Oulu

Yliopiston rehtori ratkesi äänestämällä

Jouko Niinimäki. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 1.10.2014 6:15 | Päivitetty 1.10.2014 9:56
Elina Ursin

Kalevan tietojen mukaan Oulun yliopiston uuden rehtorin valinta ratkesi äänestämällä. Vastakkain olivat tekniikan tohtori, professori Jouko Niinimäki ja arkkitehtuurin tiedekunnan dekaani Helka-Liisa Hentilä. Niinimäen valinta ratkesi äänin 8-4.

Oulun yliopiston hallituksen puheenjohtaja Hans Söderlund ei tiistai-iltana kommentoinut äänestystulosta eikä Niinimäen vastaehdokasta. Myöskään Oulun yliopiston hallintojohtaja Essi Kiuru ei kommentoinut rehtorin valintaa.

”Tiedotamme asiasta ensin henkilöstölle. Kerromme valinnasta tarkemmin keskiviikkoaamuna”, sanoi Kiuru.

Korjattu 9.56: Kuvatekstin nimi oikeaksi.

Lue lisää 01.10.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Saneerasi teknillisen tiedekunnan ja sopeutti toimintaa hallinnon myötävaikutuksella enemmän kuin olisi ollut tarvetta. Tiedekunnan talous on ollut plussalla koko vuoden, toisin kuin budjettiarvaus antoi ymmärtää. Puheet ja teot eivät ole tasapainossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinimäen hallintokokemus on vähäinen,eiköhän se hallinto vie ja Jouko vikisee. Onko Joukolla dosentin pätevyyttä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti saa yliopiston jaloilleen! Tiukka talouskuri yhdistettynä järkevään karsintaan on yliopiston pelastus. Mitä Oulussa todella osataan ja mistä järkevä luopua. Keskittymistä todellisiin huippualoihin ja peränpitäjätieteistä luopuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan olisi hallintojohtajan pitänyt soittaa jäärälle erikseen.... Mitä valitat, tieto oli yliopiston etusivulla netissä jo eilen alkuillasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvähän täällä on valittaa ja päätä aukoa. Suurin itku taitaa uudistusten yhteydessä tulla sieltä, missä ei ole tehty oikeita hommia oikein. Nyt on pelko että kun aletaan asioita perkaamaan, niin tukoksettomuus paljastuu ja joutuu hommiin. Ei se huono ole jos tulorahoitus jotenkin tuloksia myötäilee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi todella mielenkiintoista, jos nämä "talousasiantuntijat" selittäisivät, mistä yliopiston tulos koostuu. Onko se ulkopuolelta haalitun rahan määrä? Onko se valmistuneident tutkintojen määrä? Onko se kansainvälisten julkaisujen määrä? Miten mitataan ns. kolmannen tehtävän tulokset? Mikä "kolmas tehtävät", joku kysyy. No, se oli se yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Ja onko enää olemassa ns. sivistysyliopistoa vai onko se lentänyt ikkunasta ulos samalla, kun tulostavoitteet kävelivät uuteen liikelaitoyliopistoon sisälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston rahoitus koostuu noista kaikista, tarkka taulukko siitä missä suhteessa löytyy täältä: http://www.minedu.fi/OPM/Koulutus/yliopistokoulutus/hallinto_ohjaus_ja_rahoitus/liitteet/Yliopistojen_rahoitusmalli_2013_alkaen.pdf

Se yhteiskunnallinen vaikuttaminen on julkinen vitsi. Sitä mitataan lähinnä sillä että yliopistolla on kirjasto. Tuon osion paino on 7% koko rahasta joten 93% tulee erilaisten tutkinto, julkaisu ja ulkopuolinen raha -mittareiden kautta. Mitä ei tuossa mainita ei kannata tehdä, koska siitä ei makseta. Tähän malliin ollaan menossa nyt - vain rahalla on merkitystä. Sivistyksestä ei makseta joten hommatkoot ihmiset sitä sitten vaikka iltakoulusta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyaikana, kun kaikki halutaan muuttaa mitattavaksi numeroiksi, myös yliopiston tulosten laskemista varten on olemassa selkeä (?) "kaava". Sen perusteella Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa yliopistojen valtionrahoituksen. Siinä on mukana tietyillä indikaattoreilla määrittyinä ja tietyillä painokertomilla laskien kaikki edellisen kirjoittajan mainitsemat tekijät. Tuon perusteella on myös yliopiston ja tiedekuntien hallinnon helppo laskea, kuinka "arvokas" kukin yksikkö on yliopiston rahoituksen keräämisen kannalta.

