Pohjois-Suomi

Anki aistii tunturin kuin meren

Lapinkoira Morri vaikuttaa asuinpaikan valintaan ainakin yhtä tyytyväiseltä kuin emäntänsä Anki Lindqvist. Luontoa, rauhaa ja oma mökki.
Pohjois-Suomi 7.2.2006 9:35
Leo Mäkinen
Vuosien etsimisen jälkeen Enontekiöltä löytyi maisema ja sen reunalta punainen mökki Suo ja sen reunassa pienenpieni punainen mökki. Portailta katse poimii kaukaisen metsän takaa Pyhäkeron, Ounastuntureiden lähimmän huipun. Monen enontekiöläisen mielestä kuin maisema mikä hyvänsä, mutta meren rannalla eläneeseen Anki Lindqvistiin se heitti heti ankkurin. 1960-luvulla Suomen suosituimpien naissolistien joukkoon kivunnut Anki etsi monta vuotta miehensä Rauno Laihon, "Rauskin", kanssa pohjoisesta paikkaa, mihin asettua. He ovat tutkailleet Jäämeren rannat, Inarin Sevettijärven ja Lapin hiihtokeskukset, jotka ovat Ankin silmin kuin Ruotsin laivoja. Tarjolla on ollut loistavia mökkejä, mutta ne ovat olleet joko katseen katkaisevassa metsässä tai nurkkasalvostuntumassa naapuriin. He ovat kokeilleet mökkeilyä Muonion Torasjärven rannalla ja asuneet talven Kätkäsuvannon koululla Muoniossa.

"Ankille on tärkeä, että on maisema", Rauski tietää. "Ja tästä näkee kauas."

"Kuin olisi merellä, kun seisoo tunturin huipulla ja katselee taivasta", Anki itse kuvailee. Hänen omat laulunsa kertovat paljolti juuri merestä ja perustuvat usein hänen kirjailija-äitinsä Marita Lindqvistin teksteihin.

"Parikymmentä vuotta sitten olisimme voineet asettua syvällekin erämaahan, mutta nyt kummallakin on kunto alkanut vähän pettää", Anki kertoo. Nyt hankittu, 1993 rakennettu mökki toki on sadan metrin päässä vähäliikenteisestä tiestä, mutta muuten rauha on rikkumaton. Enontekiön kuntakeskukseen Hettaan ei ole silti yhdeksään kilometriä enempää. Siellä on kauppa ja terveyskeskus.

Kerran aiemmin mökkikauppa oli tosi lähellä Kuhmossa. Kysyivät kuitenkin myyjältä, että kuinkas on susia liikkunut? Tämä kertoi, että kymmenestä talosta meni koira viime vuonnakin ja se siitä kaupasta. Lapinkoira Morria ei oltu hankittu suden sapuskaksi.

Anki itse ei luonnon eläimiä kammoa ja ainakin mieheensä verrattuna lähes magneetin lailla vetää niitä puoleensa. Kesämökkeillessään Porkkalassa hän on törmännyt ilvekseen ja syksyllä Enontekiöllä kannolla istuskellessaan huomasi karhun tulleen aivan naapuriksi. "Katoin vaan, että siinä se seisoo. Sydän hakkasi, mutta paniikkia ei tullut. Lopulta se kääntyi ja lähti."

Rauski on kulkenut Lapissa puoli vuosisataa ilman, että on nähnyt yhtäkään suurpetoa.

Työ ei kahlitse 22 vuotta yhdessä ollutta avioparia enää entiseen tapaan. Anki on jättäytynyt freelanceriksi Yleisradion ruotsinkielisen television (FST) toimituksesta ja Rauno Laiho jäi eläkkeelle nelisenkymmentä vuotta kestäneestä kuvaajan työstään TV 1:stä.

Rauski on kuvannut kaikki Ankin FST:ssä tekemät ohjelmat, jotka mahdollistivat heidän matkansa myös maan ääriin, kuten Karibialle, Intiaan ja Afrikkaan. Tuorein yhteinen työ on omasta materiaalista työstetty meditaatiovideo, jossa on Ankin siskon pojan musiikki.

Sävellyksiä Ankilla on kaiken aikaa työn alla eikä esiintymisiltäkään ole siipiä leikattu. Anki on keikkaillut Ruotsissa, laivaristeilyillä, klubeilla, häissä..."Svengiä on vähän enemmän kuin silloin ennen. Olen ehkä enemmän jazz-blues -linjalla ja toki countryakin."

"Ihmiset vain vanhastaan luulevat, että istun edelleen yksin rannalla ja katson kaihoisasti merelle."

Avioparin toinen koti säilyy Kirkkonummella, mutta Enontekiöllä kuluu ainakin puolet vuodesta. Kun Porkkala palautettiin, Ankin perhe sai sieltä takaisin meren rannalla olevan kesämökkinsä. "Se paikka on kuitenkin enemmän korvessa kuin tämä, kauppaankin 20 kilometriä." Rauha Porkkalasta on kuitenkin mennyt. Musiikkina saunan terassille ovat moottoriveneiden ja vesiskoottereiden tärykalvoa poraavat soinnit.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
9:55
Naista syytetään aikeista tappaa Oulun poliisilaitoksen poliisi – "Oletko valmis kuolemaan, ei haittaa vaikka olet kyttä", nainen kirjoitti uhkausviesteissään
9:30
Jos mahdollisuus aukeaa, Rasmus Karjalainen on valmis liikahtamaan – "Kaikki on mahdollista"
54
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
44
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
25
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
12
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

107 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image