Pohjois-Suomi

En­nä­ty­sy­lei­söä odottava Bättre Folk -festivaali suosittelee kävijöille saapumista pyörällä – "Haluaisin nähdä, että ihmiset ottaisivat sen traditioksi"

Viikonloppuna Hailuodossa järjestettäville Bättre Folk -festivaalille odotetaan ennätysyleisöä. Odotusaika Oulunsalon lauttarannassa voi venyä useiden tuntien mittaiseksi. Arkistokuva. KUVA: Riihinen Eleonoora
Pohjois-Suomi 10.7.2019 8:17 | Päivitetty 10.7.2019 12:12
Mirko Siikaluoma

Hailuodon loppuunmyydylle Bättre Folk -festivaalille odotetaan viikonloppuna ennätysyleisöä. Se tietää myös ruuhkia Oulunsalon lauttarantaan.

Festivaali kehoittaa kaikkia kykeneviä saapumaan Hailuotoon jo torstaina tai aikaisin perjantaiaamuna Oulunsalon lauttarantaan syntyvien ruuhkien vuoksi.

Aiempien vuosien tapaan lauttojen odotetaan ruuhkautuvan suuren yleisömäärän ja etuajo-oikeutettujen festivaalibussien vuoksi. Festivaalibussien lipunmyynti loppuu keskiviikkona keskiyöllä ja osa busseista, kuten lauantai-iltana kahdeltatoista lähtevä vuoro, ovat jo loppuun varattuja.

Odotusaika lauttarannassa voi venyä useiden tuntien mittaiseksi. Festivaali suosittelee saapumaan alueelle polkupyörällä jonojen välttämiseksi.

Tällä hetkellä esimerkiksi lauantaiyön bussi on jo loppuunvarattu. Miten festivaalin bussikuljetukset on mitoitettu, Bättre Folkin perustaja Aki Roukala?

– Selvitimme keskiviikkoaamun aikana voimmeko saada uusia vuoroja. Saimme lauantaiyölle Hailuodosta 00.00 sekä perjantaille 11.15 Oulusta lähteviin bussivuoroihin lisäbussit.

Onko bussimääriä säädetty aiempien vuosien kokemuksien myötä?

– Totta kai, nyt olemme varautuneet eri tavalla. Hailuodon kohdalla on monta ongelmaa, ensinnäkin jo se, että montako bussia mahtuu lautalle. Olemme suhteutettu bussien määrää väkimäärän kasvuun, mutta suosio bussikyydeillä on kasvanut.

Suosittelette Hailuotoon saapumista polkupyörillä. Kuinka paljon festivaalikävijöistä on aiempina vuosina tullut pyöräillen Marjaniemeen?

– Siitä ei ole tarkempaa tietoa. Niitä on ollut kuulemani mukaan esimerkiksi tuttujeni joukossa. Aivan liian vähän on tullut pyöräillen, mutta haluaisin nähdä, että ihmiset ottaisivat traditioksi tulla pyörällä Hailuotoon.

Esimerkiksi Oulun keskustasta Marjaniemeen tulee matkaa 61 kilometriä, josta noin seitsemän kilometriä kuluu lautalla. Kuinka vakavasti otettava vaihtoehto pyöräily festivaalille on?

– Reilun 50 kilometrin matkan pyöräily ei ole homma eikä mikään. Se kannattaisi ottaa osaksi myös osaksi festivaalikokemusta, koska festari järjestetään niin erityislaatuisessa paikassa. Pyöräillessä ei tarvitse myöskään huolehtia jonoista, aikatauluista tai parkkeeraamisesta. Pidän itse sitä hyvin varteenotettavana vaihtoehtona, koska pyöräillessä on vapaa kaikista noista logistisista ongelmista.

Monet nauttivat festivaaleilla alkoholia. Onko pyöräily tältä kantilta katsottuna turvallinen vaihtoehto kulkemiselle?

– Pyöräilijät tuskin nauttivat alkoholia matkan aikana ja toivottavasti suurin osa lopettaa alkoholin nauttimisen festivaalin jälkeen. En kehoita ketään pyöräilemään alkoholin vaikutuksen alaisena. Samaa voisi kysyä myös autolla ajamisen suhteen, sillä eihän mitään liikennevälinettä saa ajaa alkoholin vaikutuksen alaisena.

Festivaalin portit avautuvat perjantaina kello 15 ja lauantaina puoliltapäivin. Festivaalin ikäraja on 18 vuotta, mutta lapset ovat tervetulleita festivaalille vanhempiensa kanssa kello 18 saakka.

Juttua päivitetty 10.7.2019 kello 12.12: Bättre Folk -festivaali sai kaksi bussia lisää festivaaliliikenteeseen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Oulu-laivakin vei taas vieraita Marjaniemeen. Jälleen oli navigointiongelmia, ja Oulu ajautui laiturin päähän sidottuun moottoriveneeseen. Onneksi tapahtumasta on hyvä videokuva, joten syyt ja seuraukset ovat selvät. Liian kovalla vauhdilla satama-altaaseen, ja väärä manooveri ruori/säätöpotkurin kanssa. Ei ollut ensimmäinen kerta, kun katselee Oulu-laivan lommoista kylkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä pitäisi järjestää jossain muualla, minne on paremmat liikenneyhteydet. Esimerkiksi Martinniemessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienen piirin juhlat, ihan sama tuleeko autolla vai pyörällä ei se muutu. Heikko keli karsii osan tulijoista, itse en saapuisi edes maksusta moiseen tapahtumaan. Kun kerran päässyt nauttimaan kunnon tapahtumasta kera kauniiden naisten ja puitteiden vaikea ajatella saapuvansa moisiin kinkereihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riittääköhän saaren oma ea- ja pelastus kapasiteetti hoitamaan kaikki onnettomuudet ja tappelut hoitamaan potilaat, entä poliisi ja minne häiriköt yöllä kuljetetaan putkaan kun siellä ei oo putkia ja kun lautta ei öisin kulje.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Marjaniemeen tulis vaikkapa pari tuhatta henkeä pyörillä, niin olis melkoinen telttaslummi siellä metsissä ja porukka trangioiden kanssa touhuamassa muurahaisten seassa. Ei kai kukaan oleta, että porukka pyöräilisi yöksi Ouluun olkoompa sitten selvinpäin taikka ei.

