Pohjois-Suomi

12-vuotias poika kaahasi poliisia pakoon Torniossa – auto päätyi ilmalennon jälkeen taimikkoon, kuljettaja ja kolme teini-ikäistä matkustajaa loukkaantui

Neljä alaikäistä joutui sairaalahoitoon ulosajon jälkeen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.
Pohjois-Suomi 8.9.2019 8:23 | Päivitetty 8.9.2019 15:43
Anna Leinonen

Neljä nuorta loukkaantui, kun 12-vuotiaan pojan kuljettama auto suistui rajusti ulos tieltä Torniossa Ruonajärventiellä sunnuntain vastaisena yönä, kertoo Lapin poliisi.

Kuljettaja menetti auton hallinnan tiukasti vasemmalle kaartuvassa mutkassa, ennen Kromitien risteystä. Auto törmäsi tien penkassa olevaan noin kaksi metriä korkeaan hiekkavalliin ja jatkoi törmäyksen jälkeen matkaa edessä olevaan taimikkoon noin 10–15 metriä.

Autossa olleet 16-vuotiaat tyttö ja poika jouduttiin irrottamaan ajoneuvosta. 14-vuotias poika löytyi loukkaantuneena noin 20 metrin päässä autosta. 12-vuotias poika otettiin puolestaan kiinni Kromitiellä. Rikoskomisario Miska Sillanpää Lapin poliisilaitokselta kertoo, että henkilöiden etsinnässä oli mukana poliisikoira.

Sillanpään mukaan auton omistaja kuuluu nuorten lähipiiriin.

Nuorin poika sanoi poliisille kuljettaneensa autoa, ja poliisi teki hänelle huumepikatestin ja puhalluskokeen. Kummankin tulos oli negatiivinen.

Kaikki neljä nuorta vietiin sairaalaan. 16-vuotiaat kuljetettiin Oulun yliopistolliseen sairaalaan ja nuoremmat Länsi-Pohjan keskussairaalaan Kemiin. Poliisilla ei ole tietoa nuorten saamien vammojen tarkasta laadusta. Sunnuntaiaamuna saatujen tietojen mukaan vammat eivät ole hengenvaarallisia.

Raju takaa-ajo sateisessa yössä

Tapahtumat saivat alkunsa hieman ennen kello kahta, kun poliisi suoritti liikennevalvontaa Hallituskadulla Torniossa. Valvonnan yhteydessä partio huomasi, että henkilöauton kuljettajaksi nousee nuori mies. Poliisipartio ajoi auton viereen ja oli aikeissa tarkastaa kuljettajan ajo-oikeuden, mutta hän kaasutti poliiseja pakoon. Poliisi lähti seuraamaan autoa ja laittoi päälle pysäytysvalot, mutta kuljettaja ei piitannut niistä.

Pakomatkan aikana satoi voimakkaasti, ja ajo-olosuhteet olivat erittäin huonot. Kuljettaja meinasi menettää ajoneuvon hallinnan tiellä olleiden vesilammikoiden ja liian suuren tilannenopeuden vuoksi. Poliisiauton nopeus oli 150 kilometriä tunnissa, mutta pakoauto jätätti poliisia. Tien nopeusrajoitus oli 80 kilometriä tunnissa.

Takaa-ajoon osallistui yhteensä neljä poliisipartiota. Ulosajo tapahtui noin seitsemän kilometrin päässä Hallituskadusta, josta takaa-ajo alkoi.

Poliisi ei ota kantaa tutkinnallisiin seikkoihin kuten teon motiiviin.

– Asia ei etene syyteharkintaan. Kyseessä on 12-vuotias henkilö, ja hän ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Vahingonkorvausvastuu eli vastuu vammoista ja autosta hänelle jää, Sillanpää sanoo.

Ajoneuvo vaurioitui lunastuskuntoon.

Poliisi jatkaa asian selvittämistä törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena, vammantuottamuksena, liikennerikkomuksena, kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta ja moottorikulkuneuvon käyttövarkautena.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 8.9. kello 12.01 ja 12.09. Lisätty poliisin kommentit kello 15.43.

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Miksi poliisit lähtevät takaa ajoon, jolloin aina käy huonosti. Eikö kuva autosta olisi riittänyt ja palattu asiaan myöhemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pojat vaihtoi lennosta kuskin paikkaa jolloin se lähti lapasesta.toivottavasti oikea henkilö on vastuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi penskojen annetaan opetella autojen kuljettamista ennen ymmärryksen kasvua ? Kenen auto , kuka antoi avaimet pojalle ? Hänellekin jotain sanktioita !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nuorena on vitsa väänettävä mutta väärään suuntaan mitähän ajukopassa pyörii jos olis kaverti vaikkas kuolleet rytäkässä ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On siinnä pojalla viikkorahasta säästämistä ,kun makselee korvaukset korkoineen. Melkoinen "taakka" jo ennenkuin lapsuus loppuu...no elämä on valintoja...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäs varmaan auton avaimissa olla sormen jäljen tunnistin. Kun on nii helposti avaimet vietävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Ei minun o tarvinnut maksaa kaupassa lapsen tekemää vahinkoa, tiputti vahingossa jugurtti purkin kun sitä kärryyn oli laittamassa. Hain henkilökuntaa, että saisin sotkun siivottua ja kysyin, että miten maksan tuon, niin työntekijä vastasi, että ei tarvitse mitään maksaa, vahinkoja sattuu. 🤔🙂 Samoin kun poika tipautti limskansa hampurilais ravintolassa kun koitti sitä pöytään viedä ja melkein kompastui, niin taas kun kävin henkilökunnalle kertomaan tapahtuneesta, niin tulivat siivoamaan ja toivat pojalle uuden juoman ilmaiseksi. ♥️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärsinkö oikein että tämä 12-vuotias päihitti poliisit takaa-ajossa. Ilman ulosajoa olis mennyt karkuun. En millään tavalla puolustele pojan tekosia, tyhmähän tuo on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunnan oikeusasiamies varmaan tuumaisi tähänkin onko nuorten kanssa muistettu keskustella ja eihän nyt anneta mitään sanktioita vaan nuorelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sanktioita 12-vuotiaalle lapselle voisi antaa? Korkeintaa kotiarestia ja viikkorahan maksun lykkäämistä tuonnemmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei rikosoikeudellisessa vastuussa joten tästä ei koidu mitään sanktioita. Ehkä vanhemmille jotain. Naurettavaa mutta näin Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korvausvastuu koskee myös alaikäisiä. Korvaukset jää kasvamaan korkoa, kunnes alkaa tienaamaan, jolloin ulosottomies alkaa ottamaan osansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mm. vakuutusyhtiö tulee perimään kaikki maksamansa korvaukset takaisin, korkojen kanssa
ja luultavimmin ulosoton kautta - vai maksaako poika kaiken kerralla pois?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaahailijoita näkee torniossa joka päivä ja ajokäyttäytyminen muutenkin tolkutonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se olisikin vanhempien tehtävä. Moni
siinä nykyää epäonnistuu yrityksen puutteen vuoksi, kun eihän lapselle saa nykyään ees sormea heristää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

12:02
Oulun yliopisto mukaan arktisten alueiden metallien 3D-tulostushankkeeseen
11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
60
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
44
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
27
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
20
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
16
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image