Pohjois-Suomi

Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan ra­ken­ta­mis­lu­paan vaadittavasta aineistosta

– Ei voi sanoa, että olisimme turhautuneet odotteluun. Kehitämme koko ajan myös omia menettelyjämme. Olemme valmiita tekemään töitä, kun materiaalia meille toimitetaan, projektipäällikkö Janne Nevalainen Säteilyturvakeskuksesta sanoo. KUVA: Vesa Joensuu
Pohjois-Suomi 24.8.2019 8:13
Raimo Pirttikoski

Säteilyturvakeskus (STUK) odottaa yhä suurinta osaa aineistosta, jonka se tarvitsee tehdäkseen turvallisuusarvion Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamislupahakemuksesta.

Fennovoima venäläisine kumppaneineen ei juuri ole parantanut tahtiaan viime joulukuusta, jolloin STUK arvioi saaneensa alle kymmenesosan tarvittavista dokumenteista.

– Merkittäviä uusia aineistotoimituksia ei ole tänä vuonna tapahtunut, eikä niitä Fennovoiman suunnitelmien mukaan syksylläkään ole tulossa, projektipäällikkö Janne Nevalainen STUKista kertoo.

– Meille annetun tiedon mukaan laitoksen venäläinen pääsuunnittelija Atomproekt on kesän aikana toimittanut aineistoa Fennovoimalle aika paljonkin, mutta meille ne dokumentit eivät vielä ole ehtineet.

Kuluneen kesän aikana STUK ja Fennovoima ovat tavanneet muun muassa hankkeen luvitusta koskevassa kokouksessa ja johtamisen tarkastuksessa.

– Nyt odotellaan vielä luvitussuunnitelman viimeistä versiota. Se auttaisi meitä myös kohdentamaan omia resurssejamme ensi vuonna, Nevalainen toteaa.

Fennovoima on myös käynyt esittelemässä STUKille voimalan laitostason suunnittelun tilannetta ja muutoksia.

– Laitos- ja järjestelmätason turvallisuusasioiden on oltava selviä ja selkeitä jo rakentamislupavaiheessa. Niiden kanssa on edistytty, mutta monilla osa-alueilla työtä vielä riittää, Nevalainen arvioi.

– Kyllä nämä asiat ovat siellä mietinnässä, ja Fennovoima on ottanut selkeästi vahvempaa roolia tekniikan eteenpäin viemisessä. Osittain tämä varmasti johtuu yhtiön uudelleenorganisoinnista viime keväänä.

Fennovoima kertoi keväällä pyrkivänsä esittelemään ratkaisuehdotuksensa merkittäviin laitostason kysymyksiin alkusyksystä. Niihin sisältyy myös Hanhikiven kallioruhje, joka vaikuttaa laitoksen rakennusten lopulliseen sijoitteluun.

STUK on palkannut riippumattomiksi asiantuntijoiksi Turun yliopiston rakennusgeologeja. He arvioivat Pyhäjoen geologisista tutkimuksista tehtyjä tulkintoja muun muassa GTK:n kairansydänarkiston näytteiden avulla.

Tänä vuonna STUK on jo lykännyt Fennovoiman automaatiotoimintojen tarkastusta, koska Pyhäjoen voimalan automaation päätoimittajan valinta on siirtynyt.

– Sekin on laitostoimittaja Rosatomilla ja Fennovoimalla edelleen työn alla, Nevalainen toteaa.

Myös pääsuunnittelija Atomproektin tarkastus siirrettiin syksyyn, koska yrityksen toiminnasta tiedettiin löytyvän rutkasti parantamisen varaa.

– Meillä on paljon avoimia vaatimuksia Atomproektille. Ainakin alkuvuonna oli vielä turha mennä toteamaan, että vuodesta 2015 lähtien asetetut vaatimukset ovat edelleen auki, Nevalainen sanoo.

– Onhan se koko laitoshankkeen kannalta tärkeää varmistaa, että pääsuunnittelijan resurssit ja tekemisen taso ovat riittävän hyvät. Näillä näkymin tarkastus tehdään marras-joulukuussa.

Voimalan reaktoripainesäiliön osien takominen Ukrainassa on sekin viivästynyt. Vuosia kestävän urakan oli määrä päästä alkamaan viimeistään viime syksynä.

– Seuraavaksi säiliöstä ja sen takeista on tehtävä rakennesuunnitelmat, joista ensimmäinen erä on toimitettu STUKiin. Kun ne ja materiaalien testauslaitokset on hyväksytty, osien valmistus voidaan meidän puolestamme aloittaa, Nevalainen kertoo.

