Pohjois-Suomi

Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan ra­ken­ta­mis­lu­paan vaadittavasta aineistosta

– Ei voi sanoa, että olisimme turhautuneet odotteluun. Kehitämme koko ajan myös omia menettelyjämme. Olemme valmiita tekemään töitä, kun materiaalia meille toimitetaan, projektipäällikkö Janne Nevalainen Säteilyturvakeskuksesta sanoo. KUVA: Vesa Joensuu
Pohjois-Suomi 24.8.2019 8:13
Raimo Pirttikoski

Säteilyturvakeskus (STUK) odottaa yhä suurinta osaa aineistosta, jonka se tarvitsee tehdäkseen turvallisuusarvion Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamislupahakemuksesta.

Fennovoima venäläisine kumppaneineen ei juuri ole parantanut tahtiaan viime joulukuusta, jolloin STUK arvioi saaneensa alle kymmenesosan tarvittavista dokumenteista.

– Merkittäviä uusia aineistotoimituksia ei ole tänä vuonna tapahtunut, eikä niitä Fennovoiman suunnitelmien mukaan syksylläkään ole tulossa, projektipäällikkö Janne Nevalainen STUKista kertoo.

– Meille annetun tiedon mukaan laitoksen venäläinen pääsuunnittelija Atomproekt on kesän aikana toimittanut aineistoa Fennovoimalle aika paljonkin, mutta meille ne dokumentit eivät vielä ole ehtineet.

Kuluneen kesän aikana STUK ja Fennovoima ovat tavanneet muun muassa hankkeen luvitusta koskevassa kokouksessa ja johtamisen tarkastuksessa.

– Nyt odotellaan vielä luvitussuunnitelman viimeistä versiota. Se auttaisi meitä myös kohdentamaan omia resurssejamme ensi vuonna, Nevalainen toteaa.

Fennovoima on myös käynyt esittelemässä STUKille voimalan laitostason suunnittelun tilannetta ja muutoksia.

– Laitos- ja järjestelmätason turvallisuusasioiden on oltava selviä ja selkeitä jo rakentamislupavaiheessa. Niiden kanssa on edistytty, mutta monilla osa-alueilla työtä vielä riittää, Nevalainen arvioi.

– Kyllä nämä asiat ovat siellä mietinnässä, ja Fennovoima on ottanut selkeästi vahvempaa roolia tekniikan eteenpäin viemisessä. Osittain tämä varmasti johtuu yhtiön uudelleenorganisoinnista viime keväänä.

Fennovoima kertoi keväällä pyrkivänsä esittelemään ratkaisuehdotuksensa merkittäviin laitostason kysymyksiin alkusyksystä. Niihin sisältyy myös Hanhikiven kallioruhje, joka vaikuttaa laitoksen rakennusten lopulliseen sijoitteluun.

STUK on palkannut riippumattomiksi asiantuntijoiksi Turun yliopiston rakennusgeologeja. He arvioivat Pyhäjoen geologisista tutkimuksista tehtyjä tulkintoja muun muassa GTK:n kairansydänarkiston näytteiden avulla.

Tänä vuonna STUK on jo lykännyt Fennovoiman automaatiotoimintojen tarkastusta, koska Pyhäjoen voimalan automaation päätoimittajan valinta on siirtynyt.

– Sekin on laitostoimittaja Rosatomilla ja Fennovoimalla edelleen työn alla, Nevalainen toteaa.

Myös pääsuunnittelija Atomproektin tarkastus siirrettiin syksyyn, koska yrityksen toiminnasta tiedettiin löytyvän rutkasti parantamisen varaa.

– Meillä on paljon avoimia vaatimuksia Atomproektille. Ainakin alkuvuonna oli vielä turha mennä toteamaan, että vuodesta 2015 lähtien asetetut vaatimukset ovat edelleen auki, Nevalainen sanoo.

– Onhan se koko laitoshankkeen kannalta tärkeää varmistaa, että pääsuunnittelijan resurssit ja tekemisen taso ovat riittävän hyvät. Näillä näkymin tarkastus tehdään marras-joulukuussa.

Voimalan reaktoripainesäiliön osien takominen Ukrainassa on sekin viivästynyt. Vuosia kestävän urakan oli määrä päästä alkamaan viimeistään viime syksynä.

– Seuraavaksi säiliöstä ja sen takeista on tehtävä rakennesuunnitelmat, joista ensimmäinen erä on toimitettu STUKiin. Kun ne ja materiaalien testauslaitokset on hyväksytty, osien valmistus voidaan meidän puolestamme aloittaa, Nevalainen kertoo.

