Pohjois-Suomi

12-vuotias poika kaahasi poliisia pakoon Torniossa – auto päätyi ilmalennon jälkeen taimikkoon, kuljettaja ja kolme teini-ikäistä matkustajaa loukkaantui

Neljä alaikäistä joutui sairaalahoitoon ulosajon jälkeen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.
Pohjois-Suomi 8.9.2019 8:23 | Päivitetty 8.9.2019 15:43
Anna Leinonen

Neljä nuorta loukkaantui, kun 12-vuotiaan pojan kuljettama auto suistui rajusti ulos tieltä Torniossa Ruonajärventiellä sunnuntain vastaisena yönä, kertoo Lapin poliisi.

Kuljettaja menetti auton hallinnan tiukasti vasemmalle kaartuvassa mutkassa, ennen Kromitien risteystä. Auto törmäsi tien penkassa olevaan noin kaksi metriä korkeaan hiekkavalliin ja jatkoi törmäyksen jälkeen matkaa edessä olevaan taimikkoon noin 10–15 metriä.

Autossa olleet 16-vuotiaat tyttö ja poika jouduttiin irrottamaan ajoneuvosta. 14-vuotias poika löytyi loukkaantuneena noin 20 metrin päässä autosta. 12-vuotias poika otettiin puolestaan kiinni Kromitiellä. Rikoskomisario Miska Sillanpää Lapin poliisilaitokselta kertoo, että henkilöiden etsinnässä oli mukana poliisikoira.

Sillanpään mukaan auton omistaja kuuluu nuorten lähipiiriin.

Nuorin poika sanoi poliisille kuljettaneensa autoa, ja poliisi teki hänelle huumepikatestin ja puhalluskokeen. Kummankin tulos oli negatiivinen.

Kaikki neljä nuorta vietiin sairaalaan. 16-vuotiaat kuljetettiin Oulun yliopistolliseen sairaalaan ja nuoremmat Länsi-Pohjan keskussairaalaan Kemiin. Poliisilla ei ole tietoa nuorten saamien vammojen tarkasta laadusta. Sunnuntaiaamuna saatujen tietojen mukaan vammat eivät ole hengenvaarallisia.

Raju takaa-ajo sateisessa yössä

Tapahtumat saivat alkunsa hieman ennen kello kahta, kun poliisi suoritti liikennevalvontaa Hallituskadulla Torniossa. Valvonnan yhteydessä partio huomasi, että henkilöauton kuljettajaksi nousee nuori mies. Poliisipartio ajoi auton viereen ja oli aikeissa tarkastaa kuljettajan ajo-oikeuden, mutta hän kaasutti poliiseja pakoon. Poliisi lähti seuraamaan autoa ja laittoi päälle pysäytysvalot, mutta kuljettaja ei piitannut niistä.

Pakomatkan aikana satoi voimakkaasti, ja ajo-olosuhteet olivat erittäin huonot. Kuljettaja meinasi menettää ajoneuvon hallinnan tiellä olleiden vesilammikoiden ja liian suuren tilannenopeuden vuoksi. Poliisiauton nopeus oli 150 kilometriä tunnissa, mutta pakoauto jätätti poliisia. Tien nopeusrajoitus oli 80 kilometriä tunnissa.

Takaa-ajoon osallistui yhteensä neljä poliisipartiota. Ulosajo tapahtui noin seitsemän kilometrin päässä Hallituskadusta, josta takaa-ajo alkoi.

Poliisi ei ota kantaa tutkinnallisiin seikkoihin kuten teon motiiviin.

– Asia ei etene syyteharkintaan. Kyseessä on 12-vuotias henkilö, ja hän ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Vahingonkorvausvastuu eli vastuu vammoista ja autosta hänelle jää, Sillanpää sanoo.

Ajoneuvo vaurioitui lunastuskuntoon.