Fennovoimalla kiireinen kesä

Kulunut kesä on ollut Pyhäjoen ydinvoimalahankkeessa hyvin kiireinen, Fennovoiman viestintäjohtaja Sakari Kotola sanoo.

– Olemme saaneet laitostoimittajalta paljon suunnittelumateriaalia tarkastettavaksi ja käyneet sitä läpi, Kotola kertoo.

– Laitoksen perussuunnittelun ohella työn alla on turvallisuusanalyysi. Tällä hetkellä tavoitteena on, että siihen liittyviä materiaaleja aletaan toimittaa Säteilyturvakeskuksen (STUK) arvioitaviksi nyt syksyllä.

Kotolan mukaan esimerkiksi Hanhikiven kallioruhjetta vaikutuksineen on jo analysoitu erittäin tarkasti.

– Nyt tehdään vielä lopullisia turvallisuusarvioita sen analyysin pohjalta.

Kotola muistuttaa, että koko hankkeessa noudatetaan nyt uutta, viime vuoden lopulla uusiksi rukattua aikataulua.

– Suunnittelu etenee sen mukaan. Näemme, että uusi aikataulu on meidän kannaltamme realistinen, Kotola sanoo.

– Samalla valmistaudumme laitoksen rakentamisvaiheeseen. Suunnittelun ohella on vielä paljon työtä tehtävänä, jotta rakentamisluvan saatuamme olemme valmiita aloittamaan varsinaiset rakennustyöt.

Laitostoimittaja Rosatom ei vieläkään ole valinnut Pyhäjoen ydinvoimalan automaation päätoimittajaa.

– Siellä käydään nyt kaupallisia keskusteluja yhden toimijan kanssa, mutta sopimukseen ei ole vielä päästy, Kotola kertoo.

– Rosatom tekee päätökset hankintaketjusta, mutta kyllä meilläkin on tiettyjä, laitossopimuksessa asetettuja ehtoja automaation toimittajalle.

Paljon paperia

Fennovoima

on kertonut pyrkivänsä toimittamaan kaikki ydinvoimalan rakentamislupaan vaadittavat asiakirjat

STUKin

hyväksyttäviksi viimeistään keväällä 2021. Aineistoa kertyy noin 50 000 sivua.

Yhtiön tavoitteena on nyt saada rakentamislupa vuoden 2021 aikana ja voimala kaupalliseen käyttöön vuonna 2028.

STUK

taas on arvioinut, että jos se saisi kaiken tarvittavan aineiston kerralla, turvallisuusarvion tekemiseen kuluisi noin puolitoista vuotta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (87)

" Espanjalaiset lupaavat myydä aurinkosähköä alle 0,02 €/kWh."

Kerro, mistä voi ostaa 0,02 €/kWh espanjalaista aurinkosähköä Oulussa olevan talon lämmittämiseen?
Kerro samalla, miksi sähkön hinta kuluttajille on Espanjassa suurempi kuin täällä Suomessa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanjalaiset lupaavat myydä aurinkosähköä alle 0,02 €/kWh. Miten halvalla ydinvoimalat pystyvät myymään sähköä.
Espanjalaisten aurinkosähkön hinnalla kyetään valmistamaan synteettisiä polttoaineita bensiiniä halvemmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se tietenkään kannattanut ostaa voimalaa japanilaisilta jotka tunnetaan säntillisyydestään sekä siitä että pidetään mitä luvataan, ostettiin sen sijaan Venäjältä ja nyt saadaan sitä mitä tilattiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Laittakaa tilalle tuulivoimaloita."

