Oulu

Uusi ennuste: Oulun seudun väestönkasvu taittuu ja muuttotappio iskee, Oulussa on parikymmenen vuoden päästä lähes 218 000 asukasta

Syntyvyys on Suomessa laskenut viidenneksen seitsemässä vuodessa. Syntyvyyden lasku näkyy eritoten Oulun seudun väestöennusteessa. KUVA: Pasi Leino
Oulu 22.2.2019 10:00
Heidi Peltonen

Oulun seudun väkiluku kasvaa seuraavan parinkymmenen vuoden aikana, mutta kasvu jäänee luultua heikommaksi ja väkiluku kääntyy laskuun 2030-luvulla. Tämä käy ilmi Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n tekemästä selvityksestä. 

MDI:n selvityksessä todetaan, että Oulun seudun väkiluku lisääntyy vuosien 2017–2040 aikana 16 700 asukkaalla, eli väestö kasvaa 6,7 prosenttia. Vuoden 2017 lopussa alueella asui 248 275 henkilöä.

Oulun seutuun kuuluvat Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu ja Tyrnävä.

Selvityksen mukaan Oulun seudun väestönkehitys jää jopa puolta pienemmäksi, mitä vuonna 2015 tehdyssä Tilastokeskuksen ennusteessa kerrottiin. MDI:n mukaan väestönkehityksen heikentymisen taustalla on viime vuosina tapahtunut syntyvyyden romahdus. Selvityksen mukaan Tilastokeskuksen ennuste perustuu liian korkealle syntyvyydelle.

Oulun seudulla syntyneiden määrä on laskenut 25 prosentilla vuosien 2010–2017 aikana. Selvityksen mukaan syntyvyyden lasku rasittaa eritoten Oulun seutua, sillä alueen väestönkasvu on perustunut pitkälti syntyvyyteen. 

Samalla selvityksessä todetaan, että koko Oulun seutukunnan väestönkasvu kääntyy loivaan laskuun 2030-luvun lopulla. Selvityksen mukaan Oulun seudusta tulee seuraavan parinkymmenen vuoden aikana muuttotappioseutu.

Syynä on muuttavien ikäluokkien pieneneminen syntyvyyden laskun vuoksi ja lisäksi Oulun muuttovoitot tulevat pääosin alueilta, joiden muuttoaltteimmat ikäluokat ovat pienentyneet erittäin voimakkaasti jo 2010-alueelta. Oulun seutu menettää väkeä myös Helsingin seudulle. 

Väestönkasvu keskittyy Oulun ydinalueelle

Oulun seudulla väestönkasvu ei jakaudu tasaisesti koko seutukunnan alueelle, vaan se keskittyy Oulun kaupunkiin sekä Kempeleeseen ja Liminkaan.

Oulun kaupungin väkiluku kasvaa ennusteen mukaan 8 prosentilla, eli kaupungissa olisi ennusteen mukaan lähes 218 000 asukasta vuonna 2040. Asukkaita olisi lähes 17 000 enemmän kuin vuoden 2017 lopussa.

Selvityksen mukaan Oulun kaupunki menettää asukkaita Kempeleelle ja Limingalle, mutta saa samalla muuttovoittoja muulta Oulun seudulta. 

Muu ydinkaupunkiseutu eli Kempele ja Liminka nostavat ennusteessa väkilukuaan 6,4 prosentilla. Vuonna 2040 Kempeleessä ja Limingassa asuisi vuonna 2040 yhteensä 29 450 asukasta. 

Samalla muu Oulun seutu näitä kolmea paikkakuntaa lukuunottamatta menettää yli kuusi prosenttia väestöstään. MDI:n selvityksen mukaan tässä on merkittävä muutos verrattuna Tilastokeskuksen vuonna 2015 tekemään ennusteeseen, jonka mukaan muun seudun väestö olisi kasvanut 1,1 prosenttia. 

Vain pääkaupunkiseutu, Turku ja Tampere kasvavat

Selvityksessä tarkasteltiin Oulun seudun lisäksi myös Helsingin, Tampereen, Turun, Jyväskylän, Kuopion, Lahden, Seinäjoen, Joensuun ja Vaasan seutuja. Näistä ainoastaan Helsingin, Tampereen ja Turun seudut kasvavat selvityksen perusteella selkeästi. 

Maltillinen kasvu jatkuu Oulun lisäksi myös Jyväskylän seudulla ja pieni kasvu Kuopiossa, mutta sielläkin väestönkasvu kääntyy laskuun 2030-luvun puolivälissä. Myös näissä syntyvyyden laskulla on suuri vaikutus. 

Muilla seuduilla väestö vähenee 2040-luvulle tultaessa. 

