Oulu

Venäläiset vieraat haltioissaan oululaisesta tal­vi­pyö­räi­ly­kult­tuu­ris­ta, Pietarissa ei ole vielä edes pyöräteitä

Joukko venäläisiä kunnallis- ja pyöräilyalan ihmisiä tutustuu tällä viikolla talvipyöräilyyn Oulussa. Tiistaina vieraat ajelivat muun muassa Madetojan raitin alikulussa oppaana toimivan Pekka Tahkolan johdolla. KUVA: Pohjanheimo Maiju
Oulu 1.3.2017 6:15
Antti Ervasti

Kahdeksan venäläistä vierasta ajelee tällä viikolla pitkin Oulun pyöräteitä ja tutustuu talvipyöräilykaupungin ihmeisiin. Pietarissa, josta osa vieraista tulee, ollaan vasta suunnittelemassa reittejä kaupunkipyöräilylle. Joukossa on myös Petroskoista tulevia.

– Enpä ole ennen tällaista kokemusta saanut pyöräilystä. Meillä Karjalassa on samanlainen ilmasto, mutta ei meillä ole tällaista pyöräilykulttuuria. Kotikaupungissani Petroskoissa on julkista pyörätietä kaksi kilometriä, sanoo petroskoilaisen pyöräilyjärjestön jäsen Anastasia Nerovnaya.

Pyörälenkillä oleva porukka hörähtää nauramaan kuullessaan, että Oulussa vastaava luku on 850 kilometriä.

Pietarilainen Stanislav Ivanov työskentelee kaupungin hallinnossa ja vastaa pyöräilyn ja sen kunnallistekniikan kehittämisestä. Hän arvioi, että Pietarissa talvisin pyöräilee vähän päälle nolla prosenttia väestöstä, kun Oulussa vastaava osuus on seitsemän.

– Mutta mahdollisuudet kehittää sitä ovat valtaisat, koska ilmasto on parempi kuin esimerkiksi täällä, väkeä on paljon ja aluekin on laaja, Ivanov sanoo.

Vieraat ovat tulleet Ouluun, koska Pietariin ollaan paraikaa suunnittelemassa ensimmäisiä kunnon pyöräteitä.

– Siellä on nyt kova tohina päällä, ja senkin takia he ovat tulleet nyt tänne. Eräskin kertoi, että hän on unelmoinut kolme vuotta päästä käymään Oulussa tutustumassa talvipyöräilyn ihmemaahan, kertoo pyöräilykoordinaattori Pekka Tahkola vierailun isäntänä toimivasta oululaisesta Navico Oy:stä.

Lue lisää 01.03.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Ei valoja? Jospa noita pyöriä ei käytetä valoisana aikana. Ahistaa tuo kielteinen suhtautuminen kaikkeen ja epäkohtien osoittelu. Jos muunmaalaiset ovat tutustumassa suomalaiseen/oululaiseen pyörätieverkostoon niin ei heille pidä opettaa pyörällä liikkumista. He saavat omassa maassaan kehittää ihan omanlaisensa pyöräilykulttuurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaisen pyöräilyn paras fiilis syntyy keskustan ulkopuolella. Moni kommentoija tuskin edes harrastaa pyöräilyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti pyöräilyyn kuitenkin ihan hyvin suhtaudutaan Oulussakin, jos saivartelu keskittyy seurueen käyttämään tilaan alikulkutunnelissa. Joka on muuten vähän päälle 50% leveydestä. Hienoa että talvipyöräilyn osaamista viedään muuallekin. Ihan ensin se osaaminen pitäisi vielä saada jaettua maan rajojen sisäpuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On totta että lakia, kaikissa sen muodoissaan opetetaan koluissa liian vähän, vaikka sen osaamista vaaditaankin kansalaisilta. Tieliikennelaki ei ole tässä poikkeus. Lain tuntemuksen puute paistaa myös useissa kommenteissa, sillä kypärähän ei ole pakollinen, vaan ainoastaan suositus. Kevyen liikenteen väylillä ja pyöräteillä ei ole kaistamerkintöjä, eikä laissa ole mainintaa vierekkäin pyöräilemisestä tai vierekkäin kävelemisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä Oulun kannattaisi hakea Euroopan talvipyöräilykulttuuripääkaupungiksi. Kulttuuripääkaupungiksi eivät näytöt taida oikein riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja meillä valitetaan jos on vielä 7.00 2 senttiä lunta pyörätiellä yms... sama se on terveydenhuollossa. Valitetaan kun joutuu jonottamaan muutaman minuutin. Menkääpä valittajat rajan taakse kokeilemaan millaista ihanaa se siellä on. Toisaalta ei ole mistä valittaa kun ei ole pyöräteitä ollenkaan....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvipyöräilukulttuuri, hieno sana käytännön sanelemalle pakolle. Väitän että 90% talvipyöräilijöistä ei pyöräile huvikseen vapaaehtoisesti vaan koska muutakaan vaihtoehtoa ei ole, joko sen vuoksi että ei osaa / pysty ajamaan autoa tai on yksinkertaisesti niin köyhä ettei ole varaa autoon eikä edes bussilippuun

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa Oulu! Pietarissa todella riittää kaupunkia, johon rakentaa pyöräteitä. Toivottavasti myös Oulu saa osansa urakoista..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrotaanko tosiaan ihan avoimesti ja rehellisesti miten oululainen pyöräilykulttuuri toimii. Kuinka monta kertaa ylivalpas autoilija on säästänyt sekopäisen pyöräilijän vähintään sairaalareissulta. Itse voin luetella ainakin kymmenen tapausta. Itsekin pyöräilen ja kannatan pyöräilyä, mutta ei ole toistaiseksi tullut töppäiltyä kohtalokkaasti.
Venäjällä varmaan kaasujalka ei nouse herkästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrotaanko rehellisesti myös oululaisesta autoilukulttuurista. Esimerkiksi Kajaanintie on aika hyvä paikka. Keskisormet heiluu ja kaasu tintataan pohjaan uhmakkaasti kun jalankulkija astuu suojatielle. Tosin ei eroa varmaan hirveästi venäläisestä autoilukulttuurista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululainen autoilukulttuuri on hullunkurista. Muutama kuukausi sitten poljin joskus kuuden aikaan aamulla pyörällä keskustan läpi. Ydinkeskustan alueella näin liikenteessä kolme autoa. Niistä kaksi ajoi kylmästi päin punaisia vähääkään hidastamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei lasketa, eihän. Eli mitä järkeä pyöräilijän tai jalankulkijan on öykkäröidä tai olla oikeassa. Koko jutun pointti on aivan muualla ja itse ainakin heikonpana yritän varoa ja liikkua normaalisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikennesäännöt unohdettu opettaa niinkuin suomalaisillekin , sakon paikka . olen kysynyt rinnakkain ajavilta ajatteko autoillannekin rinnakkain tällinen porukka kun tulee vastaan eivät osaa väistää vastaan tulijaa . pyöräilijää kävelijää vanhaa tai nuorta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö yhdelläkään ole kypärää päässään? Liikenneturvallisuus, myös pyöräillessä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko tien leveydeltä tietysti, monta rinnakkain. Kun opettelee pyöräilykulttuuria kanattaa aloittaa liikennesäänöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä talvipyöräilijöiden kypärät. Vaikka kysessä ovat venäläiset kyllä heille pitää opettaa kypärän käyttö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tunne venäjän lainsäädäntöä tarpeeksi hyvin kommentoidakseni tätä väitettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image