Oulu

Tyrnävällä kehitetyn lajikkeen punaiset perunat ehtivät jouluksi kauppoihin, keväällä myyntiin tulee violettia siemenperunaa

Punaisia perunoita tulee kauppoihin joulukuussa. KUVA: Kantaperuna
Oulu 25.10.2018 10:12
Heidi Peltonen

Tyrnäväläinen siemenperunayhtiö HZPC Kantaperuna Oy on kehittänyt markkinoille uusia perunalajikkeita. Tuttujen keltamaltoisen ja keltakuorisen perunan rinnalle tulee myyntiin Violet Queen ja Mulberry Beauty -nimisiä lajikkeita. 

Mulberry Beauty -lajikkeen perunat ovat punakuorisia ja sisältä punaisia perunoita. Ne tulevat myyntiin S-ryhmän kauppoihin joulukuussa, mistä niitä voi ostaa yhden kilon pakkauksissa. Kantaperunan yhteyspäällikkö Anna-Sofia Rajala kertoo, että Tyrnävällä kehitetyn lajikkeen perunat on kasvatettu Kristiinankaupungissa.

Violettia Violet Queen -lajiketta ei tule kauppoihin ruokaperunaksi, mutta sitä myydään keväisin puutarhamyymälöissä siemenperunana. Siemenperuna viljellään Tyrnävällä. 

Molemmat perunat soveltuvat kaikkeen ruoanlaittoon samalla tavalla kuin keltakuorinen ja -maltoinen peruna. 

Violet Queen -peruna on väriltään syvän violettia. KUVA: Kantaperuna

Kantaperunan tiedotteessa kerrotaan, että perunoiden väri johtuu kasvien tuottaman antosyaaniksi kutsutun väripigmentin vaikutuksesta. Samaa väripigmenttiä on esimerkiksi punakaalissa ja punaviinissä. Antosyaani on antioksidanttinen yhdiste, jota on myös esimerkiksi mustaherukoissa ja karpaloissa. 

MAINOS

Kommentoi

Vähän pelottaisi syödä tyrnävän pottuja kun niihin laitetaan niin paljon kasvin suojelu myrkkyjä jo kasvun alussa. Ei ihme minkä värisiä niistä lopusa tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa käyttää alumiinifoliohattua, ja keskity syömään puolalaista perunaa. Se on varmasti puhdasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on kuuleppa niissä ihan luonnostaan. Meillä on vuosisatoja jalostettu perunoiden mukuloista väriä pois. Luonnonlajeissa ja alkuperäisissä viljelymuodoissa näitä luonnollisia värejä on. Samat antosyaanit värjäävät mustikat ja punajuuretkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ovat Tyrnävän potut hyviä...myöhään keväälläkin vielä hyvänlaatuisia ja makuisia, kun Etelä-Suomen potut jo nahistuneita !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen itsekin saanut ihan pyytämättä kaupasta perunoita, joissa on musta sisus. Lajike on ilmeisesti nimeltään Kinder yllätysperuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa jos ovat kotimaisia jalosteita,näin kyllä brittiläisellä siemensivustolla vastaavia vähän aikaa sitten.Itsellänikin on sinimaltoisia blue congoa ja blue violettaa sekä punaista red emmalieta. Syöjät vain oudoksuvat erivärisiä perunaruokia,samoin kuin violettia tai valkoista porkkanaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei enää jalosteta perunaa. Eikä sitä ole ennenkään jalostettu Tyrnävällä (muuta kuin viinaksi).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Malloltaan erivärisiä perunoita on siellä Etelä-Amerikan Andien vuoriston kansoilla ollut tuhansia vuosia. Nykyisellä jalostamisella pyritään vaikuttamaan perunan käytettävyteen. Sen kuoren sileyteen, ei syviä silmuja ja perunan muotoon helposti kuorittavaksi. Koneellinen kuorinta vaatii perunalta tasaisen pyöreähköä muotoa. Perunan mallon värissä ei ole mitään uutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisiko Vapuksi monenkirjavaa lajiketta, kiitos! Vappupottua voisi kehittää sellaiseksi, että joka väri maistuisi erilaiselta, mutta yleimaku olisi sitruunaan ja simaan viittaava.

PS. Halloweeniksi mustaa pottua jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauskan näköisiä pottuja ja on vielä suomalaisten ostohalukkuuteen taatusti vetoavat ulkomaankieliset nimetkin. Joten toivotaan että markkinoita tulee riittämään. Toivottavasti maku on parempi kuin takavuosina jonkinlaista kuuluisuutta saaneessa Blue Congossa, joka oli saman värinen kuin nuokin mutta maultaan rehupottujenkin alapuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse vasta tänä syksynä ensimmäistä kertaa testasin tuon Blue Congon, tein siitä muusia. Hyvälle kyllä maistui ja oli hauskan väristä 😋

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muusissa kyllä menetteli ja oli kieltämättä lystikkään väristä. Kasvatus kuitenkin jäi yhteen kesään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Samaa väripigmenttiä on esimerkiksi punakaalissa ja punaviinissä."

Punaviini ei ole kasvi tai marja. Kyseessä on siis viinirypäle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tyrnävällä kehitetyn lajikkeen"
"Tyrnäväläinen siemenperunayhtiö HZPC Kantaperuna Oy on kehittänyt "

Taitaa kumminkin olla hollantilaisen HZPC:n Hollannissa kehittämiä lajikkeita...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image