Oulu

Uudelle kan­san­edus­ta­jal­le Jenna Simulalle kan­sal­lis­mie­li­syys on politiikan perusta: "Pe­rus­suo­ma­lai­sis­ta on ihan turha yrittää tehdä mitään nat­si­lii­ket­tä"

Jenna Simula (ps.) nousi kansanedustajaksi toimittuaan kahdeksan vuotta Olli Immosen eduskunta-avustajana. Simula kertoo Immosen olevan edelleen lähin yhteistyökumppani politiikassa. KUVA: Pekka Peura
Oulu 12.8.2019 8:32
Elisa Husu

Kalevan juttusarjassa haastatellaan ensikertalaisia Oulun vaalipiirin kansanedustajia.

Perussuomalaisten uusi kansanedustaja Jenna Simula metsästää ja rakentaa omakotitaloa vapaa-aikana. Eduskunnan eräkerhoon liittynyt poliitikko odottaa poliittisia keskusteluja syksyisillä metsäretkillä, jolloin pääsee irrottautumaan arjesta.

Jos Jenna Simula saisi päättää, media käsittelisi perussuomalaisia muunakin kuin yhden asian liikkeenä. Maahanmuuttovastaisen puolueen uusi kansanedustaja kertoo perussuomalaisten tehneen muutaman vuoden työtä kehittääkseen ohjelmaansa laajemmaksi.

Toiseksi suurimman äänimäärän viime kevään eduskuntavaaleissa saanut perussuomalaiset on Simulan mukaan nyt vakavasti otettava puolue.

– Olemme voittaneet jo monet vaalit. Ihmiset eivät pelkää äänestää meitä. Perussuomalaisista on ihan turha yrittää tehdä mitään natsiliikettä, Simula toteaa.

Kun Simula valittiin Arkadianmäelle Oulun vaalipiiristä 9 197 äänellä, työ vaihtui Olli Immosen eduskunta-avustajasta kansanedustajaksi.

Simula näkee perussuomalaisten kasvaneen keskustan romahduksen kustannuksella. Hänen mielestään perussuomalaiset pyrkii nyt tavoittamaan politiikassa unohdetun maaseudun ja pohjoissuomalaiset.

Simula puhuu mielellään suomalaisen elämänmuodon säilyttämisestä, elinvoimaisen maaseudun merkityksestä.

Siihen kuuluu lähiruoka ja peruspalvelujen saatavuus. Keskittämistä hän inhoksuu.

– Ihminen on onnellisimmillaan siellä, missä hän haluaa asua, Simula korostaa. Hän odottaa työskentelyä maa- ja metsätalousvaliokunnassa, johon tuli valituksi.

Laaja muuttoliike etelään saa hänet surulliseksi. Opiskelupaikat vetävät nuorisoa, mutta jostain syystä moni ei Simulan mukaan kuitenkaan viihdy suurkaupugissa.

– Nuoret kertovat, kuinka kova halu heillä on tulla takaisin. Täältä etsitään töitä, Simula toteaa.

Hänen mielestään ihmisille on turvattava edellytykset jäädä pohjoiseen. Esimerkiksi yritysten perustamisen sekä työntekijöiden palkkaamisen tulisi Simulan mukaan olla helppoa.

Maahanmuutto on kaikesta huolimatta uuden kansanedustajan tärkein teema. Puhe kääntyy siihen, että hänen mielestään työpaikkaan tulisi aina etsiä ensisijaisesti suomalainen. Maahanmuuttoa tulisi sallia vain, jos se on kustannusneutraalia eikä horjuta yhteiskuntarauhaa.

– Yritykset saavat tietysti tarveharkinnan rajoissa palkata kenet haluavat, mutta mielestäni ensisijaisesti meidän olisi ratkaistava kohtaanto-ongelmat ja saatava suomalaisille työttömille mahdollisuudet työllistyä. Missään nimessä ei pitäisi poistaa tarveharkintaa ja kahmia ulkomaista työvoimaa matalapalkka-aloille, Simula sanoo.

Ennen eduskunnan syyskauden alkamista Simula rakentaa omakotitaloa miehensä kanssa Oulujoen varrella.

