Oulu

Vaarallinen hans­ka­ku­ris­ta­ja taas vuosiksi linnaan

Oulu 11.6.2010 13:34 | Päivitetty 11.6.2010 17:40
Susanna Kemppainen
Useiden naisten surmaamista kuristamalla yrittänyt Michael Pentholm tuomittiin perjantaina kuuden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen kolmesta tapon yrityksestä ja pahoinpitelystä. Lisäksi hän joutuu maksamaan uhreilleen yhteensä noin 7?400 euron korvaukset sekä asianajokuluja. Mieheltä takavarikoitiin kotietsinnässä muun muassa nahkavöitä, naisten nahkahansikkaita ja naisten sukkia, jotka Oulun käräjäoikeus määräsi menetetyiksi valtiolle.

Johtava kihlakunnansyyttäjä Ilpo Virtanen sanoo olevansa tuomioon suhteellisen tyytyväinen. Hän vaati miehelle 6-7 vuoden vankeustuomiota. "Se on siinä haarukassa, joskin alarajalla."

Oulun käräjäoikeus määräsi Pentholmin istumaan koko tuomionsa vankilassa. Hänelle tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan miestä on pidettävä erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle.

Vuonna 1965 syntynyt Pentholm on aiemmin tuomittu runsaaksi 15 vuodeksi vankilaan muun muassa useista kuristamalla tehdyistä henkirikoksista, seksuaalirikoksesta ja muista rikoksista. Hän surmasi 1980-luvun lopulla äitinsä ja 12-vuotiaan tytön. Vuonna 1993 hän syyllistyi naisystävänsä tappoon ja pääsi kokonaan vapaaksi viime helmikuussa, noin kolmea kuukautta ensimmäistä tuoretta tapon yritystä aikaisemmin. Hänen nimensä oli aikaisemmin Jukka Lindholm.

Houkutteli ilmaisilla saappailla

Nykyään Pentholmin nimeä käyttävä mies yritti jälleen kuristaa naisen viime toukokuussa. Pentholm lähti ravintolasta kotiinsa naisen kanssa kertoen tälle, että hänellä olisi kotonaan uusia naisten saappaita. Hän lupasi niitä naiselle ilmaiseksi. Hän tunsi uhrinsa vuosikausien takaa entuudestaan.

Eteisessä mies kuristi naista kaksin käsin takaapäin ja kaatoi tämän lattialle. Mies kuristi naista vielä myöhemmin. Nainen menetti tajuntansa kaksi kertaa ja hänellä oli hengitysvaikeuksia.

Toiseen tapon yritykseen Pentholm syyllistyi viime elokuussa. Hän tilasi kotiinsa hierojan ja tämän kasatessa hierontapöytää tarttui naisen kurkkuun uhaten murskaavansa henkitorven, jos nainen tekee yhdenkin väärän liikkeen. Hän kuristi tätä myöhemmin useaan otteeseen uudestaan.

Kolmannen naisen mies yritti kuristaa syyskuussa. Hän vastasi lehti-ilmoitukseen, jossa nainen tarjosi siivouspalveluita. Nainen etsi asunnosta pesuvälineitä, kun nahka-asuun pukeutunut mies kävi hänen kimppuunsa kuristaen kaksin käsin kurkusta. Hän kuristi naista vielä myöhemmin useaan kertaan.

Mies jäi kiinni, kun nainen tappeli häntä vastaan. Hän piti miehen käsistä kiinni ja soitti hätäkeskukseen.

Tätä ennen mies oli ehtinyt syyllistyä pahoinpitelyyn. Hän vastasi syyskuun alussa toisen siivoojan lehti-ilmoitukseen ja kutsui tämän kotiinsa. Vahvasti meikattu ja mustaan nahka-asuun pukeutunut mies laittoi kätensä naisen suulle ja sitoi tämän kädet.

Naisia kuristaessa miehellä oli kädessään nahkahanskat. Pahoinpitelytapauksessa hän käytti kumihansikkaita.

Vetosi seksuaaliseen leikkiin

Uhrit pääsivät yleensä pakoon "pelaamalla aikaa". Kaksi tapon yrityksen kohteeksi joutunutta naista ei tehnyt rikosilmoitusta välittömästi, sillä sanojensa mukaan he pelkäsivät miestä. Myös pahoinpitelyn kohteeksi joutunut nainen ilmoitti asiasta vasta viikkojen kuluttua. Syyksi hän kertoi sen, että poliisi oli aiemmin sanonut, ettei asiaa kannattaisi viedä eteenpäin.

Mies kiisti oikeudessa syytteet ja kertoi, että hanskojen käyttäminen oli osa seksuaalista leikkiä. Hän myönsi mieltyneensä sadomasokistiseen seksiin ja siihen kuuluviin leikkeihin, kuten kuristamiseen. Hän oli sanojensa mukaan saanut maksullisilta "dominattarilta" oppia muun muassa siihen, miten näiden leikkien yhteydessä voi kuristaa turvallisesti.