Vaikka ministeriö on antanut yliopistoille entistä autonomisemman aseman, eikä ohjaa määräyksillä niiden päätösten tekoa ja toimintaa, se rahoitusmallin kautta suuntaa yliopistojen painotuksia kenties tehokkaammin kuin koskaan ennen.

Yhteiskunnallinen vaikuttavuus muuten arvioidaan rahoitusmallissa kilpaillun ulkopuolisen rahoituksen saamisen kautta. Katsotaan. että kilpailtua rahoitusta saa vain yhteiskunnallisesti merkittävä tutkimus - mikä tietysti suurelta osin pitää myös paikkansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston on ensisijaisesti tienattava perusrahoituksensa opetusministeriön rahoitusmallin kautta. Siinä lasketaan mm. kandin, maisterin ja tohtorin tutkinnot, vähintään 55 opintopistettä vuodessa saaneet opiskelijat, sekä julkaisut luokittain. Myös kilpailun kautta saatu ulkopuolinen rahoitus palkitaan runsain mitoin opetusministeriön lisällä.

Jos rahoitusmallilla saatu rahoitus ei riitä perustoimintoihin, niin sitten on leikattava tuottamattomasta päästä. Jos rahat riittävät, niin sitten yliopisto voi valita mitä tekee. Tuolloin viisas yliopisto laittaa rahansa tulevaisuudessa parhaimmin tuottaviin tarkoituksiin.

Oulun yliopistossa on menetelty takaperoisesti. Tuloksen tekevien tiedekuntien rahoitusta on leikattu, jotta rahaa riittäisi tuottamattomiin puuhasteluihin ja menneisyyden lupauksien pönkittämiseen. Seurauksena on tullut takapakkia tutkimuksen tuloksista selkeimmin kertovassa julkaisumäärässä ja tietysti seurauksena opetusministeriön tutkimukseen jakamassa rahoituksessa. Tämä kaikki näkyy julkisissa tietokannoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei tullut henkilöstölle minkäänlaista sellaista tiedotetta asiasta, mitä emme olisi jo aamulla Kalevasta lukeneet. Jos tällaiseksi tiedotteeksi lasketaan se, että sanotaan, että erittäin hyvien hakijoiden joukosta oli vaikea tehdä päätöstä, niin miksi sitä ei sitten voinut sanoa toimittajalle. Yleensä kai loppusuoralle päässeet ovat hyviä hakijoita...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedote asiasta löytyi yliopiston nettisivuilta jo eilen. Vaikea uskoa, ettei tiedotetta ole löytynyt myös suuresta jakelusta, joka on henkilökunnan tiedotuskanava. Jos et ole tajunnut lukea sitä, niin se on ihan oma häpeäsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin minulla Notio aukeaa esille samalla kuin tietokonekin. Eipä voi viestinnältä välttyä kuin sulkemalla silmänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla ei ole Notio aloitussivuna, johon joutuu aina kirjautumaan. Taidat olla univissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

18:15
Linnanmaalaisen päiväkodin pihalla tulipalo – jo toinen kahden päivän sisällä
18:11
Kansanedustaja Mikko Kärnä harkitsee keskustan puheenjohtajakisaan osallistumista, mikäli muita ehdokkaita ei ilmaannu
18:00
Oululainen nuori telinevoimistelija aloitti harjoittelun jälkijunassa ja nousi ahkeruudellaan arvokisatason urheilijaksi – "Innolla odotan ensimmäisiä MM-kisoja" Tilaajille
17:54
Alle 15-vuotiaita lapsia epäillään Mikkelin koulupalon sytyttämisestä – tutkinnanjohtaja kertoo, miten lasten leikki johti koulun palamiseen
17:31
Kaksi tuomiota Sunny Car Center -vyyhdistä – Markku Ritaluomalle lähes miljoona euroa maksettavaa
17:30
EU:n nimitysruletti pyörähtää käyntiin tänään – huippukokous yrittää löytää nimet huippuvirkoihin
17:29
Kilometrejä pitkä öljypäästö Itämerellä – aiheuttajaa selvitetään
77
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
50
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
30
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
25
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
23
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
19
Pääministeri Rinne HS:lle: Suomalaislääkärin mukaan olisin kuollut, jos minut olisi herätetty Espanjassa
14
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy erittäin voimakkaita ukkospuuskia, yli 25 m/s.
Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 20 m/s.
UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

Piippopaksupää
/honen

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

100 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Kerro yksikin parempi maa? Lue lisää...
Mc

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image