Vapaa-ajalla hän metsästää ja toimii kiistanalaisessa Suomen Sisu -järjestössä kirjurina. Simula korostaa kansallismielisyyden tärkeyttä, mikä luo perustan hänen politiikalleen.

Hän kokee henkilönä tulleensa kuulluksi kunta- ja maakuntapolitiikassa.

– Vähättelyä tai seksismiä ei ole esiintynyt, hän toteaa.

Eduskunnan herrasmieskulttuurista hän kertoo pitävänsä: esimerkiksi ovien avaaminen naisille on hyvän tavan mukaista. Ulkonäön kommentointiin hän ei suhtaudu vakavasti.

– Nykyään tuntuu, että jotkut loukkaantuvat nopeasti. Ei pitäisi olla niin herkkähipiäinen. Toisaalta tämä koskee myös miehiä.

Poliitikon työn ohella hän odottaa kansanedustajien vapaamuotoista ryhmätoimintaa, jossa tutustuu uusiin ihmisiin.

Simula kertoo kuuluvansa eduskunnan eräkerhoon, jonka jäsenyyteen tarvitsee metsästyskortin. Jäseniä on kuulemma kaikista puolueista.

– Olemme lähdössä karhujahtiin Ilomantsiin, Simula kertoo eräkerhon ensimmäisestä retkestä.

Jenna Simula

Syntynyt: vuonna 1989.

Asuu Oulujokivarressa Lapinkankaalla.

Perhe: avomies ja kolme spanielia, arkeen kuuluu myös kotikanala sekä kesälampaat.

Koulutus: liiketalouden tradenomi, eläintenhoitaja.

Luottamustoimia:

Oulun kaupunginhallituksen jäsen, 2017–

Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen jäsen, 2017–

Maakuntavaltuutettu, 2013–

Oulun kaupunginvaltuutettu, 2012–

Puheenjohtaja, Oulun ja Kainuun Perussuomalaiset Nuoret, 2012–

Kirjuri, Suomen Sisu ry, 2015–

Varajäsen, Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS, 2014–2015

Varajäsen, BusinessOulu, 2013–2017

Harrastukset: metsästys, agility ja moottoripyöräily.

Lempikirja: Omat kanat, omat munat (Kirsti Hassinen).

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (196)

