntyy ja automaation päätoimittajan valinta menee uusiksi.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä ei pidä viivästyksiä merkittävinä.

Isot, ennakoimattomat viivästykset Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahankkeessa näyttävät jatkuvan.

Voimalan ydinreaktorin paineastian osien valmistuksen Ukrainassa oli määrä päästä alkamaan viimeistään alkusyksystä, mutta Säteilyturvakeskuksen (STUK) siunausta hankkeelle ei ole vieläkään saatu.

– Jouduimme palauttamaan rakennesuunnitelmia ja määritelmiä Venäjälle, koska niissä oli jonkin verran epäselvyyksiä. Kun paperit on saatu takaisin ja tarkastettu, toimitamme ne STUKille. Niiden on oltava virheettömiä, ydinvoimalahankkeen projektijohtaja Minna Forsström kertoo Kalevalle.

– STUKissa aineiston arviointiin menee oma aikansa. Nyt arvioimme, että takeiden valmistus menee ensi vuoden puolelle. Ilman muuta tällä on suora vaikutus hankkeen kokonaisaikatauluun.

Paineastia on ydinvoimalan keskeisin osa, jonka sisälle ydinreaktorin uraanipolttoainesydän asennetaan. Sillä alkaa olla kiire, vaikkei Fennovoimalla vielä ole edes ydinvoimalansa rakentamislupaa. Paineastian valmistaminen kestää lähes neljä vuotta.

Vielä toissa vuonna tavoitteena oli, että osien valmistus alkaisi jo kesällä 2017 ja valmis paineastia olisi Pyhäjoella vuonna 2020.

Yllättäen myös ydinvoimalan automaation päätoimittajaksi toissa kesänä valittu Rolls-Royce on vaihtumassa, koska venäläinen Rosatom ja brittiläinen Rolls-Royce eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen tarkemmissa sopimusneuvotteluissa.

Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä uskoo, että vaikka hanke on selvästi myöhässä aiemmin ilmoitetusta aikataulusta, mitään dramaattista viivästymistä ei ole luvassa.

– Minulla ei ole tiedossani mitään sellaista, mikä viittaisi Olkiluoto 3:n tapaiseen vuosikymmenen viivästymiseen. Puhumme nyt paljon pienemmistä asioista, Härmälä sanoo.

Lue lisää 06.10.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (101)

Minäpä sanon totuuden. Pyhäjoelle ei tule ydinvoimalaa koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä tuo hanke pitää hylätä heti kun eivät edes kysyneet asukkaitten lupaa silloin sitä ei olisi tullut mitään lupaa ku kaikki viisaat olisi saaneet antaa tietonsa heti hylkyyn tuo törky laitos

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielipidekyselyjen mukaan kaksi kolmasosaa pyhäjokisista kannattaa tätä hanketta, lähikunnissa ollaan myös myönteisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt menee vaikeaksi Fennon projekti. Erityisesti tuo laitoksen turva-automaation toimittajan vaihtuminen tulee aiheuttamaan todella suuria ongelmia. Nyt joudutaan aloittamaan uuden automaatiotoimittajan etsiminen ja pitkäaikaiset sopimusneuvottelut täysin puhtaalta pöydältä. Siihen menee aikaa vähintään vuosi, pahimmassa tapauksessa vuosikausia. Vasta sen jälkeen alkaa automaation suunnittelu.

Pitää muistaa, että STUK vaatii rakentamislupaa varten järjestelmäkuvaukset kaikista laitoksen systeemeistä, myös automaatiosta.

Alkaa näyttämään aika selvältä, että rakentamislupaa ei saada edes vuonna 2020.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kuin henkselit hankkeen päälle!Järkyttävää möhlimistä koko touhu!Nyt voi lopettaa kun ei ole rakennuslupaakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää ydinvoimaa Suomeen ja sen jälkeen voidaan purkaa vesivoimalat ja entisöidä pohjoisen joet. Jokainen joka epäilee venäläisten kanssa tehtävää yhteistyötä voisi miettiä loviisan ydinvoimaloita. Onko niissä ollut mitään ongelmia, ei ole. Jos ajatellaan länsimaisia kumppaneita, meillä on hyvä esimerkki ranskalaisista. Olkiluodon ydinvoimala on 9 vuotta myöhässä ja herra tietää milloin on valmis. Lisää yhteistyötä venäläisten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Ranskassa ei osata autoa tehdä niin miten ydinvoimaloita, ,,tai jostainhan on aloitettava

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinne Loviisaan atomivoimalat tehtiin kylläkin Neuvostoliittolaisiin komponetteihin perustuen, ei Venäläisiin.,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loviisan voimalat suunniteltiin valtaosin Suomessa. Neuvostoliitosta toimitettiin vain reaktorit apulaitteineen ja turbiinit, joista osa taisi tulla Ukrainasta. Reaktorin suojarakennus suunniteltiin ja rakennettiin Suomessa, koska idässä niitä ei alun perin edes ollut. Teräksiset suojakuoret valmisti Wärtsilä. Valvontaan ja ohjaukseen tarvittavan instrumentaation toimitti Siemens ja prosessitietokoneen kotimainen valmistaja Nokia.

