Pohjois-Suomi

Brittitutkija IS:lle: Pyhäjoen ydinvoimala mahdollistaa Venäjän monenlaiset pei­teo­pe­raa­tiot Suomen kautta

Pyhäjoen Hanhikivenniemelle rakennetaan ydinvoimalaa, josta kolmannes on Venäjän valtion omistuksessa. KUVA: Vesa Joensuu
Pohjois-Suomi 16.3.2019 9:56
Anna Leinonen

Venäläinen omistus ja teknologia ovat keskeisessä roolissa Pyhäjoelle rakennettavassa Fennovoiman ydinvoimalassa. Venäjään erikoistunut brittitutkija Mark Galeotti sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että hanke on yksi Suomen pahimmista turvallisuusongelmista.

Galeotin mukaan ydinvoimala voi toimia peiteoperaationa Venäjän valtion muille tavoitteille vuosikymmenien ajaksi. Rosatom on Venäjän valtion omistama yhtiö. Se omistaa tytäryhtiönsä RAOS Voima Oy:n kautta 34 prosenttia Fennovoiman ydinvoimalasta.

Galeotin mukaan Venäjän tiedustelupalvelut iloitsivat Suomen päätöksestä valita Pyhäjoelle venäläinen laitostoimittaja.

– Venäjä sai loistavan tekosyyn lähettää Suomeen suuren määrän henkilökuntaa, joka kulkee nyt koko ajan rajan yli edestakaisin, Galeotti sanoo haastattelussa.

– Suurin osa heistä on varmaankin aivan aitoja insinöörejä, mutta jotkut heistä eivät ole.

Tutkijan mukaan on todennäköisestä, että Venäjän valtio käyttää Pyhäjoen työmaata ja ydinvoimalan suunnitteluprojektia omiin tarkoituksiinsa.

Lisäksi venäläiset saavat kontakteja työmaalla useisiin suomalaisiin yrityksiin, joiden kautta voidaan harrastaa muun muassa vakoilua.

– Ydinvoimalahankkeeseen tulee liittymään paljon alihankintaa. Suomalaiset yhtiöt kilpailevat pääsystä tekemään venäläisbisneksen urakoita, mikä tarkoittaa samalla Venäjälle lisääntyvää vaikutusvaltaa Suomessa, Galeotti toteaa.

Brittitutkijan kirja Venäjän poliittisen eliitin ja järjestäytyneen rikollisuuden yhteyksistä on julkaistu vastikään Suomeksi. Kirjassa kerrotaan, että Venäjällä järjestäytynyt rikollisuus toimii presidentti Vladimir Putinin hallinnon apuna. Rikolliset tekevät yhteistyötä esimerkiksi turvallisuuspalvelun, asevoimien, poliisin ja liike-elämän kanssa. Näin Venäjän valtion jälkien peittäminen on helpompaa, kun likaisen työn voi ulkoistaa rikollisille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (125)

...ja sitten on tämä eräs näkymätön ja mitään aikaansaamaton ministeri, joka kannattaa 100-prosenttisesti tätä hanketta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä se Venäjän vaalivaikuttaminen on? Sen sijaan Briteistä tulee tällä kertaa NATOpropagandaa ja vaaleihin sekaantumista. Miksi tämmöisiä saa julkaista vaalien alla valtakunnallisissa medioissa? Luulisi että olisi joku laki tämmöistä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on propagannan uhreja paljon. Selvästikkin ihmissä vaikeaa ajatella omilla aivoilla, edellyttäen, että ne toimivat. Näköjään tämmönen vaaleihin vaikutusuutinen tällä kertaa. Mitäs tuota välittään maasta joka voisi tarjota kymmeniä tuhansia työpaikkoja ja leipää ihmisille. Pääasia, että ostetaan kymmenillä miljardeilla jenkeiltä hävityäjiä sotimista varten. Täytyy sanoa, etyä tyhmiä suomalaisia on paljon ja media lisää heidän määrää vaikuttamalla suoraan ihmisten mielipiteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläinen firma perusti Savonlinnaan Suomen yksikön ja maajohtajaksi palkattiin firman pääjohtajan Savonlinnalainen mökkinaapuri/mökkitalkkari.
firma valmistaa ja kehittää langattomia paloturvallisuusjärjestelmiä sekä varhaisen varoituksen ja paikannuksen järjestelmiä, markkinoidaan maailman laajuisesti?
Turva-alan referensseinä mainitsevat Iso-Britanian parlamenttitalo, Frankfurt am main lentokenttä, Big Ben, cambridgen Eatonin yliopistot.
Jotenkin epäilyttää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tou hankkeen tekeminen on yodella turhaa kun eivät edes uskaltaneet kysyä asukkaiten lupaa haluavat vaan pilata kuntaa heti hylkyyn koko turha touhu eikä tuota koskaan edes sähköä on tyhmää toimintaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän menee juurikin näin. Luulenpa, että suomalaiset ovat tämän ottaneet huomioon tai se on meille normaali kanssakäymistä, että yritetään vaikuttaa kuten esimerkiksi GPS häirinnällä ja jne. Ei uutta tämän taivaan alla! Mitä sitten, ollaan me myös hereillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brittien kannalta suomen yhteistyö venäjän kanssa on huono asia, mutta suomalaisille se on kultaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Brittien kannalta Brexit on huurin huolenaihe ei kannata puuttua Suomen sisäisiin asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venjäläisten kanssa ei ikinä voi olla foliohattu liian syvällä päässä.. Sitten ihmetellään miten oli mahdollista kun sattuu ja tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ollaan sitten amerikkalaisten kanssa..ja hattu vielä syvemmällä päässä.
Kummasti se talous heikkeni kun tuli kauppasaarto ja vientikielto.
Sitten kummasti jotkut perustelee yrityksiä itänaapuriin.
Jotakin outoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joillain riittää ihmeteltävää seuraavat 100 vuotta 😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sieltä taas pelokas brittipuudeli haukkuu USAn lahkeen takaa Venäjää. Kannattaisi enemmän olla huolissaan siitä että USA uhkailee taas kansainvälistä rikostuomioistuinta, koska pelkää omien kansalaistensa joutuvan tilille lukemattomista rikoksistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tätä on hankkeen alkumillimetreiltä ounasteltu. Suomen poliittiset -- ja muutkin -- päättäjät sattuvat olemaan niin toheloita, että kansallinen turvallisuus on vain kauppatavaraa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertoileisi tuokin britti vain brexitistä, eikä tulisi tänne trollaamaan! On ilmeisen toivottomassa tilassa oma maansa, joten ukkelin on pitänyt lähteä leuhottamaan ja brittitrollamaan ulkomaille. Suomalaisiin natokouhottajiinhan se menee, muta onneksi enemmistä järki-ihmisiä huomaa tämänkin brexit-ukon valetrollauksen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (125)

Uutisvirta

177
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
45
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
36
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
29
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
22
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image