Pohjois-Suomi

Fennovoima: Viivästykset nakertaneet yritysten intoa pyrkiä mukaan Pyhäjoen ydin­voi­ma­la­hank­kee­seen

Fennovoima uskoo saavansa Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamisluvan vuoden 2021 aikana. Tällä hetkellä alueella tehdään vielä valmistelevia töitä. KUVA: Fennovoima
Pohjois-Suomi 22.11.2019 19:00 | Päivitetty 22.11.2019 19:57
Raimo Pirttikoski

Pyhäjoen ydinvoimalan viivästyminen vuosilla näyttää vähentäneen suomalaisyritysten intoa pyrkiä mukaan miljardihankkeeseen.

– Kun koko hankkeelle noin vuosi sitten otettiin neljä vuotta lisäaikaa, niin elinkeinoelämän ja yritysten tunnelmat luonnollisesti lässähtivät. Me emme silloin saaneet viikkoihin yhtään uutta yrityskontaktia, Fennovoiman kehityspäällikkö Juha Miikkulainen kertoo.

– Huippuaikoina yritysten yhteydenottoja tuli meille jopa kymmenkunta päivässä, viimeisen puolen vuoden aikana noin yksi viikossa. Vuosien varrella kontaktitietokantaamme on kuitenkin kertynyt jo yli 2 000 yritystä.

Lue myös: Odottavan aika on pitkä ja kallis – Ruskon Betonin miljoonainvestointi yhä jäissä Pyhäjoella

Miikkulainen arvioi monien yritysten odottavan etenkin laitoksen rakentamislupaa, jonka Fennovoima uskoo saavansa vuonna 2021.

– Harmittavaa on, että tiedossa olevat kymmenet tuhannet henkilötyövuodet eivät vielä käynnistyneet, ja monelta talousalueen yritykseltä urakat sekä suuren työmaan tuomat palvelumahdollisuudet siirtyivät eteenpäin.

– Uskon, että luottamus hankkeeseen on silti edelleen hyvällä tasolla. Noin puolentoista vuoden päästä yritysten joukossa käy varmaan taas ihan erilainen kuhina.

Miikkulainen muistuttaa, että vielä tällä hetkellä käynnissä olevat ja monet tulevatkin kilpailutukset liittyvät työmaan koko laajuudelta valmisteleviin töihin.

Fennovoiman hallintorakennusta ja laitostoimistoa alettaneen rakentaa ensi vuoden puolella. Niiden aikataulu tarkentuu, kun voimalaitoksen eri osien sijainnit laitosalueella on vahvistettu.

Rakentamisluvan myöntämisen jälkeen ensimmäinen laaja ja pitkäkestoinen työvaihe on laitoksen pohjalaatan valaminen.

Myös Pyhäjoen voimalan laitostoimittaja RAOS Project kertoo hankkeen yhä kiinnostavan yrityksiä.

– Kyselyjä tulee silloin tällöin. Uusia, suuria urakoita ei ole lähikuukausina tulossa, viestintäpäällikkö Outi Pelkonen sanoo.

Tällä hetkellä työmaalla rakennetaan muun muassa työmaaruokalaa ja raudoittamoa. Myös majoituskylän viereen nousevan varastoalueen pohjatyöt jatkuvat.

Pelkosen mukaan työmaalla on työskennellyt viimeisen kuukauden aikana keskimäärin 270 henkilöä. Yrityksiä on mukana noin 600, joista 580 on suomalaisia.

– Tällä hetkellä suurin osa kotimaisista alihankkijoista tulee Pohjois-Pohjanmaalta. Myöhemmin mukaan varmasti tulee yhä enemmän myös ulkomaisia toimijoita.

Juttua päivitetty 22.11.2019 kello 19.57.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

luuleko jokku tosiaan että tämä joskus valmistuu aina vaan rakennellan rakennusluvilla mökkejä yms.ja ja rakentamisluppaa ei tuu!! entäs sitte? onko suunitelma B olemasasa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aleelle pitäis rakentaa 5 ydinvoimalaa korvaamaan Suomen vesivoimalat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saas nähdä vielä että minkäslainen soppa tästä vielä syntyy vaan palaakse pohjaan koko homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakavintahan tässä vaiheessa ovat viiveestä johtuvat lisäkustannukset ja niiden maksajat.

Venäläinen osapuoli tulee vaatimaan lisäkustannuskorvaukset Fennovoiman suomalaisilta osakkailta.
Summa voidaan kasvattaa tappiinsa niin että rakennusurakoitsija laskuttaa laitostoimittajalta vaikkapa kaksinkertaisen summan ja se sitten kasataan Fennovoiman piikkiin.
Loppupeleissä kustannukset takuuvarmasti siirtyvät osakkaiden maksettaviksi.
Fennovoiman suomalaisten osakkaiden tulisi tehdä välitilinpäätös hankkeesta välittömästi.Mitä pidemmälle pöydän puhdistus siirtyy sen kalliimmaksi se tulee.
Nyt laskutuspuolelle on tiettävästi menossa entinen suomalainen johtaja joka tietää miten saatavat vahvistetaan.
Fennovoimalla ei puolestaan ole edes toimitusjohtajaa joka huolehtisi Fennovoiman eduista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakavinta fennorosatom- ja fortumhirtosvoimailussa ei suinkaan edelleenkään ole tähänastinen raha, eikä mikään muukaan, vaan se, ettei hanketta ole vieläkään lopetettu ja peruutettu.

