Pohjois-Suomi

82–vuotias pyöräilijä kuoli suo­ja­tie­on­net­to­muu­des­sa Kemin Paattiossa – poliisi ei ole vielä kuullut autoilijaa

Kemin Paattiossa sattui puoli kahdentoista aikaan polkupyöräilijän ja ajoneuvon yhteentörmäys. KUVA: Antti Pasanen
Pohjois-Suomi 1.7.2019 14:31
Mari Molkoselkä

Auton ja pyörän kolarissa kuoli 82-vuotias kemiläismies Kemin Paattiossa sunnuntaina. Poliisin tietojen mukaan kemiläinen autoilija ajoi kolmion takaa törmäten suojatiellä ajaneeseen pyöräilijään.

67-vuotias nainen ajoi autolla kolmion takaa risteykseen Penttalankadulta Tornionkadulle. Kypärää käyttänyt pyöräilijä oli kolarin sattuessa suojatiellä Tornionkadulla eli autoilijalla oli väistämisvelvollisuus.

Poliisi ei ole ehtinyt kuulla henkilöauton kuljettajaa, joten törmäyksen syyt ovat vielä epäselvät.

– Risteyksessä on pienenä näköhaittana kasvillisuutta, ja keli on ollut kuiva ja aurinkoinen. Ylinopeudesta ei ole vielä tietoa, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Kati-Susanna Lukkarinen Kemin poliisista.

Liikenne onnettomuuspaikalla katkaistiin noin kahdeksi tunniksi pelastus- ja tutkintatoimien takia.

Poliisin tutkinnan alla ovat liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja kuolemantuottamus.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Pyöräilijälle ei ole olemassa sellaista paikkaa kuin suojatie paitsi jos pyöräilijä taluttaa pyörää. Toimittaja ei tunne sanaa pyörätien jatke.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun pyörätietä sunniteltiin niin me Tornionkadun asukkaat pidimme Keminkaupungin vastuuhenkilöiden kanssa neuvotteluita jossa vaadimme kunnon levyisen ojan rakentamista pyörätien ja tonttien väliin mm. että autoilijoilla olisi mahdollisuus nähdä pyörätiellä liikkujat. Näin sovittiin yhdessä mutta suunnittelija "unohti" piirtää ojan ja vetäjä unohti tarkistaa piirustukset. Saatiin pyörätie halavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnat saisivat kiinnittää huomiota siihen, että vastaavissa risteyksissä huolehdittaisiin riittävästä näkyvyydesta niin väistämisvelvollisilla kuin väistettävilläkin. Esim. kyseisessä risteyksessä kasvillisuuden aiheuttama näköeste ei ole pieni, vaan erittäin suuri. Sama tilanne on koko pyörätien varrella Tornionkatua ja Koivuharjunkatua keskustaan. Esteenä on sekä kasvillisuutta että korkeita umpiaitoja. Auton on tultava suojatien / pyörätien jatkeen puolelle saakka ennen kuin näkee, onko pyörätiellä kulkijoita. Toki myös sellaisia autoilijoita näkee, jotka eivät edes yritä huomioida pyörätiellä kulkevia. Olen itse pyöräillyt kyseistä pyörätietä vuosikausia kaupunkiin ja koskaan en uskalla pyöräillä hidastamatta joka risteykseen. Ihmetellä saa, ettei vastaavia onnettomuuksia ole sattunut enemmänkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä väistämissäännöistä on turha täällä kinastella. Kaikki voivat mennä tarkistamaan säännöt liikenneturvan sivuilta. Pyörätienjatkeella saa ajaa ja autoilija väistää, jos on kääntyvä, tulee kolmion takaa tai pihasta. Yksinkertaista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyöräilijä ilmeisesti ajoi suojatien jatketta täysin laillisesti. Auto tuli sivutieltä kolmion takaa päälle. 100% autoilijan syytä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka liikennesäännöt on millaiset tahansa niin siellä missä liikut kannattaa aina ottaa huomioon ettei vastapuoli välttämättä noudata liikennesääntöjä. Tämän kun kaikki muistaisi ja tarkkailisi muuta liikennettä oman ajamisensa lisäksi säästyisi paljon ihmishenkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa myös huomioida, että iso osa pyöräilijöistä ei piittaa minkäänlaisista säännöistä pätkääkään. Eikä poliisiakaan asia kiinnosta ennenkuin sattuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suojatiekäyttäytymiseen pitäisi kiinnittää paljon enemmän huomioita niin kodeissa kuin kouluissakin.Nuorilla koululaisilla näyttää olevan sellainen käsitys, että pyöräilijää on väistettävä suojatiellä riippumatta siitä taluttaako hän pyörää vai ajaako sillä. Näköesteisissäkin suojatiepaikoissa koululaisryhmät ylittävät suojatiet täydellä vauhdilla ajaen ympärilleen katsomatta. Koska käytäntöä ei ole saatu saatu lainmukaiseksi tulisi lakia muuttaa siten, että pyörätie olisi aina ylitettävä pyörää taluttaen. Näin väistämisvelvollisuus olisi aina autoilijalla. Jos näitä suojatiellä liikkumisen pelisääntöjä ei saada kuntoon, saamme lukea näitä surkeita uutisia toistuvasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai että, nuoria koululaisia PITÄÄ väistää jos he ajavat pyörällä suojatiellä, näin sanoo laki. Ikäraja tälle on 12v.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suojatiellä ei kukaan saa ajaa polkupyörällä, ei edes lapsi. Pyörätien jatkeella saa ajaa.