Väestöennuste perustuu Tilastokeskuksen tuoreimpiin tilastoihin syntyvyydestä, väestörakenteesta, kuolleisuudesta ja maan sisäisestä ja kansainvälisestä muuttoliikkeestä. 

Ennusteen ovat tilanneet Hypo, Kuntarahoitus, RAKLI ja ympäristöministeriö. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (200)

Oulua on suunniteltu pitkälti rahan kiilto silmissä joka pilaa asiat ja tekee kaupungista ruman ja ahdistavan. Yksinkertaisesti raha on pilannut ja tulee pilaamaan Oulua, oikeastaan pitäisi sanoa rahan puute pilaa kaupungin. Oulun parhaalle alueelle haluttiin rakentaa kiinteistöveroja tuottava hotelli eikä aluetta haluttu suunnitella turistien nähtävyydeksi ja viihtyisäksi olohuoneeksi. Kirjaston taakse halutaan rakentaa kulttuurimaisemaa pilaava mutta veroja tuottava torahammas. Näitä ja muita suunnitteluja yhdistää rahanahneus.

Oulun voisi kasvaa mutta kasvuun tarvitaan työpaikkoja. Turismi toisi jonkinverran työpaikkoja jos kaupunkia suunniteltaisiin turismin ja kaupungin kultuuri-imagon ehdoilla. Pahinta mitä voidaan tehdä on pilata molemmat em. asiat rumalla arkkitehtuurilla ja huonolla suunnittelulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turismilla - höpönlöpön, Oulu on niin tavallinen suomalaiskaupunki ettei siitä mitään merkittävää turismikohdetta tuleveikä voi tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiden konsulttiyritysten ennusteet menevät joka vuosi uusiksi. Sen voi jo tarkistaa heidän historiikistaan. Ouluun nousee valtavan nopealla tahdilla uusia kerrostaloja ja valmistuessaan ne ovat täysin asuttuja. Meillä on enemmän naisia kuin miehiä. Meillä on eniten nuorisoa suhteessa vanhoihin. Joku tuossa tutkimuksessa haiskahtaa kun käyrät laskevat jyrkästi lähitulevaisuudessa vaikka faktat tukevat niiden jyrkempää nousemista. Laskentakaavoja ei ole näkyvillä, mutta kun katselee MDI:n tiimitiedot läpi niin noin puolet henkilöstöstä on käytännössä vielä opiskelijoita ilman tutkintoa. Vain yksi tiimissä on omien sanojensa mukaan "melkein matemaatikko". Melko hatusta vedetyiltä vaikuttavat nuo laskentakaavat kyseisessä toimistossa. Olisi mukava nähdä jonkun oikean ammattitaitoisen toimiston laskelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa jutussahan selvästi sanottiin, että Oulun seutu kasvaa 2030-luvun loppuun asti, mutta sitten väestönkasvu kääntyy negatiiviseksi. Ja syykin kerrottiin: Oulun seutu on kasvanut ja kasvaa jatkossakin lähinnä syntyvyyden ansiosta, muuttovoittoa ei tule seutukunnan ulkopuolelta muualta Suomesta, ainoastaan ulkomailta. Mutta nyt syntyvyys on kääntynyt ennustettua jyrkempään laskuun, ja kun nyt synnytysiässä olevat ovat vähät lapsensa synnyttäneet, ei seuraava polvi enää (mitä todennäköisimmin) kykene synnyttämään Oululaisia samassa tahdissa, missä suuremmat ikäluokat kuolevat.
Tampereella väestönkasvu perustuu etupäässä muuttovoittoon muualta Suomesta, sen jälkeen maahanmuuttoon ja hieman myös syntyvyyteen. Turussa taas maahanmuutto on se suurin tekijä, kotimaisen muuttovoiton ollessa hieman pienempää ja syntyvyyden pienin tekijä. Helsingissä tekijät ovat samassa järjestyksessä kuin Turussa, volyymien vain ollessa aivan eri luokkaa ja väestön ollessa nuorempaa myös syntyvyys on hieman Turkua isompi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ouluun ei löydy enää muuttajia kun "kaikki pohjoissuomalaiset" on sinne jo muuttaneet - ne jotka ei menneet etelään, muu P-Suomi jotain Rovaniemeä lukuunottamatta on kohta tyhjä - ei ole enää sieltä Ouluun tulijoita...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingin suurten kiinteistöomistajien (hypo) tekemä tilaustutkimus. Tarkoitus saada perusteluita isoille rata- ja muille liikennehankkeille pääkaupunkiseudun sisälle sekä sieltä Turkuun ja Tampereelle. Nämä hankkeet toki nostavat pääkaupunkiseudun kiinteistöjen arvoa. Suomalaisella medialla ei mitään kritiikkiä. Tämä "tutkimus" mennyt täysin läpi mm. valtakunnallisissa uutisissa. En uskonut Kalevankin uutisoivan siitä näin kritiikittömästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usko nyt vaan kerrankin totuuksia. Oulu kun vaan on niin pieni kaupunki ja pinenee vain lisää, se on se karu totuus ei kenenkään teettämä tilaustutkimus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kymmenen vuotta sitten Oulussa oli 115000 asukasta. Kymmenen vuoden kuluttua ennuste on 218000. Ei tuo suunta näytä pienenemiseltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ota huomioon ilman kuntaliitoksia, niin huomaatkin yllätykseksesi, ettei niitä uusia tulokkaita ollutkaan paljoa.
Aina voi yrittää vääristellä asioita, mutta me viisaat korjaamme kyllä valheesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä numeroita tulee myös osata tulkita; Oulun kaupunki on nykyään asukasmäärältään n. 10 000 asukasta suurempi kuin itse Oulun keskustaajama. Laajoilla kuntaliitoksilla saataisiin Suomen suuret kaupunkiseudut esim. seuraavanlaisiksi yhdessä yössä:

