Pohjois-Suomi

Brittitutkija IS:lle: Pyhäjoen ydinvoimala mahdollistaa Venäjän monenlaiset pei­teo­pe­raa­tiot Suomen kautta

Pyhäjoen Hanhikivenniemelle rakennetaan ydinvoimalaa, josta kolmannes on Venäjän valtion omistuksessa. KUVA: Vesa Joensuu
Pohjois-Suomi 16.3.2019 9:56
Anna Leinonen

Venäläinen omistus ja teknologia ovat keskeisessä roolissa Pyhäjoelle rakennettavassa Fennovoiman ydinvoimalassa. Venäjään erikoistunut brittitutkija Mark Galeotti sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että hanke on yksi Suomen pahimmista turvallisuusongelmista.

Galeotin mukaan ydinvoimala voi toimia peiteoperaationa Venäjän valtion muille tavoitteille vuosikymmenien ajaksi. Rosatom on Venäjän valtion omistama yhtiö. Se omistaa tytäryhtiönsä RAOS Voima Oy:n kautta 34 prosenttia Fennovoiman ydinvoimalasta.

Galeotin mukaan Venäjän tiedustelupalvelut iloitsivat Suomen päätöksestä valita Pyhäjoelle venäläinen laitostoimittaja.

– Venäjä sai loistavan tekosyyn lähettää Suomeen suuren määrän henkilökuntaa, joka kulkee nyt koko ajan rajan yli edestakaisin, Galeotti sanoo haastattelussa.

– Suurin osa heistä on varmaankin aivan aitoja insinöörejä, mutta jotkut heistä eivät ole.

Tutkijan mukaan on todennäköisestä, että Venäjän valtio käyttää Pyhäjoen työmaata ja ydinvoimalan suunnitteluprojektia omiin tarkoituksiinsa.

Lisäksi venäläiset saavat kontakteja työmaalla useisiin suomalaisiin yrityksiin, joiden kautta voidaan harrastaa muun muassa vakoilua.

– Ydinvoimalahankkeeseen tulee liittymään paljon alihankintaa. Suomalaiset yhtiöt kilpailevat pääsystä tekemään venäläisbisneksen urakoita, mikä tarkoittaa samalla Venäjälle lisääntyvää vaikutusvaltaa Suomessa, Galeotti toteaa.

Brittitutkijan kirja Venäjän poliittisen eliitin ja järjestäytyneen rikollisuuden yhteyksistä on julkaistu vastikään Suomeksi. Kirjassa kerrotaan, että Venäjällä järjestäytynyt rikollisuus toimii presidentti Vladimir Putinin hallinnon apuna. Rikolliset tekevät yhteistyötä esimerkiksi turvallisuuspalvelun, asevoimien, poliisin ja liike-elämän kanssa. Näin Venäjän valtion jälkien peittäminen on helpompaa, kun likaisen työn voi ulkoistaa rikollisille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (126)

...ja sitten on tämä eräs näkymätön ja mitään aikaansaamaton ministeri, joka kannattaa 100-prosenttisesti tätä hanketta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä se Venäjän vaalivaikuttaminen on? Sen sijaan Briteistä tulee tällä kertaa NATOpropagandaa ja vaaleihin sekaantumista. Miksi tämmöisiä saa julkaista vaalien alla valtakunnallisissa medioissa? Luulisi että olisi joku laki tämmöistä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on propagannan uhreja paljon. Selvästikkin ihmissä vaikeaa ajatella omilla aivoilla, edellyttäen, että ne toimivat. Näköjään tämmönen vaaleihin vaikutusuutinen tällä kertaa. Mitäs tuota välittään maasta joka voisi tarjota kymmeniä tuhansia työpaikkoja ja leipää ihmisille. Pääasia, että ostetaan kymmenillä miljardeilla jenkeiltä hävityäjiä sotimista varten. Täytyy sanoa, etyä tyhmiä suomalaisia on paljon ja media lisää heidän määrää vaikuttamalla suoraan ihmisten mielipiteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläinen firma perusti Savonlinnaan Suomen yksikön ja maajohtajaksi palkattiin firman pääjohtajan Savonlinnalainen mökkinaapuri/mökkitalkkari.
firma valmistaa ja kehittää langattomia paloturvallisuusjärjestelmiä sekä varhaisen varoituksen ja paikannuksen järjestelmiä, markkinoidaan maailman laajuisesti?
Turva-alan referensseinä mainitsevat Iso-Britanian parlamenttitalo, Frankfurt am main lentokenttä, Big Ben, cambridgen Eatonin yliopistot.
Jotenkin epäilyttää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tou hankkeen tekeminen on yodella turhaa kun eivät edes uskaltaneet kysyä asukkaiten lupaa haluavat vaan pilata kuntaa heti hylkyyn koko turha touhu eikä tuota koskaan edes sähköä on tyhmää toimintaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo, todela, vain, turhatouhu, Tuotaa sähköä noin 2miljonalle suomalaisele

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän menee juurikin näin. Luulenpa, että suomalaiset ovat tämän ottaneet huomioon tai se on meille normaali kanssakäymistä, että yritetään vaikuttaa kuten esimerkiksi GPS häirinnällä ja jne. Ei uutta tämän taivaan alla! Mitä sitten, ollaan me myös hereillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brittien kannalta suomen yhteistyö venäjän kanssa on huono asia, mutta suomalaisille se on kultaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Brittien kannalta Brexit on huurin huolenaihe ei kannata puuttua Suomen sisäisiin asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venjäläisten kanssa ei ikinä voi olla foliohattu liian syvällä päässä.. Sitten ihmetellään miten oli mahdollista kun sattuu ja tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ollaan sitten amerikkalaisten kanssa..ja hattu vielä syvemmällä päässä.
Kummasti se talous heikkeni kun tuli kauppasaarto ja vientikielto.
Sitten kummasti jotkut perustelee yrityksiä itänaapuriin.
Jotakin outoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joillain riittää ihmeteltävää seuraavat 100 vuotta 😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sieltä taas pelokas brittipuudeli haukkuu USAn lahkeen takaa Venäjää. Kannattaisi enemmän olla huolissaan siitä että USA uhkailee taas kansainvälistä rikostuomioistuinta, koska pelkää omien kansalaistensa joutuvan tilille lukemattomista rikoksistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tätä on hankkeen alkumillimetreiltä ounasteltu. Suomen poliittiset -- ja muutkin -- päättäjät sattuvat olemaan niin toheloita, että kansallinen turvallisuus on vain kauppatavaraa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (126)

Uutisvirta

13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
10:59
Oulaskankaan sairaala luopuu rajoitetuista asiakaspalvelun soittoajoista
71
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
70
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
32
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
28
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
20
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
17
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image