Oikeuden mielestä Pentholm ei ole tilanteissa voinut eikä pystynyt takamaan uhriensa turvallisuutta seksuaalisten impulssiensa vuoksi. Sen mukaan miehen on yleisen elämänkokemuksen ja aiempien kuristamalla tekemiensä henkirikosten perusteella täytynyt tietää tai ainakin käsittää, että kurkusta kuristamisen seuraus on varsin todennäköisesti kuristettavan henkilön kuolema.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

FBI on joskus käynyt läpi suomalaise henkirikosten tekijät ja tämä kyisenen herra oli ainoa sarjamurhaaja Suomessa. Jos tässä maassa olisi oikea oikeuslaitos ja rangaistais oikeudenmukaisesti niin tämä olisi teloitettu jo sen jälkeen ku hän tappoi pikkutytön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieshän on sairas, joten myös hänen etunsa olisi päästä asianmukaiseen hoitoon Niuvanniemeen. Jo 80-luvun lopun Rajakylän tapahtuman jälkeen lieni selvää, että vapaalla jalalla tämä hemmo on uhka kaikenikäisille naisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Valjakkalaa pidetään Suomen vaarallisimpana ex-vankina.. Tuntuu että tämä sekopää kai se vaarallisempi on!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahoinpitelyn uhrille poliisi oli kehottanu olemaan nostamatta mitään juttua ... hmmm ... joko poliisilla ei ole homma hallussa tai sitten poliisi kulkee kaidan tien ulkopuolella. Että näin meillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi ylipäätänsä se vapautettiin monta ihmishenkeä tunnolla ennestään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ihmehippi: Kuva löytyy mm. viime vuoden alibin kannesta. Mutta edes netissä ei tarkempaa kuvaa. Mitä suojellaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä kummallinen maa. Saa murhata, raiskata, tappaa rattijuoppona ja tehdä mitä tahansa ilman mitään rangaistuksia. USA:ssa tämäkin hiippari istuisi tuhatkertaista elinkautista tai odottaisi piikkiä. Kaikki nutturatätien (ja tietenkin hyvienveljien) lakimuutokset vain ruokkivat rikollisuutta. Kohta ei enää tunneta vankilaakaan vaan annetaan 10 euron sakko tai "koulutusta". Arvatkaapa paljonko tämä liikuttaa taparikollista? Oman käden oikeus on nykyään ainoa tapa hoitaa asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli näitä poliisin vanhoja "tuttuja". Ilmeisesti kovinkin tuttu kun poliisi oli yhdelle uhreista oikein todennut että ei kannata viedä juttua eteenpäin. Käsittämätöntä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei kai se vaarallinen ole, jos se kerran on linnasta päästetty poiskin, hä? Kuka sen päästi, laittakaa sekin linnaan tai mielisairaalaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eipä tule henkilöä tai henkeä kohti kovinkaan montaa sataa ???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tätä miestä saatu pakkohoitoon? Sieltähän ei pääse ennen kuin terve eli hänen tapauksessaan ei koskaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erikoista ettei mielenterveyspotilasta oteta hoitoon vaan laitetaan linnaan? Onko tämä jotain säästöä sitten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hullu juttu että tälläinen psykopaattii istuu muutaman vuoden privassa huoneessa ja sitten kun vapautuu taas uudelleen on kuin teletappi, "uudelleen".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

136
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
77
Liikenneministeri Berner Suomen Kuvalehdelle: ”Dieselautojen myynti tullaan jollain aikavälillä kieltämään”
63
Tulli: "Nyt rysähti!" – Virolainen nuuskajengi salakuljetti Suomeen tuhansia kiloja, miljoonien eurojen tapaus
61
Kärpät eteni kahdeksan parhaan joukkoon CHL:ssä - Tshekkihyökkääjä Radek Koblizek oli kahdella maalillaan oululaisten sankari
42
Oululaiset ruokakaupat myyvät hävikkiruokaa ResQ-sovelluksen kautta – ruokakasseille ollut kova kysyntä
41
Kiire ja suorituspaineet uuvuttavat lapsia ja nuoria – asiantuntijat penäävät lisää lepoa ja vaatimusten vähentämistä
40
Siniset ja Kansalaispuolue solmivat vaaliliiton Oulun ja Vaasan vaalipiireissä – "Eduskuntavaalit ovat kaikille iso ponnistus"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

107 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Kuuleppas Y. Sinä et näköjään ole ymmärtänyt kuinka lyhyt ihmiselämä pisimmilläänkään on. Vanhempani on 82 ja 78v ja asu... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image