Oulun seutukunta - 250 457 as. / 6 290 km² = 39,82 as./km² - (Oulun kaupunki 2019 - 203 623 as. / 2 970,97 km² = 68,54 as./km²)
Turun seutukunta - 330 482 as. / 2 569 km² = 128,64 as./km² - (Turun kaupunki 2019 - 191 664 as. / 245,67 km² = 780,2 as./km²)
Tampereen seutu - 385 301 as. / 4 550 km² = 84,68 as./km² - (Tampereen kaupunki 2019 - 235 487 as. / 524,93 km² = 448,6 as./km²)
Helsingin seutu - 1 484 605 as. / 3698 km² = 401,46 as./km² - (Helsingin kaupunki 2019 - 650 033 as. / 214,25 km² = 3 034 as./km²)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kun karsoo nytkin julkistettua asemanseutu visiota niin ei palijo naurata.
Kaikenmaailman räystäättömiä riihennäköisiä tönöja kuiten kerroksia palijo. Pölijän näköistä.
Rotuaarin vetovoimaa ei saada millään konstoilla ja Valkea kuhtuu yksinäiseksi , hiljaiseksi ilman asiakkaita kuin Helsingissä juuri valmistunut kauppakeskus.
Määlähen Tampereelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kyllä viihdyn täällä. Asemanseudun visiot näytti ihan hyviltä. Kaupungilla enemmän porukkaa kuin koskaan. Tyhjien liiketilojen määräkin pienempi kuin muissa Suomen isoissa kaupungeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kasvu saattaa nopeutua, kun se julistettiin Skandinavian pääkaupungiksi, onhan täällä vieraillut sekä Mihail Gorbatshov (1989) että Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia (1996).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä nyt jaksa olla noin kateellinen kasvaville ja oikeasti kehittyville kaupungeille kuten Turku, Tampere ja Helsinki ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On oikein kiva kaupunki ja kaikki on varmaan samaa mieltä, kun lukee uutisointeja mitä tässä kaupungissa on tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselläni on lähemmäs kymmenen opiskelukavereita, jotka asuvat pääkaupunkiseudulla ja useimmat heistä haluaisivat nyt lapsiperheikään tullessa muuttaa mieluummin takaisin Ouluun, jos sopivaa duunia löytyy. Lapsiperheelle viihtyisämpi kaupunki monessa suhteessa ja sen olen todennut itsekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2050 ei tartte ennää käyvä solariumissa, on meinaten väki jo tummunut, vaikka ei ois aurinko pilkahtanukkaan ja väkimäärä laskenu alle 200000.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä varsin monessa kunnassa on syytä jarrutella kaiken maailman päiväkoteja rakentamalla. Nythän Oulun eteläisen alueen kunnat kuvittelevat väestön kasvavan ja sen varjolla paikallispoliitikot rakentavat suuria kouluja sekä päiväkoteja. Kannattaa tunnustaa tosi asiat ja toimia sen mukaan. Olisiko syytä pyrkiä pitämään edes ne asukkaat jotka siellä nyt asuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (200)

Uutisvirta

10:28
Analyysi: Paljastiko Heinäluoman ilmoitus Sdp:n sisäisen kisan EU-pestiin? Kumpula-Natri: "Minulle on ollut itsestään selvää, että Eero on käytettävissä"
10:19
Tunnistamaton sähkölaite aiheutti säteilyhälytyksen liminkalaisessa romuliikkeessä
10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
28
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
22
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
12
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
8
Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee kohtuuttomasti amerikkalaiseen työväenluokkaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image