Oulu

Va­ra­val­tuu­tet­tu Ruokamo erotettiin Oulussa kokoomuksen val­tuus­to­ryh­mäs­tä – äänesti pal­ve­lu­verk­koa­sias­sa eri tavalla kuin muut

Oulu 17.4.2018 10:21 | Päivitetty 17.4.2018 12:28
Kari Sankala, Eija Mikkonen

Kaupunginvaltuuston maanantaisen kokouksen päätteeksi kokoomuksen Oulun valtuustoryhmä erotti ryhmästään oulunsalolaisen varavaltuutetun Teija Ruokamon.

Erottaminen on voimassa ensi vuoden alkuun. Erottamisen syynä oli poikkeava äänestyskäyttäytyminen. Ruokamo äänesti toisin kuin muut 12 kokoomusvaltuutettua.

Ruokamo oli hallintosäännön muuttamisen kannalla, jonka perusteella valtuusto tekee yksityiskohtaiset sivistys- ja kulttuuripalvelujen palveluverkkoa koskevat päätökset.

Teija Ruokamo erotettiin kokoomuksen valtuustoryhmästä.

Muu kokoomusryhmä olisi halunnut jatkaa nykyisellä hallintosäännöllä, jossa valtuusto tekee suuret linjaukset ja käytännön toimenpiteistä päätetään kaupunginhallituksessa.

Hallintosäännön muutos voitti valtuuston äänestyksessä äänin 35–31. Näin Ruokamo oli äänestyksen voittajien puolella, kun muu ryhmä kärsi tappion.

Kokoomuksen valtuustoryhmä perustelee erottamista syvällä luottamuspulalla.

– Kokoomuksen Oulun valtuustoryhmässä jokaisella jäsenellä on sananvapaus ja oikeus omaan mielipiteeseen. Poliittinen vaikuttaminen on kuitenkin aidoimmillaan yhteistyötä ryhmässä, jota Ruokamo ei ole kunnioittanut yhteistä linjaa vaativissa asioissa, valtuustoryhmä linjaa.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Janne Heikkinen kertoo, että valtuustoryhmässä äänestettiin erottamisesta. Heikkisen mukaan äänestystulos ei ollut yksimielinen, mutta kolme neljäsosaa oli erottamisen kannalla.

– En näe mitään syytä miksi yhteistyötä ei voitaisi jatkaa näiden toimenpiteiden jälkeen, Heikkinen sanoo.

 

 


Ruokamo
aikoo perustaa oman valtuustoryhmän, mutta jatkaa kokoomuksen jäsenenä, varavaltuutettuna, hyvinvointilautakunnan jäsenenä sekä Oulun eteläisen kokoomusseuran hallituksen jäsenenä.

Valtuustossa Ruokamo totesi, etteivät tyhjät koulut tuo kaupungille säästöjä. Ruokamo yhdisti koulukeskusteluun myös Oulun lyseon mahdollisesti tulevan peruskorjauksen ja laajennuksen.

– Tuon esille lyseon. Voidaanko sen toimintaa siirtää? Minusta pitäisi tarkastella koko Oulua, Ruokamo vaati

Valtuutettu Lyly Rajala (kok.) kiirehti vastaamaan Ruokamolle, että Oulun lyseo on kaupungin omistama suojelurakennus, joka pitää pitää kunnossa.

Ruokamon mielestä kaupunginhallitus ei ole pannut käytännössä täytäntöön 13. kesäkuuta 2016 tehtyä palveluverkkolinjausta Oulun koulut 2020-luvulla.

Tuolloin todettiin, että Kiimingin ja Oulunsalon lukiot jatkavat, Niemenrannan ja Salonpään koulut säilyvät 0–6-luokkien kouluina ja Salonpäähän järjestetään pikaisesti väliaikaiset tilat.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (76)

