Oulu

Tulityöt on kielletty Kempeleen vanhan kirkon re­mont­ti­työ­maal­la – Työmaapalo johtuu useimmin juuri tulitöistä

Restaurointimestari Tauno Lepistö Nuutti Ay:stä inventoi kirkonpenkkejä. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 18.4.2019 6:10 | Päivitetty 24.4.2019 10:25
Antti Ervasti

Kempeleen arvokkaan vanhan kirkon korjaustyömaalla tulitöitä ei saa koskaan tehdä rakennuksessa, vaan ne on vietävä aina muualle tehtäviksi.

Kempeleen vanhaa kirkkoa peruskorjataan paraikaa. Korjaustöissä pyritään ehkäisemään kaikin keinoin, että työmaalle ei kävisi kuten myös remontissa olleelle Pariisin Notre Damen kirkolle tällä viikolla.

– Meillä ei tehdä työmaalla tulitöitä ollenkaan. Kun myönnän tulityölupia, en myönnä niitä työmaalle. Jos jotakin tulityötä täytyy tehdä, se tehdään muualla kuin vanhassa kirkossa. Samoin jos jotakin työkalua pitää ladata, sen pitää tapahtua jossakin muualla, kertoo Kempeleen seurakunnan talousjohtaja Anneli Salo.

Juuri tulityöt ovat suurimpia työmaapalojen aiheuttajia. Siksi ykkösasia palojen ennalta torjunnassa on tulitöiden tarkka luvanvaraisuus. Sähköviat aiheuttavat jonkin verran paloja, mutta ne ovat Työturvallisuuskeskuksen turvallisuusasiantuntijan Eero Hongan mukaan paljon pienemmässä roolissa.

– Jo reilu kymmenen vuotta sitten suomalaisilla rakennuksilla määriteltiin tarkasti, miten tulitöitä tehdään ja myönnetään lupia. Työskennellessäni aikaisemmin eräässä Museoviraston suojelemassa kohteessa, siellä oli palovartija töissä aivan koko ajan, hän muistelee.

Kempeleen seurakunnan talousjohtaja Anneli Salo, rakentamisen projektipäällikkö Tommi Koskenkorva (etualalla) ja vastaava työnjohtaja Kari Vares WSP Finlandista kertovat, että Kempeleen kirkon yksi tärkeimmistä töistä on maalausten kunnostaminen joko konservoimalla tai restauroimalla. Kummin tehdään, sitä ei ole seurakunnassa vielä päätetty. KUVA: Jukka Leinonen

Kun tulityötä saadaan tehdä työmaalla, sammuttimen pitää olla aina käsillä. Lisäksi jälkivartioinnin tulee olla riittävän pitkäkestoista.

– Asiat ovat Suomessa hyvin hallussa. Vaatimuksena on myös tulityökortin suorittaminen, mikä tuottaa tietoa ja taitoa työn suorittajille, Honka sanoo.

Tulitöitä ovat hitsaukset sekä kaasulla että sähköllä, polttoleikkaukset, rälläköinti eli kulmahiomakoneella tehtävät työt, mattomiesten hitsaukset, kuumailmapuhaltimilla tehtävät työt, pikityöt ja yleensä kaikki kuumuuden ja lämmön avulla tehtävät rakennustyöt.

Tikasauto ei aina yllä korkeimpiin huippuihin

Oulun erikoispiirre on nykyisin yhä korkeammalle kurottava rakentaminen, mikä asettaa lisävaatimuksia pelastusteihin.

– Pelastautuminen pitää suunnitella uusiksi korkeiden talojen rakentamisessa. Pelastuslaitoksen tikasautot eivät välttämättä yllä korkeimpien rakennusten huippuihin, joten poistumisteitä pitää rakentaa enemmän kuin normaalisti. Niitä asioita pitää katsoa pelastuslaitoksen kanssa normaalia tarkemmin, sanoo Rakennusteollisuuden Oulun aluetoimiston päällikkö Juha Mäntynen.

Esimerkiksi työmaan aikana käytettäviä hissejä voidaan joutua järjestämään tavallista useampia. Sellainen lisää Mäntysen mukaan luonnollisesti myös kustannuksia.

Hän arvioi, että alueella sattuu yleensä melko vähän työmaapaloja. Juuri koskaan ei syty sellaisia paloja, joissa olisi kärsitty henkilövahinkoja.

Rakenneinsinööri Esko Knuutila Oulun kaupungin rakennusvalvonnasta sanoo, että rakennusvalvonnassa puututaan ennen kaikkea rakenteiden paloturvallisuuteen.

– Työmaan aikaiset palo-osastoinnit huolehditaan kuntoon esimerkiksi korjaustyömailla siten, että mahdollinen palo ei pääse leviämään sellaiseen osaan, joka on käytössä.

Vähän työmaapaloja viime vuonna

Knuutila arvioi, että parinkymmenen viime vuoden aikana työmaapaloja on Oulussa sattunut vähän. 2000-luvun taitteessa sattui lyhyen aikajakson sisään useita vesikattopaloja.

