
Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalan paineastian valmistus lykkääntyy ja automaation päätoimittajan valinta menee uusiksi.
Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä ei pidä viivästyksiä merkittävinä.
Isot, ennakoimattomat viivästykset Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahankkeessa näyttävät jatkuvan.
Voimalan ydinreaktorin paineastian osien valmistuksen Ukrainassa oli määrä päästä alkamaan viimeistään alkusyksystä, mutta Säteilyturvakeskuksen (STUK) siunausta hankkeelle ei ole vieläkään saatu.
– Jouduimme palauttamaan rakennesuunnitelmia ja määritelmiä Venäjälle, koska niissä oli jonkin verran epäselvyyksiä. Kun paperit on saatu takaisin ja tarkastettu, toimitamme ne STUKille. Niiden on oltava virheettömiä, ydinvoimalahankkeen projektijohtaja Minna Forsström kertoo Kalevalle.
– STUKissa aineiston arviointiin menee oma aikansa. Nyt arvioimme, että takeiden valmistus menee ensi vuoden puolelle. Ilman muuta tällä on suora vaikutus hankkeen kokonaisaikatauluun.
Paineastia on ydinvoimalan keskeisin osa, jonka sisälle ydinreaktorin uraanipolttoainesydän asennetaan. Sillä alkaa olla kiire, vaikkei Fennovoimalla vielä ole edes ydinvoimalansa rakentamislupaa. Paineastian valmistaminen kestää lähes neljä vuotta.
Vielä toissa vuonna tavoitteena oli, että osien valmistus alkaisi jo kesällä 2017 ja valmis paineastia olisi Pyhäjoella vuonna 2020.
Yllättäen myös ydinvoimalan automaation päätoimittajaksi toissa kesänä valittu Rolls-Royce on vaihtumassa, koska venäläinen Rosatom ja brittiläinen Rolls-Royce eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen tarkemmissa sopimusneuvotteluissa.
Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä uskoo, että vaikka hanke on selvästi myöhässä aiemmin ilmoitetusta aikataulusta, mitään dramaattista viivästymistä ei ole luvassa.
– Minulla ei ole tiedossani mitään sellaista, mikä viittaisi Olkiluoto 3:n tapaiseen vuosikymmenen viivästymiseen. Puhumme nyt paljon pienemmistä asioista, Härmälä sanoo.
Lue lisää 06.10.2018 Kalevasta.
Kommentoi ()
Paljon ulkoilmassa vai..
??
Minäpä sanon totuuden. Pyhäjoelle ei tule ydinvoimalaa koskaan.
kyllä tuo hanke pitää hylätä heti kun eivät edes kysyneet asukkaitten lupaa silloin sitä ei olisi tullut mitään lupaa ku kaikki viisaat olisi saaneet antaa tietonsa heti hylkyyn tuo törky laitos
Mielipidekyselyjen mukaan kaksi kolmasosaa pyhäjokisista kannattaa tätä hanketta, lähikunnissa ollaan myös myönteisiä.
Kyllä nyt menee vaikeaksi Fennon projekti. Erityisesti tuo laitoksen turva-automaation toimittajan vaihtuminen tulee aiheuttamaan todella suuria ongelmia. Nyt joudutaan aloittamaan uuden automaatiotoimittajan etsiminen ja pitkäaikaiset sopimusneuvottelut täysin puhtaalta pöydältä. Siihen menee aikaa vähintään vuosi, pahimmassa tapauksessa vuosikausia. Vasta sen jälkeen alkaa automaation suunnittelu.
Pitää muistaa, että STUK vaatii rakentamislupaa varten järjestelmäkuvaukset kaikista laitoksen systeemeistä, myös automaatiosta.
Alkaa näyttämään aika selvältä, että rakentamislupaa ei saada edes vuonna 2020.
Ei muuta kuin henkselit hankkeen päälle!Järkyttävää möhlimistä koko touhu!Nyt voi lopettaa kun ei ole rakennuslupaakaan.
Lisää ydinvoimaa Suomeen ja sen jälkeen voidaan purkaa vesivoimalat ja entisöidä pohjoisen joet. Jokainen joka epäilee venäläisten kanssa tehtävää yhteistyötä voisi miettiä loviisan ydinvoimaloita. Onko niissä ollut mitään ongelmia, ei ole. Jos ajatellaan länsimaisia kumppaneita, meillä on hyvä esimerkki ranskalaisista. Olkiluodon ydinvoimala on 9 vuotta myöhässä ja herra tietää milloin on valmis. Lisää yhteistyötä venäläisten kanssa.
Jos Ranskassa ei osata autoa tehdä niin miten ydinvoimaloita, ,,tai jostainhan on aloitettava
ei niitä autoja osata muuten tehdä vennäälläkään.