Projektia ohjasivat suomalaiset ja omistus on alusta lähtien ollut 100%:sti suomalainen. Asiat ovat aivan toisella tolalla Hanhikiven Helmessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä viivästyksen tarkoittavat sitä, että tämäkään voimala ei tule koskaan tuottamaan voittoa omistajilleen vaan jauhaa vuosia kallista sähköä asiakkailleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vetää ruksit koko ydinvoimalasuunnitelman päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alusta saakka olen protestoinnut Hanhikivi-hanketta vastaan ja linja tulee jatkumaan loppuun saakka. En kyyristele venäjä-pelon alla kuten eivät muutkaan isänmaamme parasta ajattelevat joita löytyy onneksi pilvin pimein maastamme. Suuria ja avoimia kysymysmerkkejä roikkuu toki ilmassa kuten kestääkö STUK: in selkäranka Venäjän paineet nyt kun henkilöstön levoton liikehdintäkin juoruaa vaihtopenkiltä uutta ja epäilemättä Venäjämielisempää verta vauhdittamaan rakennusluvan saamista. Mutta pelko pois,Hanhikivelle hautajaiset ja keskitytään tuuleen aurinkoon ym. uusiutuvaan. Eli irti fossiilisesta ja Fennovoima-Rosatom sudenkuopasta niin kyllä se siitä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten hyvä mutta aurinko ja tuuli ei vain riitä, ei edes pieneksi osuudeksi. Sen jo saksalaiset ovat karvaasti todenneet ja polttavat nyt hiiltä suljettujen ydinvoimaloiden vuoksi noeten ilman ja tuottaen järjettömästi hiilidioksidia. Ydinvoimaa tarvitaan ehdottomasti tulevaisuudessa ja nykyään suunniteltuakin enemmän. Vesivoiman ohella ainoa puhdas tuotantomuoto jolla saadaan tasaisesti ja jatkuvasti tuotettua valtion tasolla merkittävä määrä energiaa. Venäjältä hankkiminen oman keskustelunsa aihe mutta se ei muuta ydinvoiman tarpeellisuutta mihinkään suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tetosi ovat vanhentuneita. Saksalla on coal exit- ohjelma, joka vahvistaa aivan näinä päivinä lopullisen hiilestä luopumisen aikataulun. Asiantuntijat uskovat että päätökseksi tulee hiilen polttamisen kielto viimeistään vuonna 2030. Uusiutuvan energian määrä riittää jo, pitää enää ratkaista energian varastointi tuotantohuippuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä olikin sitten sähköntuotanto. Ongelmana vaan tuo huippujen varastointi. No oletetaan että siihen löydetään joku ratkaisu eikä todeta sitten 2030 että eipä onnistunutkaan. Miten sitten kun lähdetään ratkomaan kaukolämmityksen, liikenteen, lentoliikenteen jne siirtämistä sähköön (tai vetyyn jonka tuotanto sekin vaatii sähköä), mistä se sitten saadaan? Ja silloin alkaa sitten ensimmäisten nyt rakennettujen tuuli ym voimaloiden elinkierto loppua ja ne pitää alkaa uusia eli tuplainvestoinnit. Aurinko ja tuuli ovat kivoja joo mutta eivät ne ratkaise oikeasti ihmiskunnan energian tarvetta. Vaikka niiden hyötysuhde kasvaisi taivaisiin on energia niin hajallaan ympäristössä että sen kerääminen on toivotonta. Ydinenergia on polttoaineessa niin tiiviisti että muut eivät voi kilpailla. Vesivoimasta enää hyödyntämättä vuorovesi ja harvalla mannermaalla siihen mahdollisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei suotava hanke. tehkää siihen niemeen sitten vaikka tuuli myllyjä mutta ei ydinsaastetta. Ruotsille tukikohaksi jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllättävän paljon on patoutunutta ja perittyä vihaa olemassa. Tähän aiheeseen se kannattaa purkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (101)

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image