Ydinvoimailun nykymenneisyyden takapaju- ja takapajunköysiläisen yhteiskunnan kokonaisedun vastaisen kokonaiselinkaarisen lähes ikuisen haitallisuuden ja riskin ja varsinkin tuon ilmeisen väintäänkin 10 vuoden kuluessa täysin varmasti toteutuvan kannattamattomuuden huomioinen tulee ottaa huomioon myös turvallisuutta heikentävänä seikkana, joten loogisesti hankkeen luulisi peruuntuvan jo ennen luvansaannin aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännä juttu, että Venäläiseltä ydinasevalmistajalta voidaan tilata 10 miljardia maksava ydinmiilu. Ei paina arvopohja tai Venäjän epäluottamus, johon vedotaan kun halutaan tehdä kotimaan politiikkaa. Melkonaista sekoilua ja kaksinaamaisuutta.
Mielestäni tällainen kaksinaamainen puuhastelu ei lopu ennen kuin valehtelevat politikot joutuvat linnaan jos eivät toimi Suomen ja suomalaisten eduksi.
Valtakunnan ykkösinkvisiittori voisi lopettaa puujastelun ja kääntää ylimahtisen katseensa asemaansa väärinkäyttäviin politikoihin. Luulisin, että Suomen perustuslaista löytyy maanpetturien kuriinsaamiseen hyviäkin lakeja vaikka 1700-luvulta?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko projektin saisi haudata hyvissä ajoin! Tämähän on jo kuin olkiluodon myöhästynyt voimala jo ennen kuin on alkanutkaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se tämä venäläisten rahoittama hanke on vielä pitkässä kuusessa ennen kuin toteutuu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MTK:n entinen johtaja agronomi Esä Härmälä johtaa Fennovoimaa sen hallituksesta tätä hanketta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki me muistamme kuinka tämän projektin "Eurooppalaiseksi" rahoittajaksi tuli mm. Kroatialainen Migrit- niminen peitefirma. Silloin olisi jopa keskustalaisessakin hallituksessa pitänyt hälytyskellojen soida korkealta ja kovaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nyt ajatellaan järkevästi ottamalla huomioon ydinvoimalla tuotetun sähkön kustannus niin ei sellaisen kukaan halua valmistuvan, eikä sellaista projektia kukaan halua aloitettavan. Tuulivoimallakin tuotetaan jo tällä hetkellä Suomen halvinta sähköä, puhumattakaan tulevista vuosista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelen perehtymään asiaan. Ydinvoima on ehdottomasti edullisin tapa tehdä sähköä ja ympäristö kiittää. Vihreätkin ovat kääntäneet mielensä tästä asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin suosittelen perehtymään ydinvoimailuun kaikilta osin, eikä vain täysin ilman kriittisyyttä.

Mitä enemmän olen ydinvoimailuun perehtynyt, sitä vakaammin olen sitä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulukin voisi vetää 20 miljoonan sijoituksen pois, sillä saisi lisää kaupunkipyöriä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä ei ole hirveesti huudeltu, 20 miljoonaa on kuitenkin tolkuton summa rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jonkunhan taskuun nekin miljoonat menivät. Jos meillä olisi tutkivaa journalismia, se epäilemättä tutkisi ja tekisi raportin. Vaan kun sitä ei ole...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fortum lähti mukaan vasta Venäjän häikäilemättömän kiristämisen jälkeen, ei järkisyistä.Kaupalliset toimijat eivät lähteneet hankkeeseen mukaan. Se kertoo kaiken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuosta näytä tulevan yhtään mitään. Saisi jo kuopata.

Samalla pitää alkaa lainvalmistelut jolla kielletään tulevaisuudessa tilanne että suuren rakennushankkeen valmistelu voidaan aloittaa ennen rakennuslupaa. Tällainen tilanne että alueeseen on upotettu jo miljoonia voi vaarantaa rakennusluvan lainmukaisen valmistelun. Poliitikoille voi tulla painetta myöntää rakennuslupa poikkeusluvalla vain sen takia että rakennushankkeen valmistelutyöt ovat jo pitkällä. Eikä siksi että hanke täyttäisi rakennuslain ja muiden lakien pykälät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

9.4.
Marketin sulkeminen keskellä päivää herätti huhuja henkilökunnan sairastumisesta Haukiputaalla – osuuskauppa vahvistaa, että myymälä oli suljettu parin tunnin ajan
9.4.
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
9.4.
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
9.4.
Kaleva selvitti, mitä Kärppien nousujoukkueen pelaajille kuuluu nykyään: valmentajia, tohtori, myyntipäällikkö, toimitusjohtaja... Tilaajille
9.4.
Venäjä lähestyy koronaepidemian huippua kiihtyvällä nopeudella – karanteenin aikana alkoholin myynti on lähtenyt kasvuun
9.4.
Edellinen epidemia on Hongkongista Ouluun muuttaneella Emily Wongilla hyvässä muistissa – nyt hän ompelee kasvomaskinsa itse: "SARSin jälkeen ajatukset maskista muuttuivat" Tilaajille
9.4.
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
54
SK: Valtion hengityssuojainkauppaan kietoutuu melkoinen soppa – kaupasta tuli riita kauneusyrittäjä Tiina Jylhän ja liikemiehen välille
53
Ylen kannatusmittaus: SDP:n kannatus nousi, pääministeripuolueen suosio kasvanut poikkeustilaviikkojen aikana
43
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
29
Huoltovarmuuskeskuksen tilauksen arvo on 30 miljoonaa euroa – Hengityssuojaimia Kiinasta toimittavien kauppiaiden tiedot leimattiin salaisiksi
26
Suojavälineiden riittävyyteen ja hankintaan liittyy riitoja ja kummallisuuksia – työministeri haluaa selvityksen
19
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
15
Koronakuolemia kaksi lisää, viruksen aiheuttama tauti on vaatinut hengen 42 ihmiseltä Suomessa – tehohoidossa nyt 82 henkilöä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image