Sinne Loviisaan atomivoimalat tehtiin kylläkin Neuvostoliittolaisiin komponetteihin perustuen, ei Venäläisiin.,
Loviisan voimalat suunniteltiin valtaosin Suomessa. Neuvostoliitosta toimitettiin vain reaktorit apulaitteineen ja turbiinit, joista osa taisi tulla Ukrainasta. Reaktorin suojarakennus suunniteltiin ja rakennettiin Suomessa, koska idässä niitä ei alun perin edes ollut. Teräksiset suojakuoret valmisti Wärtsilä. Valvontaan ja ohjaukseen tarvittavan instrumentaation toimitti Siemens ja prosessitietokoneen kotimainen valmistaja Nokia.
Projektia ohjasivat suomalaiset ja omistus on alusta lähtien ollut 100%:sti suomalainen. Asiat ovat aivan toisella tolalla Hanhikiven Helmessä.
Nämä viivästyksen tarkoittavat sitä, että tämäkään voimala ei tule koskaan tuottamaan voittoa omistajilleen vaan jauhaa vuosia kallista sähköä asiakkailleen.
vetää ruksit koko ydinvoimalasuunnitelman päälle.
Hyvä että kerrotaan.
Alusta saakka olen protestoinnut Hanhikivi-hanketta vastaan ja linja tulee jatkumaan loppuun saakka. En kyyristele venäjä-pelon alla kuten eivät muutkaan isänmaamme parasta ajattelevat joita löytyy onneksi pilvin pimein maastamme. Suuria ja avoimia kysymysmerkkejä roikkuu toki ilmassa kuten kestääkö STUK: in selkäranka Venäjän paineet nyt kun henkilöstön levoton liikehdintäkin juoruaa vaihtopenkiltä uutta ja epäilemättä Venäjämielisempää verta vauhdittamaan rakennusluvan saamista. Mutta pelko pois,Hanhikivelle hautajaiset ja keskitytään tuuleen aurinkoon ym. uusiutuvaan. Eli irti fossiilisesta ja Fennovoima-Rosatom sudenkuopasta niin kyllä se siitä...
Muuten hyvä mutta aurinko ja tuuli ei vain riitä, ei edes pieneksi osuudeksi. Sen jo saksalaiset ovat karvaasti todenneet ja polttavat nyt hiiltä suljettujen ydinvoimaloiden vuoksi noeten ilman ja tuottaen järjettömästi hiilidioksidia. Ydinvoimaa tarvitaan ehdottomasti tulevaisuudessa ja nykyään suunniteltuakin enemmän. Vesivoiman ohella ainoa puhdas tuotantomuoto jolla saadaan tasaisesti ja jatkuvasti tuotettua valtion tasolla merkittävä määrä energiaa. Venäjältä hankkiminen oman keskustelunsa aihe mutta se ei muuta ydinvoiman tarpeellisuutta mihinkään suuntaan.
Tetosi ovat vanhentuneita. Saksalla on coal exit- ohjelma, joka vahvistaa aivan näinä päivinä lopullisen hiilestä luopumisen aikataulun. Asiantuntijat uskovat että päätökseksi tulee hiilen polttamisen kielto viimeistään vuonna 2030. Uusiutuvan energian määrä riittää jo, pitää enää ratkaista energian varastointi tuotantohuippuna.
Siinä olikin sitten sähköntuotanto. Ongelmana vaan tuo huippujen varastointi. No oletetaan että siihen löydetään joku ratkaisu eikä todeta sitten 2030 että eipä onnistunutkaan. Miten sitten kun lähdetään ratkomaan kaukolämmityksen, liikenteen, lentoliikenteen jne siirtämistä sähköön (tai vetyyn jonka tuotanto sekin vaatii sähköä), mistä se sitten saadaan? Ja silloin alkaa sitten ensimmäisten nyt rakennettujen tuuli ym voimaloiden elinkierto loppua ja ne pitää alkaa uusia eli tuplainvestoinnit. Aurinko ja tuuli ovat kivoja joo mutta eivät ne ratkaise oikeasti ihmiskunnan energian tarvetta. Vaikka niiden hyötysuhde kasvaisi taivaisiin on energia niin hajallaan ympäristössä että sen kerääminen on toivotonta. Ydinenergia on polttoaineessa niin tiiviisti että muut eivät voi kilpailla. Vesivoimasta enää hyödyntämättä vuorovesi ja harvalla mannermaalla siihen mahdollisuuksia.
ei suotava hanke. tehkää siihen niemeen sitten vaikka tuuli myllyjä mutta ei ydinsaastetta. Ruotsille tukikohaksi jne.
Yllättävän paljon on patoutunutta ja perittyä vihaa olemassa. Tähän aiheeseen se kannattaa purkaa.