Fennovoimalla kiireinen kesä

Kulunut kesä on ollut Pyhäjoen ydinvoimalahankkeessa hyvin kiireinen, Fennovoiman viestintäjohtaja Sakari Kotola sanoo.

– Olemme saaneet laitostoimittajalta paljon suunnittelumateriaalia tarkastettavaksi ja käyneet sitä läpi, Kotola kertoo.

– Laitoksen perussuunnittelun ohella työn alla on turvallisuusanalyysi. Tällä hetkellä tavoitteena on, että siihen liittyviä materiaaleja aletaan toimittaa Säteilyturvakeskuksen (STUK) arvioitaviksi nyt syksyllä.

Kotolan mukaan esimerkiksi Hanhikiven kallioruhjetta vaikutuksineen on jo analysoitu erittäin tarkasti.

– Nyt tehdään vielä lopullisia turvallisuusarvioita sen analyysin pohjalta.

Kotola muistuttaa, että koko hankkeessa noudatetaan nyt uutta, viime vuoden lopulla uusiksi rukattua aikataulua.

– Suunnittelu etenee sen mukaan. Näemme, että uusi aikataulu on meidän kannaltamme realistinen, Kotola sanoo.

– Samalla valmistaudumme laitoksen rakentamisvaiheeseen. Suunnittelun ohella on vielä paljon työtä tehtävänä, jotta rakentamisluvan saatuamme olemme valmiita aloittamaan varsinaiset rakennustyöt.

Laitostoimittaja Rosatom ei vieläkään ole valinnut Pyhäjoen ydinvoimalan automaation päätoimittajaa.

– Siellä käydään nyt kaupallisia keskusteluja yhden toimijan kanssa, mutta sopimukseen ei ole vielä päästy, Kotola kertoo.

– Rosatom tekee päätökset hankintaketjusta, mutta kyllä meilläkin on tiettyjä, laitossopimuksessa asetettuja ehtoja automaation toimittajalle.

Paljon paperia

Fennovoima

on kertonut pyrkivänsä toimittamaan kaikki ydinvoimalan rakentamislupaan vaadittavat asiakirjat

STUKin

hyväksyttäviksi viimeistään keväällä 2021. Aineistoa kertyy noin 50 000 sivua.

Yhtiön tavoitteena on nyt saada rakentamislupa vuoden 2021 aikana ja voimala kaupalliseen käyttöön vuonna 2028.

STUK

taas on arvioinut, että jos se saisi kaiken tarvittavan aineiston kerralla, turvallisuusarvion tekemiseen kuluisi noin puolitoista vuotta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (87)

" Espanjalaiset lupaavat myydä aurinkosähköä alle 0,02 €/kWh."

Kerro, mistä voi ostaa 0,02 €/kWh espanjalaista aurinkosähköä Oulussa olevan talon lämmittämiseen?
Kerro samalla, miksi sähkön hinta kuluttajille on Espanjassa suurempi kuin täällä Suomessa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanjalaiset lupaavat myydä aurinkosähköä alle 0,02 €/kWh. Miten halvalla ydinvoimalat pystyvät myymään sähköä.
Espanjalaisten aurinkosähkön hinnalla kyetään valmistamaan synteettisiä polttoaineita bensiiniä halvemmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se tietenkään kannattanut ostaa voimalaa japanilaisilta jotka tunnetaan säntillisyydestään sekä siitä että pidetään mitä luvataan, ostettiin sen sijaan Venäjältä ja nyt saadaan sitä mitä tilattiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Laittakaa tilalle tuulivoimaloita."