Viime kunnallisvaaleissa äänestin kokoomuslaista ehdokasta. Puolueen toiminta palveluverkkoasiassa on ollut minulle iso pettymys ja tämä Ruokamon erottaminen oli kyllä viimeinen niitti! Seuraavissa vaaleissa valitsen toisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa Teija. Kokoomus on sooloillut omiansa jo aikaisemminkin näissä kouluasioissa. He haluavat autioittaa Ouluun liitetyt kunnat ja junttaavat ryhmäpäätöksiä, joihin kansan valitsemat edustajat valitettavasti suostuvat. Jatkahan Teija samaan malliin ja muutkin valitut kuunnelkaa kannattajienne mielipiteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelut Oulun kaupungin valtuustolle oikeasta ja rohkeasta päätöksestä näyttää kaapin paikka ,ja missä se äänestäjien antama valta oikeasti on.
Teija Ruokamon tapaisia rohkeita naisia Suomi tarvitsee , upeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä virkaa on istua valtuustossa kaupungin laita alueilta jos pitää äänestää kuinka sydän Oulun ehdokkaat haluaa. Eihän tämä ole demokratiaa, onko oikeus edes erottaa kansan valitsemas edustajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Kokoomukslla erilainen käsitys demokratiasta kuin muilla? Kokoomuksen demokratian mukaan valtuutetut ovat vain kumileimasimia, joiden pitää äänestää kuten pieni klikki puolueen johdossa määrää tai muuten erotetaan ryhmästä. Mitä järkeä äänestämisessä on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä 0n Kokoomuksen demokratia, ei semmoista olekkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erottaako kokoomus ryhmästään nyt sen neljäsosan, joka vastusti Ruokamon erottamista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen Oulun valtuustoryhmässä jokaisella jäsenellä on sananvapaus ja oikeus omaan mielipiteeseen. Siispä se neljäsosa erotetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jopas äänesti, mistään ei enää tule mitään, jos valtuusto alkaa äänestämään yksityiskohdista palveluverkosta, ei muuta kuin sekametelisoppa. Jonka koostumus muuttuu päivittäin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan Ruokamolla kertoa että tällä ratkaisulla saadaan seinät mutta opettajat ja varhaiskasvatuksen työntekijät joutuvat yt:n kohteeksi. Ryhmät kasvavat. Mutta pääasia on hieno tyhjä rakennus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yt:t on jo päällä. Kouluja lopettamalla tehdään isompia ryhmiä ja säästetään opettajista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu muuttakoot lapsiperheet keskustaan ja lapsettomat kauemmaksi. Mulle vaan passais. Eli koulut kiinni paitsi keskustasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaava temppuhan nähtiin jo siinä vuoden 2016 kouluverkkokeskustelussa kepulaisen varavaltuutetun kohdalla. Kun nosti itsensä esiin ja jonkinmoisen kohunkin, pääsi seuraavissa vaaleissa varsinaiseksi valtuutetuksi. Eiköhän tämä ole Ruokamoltakin paljolta oman edun tavoittelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustapuolueen ryhmäkuri piti! Kh puheenjohtaja äänesti tyhjää eli asia oli yks hailee hänen mielestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, eikö kh puheenjohtaja äänestänyt aikaisemmin sen puolesta, että kh päättää palvelurakenneuudistuksen, kun se oli siellä esillä tässä joku aika sitten. Silloin kepu hajosi kh:ssa. Politiikka on peliä ja sellaista peliä, että pitää aina ensin omat kasvot säilyttää ja kansalaisilla ei niin ole väliä, mitä he saavat. Luottamustoimet ovat liian pitkiä. Maksimissaan ne tulee olla kolme kautta, niin veri vaihtuisi ja ajatukset olisivat kirkkaampia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen Oulun valtuustoryhmässä jokaisella jäsenellä on sananvapaus ja oikeus omaan mielipiteeseen. Ja lehmät lentää! Onnittelut rohkealle demokratian puolustajalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Teija! Kerrankin edustaja, joka uskalsi käyttää omaa ääntään itsenäisesti eikä antanut muiden määrätä miten pitää äänestää.
Saat seuraavissa vaaleissa ääneni olit sitten mitä puoluetta tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuleva ääniharava - Ruokamo.
Onnea etukäteen suuresta voitosta sekä hänelle että demokratialle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (76)

Uutisvirta

79
Ulkoministeri Timo Soini sai eduskunnan luottamuksen, pääministeri Sipilä: "Tässä ei äänestetty abortista, tässä äänestettiin Soinin luottamuksesta"
71
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
29
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
27
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
19
Rekan ja henkilöauton kolari ruuhkautti Kuusamontietä Oulussa, pelti kolissut myös Pohjantiellä
16
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
14
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Zowi ESZ

Uusin lukijakuva

Matkan varrelta
s.t

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

145 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Juttutupa on kateellisten keskustelukerho. Kotitalousvähennyksen leimaaminen rikkaitten asumistueksi on järjen köyhyyttä... Lue lisää...
Vähäistä on tuo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image