(Sensijaan mitkään lait eivät koske vuokrattavilla kaupunkipyörillä tapahtuvaa ajoa, niillä saa näköjään ajaa aivan miten huvittaa, missä huvittaa ja millä nopeudella tahansa.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevakin on kummallisen sitkeä tässä väärän informaation levittämisessä. "Kypärää käyttänyt pyöräilijä oli kolarin sattuessa suojatiellä Tornionkadulla eli autoilijalla oli väistämisvelvollisuus."

Autoilijan ei tarvitse väistää yhtään suojatiellä olevaa pyöräilijää. Suojatiet koskee vain kävelijöitä. Sen sijaan jutusta käy myös ilmi se että autoilijan olisi kyllä pitänyt väistää. Mutta täysin eri syystä kuin kaleva kirjoittaa. "67-vuotias nainen ajoi autolla kolmion takaa risteykseen Penttalankadulta Tornionkadulle." Kolmio kyllä pakottaa väistämään kaikkea risteävää liikennettä. Ja kääntyessä pitää toki myös väistää. Suojatiellä ei ole mitään roolia tässä.

Jos toimittajatkaan ei tiedä liikennesäännöistä mitään, niin kumma jos tavalliset lehtiä lukevat pyöräilijätkään eivät opi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etpä olisi voinut enempää olla väärässä. Ei ihme että näitä tapahtuu. Tornionkadun suuntaisesti menevällä kevyenliikenteen väylän suojateillä saa ajaa pyörällä ns. pyörätien jatketta pitkin. OTA SELVÄÄ ENNENKUIN HUUTELET TÖRPPÖ!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta pyörätien jatkeellakin pyöräilijä väistää, jollei taluta pyörää. Autoilijan olisi pitänyt väistää tässä mutta suojatiellä ei ole sen kanssa mitään tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä sana "kolmion takaa tuleva autoilja" tuottaa ongelmia?
Jos todella kyseessä on suojatie, on erittäin vaikea ymmärtää miksi on kolmio. Tällöin molemmat ovat rikkoneet liikennesääntöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvänen aika näitä kuolemankylvämiseen valmiita väärinymmärtäjiä. Joka päivä pyöräilijänä saisin heittää henkeni, vaikka olen oikeassa, koska nämä väärinymmärtäjät ovat aina vaan auton ratissa. On lopultakin poliisin ryhdistäydyttävä ja tentittävä autoilijat tien päällä ja poistettava ajokortit väärässä olevilta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri noin se on Gaz. Toimittajien tapa kirjoittaa kyseisestä asiasta on aina ollut hiukan väärä. Siis tässäkin tapauksessa autoilijan väistämisvelvollisuus ei perustu suojatiehen, vaan siihen että auto on tullut kolmion takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
127
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
48
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Sulla saattaa olla liian kiire? Hetikaikkimullenyt hosujille tulee varmasti vaikeuksia, koska menestyksellinen day treid... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image