Pohjois-Suomi

Fennovoima: Rosatom määrää nyt tahdin – luvitukseen käytetään vielä ainakin kaksi vuotta

Fennovoima on pystynyt lähettämään Säteilyturvakeskuksen (STUK) arvioitavaksi vasta noin 20–25 prosenttia tarvittavasta aineistosta, Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki kertoo. KUVA: Myllykoski Timo
Pohjois-Suomi 10.11.2018 8:10 | Päivitetty 10.11.2018 8:19
Raimo Pirttikoski

Fennovoima odottaa nyt kourat kopollaan, että Pyhäjoen ydinvoimalan venäläinen laitostoimittaja saa vihdoin kakaistuksi ulos päivitetyn arvionsa hankkeen kokonaisaikataulusta.

– Varmaan kaikki osapuolet odottavat malttamattomina sitä aikataulupäivitystä. Se antaa uuden pohjan tekemisen suunnittelulle, tuo työjärjestyksen ja sitä kautta selkeyttää myös työn johtamista, Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki sanoo.

– Venäläiset vastaavat aikataulusta, koska heiltähän se tekemisen resurssi tulee, ja heidän pitää siihen myös sitoutua. Uskon, että he saavat sen aikaiseksi vuodenvaihteeseen mennessä. Me emme sitä lähde laitostoimittajan puolesta arvailemaan.

Aiempien suunnitelmien mukaan varsinaisen voimalan rakentamisen oli tarkoitus alkaa viimeistään tämän vuoden alkupuolella.

Laitoksen rakentamislupakin on kuitenkin yhä vasta pilkkeenä Fennovoiman silmäkulmassa, koska riittävän hyvien suunnitteluasiakirjojen saaminen venäläisiltä on kestänyt paljon odotettua kauemmin.

– Nyt näyttää aika selkeästi siltä, että varmasti ainakin kaksi vuotta käytetään vielä tähän luvitukseen. Eri osapuolilla on mennyt yllättävän kauan siihen, että on saatu rakennettua toimintajärjestelmät, jotka vastaavat suomalaisiin vaatimuksiin, Hemminki sanoo.

Fennovoima on pystynyt lähettämään Säteilyturvakeskuksen (STUK) arvioitavaksi vasta 20–25 prosenttia tarvittavasta aineistosta.

– Osa saamastamme aineistosta ei ole vielä täyttänyt suomalaisia määräyksiä, joten sitä on päivityksessä laitostoimittajalla. Asiakirjojen tarkastus meillä ei ole mikään pullonkaula, Hemminki sanoo.

Lue lisää 10.11.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (125)

Kallista nyt ja kalliimmaksi tulee. Vuosien päästä ei voi katua. Äänestäjät päätti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisihan tuon voimalan voinut kilpailuttaa Japanilaisten ja Venäläisten kesken, kumpi saa ensimmäisenä dokumentit ojennukseen saa urakan!
STUK:in X-Pääjohtaja ja Rosatomin konsultti Jukka Laaksonen vaikutti oleellisesti Venäläisten tarjouksen hyväksyntään, muuten se olisi tilattu Japanista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä rakentaminen on täyttä virhettä kun ei kysytty asukkailta lupaa heti hylkyyn koko tyhmä rakennus ilman oikeaa lupaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukava nähdä miten oululaisia taas viedään 100- 0, eivät ole yhtään perillä tuosta hankkeesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

heti hylkyyn koko hanke on turhaa värkätä laitonta laitosta joka ei tuota koskaan sähköä pelkkää sotkua vaan ei kaksi ministeriä voi luvata merenmyrkyttäjää on tyhmää tulis kunnon maanjäristys alueelle niin kaikki mitä värkätty niin kaatuis nurin päästäis pois tyhmyydestä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meri ei myrkyty mihinkään ja enemmistö pyhäjokisista kannattaa voimalaa, joten onneksi kohta saadaan puhdasta saasteetonta sähköä ydinvoimalasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma mihin nykyään on kadonnut välimerkit ja isot kirjaimet suomen kielestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös kerralla tehtäisi siitä maailman suurin hiukkaskiihdytin joka toisi pienen hetkellisen mustanaikon Pyhäjoelle jonne voisimme heittää esim. nykyisen hallituksen ja lopuksi tämän koko Rosatomin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