ja Tornion ja Raahen terästehtaat seisoisivat sähköpulassa tuulettomina päivinä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttäähän noilla sähköä olevan ku toimivat nytkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tornion ja Raahen terästehtaille riittää sähköä myös tuulettomina päivinä, kiitos ydinvoiman ja muun säästä riippumattoman sähköntuotannon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaisella asenteella ja asenteellisella kirjoittelullla saadaan varmaan lopetettua kaikki normaali kaupankäynti tänne köpöseen suomikylään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Myös pääsuunnittelija Atomproektin tarkastus siirrettiin syksyyn, koska yrityksen toiminnasta tiedettiin löytyvän rutkasti parantamisen varaa." , "Voimalan reaktoripainesäiliön osien takominen Ukrainassa on sekin viivästynyt. Vuosia kestävän urakan oli määrä päästä alkamaan viimeistään viime syksynä.", Laitostoimittaja Rosatom ei vieläkään ole valinnut Pyhäjoen ydinvoimalan automaation päätoimittajaa., "", "", ... Priimaa pukkaa, muttei haittaa kun se räjähtää Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen suurimman sähkönkuluttjan ja suurimman suomalaisen Fennovoiman investoijan, Outokummun pörssikurssi on nyt 7,49 % kymmenen vuoden takaisesta. Kyllä aivan pian huudetaan veronmaksajaa apuun nostamaan Outokummun osakepääomaa. Muuten konkurssi kohtaa yhtiötä kun sen pitäisi repaistä ylimääräiset sadat miljoonat eurot kymmeniksi vuosiksi keskeneräisenä pysyvään investointiin. Vielä suurempi kysymys on miten Outokumpu pystyisi osamaan sitten pitkän ajan perästä sähköa, kun jo nyt ydinvoimalla tuotettu sähkö maksaa parinkertaisesti muihin sähköin nähden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eniten pelottaa kuka tämän konkurssin maksaa. Tuleeko tästä taas yksi veronmaksajien painajainen kun kunnalliset sähköyhtiöt ovat liiankin kanssa mukana. Tämän konkurssin lisäksi pitäisi maksaa jotain peevelin hävittäjiä joilla ei tehdä muuta kuin lennellään huvikseen sinne sun tänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tuo jo koomista, ellei se olisi niin traagista tuo venäläisten homma. Siellä on kuulkaa pasmat ihan sekaisin ja lompakko tyhjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No se riippuu ihan siitä miten asiat halutaan ns. uutisoida. Asia kuin asia saadaan näyttämään huonolta jos sitä toitotetaan päivästä toiseen. Hyvä, että siitä pyhäjoesta tulee isompi paikka ja työtä laajemmaltikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on yhtä amatöörien puuhastelua. Onneksi on ollut sateinen kesä Norjassa ja osassa Ruotsia niin on sähköä saatavilla eikä hinnat nouse. On veli venäläinen pahempi tunari kuin Ranskan poijjaat Olkiluodossa. Voipi olla että lyö enarin myöhätymisessä tai ei toteudu alkuunkaan. Ja parempi niin. Ei tuohon voi uskoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtoiko tasavallan presidentti Niinistö kiirehtiä asiakirjoja toimittajapuolen projektinjohtajajalta, vai veikö Arkangelin pamaus huomion pois pikkuasioista. Arkangelin pamaus saattaa hyvinkin olla vain hämäystä, jolla peitellään vielä isompien jytkyjen suunnittelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopii muistaa että Hanhikiven hankinnan venäläiseltä Rosatomilta ajoi maaliin Jan Vapaavuori ministerikaudellaan Stubbin hallituksessa.
Aiheellinen kysymys Vapaavuorelle kuuluu miksi hän päätyi tähän ratkaisuun?

Laitoksen hinta tulee vähintään kaksinkertaistumaan ja lisäkustannustenmaksajiksi joutuvat suomalaiset osakkaat.
Laitoksen toimitusaika tulee myös venymään ja jos se joskus valmistuu on automatiikan ohjausnappi Kremlin päätaulussa.

Ainut järkevä liikku tässä vaiheessa olisi sopia toimitusmuutos niin että Rosatom toimittaa vain reaktorin ja muun osan hoitaa suomalaisjohtoinen projektinjohto-organisaatio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä tulee tarpeeseen tuo Hanhikiven ydinvoimala, kun se joskus vuonna 2045 saadaan käyttöön. Siihen mennessä joka toisella suomalaisella on jo 20 vuotta vanha sähköauto joka vie sähköä aivan mahdottomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuonna 2045 Suomessa voi olla 20GW aurinkosähköä ja 20GW tuulisähköä jotka riittäisivät 30 miljoonan henkilöauton lataamiseen.

Ydinvoiman tarve ei ole välttämättä suuri, toki ydinsähkön myynti voi kannattaa marraskuulta maaliskuulle kun sähköä tarvitaan autojen lisäksi maalämpöpumppujen pyörittämiseen. Muu aika vuodesta pärjätään aurinkoenergialla ja tuulivoimalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (87)

Uutisvirta

13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
11:44
"Lumihangella on yllättävän paljon elämää" – Hämähäkit, karvamadot ja lumikorennot seikkailevat lukijan kuvissa
38
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
25
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
19
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
12
Marraskuinen harmaus jämähtää ensi viikolla Oulun ylle, vesisateet ja lämmin sää sulattavat lumia – "Harmaa viikko tulossa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image