Marjaniemessä pitäisi olla oikea leirintäalue tai edes kunnolliset huoltorakennukset palveluineen sekä viihtyisä alue (teltta)majoittumiselle. Nyt majoitusmahdollisuudet ovat olemattomat ja palveluita rajallisesti. Tästä johtuen festareille järjestetyt bussikuljetukset ovat erittäin toimiva ratkaisu, kunhan vaan kapasiteetti mitoitetaan festivaalien koon mukaan eikä säästetä vääristä asioista (kuten tässä tapauksessa mm. kuljetukset).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaisten tapahtumien yhteydessä olisi hyvä tehdä tutkimusta kestämättömän matkailun vaikutuksista. Saaren asukasmäärä x 5 pienellä alueella on melkoinen vaikuttava tekijä ja jälkien jättäjä. Onneksi itse tapahtuman konsertit ovat asfaltilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti sataisi ja myrskyäisi. En tarvitse yhtään massatapahtumaa saarelleni. Parasta olisi, kun nuo Hesalaisetkin muuttaisi pois älyttömine tapahtumineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se kuule haittaa festarivieraita vesisateet ja muut. Nykyään on goretexit ja muut vermeet, joilla turvataan mm. kuivana pysyminen🤗

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kuule niin riskaapelissa paikassa festarit, että eipä tartte paljoa tuuleskella, niin teltat lähtee myötäselle ja kaupunkilaiset paleltuvat kuin torakat goretexeista huolimatta. 😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunkilaiset osaavatkin laittaa teltat tukevasti maahan ettei tuuli telttoja vie. Teille maalaisille tämä tapahtuu ilmeisesti jatkuvasti kun osasit omia kokemuksiasi jakaa tänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkee, että olet kaupungista. Niin tukevia telttoja ei ole tehty, että myrskyn kestäisivät oli ne kiinnitetty, miten hyvänsä tuolla paikalla. Sade- ja myrskytansseja tanssin, että saataisiin tuo hullutus loppumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet melko epeli kun näet täällä palstoilla mistä kukakin on. Älhän nyt maalainen selitä, sillä sellaisia telttoja kyllä löytyy jotka pysyvät maassa ja kestävät kyllä myrskyt, kunhan vaan osaa ne paikoilleen laittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aki Roukala on täysin oikeassa: Pyöräily Oulun keskustasta Hailuodon Marjaniemeen on täysin realistinen vaihtoehto. Hyvillä pyörillä rauhallista vauhtia matka taittuu alle neljän tunnin. Kaikki tarvittava kulkee mukana satulalaukuissa, ja pyöräilijät mahtuvat aina lautalle.

Juuri viime viikonloppuna kävimme Hailuodossa pyöräillen. On totta, että pyöräteitä on vain kylän kohdalla ja pientareet ovat kapeat, mutta hyvin kohteliaasti ja reilusti autoilijat meitä väistivät, eikä kukaan kyllä satasta ajanut. Jos autot pelottavat, voi pyörältä laskeutua minuutiksi pariksi ja vetäytyä tieltä kauemmas silloin, kun lautta purkautuu ja autoja tulee kerralla enemmän. Kahden päivän aikana (yksi yö perillä) kertyi 132 kilometriä.

Antoisaa Bättre Folkia kaikille! :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos muutama sata pyöräilijää muutaman sadan auton seassa kapealla ilman piennarta olevalla tiellä ajaa molemmin puolin niin kyllä sun idylliset kuvailut ovat utopiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

8:47
Amnesty: Siirtotyöläiset Qatarissa kuukausia ilman palkkaa – MM-kisojen rakennustöiden kuolonuhrit ja boikotit eivät ole vaikuttaneet epäkohtiin
8:00
Näin syntyvät kasvissyöjän kampasimpukat – Herkuttele hyvin myös pihlajanmarjoilla, palsternakalla ja syyssipuleilla Tilaajille
8:00
Sofi Oksasen odotettu uutuusromaani kertoo rumasta bisneksestä – kävimme kirjailijan kanssa hedelmöitysturismin tapahtumapaikoilla Ukrainan suljetussa kaupungissa Tilaajille
7:00
Kalen! kalluppi: Näytäkkö nää hyvältä?
7:00
Uotinen johdattaa sinkut pöytään – sokkotreffeillä vaivaava jännitys välittyy kotikatsomoon
7:00
Päivän leffapoiminnat: Kookospähkinälaukkaa päin historiaa – Monty Pythonin elokuva tipauttaa katsojan jakkaralta
7:00
Latitude 66 Cobalt ei tavoittele lupaehtojen heikentämistä Lukijalta
34
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
27
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
16
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
15
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
14
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
11
Näin budjetti vaikuttaa arkeesi: Keskituloisen palkasta tippuu 160 euroa, autoilu kallistuu ja kotitalousvähennys laskee
7
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Kerran olen toyotan koeajanut ja jäi myös viimeiseksi. Miksi noin huonoja autoja edes tehdään. Lue lisää...
Jalmari100

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image