Onpa harmi tämä karhujahtiin lähtö! Onko meillä oikeasti karhuja metsästettäväksI asti! Olisi eri asia, jos karhutkin metsästäisivät ihmisiä - siinä tapaukessa voisin ehkä hyväksyä, että homo sapienskin pyrkisi metsästämään karhuja! Muissa asioissa Jennalla on ihan hyviä näkemyksiä. Tämä Suomen sisu on liike, jonka ideologiaan en ole tutustunut, mutta Halla-ahokin kertoo eronneensa siitä, joten ei se nyt ihan ompeluseuralta vaikuta 🤔!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret on usein helppo nykäistä ääriliikkeisiin kuten Simulankin kohtalo näkyy olevan. Tässäpä viisaampaa puhetta Janne Saarikiveltä, jos pystytte lukemaan: "Leijonariipusta kantavat varttinatsit omivat katupartioilleen ja Suomi ensin -teltoilleen paitsi maamme vaakunan myös sen nimen ja sitä puolustaneiden sotaveteraanien asian. Heille on turha selittää, että isoisäni, joka haavoittui sodassa puolustaessaan jälkipolvien oikeutta öyhöttää, oli vieraista kulttuureista, kuvataiteista ja enkeleistä kiinnostunut pehmo."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaiset ajavat nimenomaan suomalaisten asiaa. Terveys, perheet, lapset, elinkeinot, ruoan hinta ja kaikki sellainen on heidän listallaan. Eikö työllistäminen ja kaikkinainen edistys ole oikeaa asiaa, kun vertaa rahan tukkimista ulkomaille on taas asia, joka hoidetaan, kun oma surkeus on hoidettu. Sekö on natsismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se ihan normaalia, että ovi avataan naisille ja myös miehille. Ei tapa liity mitenkään eduskuntaan, mutta voi olla monelle Karjala-lippismiehelle outo tapa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jenna on ahkera kansallismielinen moniosaaja.. Hieno homma. Olisko jo ministeriainesta tulevaan hallitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma. Jenna on kansallismielinen moniosaaja. Olisko seuraavan hallituksen maa-ja metsätalousministeri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä tavalla Simula on moniosaaja? Noviisi kansanaedustaja, joka on toiminut jonkin aikaa näkymättömän edustajan avustajana. Siitäkö se moniosajuus kumpuaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime aikaisia edesottamuksia katsellessa (mm. joidenkin edustajien osallistuminen "kivaan" leikkiin ampua pilkkaa poliitikkojen kuvia ja suomalaisuuden määritteleminen) voi kyllä miettiä, onko kuitenkin niin, että ko. puolue lähestyy koko ajan äärioikeisitoa ja jopa natsismin taustalla olevia ideologioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niipänii kevään etuskuntavaalien tulos..menikö demokraattisesti hallituksen muotostus...??? vaalien tuloksesta sija 2 ja 3 kylymästi oppositioon....märkä lätti 2 ja 3.sen äänestäjille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on temokratiaa, että eri puolueet muotostavat hallituksen sopivien kumppaneitten kanssa. Ei meillä ole huutoäänestystä asiasta eikä myöskään suoraa enemmistövaalia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika sairasta verrata suomalaisia edes natseihin . Mitähän teillä ihmisillä liikuu päässä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta on aika sairasta, että persuporukoita pyörii näissä natsihenkisissä seuroissa. Mitähän ihmettä niiden tyyppien päässä liikkuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heillä liikkuu päässä se, että pääsee moraaliposeeraamaan tai muuten keppihevostelemaan maksimaalisesti Supon mukaan muutamaan linja-autoon mahtuvasta määrästä porukkaa Suomessa. Uusnatsien eli wannabe-natsien avulla, aidothan ajettiin Suomesta v. -45 pois Lapinsodassa.

Näyttää olevan oikein mieluista lyömäase poliittista vastustajaa Persuja kohtaan kun ei tarvitse perustella mitään, huutaa vaan isommin niin on enemmän oikeassa. Omat luurangot saadaan samalla pidettyä kätevästi pois puheenaiheesta.

Itse asiassa molemmilla osapuolilla, wannabe-natseilla ja heidän vastustajillaan on sama tavoite. Saada mahdollisimman paljon huomiota toistensa avulla. Siinä he jonkinlaisessa symbioosissa elävät keskenään, molemmat hyötyy tavallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Simulalla on omaksunut hyvät periaatteet, suomalaisuus on kannatettavaa. Hän sanoutuu selvästi irti natsien toiminnasta. Perussuomalaisten kansanedustajien joukossa on suomalaisten etuja edistäviä pohjoissuomalaisia, Simula on yksi heistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Simula on Suomen sisun jäsen. Ko liike on äärioikeistolaine natsiliike.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Natsipuolueet on kielletty sen rikollisen historian vuoksi, eikä ole minkään arvoinen keskustelun aihe.
Populistinen puolue on tullut tilalle ja Perussuomalaiset ovat äärioikeistossa eduskunnassa ja Euroopassa, itse ovat valitettavasti tiensä valinneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen Sisu on äärioikeistolainen järjestö. Ketä Simula oikein yrittää sumuttaa kommenteillaan?
Miksi minun pitäisi maksaa tulonsiirtoja yritystuilla siitä, että joku haluaa asua syrjäseudulla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen Sisu on laillinen järjestö. Miksi meidän syrjäseutujen asukkaiden pitää maksaa veroja jotta te kaupunkilaiset saatte palveluita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä palveluja kaupunkilainen saa verorahoilla, mutta syrjäseutulainen ei? Samat palvelut ne tarjotaan kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (196)

Uutisvirta

48
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
42
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
39
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
33
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
26
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
24
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”
21
"Minulle on ehdotettu monta kertaa seksiä vaihtokaupaksi yöpaikasta" – Koditon on entistä useammin nainen, mikä tuo uhan väkivallasta ja hyväksikäytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image