minkälainen firma tämä Fenno on, kun siellä osakkailla ei ole mitään sanomista aikatauluihin, vaan ne päätetään Kremlissä. Ja ne osakkaat ovat loppujen lopuksi suomalaisia veronmaksajia...tai paremminkin niitä, jotka tarvitsevat veronmaksajien rahoja; vanhuksia, lapsia, sairaita...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitosalueen pohjatutkimukset on yhä tekemättä loppuun, venäläiset aloittivat ne jo noin viisi vuotta ja yhä ne jatkuvat. Reaktorisaareke ja Turbiinisaareke on piirretty venäläisten suunnitelmissa kalliossa olevan ruhjeen eli halkeaman päälle. Nyt sitä tutkitaan ja mietitään onko turvallista rakentaa perustukset ydinvoimalaitokselle kallion halkeaman päälle. Fennovoiman mielestä vastuu on Rosatomilla ja se saa tehdä asiassa päätöksen, onko tämä turvallista vai ei. Luojan kiitos, Stuk tarkastaa onneksi nämä tutkimustulokset ja tekee lopulta päätöksen hyväksyykö se tämän paikan sopivaksi reaktori- ja turbiiniyksikön betonisen pohjalaatan valamiselle. Saattaa olla, että kallion halkema elää ja ruhjeen eri puoliskot liikkuvat toisiinsa nähden sivuttais- tai pystysuunnassa. Eli ei kauhisti kannata kiirehtiä minkään dokumentin toimittamista Stukille ennen kuin tämä maaperätutkimusasia on tehty ja saatettu asiallisesti loppuun.

Huoli pois kansalaiset, tämä asia on Stukin tiedossa ja vastuulla, ei siis lain venäläisveljien ja Fennovoimalaissiskon päätännässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä oli kai sitten uhkaus Suomen viranomaisille ja valtiolle.Kreml sanelee tahdin ja ensin odotetaan helposti vaikutettavat perinteisesti Moskovaan kalleellaan olevat, lakkoherkkyydestään tunnetut tahot hallitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy vähän olla hyvä hanke. Koska neljäs osa on asia kirjoista hyväksytty. On parempi rakentaa Ydinvoima kuin poltaa viimeisetkin poltto puut koivun halot mukaan lukien. Ydinvoima on päästötön ja ympäristö ystävällinen energia muoto. Voimme luotta siihen, että siittä tulevat päästöt ratkaistaan. On Hyvä ja tärkeää saada energiaa kaikille, koti talouksille, tehtaille ja ym. Toivotaan,että päättäjät ymmärtävät sen, ehkä tuuli voima ei riitä kaikkiin energia tarpeisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin mikä ettei, mutta miksi ihmeessä sen pitää olla venäläisten ydinvoimaa?
Me hukkaamme täällä helposti useammankin ydinvoimalan edestä rahaa joten mistäs kenkä puristaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi luoja, et ole tosissasi. Katsohan hiukan mihin rahat on mennyt Olkiluoto projektissa, kun ei ole ammattilaiset venäläiset mukana kuviossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallitus kesällä 2015 kun naurettiin migrit ja fortum farssille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (125)

Uutisvirta

6:29
Kahden rekan nostotyöt haittaavat liikennettä Siikalatvalla – Ilmatieteen laitos varoittaa liukkaista väylistä Pohjois-Pohjanmaalla
6:07
Lumitaakka uhkaa taas sähkönjakelua Kainuussa – pelkona vuoden 2018 lumikriisin toistuminen, jolloin hätiin tuli myös puolustusvoimat
6:00
Kerrasta koukkuun ja kohti korkeuksia – Iin lukiolaisella Tuukka Simosella on kaikki edellytykset nousta kiipeilyssä maailman huipulle Tilaajille
6:00
Vuorovaikutuksen puute vaivaa Oulun vedenhankinnassa Lukijalta
6:00
Vasemmistoliitto äänestää varapuheenjohtajista ja puoluesihteeristä – Ydinvoimasta ja päihdepolitiikasta tulee vääntöä puoluekokouksessa
6:00
Näillä kymmenellä tavalla ilmastokriisi uhkaa tänään syntyvän lapsen terveyttä – kansainväliseltä tutkijaryhmältä hyytävä raportti Tilaajille
6:00
"Suomessa pitää voida ilmaista omaa uskontoa" – Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen mukaan sananvapaus on vaarassa kaventua Euroopassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

259 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image