ja Tornion ja Raahen terästehtaat seisoisivat sähköpulassa tuulettomina päivinä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttäähän noilla sähköä olevan ku toimivat nytkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tornion ja Raahen terästehtaille riittää sähköä myös tuulettomina päivinä, kiitos ydinvoiman ja muun säästä riippumattoman sähköntuotannon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaisella asenteella ja asenteellisella kirjoittelullla saadaan varmaan lopetettua kaikki normaali kaupankäynti tänne köpöseen suomikylään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Myös pääsuunnittelija Atomproektin tarkastus siirrettiin syksyyn, koska yrityksen toiminnasta tiedettiin löytyvän rutkasti parantamisen varaa." , "Voimalan reaktoripainesäiliön osien takominen Ukrainassa on sekin viivästynyt. Vuosia kestävän urakan oli määrä päästä alkamaan viimeistään viime syksynä.", Laitostoimittaja Rosatom ei vieläkään ole valinnut Pyhäjoen ydinvoimalan automaation päätoimittajaa., "", "", ... Priimaa pukkaa, muttei haittaa kun se räjähtää Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen suurimman sähkönkuluttjan ja suurimman suomalaisen Fennovoiman investoijan, Outokummun pörssikurssi on nyt 7,49 % kymmenen vuoden takaisesta. Kyllä aivan pian huudetaan veronmaksajaa apuun nostamaan Outokummun osakepääomaa. Muuten konkurssi kohtaa yhtiötä kun sen pitäisi repaistä ylimääräiset sadat miljoonat eurot kymmeniksi vuosiksi keskeneräisenä pysyvään investointiin. Vielä suurempi kysymys on miten Outokumpu pystyisi osamaan sitten pitkän ajan perästä sähköa, kun jo nyt ydinvoimalla tuotettu sähkö maksaa parinkertaisesti muihin sähköin nähden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eniten pelottaa kuka tämän konkurssin maksaa. Tuleeko tästä taas yksi veronmaksajien painajainen kun kunnalliset sähköyhtiöt ovat liiankin kanssa mukana. Tämän konkurssin lisäksi pitäisi maksaa jotain peevelin hävittäjiä joilla ei tehdä muuta kuin lennellään huvikseen sinne sun tänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tuo jo koomista, ellei se olisi niin traagista tuo venäläisten homma. Siellä on kuulkaa pasmat ihan sekaisin ja lompakko tyhjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No se riippuu ihan siitä miten asiat halutaan ns. uutisoida. Asia kuin asia saadaan näyttämään huonolta jos sitä toitotetaan päivästä toiseen. Hyvä, että siitä pyhäjoesta tulee isompi paikka ja työtä laajemmaltikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on yhtä amatöörien puuhastelua. Onneksi on ollut sateinen kesä Norjassa ja osassa Ruotsia niin on sähköä saatavilla eikä hinnat nouse. On veli venäläinen pahempi tunari kuin Ranskan poijjaat Olkiluodossa. Voipi olla että lyö enarin myöhätymisessä tai ei toteudu alkuunkaan. Ja parempi niin. Ei tuohon voi uskoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtoiko tasavallan presidentti Niinistö kiirehtiä asiakirjoja toimittajapuolen projektinjohtajajalta, vai veikö Arkangelin pamaus huomion pois pikkuasioista. Arkangelin pamaus saattaa hyvinkin olla vain hämäystä, jolla peitellään vielä isompien jytkyjen suunnittelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopii muistaa että Hanhikiven hankinnan venäläiseltä Rosatomilta ajoi maaliin Jan Vapaavuori ministerikaudellaan Stubbin hallituksessa.
Aiheellinen kysymys Vapaavuorelle kuuluu miksi hän päätyi tähän ratkaisuun?

Laitoksen hinta tulee vähintään kaksinkertaistumaan ja lisäkustannustenmaksajiksi joutuvat suomalaiset osakkaat.
Laitoksen toimitusaika tulee myös venymään ja jos se joskus valmistuu on automatiikan ohjausnappi Kremlin päätaulussa.

Ainut järkevä liikku tässä vaiheessa olisi sopia toimitusmuutos niin että Rosatom toimittaa vain reaktorin ja muun osan hoitaa suomalaisjohtoinen projektinjohto-organisaatio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä tulee tarpeeseen tuo Hanhikiven ydinvoimala, kun se joskus vuonna 2045 saadaan käyttöön. Siihen mennessä joka toisella suomalaisella on jo 20 vuotta vanha sähköauto joka vie sähköä aivan mahdottomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuonna 2045 Suomessa voi olla 20GW aurinkosähköä ja 20GW tuulisähköä jotka riittäisivät 30 miljoonan henkilöauton lataamiseen.

Ydinvoiman tarve ei ole välttämättä suuri, toki ydinsähkön myynti voi kannattaa marraskuulta maaliskuulle kun sähköä tarvitaan autojen lisäksi maalämpöpumppujen pyörittämiseen. Muu aika vuodesta pärjätään aurinkoenergialla ja tuulivoimalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (87)

Uutisvirta

10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa - Kainuu saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
9:11
Raahen Reiponkadulle suunniteltu kolmen salin elokuvateatteri ei toteudu, kaupunki vetäytyi hank­keesta – nyt harkinnassa Fregatti-sali
25
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaan, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Oulun poliisi nappasi kiinni Rotuaarilla häiriköineen pyörävarkaan – toinen pyörää vohkinut jäi kiinni itse teossa Myllytullissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image