Oulu

Uu­ti­sa­na­lyy­si: Oulussa on rakennettu en­nä­tys­tah­tiin – isot hankkeet siivittävät rakentamista jatkossakin

Oulu 11.2.2019 6:22 | Päivitetty 11.2.2019 7:44
Markku Rättilä

Nostureita riittää Oulun maisemassa paikoin ”metsiksi” asti. Rakentamisen painopistealueilla, kuten Toppilansalmen ympärillä, keskustassa, sen kehäalueella ja uusilla asuinalueilla vasara paukkuu ja taloja nousee vieri viereen.

Toimitilojakin tehdään melko ripeään tahtiin eri puolilla kaupunkia. Esimerkiksi Oulunportissa on jalkeilla isoja suunnitelmia.

Kaksi viimeistä vuotta olivat rakentamisen ennätysvuosia monilla mittareilla arvioituna. Viime vuonna rakennuslupahakemuksia Oulun rakennusvalvontaan jätettiin 2 436, lupapäätöksiä annettiin 2 306, joista rakennuslupia 1 483.

Edellisvuonna jätettiin 2 374 lupahakemusta, lupia myönnettiin 2 196, joista rakennuslupia 1 338.

Asuntojen rakentamistahti oli kiivas. Viime vuonna rakennuslupia annettiin 2 956 asunnon tekoon, edellisvuonna 3 033. Viime vuoden määrä olisi ollut edellisvuotta isompi, ellei yhden ison kohteen luvitus olisi venähtänyt tämän vuoden puolelle yhden puuttuneen dokumentin vuoksi.

Rakennustöitä ei kuitenkaan aloitettu viime vuonna edellisvuoden tahtiin, mikä kielii varovaisuuden lisääntymisestä markkinoilla.

Tästä vuodesta odotetaan kohtalaisen hyvää valmisteltavien lupahankkeiden määrän perusteella.

Luvituksiin ison piikin tekee OYSin uuden sairaalan ensimmäisen vaiheen rakennuslupa, joka on yksistään 132 000 kerrosneliömetrin hanke. Vertailun vuoksi viime vuoden kokonaiskerrosala oli reilut 365 000 ja edellisvuoden reilut 332 000 neliömetriä.

Lisäksi alkuvuonna on luvitettu jo neljä isoa kerrostaloa ja pientalojen lupia on valmistelussa normaalia enemmän, mihin voi vaikuttaa alkuvuoden lupamaksujen alennuskampanja.

Asuntorakentamisessa on merkille pantavaa, että viime vuosina kerrostaloasuntoja on rakennettu paljon, mutta niiden keskikoko on ollut vain noin 35 neliön luokkaa.

Oulussa rakennetaan paljon tulevinakin vuosina, sillä kaupunki kasvaa ja erilaisia hankkeita on vireillä runsaasti. Ennätyksetkin voivat kaatua, jos suhdanteet ovat kohdillaan ja rakentaminen ajoittuu samalle aikajanalle.

Uhkiakin on, niistä suurin talouden epävarmat näkymät ja mahdollinen notkahdus. Se voi siirtää hankkeiden toteutumista ja hiivuttaa rakentamista.

Vireillä olevista hankkeista näkyvimpiä ovat asema-alueen Raksilan puolen rakentaminen mahdollisine areenoineen, Raksilan marketalueen uudistaminen, keskustan ja lähialueen täydennysrakentaminen, tori- ja tornihotellit sekä mahdollinen Rotuaarin kattaminen.

Niihin voi lukea myös Kiikelin saunamaailman, Toppilansalmen alueen täydentymisen tulevine asuntomessualueineen, Hietasaaren huvipuiston, Linnanmaan-Kaijonharjun alueen kehittämisen, Alppilan bulevardin sekä uudet asuinalueet palveluineen.

Muitakin suurhankkeita on, kuten mainittu OYSin yli miljardin euron sairaalahanke, Laanilan voimala ja Oulunportti, johon on tulossa rakennusoikeutta toimitiloille lähes 90 000 kerrosneliömetrin verran.

Tiettävästi vireillä on sellaisiakin suurhankkeita, joista ei ole vielä kerrottu julkisuuteen.

Pienempää rakentamista riittää puolestaan ympäri kaupunkia.

Yksi suunta rakentamisessa on ylöspäin. Se mahdollistaa tavoitellun keskustan ja lähialueen asukasmäärän nostamisen noin kymmenellä tuhannella.

Korkealle rakentamiselle ollaan laatimassa ohjeistusta, jolla varmistetaan se, ettei kaupunkikuvaan ilmesty monumentaalisia ”mörköjä”. Tosin korkea rakentaminen jakaa jo sinällään mielipiteitä kaupunkilaisten keskuudessa.

Asunto- ja toimitilarakentaminen tarkoittaa myös tarvittavan infran rakentamista. Sitä on luvassa myös Hailuodon siltayhteyden muodossa. Ratahankkeitakin tavoitellaan edelleen Ouluun ja ympäristöön.

Oulun oma joukkoliikennevisio puolestaan mahdollistaa raitiotien rakentamisen Kontinkankaalta keskustan kautta Linnanmaalle.

Kaupunki on viime vuosina aktiivisesti kehittänyt rakentamiseen liittyvää lupamenettelyä. Esimerkiksi rakennuslupaa haetaan etupäässä sähköisesti. Lupien käsittelynopeudessa Oulu on isojen kaupunkien kärkeä.