– Ne syttyivät bitumikermikattotyömailla, koska sellaiset työmaat ovat hyvin riskialttiita. Bitumia ja kermejä lämmitetään kaasuliekillä, mikä aiheutti paloja. Kai ne työmaat ovat yhtä vaarallisia kuin ennenkin, mutta silloin paloja sattui useita yhdessä rypäässä, Knuutila muistelee.

Palavien eristeiden käyttö on hänen mukaansa nyt tapetilla Oulun rakennusvalvonnassa.

– Niissä ovat omat hyväksymissäännöt, ja hyväksyttyjä ratkaisuja voi käyttää. Toisilla asiat ovat kunnossa, mutta kaikilla ei. Joskus joudutaan huomauttamaan, että palavia eristeitä käytettäessä tulee suunnitteluratkaisut olla testattuja ja hyväksyttyjä.

Kempeleen vanha pappila tuhoutui pahoin palossa tiistaina.

Juttua korjattu 23.4.2019 klo 16.01: Kuvassa on restaurointimestari Tauno Lepistö Nuutti Ay:stä eikä Kari Vares WSP Finlandista, kuten kuvatekstissä aiemmin virheellisesti kerrottiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ihminen joka on tunnollinen ja rehellinen omasta tahdostaan, hänelle on kunnian ja omantunnon asia tehda työ vastuullisesti, siten että vuosien kulutkin on ilo esitellä hyvin ja kestämään tehyä työnjälkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulityökortit yhistyny ei tarvihte erikseen kattotulityökorttia kuten ennen.. Hetki sitten kävin tuon koulutuksen.. Semmostahan se on...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulitöistä on olemassa hyvin pätevät säännöt, eikä vahinkoja pitäisi tulla jos sääntöjä vain noudatettaisiin. Olen suorittanut ko. kurssit, kertaukurssit ja lisäksi työsuojelukurssit. Vaatimukset tekijöistä ja valvojista ovat hyvin selvät. Mikä on tulityötä, on edelleen epäselvää useimille askartelijoille. Liekin näkyminen tai läsnäolo on vain osa tulityön olemusta. Riittävän korkea lämpötila ilman liekkiäkin voi aiheuttaa syttymisen. Alkusammutuskaluston puuttumien ja jälkivalvonta ovat olennaisia palon alkamisessa. Tuliko kurssit käytyä, ja joko opit ovat unohtuneet??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastuullista käytöstä ei saa millään konsulttien luomilla "ajokorteilla", siinä vaaditaan harkintaa, sekä aikaa tehdä työ huolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei aivan suoraan joka kohteeseen sovi nuo tulityö-säännöt, yritetty yleispätevää mutta rakennustyömailla voitaisiin tulla tälle vuosituhannelle ja kehittää tekniikka vartioimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se ole parempi jättää tulityöt niissä tiloissa pois ei monellakaan isännällä onnistu, vaatii ammattitaitoa!
Käy vähän niinkuin kirkkoherranvirastolle, se on sitä Kempeleläistä osaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhat sähköjohdot syttyy itsestään. Pappila tyhjillään, valvontaa vaatii säännöllisesti myös rakennus joka ei säännöllisesti käytössä. Mielellään päivittäin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taloyhtiössämme on yksi mies, ei osaka, joka osaa tehdä tulitöitä niin ettei yhtiön tallit pala. Laittanut vielä styroksia oven taa ettei kukaan kuule ääniä. Ottakaa mallia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä asiassa ei voi olla liian tarkka. Kun on kysymys kulttuurihistoriallisesti näinkin merkkittävästä kohteesta, ympärivuorokautinen valvonta ei voi olla kynnyskysymys. Tästä lienee ollut kysymys myös Pariisissa, mikäli palon alkamissyyksi todetaan esim. kytevä, hitsauskipinästä alkunsa saanut palo. Ympärivuorokautisen valvonnan kustannuksista säästämisestä tuli järkyttävän suuri lasku!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet on työt on tulitöitä, joita en niiksi mieltäisi.
Ja niitä tehdään paljon ilman tulityö korttia ja vaikka ois kortti ei ymmärretä, että tää on tulityötä.....
mm juottaminen, kuumailmapuhaltimen käyttö jne on tulitöitä...
Joskin noi tulityön jälkivalvonta yms. säädökset on ihan käsittämättömiä.
Juota yks komponetti peltipöydällä, joka ei voi palaa ja kattele 2 tuntia, kun tina jäähtyy.
No jos näitä kirjaimellisesti noudatettaisiin niin saataishan sillä ehkä lisää työpaikkoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tinaus oli ehkä huono esimerkki, mutta jos puhutaan hitsauksesta tai rälläköinnistä, josta lentää kipinöitä, valvonnaksi ei edes riitä 2 tuntia. Pariisin tapauksessa olisi pitänyt olla jatkuva palovalvonta, siis 24/7.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...ja huonolaatuisesta sähkönsyötöstä työkaluille. On monenlaista verkkomuuntajaa ja laturia työkaluille ja jatkojohtoja kulkee ristiin rastiin. Kukaan ei ole kiinnostunut sähköverkon kuormituksesta ja sulakkeista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image