Poliisi jatkaa asian selvittämistä törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena, vammantuottamuksena, liikennerikkomuksena, kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta ja moottorikulkuneuvon käyttövarkautena.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 8.9. kello 12.01 ja 12.09. Lisätty poliisin kommentit kello 15.43.

 

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Miksi poliisit lähtevät takaa ajoon, jolloin aina käy huonosti. Eikö kuva autosta olisi riittänyt ja palattu asiaan myöhemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pojat vaihtoi lennosta kuskin paikkaa jolloin se lähti lapasesta.toivottavasti oikea henkilö on vastuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi penskojen annetaan opetella autojen kuljettamista ennen ymmärryksen kasvua ? Kenen auto , kuka antoi avaimet pojalle ? Hänellekin jotain sanktioita !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nuorena on vitsa väänettävä mutta väärään suuntaan mitähän ajukopassa pyörii jos olis kaverti vaikkas kuolleet rytäkässä ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On siinnä pojalla viikkorahasta säästämistä ,kun makselee korvaukset korkoineen. Melkoinen "taakka" jo ennenkuin lapsuus loppuu...no elämä on valintoja...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäs varmaan auton avaimissa olla sormen jäljen tunnistin. Kun on nii helposti avaimet vietävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Ei minun o tarvinnut maksaa kaupassa lapsen tekemää vahinkoa, tiputti vahingossa jugurtti purkin kun sitä kärryyn oli laittamassa. Hain henkilökuntaa, että saisin sotkun siivottua ja kysyin, että miten maksan tuon, niin työntekijä vastasi, että ei tarvitse mitään maksaa, vahinkoja sattuu. 🤔🙂 Samoin kun poika tipautti limskansa hampurilais ravintolassa kun koitti sitä pöytään viedä ja melkein kompastui, niin taas kun kävin henkilökunnalle kertomaan tapahtuneesta, niin tulivat siivoamaan ja toivat pojalle uuden juoman ilmaiseksi. ♥️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärsinkö oikein että tämä 12-vuotias päihitti poliisit takaa-ajossa. Ilman ulosajoa olis mennyt karkuun. En millään tavalla puolustele pojan tekosia, tyhmähän tuo on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunnan oikeusasiamies varmaan tuumaisi tähänkin onko nuorten kanssa muistettu keskustella ja eihän nyt anneta mitään sanktioita vaan nuorelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sanktioita 12-vuotiaalle lapselle voisi antaa? Korkeintaa kotiarestia ja viikkorahan maksun lykkäämistä tuonnemmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei rikosoikeudellisessa vastuussa joten tästä ei koidu mitään sanktioita. Ehkä vanhemmille jotain. Naurettavaa mutta näin Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korvausvastuu koskee myös alaikäisiä. Korvaukset jää kasvamaan korkoa, kunnes alkaa tienaamaan, jolloin ulosottomies alkaa ottamaan osansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mm. vakuutusyhtiö tulee perimään kaikki maksamansa korvaukset takaisin, korkojen kanssa
ja luultavimmin ulosoton kautta - vai maksaako poika kaiken kerralla pois?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaahailijoita näkee torniossa joka päivä ja ajokäyttäytyminen muutenkin tolkutonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se olisikin vanhempien tehtävä. Moni
siinä nykyää epäonnistuu yrityksen puutteen vuoksi, kun eihän lapselle saa nykyään ees sormea heristää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

15:22
Kunnille tulee vähintään miljardin euron tukipaketti ja lisäksi kuntien verotulomenetykset korvataan väliaikaisesti
15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
14:42
Hallitus antaa 450 miljoonaa euroa lisää suoria avustuksia yrityksille – avustuspotti nousee jo liki 1,5 miljardiin euroon
14:24
THL: Koronavirukseen on kuollut Suomessa yhteensä 40 ihmistä, kuolleita kuusi lisää – koko maassa sairaalahoidossa 239 henkilöä
85
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
11
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image