Aktiivisen maanhankintapolitiikan ansiosta Oululla on tarjolla runsas tonttireservi kaikenlaiseen rakentamiseen sekä raakamaata kaavoittamista varten. Niistä rakentaminen ei jää kiinni.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

No ei kyllä nyky rakennuksilla vasara pauku. Monet ei edes omista vasaraa, mitä sillä tekee nyky rakennuksilla, eihän siellä ole edes käsinauloja. Naulaimet, akkukoneet on syrjäyttänyt vasaran ajat sitten. Samoin pöytäsirkkelit käsisahan.
Että tervetuloa nykyaikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa kun rakennetaan mutta eipä ole tavallisille ihmisille varaa ostaa harmillista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Slummeja tulee lisää. Ihmisiä sullotaan yhteen ja jokaisella alueella pitää olla erikoisuutena yksi oma pilvenpiirtäjä. Kaikille alueille on tyypillistä myös sekasotkuarkkitehtuuri, joka korostaa sitä että jokaisen talon on oltava erilainen. Täytyy perustua johonkin ihmmeeliseen "nykytulkintaan vanhasta" tai muuta sellaista jos alue olisi muuten vanhan tyylin mukainen. Tuloksena täysiä fiaskoja. Yhtenäistä alueellista identiteettiä ei saa syntyä minnekään. Se olisi kauhistus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän nimenomaan kaikkialla on uutta, liian samanlaista ja halvan näköistä laatikkorakentamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin vuoden jälkeen Oulun keskustassa. Näin uusia rakennuksia ja nostureita, mutta en keskustaa, koska sitä ei ole. Kun lähdin junalla pois, pitkään näkyi uusia kerrotaloja radanvarressa, kuin suurkaupunkien slummeissa. Oulu muistuttaa Pohjois-Suomen reservaattia. Ei mitään yhtenäistä kaupunkisuunnittelua. Kerrostalo sinne, toinen tänne. Kait sitä voisi valtuustossa jotain päättää. Vai onko johto täysin munaton?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päinvastoin. Omasta mielestä juuri radan varsi on se Oulun hienoin ja modernein sydän: alue, jota mielellään esittelee muille ja jossa mieluusti asuisin itse jos raaskisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennetaan mitä rakennetaan. "Kaksiot" on 40 neliön kopperoita joihin ei saa sijoitettua kalusteita järkevästi, keittiökalusteet ja pinnat on halvimpia mitä löytyy ja hinta on silti yli 200 000 euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sinun on ihan pakko ostaa näitä, koska..? Eiköhän rakentaja ota itse riskin siitä, että kämpät menevät kaupaksi - ja ostajat ostavat juuri sitä mitä haluavat, omaa asuntoa tuskin kukaan hetken mielijohteesta on koskaan ostanut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaiset on kovia valittamaan kaikesta. Varsinkin rakentamisesta. Onneksi uutta rakennetaan. Ei maailma pysähdy valittajien takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnes kupla puhkeaa-ja puhkeaahan se joskus.Asun paikassa (Andalusian alue)jossa on 1,7 miljoonaa asuntoa ja niistä 224.000 tyhjillään.Joten liika rakentaminen tietää vaikeusia asuntoasioissa monille kun ei pääse asunnoistaan eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se hyvä että rakennetaan, mutta on se rakentamisen laatukin pudonnut samaan tahtiin. Jälkikorjauksia ja kosteusongelmia on paljon, ja puolueeton valvonta olematonta, vikakohteiden korjauksista tapellaan vuosikausia. Pörssiyhtiöt mellastaa tälläkin alalla, asunnon ostaja ei voi vaikuttaa mitenkään oman asuntonsa suunnitteluun, rakentamiseen tai laatuun (ehkä kukkatelineen sijaintiin). Kaiken osaa ja tekee ns. "ammattimiehet".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että rakennetaan. Oulu on kehittyvä kaupunki, eikä mikään seisova tuppukylä.
Tuleeko lama vai ei, se jää nähtäväksi, mutta parempihan se on tehdä, eikä itkeä tulevien vastoinkäymisten vuoksi. Uutta rakennuskantaa tarvitaan joka tapauksessa.
Jos näiden valittajien mukaan mentäisiin, niin ulkohuusseissa vielä juostaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taloja pitäisi rakentaa vielä tuplamäärä jo Oulussa olevien KAIKKIEN asuinrakennusten lisäksi, jotta hintataso ja vuokrahinnat saadaan järkevälle tasolle (puolet vuokrista pois).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parivuotta mennään ei ole montaa nosturia pystyssä ja kortisto häämöttää jos on vielä olemassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennusliikkeet vetävät asuntorakentamisesta suhteettoman suuret voitot, katteet. Materiaalit ovat halvinta ja toteutus sitämyöten. Milloin oikeasti aletaan saamaan hinnalle vastinetta, ei varmaan koskaan. Ostajan markkinat kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

13:09
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
12:53
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
12:09
Hanna Poikela ja Riina Hosio tanssivat Katrillin Karanteenista – "Tämä on käänteinen räsypokka oikeastaan"
12:02
Kolumni: Korona lykkäsi pelättyjä pääsykokeita Kiinassa, missä ambulanssit päivystävät pyörtyilevien pyrkijöiden varalta
11:17
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
11:00
Kokosimme tietopaketin, jonka avulla koronakriisissä kamppaileva yrittäjä saa apua ja tukea liiketoimintaansa Kaupallinen yhteistyö
10:58
New Yorkissa 9/11-uhriluvut ohitettu – Trumpin Valkoinen talo palasi alkavan koronan kovakorvaisuudesta normikaaokseen Tilaajille
35
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
14
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla
8
Sairaanhoitajille on tilaisuus lähettää kannustavia terveisiä ääniviestinä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Uusin lukijakuva

Aikaisin aamulla
JIko

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image