Oulu

Tiernaperinne ei kaihda uusia vivahteita

Oulu 13.12.2003 15:09
STT, PÄIVI SEESKORPI
Tiernapoikaperinnettä ei pidä vaalia ryppyotsaisesti, muistuttaa oululainen historiantutkija Markus H. Korhonen. Hän pitää tärkeänä, että arvokkaan perinteen rinnalla sulassa sovussa elävät sovelletut ja uudenlaiset versiot. Näin eri sukupolvien kiinnostus näytelmään säilyy.

"Itse näkisin mielelläni sellaisen version, jossa tiernapojat olisi käännetty esimerkiksi ranskan kielelle", Korhonen totesi Oulussa pidetyssä seminaarissa, jossa muisteltiin eri vuosikymmenten tiernapoikatapoja, -tienestejä ja -kommelluksia.

Tiernaperinne elää vahvimmin juuri Pohjois-Pohjanmaalla ja Oulun alueella. Tiernapojat esittävät kuvaelman, joka vapaasti kertoo jouluevankeliumin päätapahtumat ja tiedon Kristuksen syntymästä. Rooleissa ovat kultaista kruunua kantava kuningas Herodes, mustanaamainen Murjaanien kuningas, Herodeksen sotilaspalvelija Knihti ja tähdenpyörittäjä Mänkki.

"Vielä noin sata vuotta sitten oli viides tiernapoika, Kyyppä tai Köppä Kiinanmaalta. Tarinoiden mukaan hän oli kaikkein pienin ja hänellä oli kummallinen iso mekko päällä. Sen alla oli pienestä korista tai vaatenyytistä tehty kyttyräselkä. Lisäksi hänellä oli oma muki, johon hän yritti kerätä rahaa ennen esitystä", Korhonen kertoo.

Hyvällä asialla: valtiovaltaa kehumassa

Kuvaelmat pohjautuvat keskiaikaisiin ja roomalais-katoliselta ajalta periytyviin monenkirjaviin perinteisiin kuten mysteeri- ja pyhimysnäytelmiin, Korhonen kertoo. Nykyisen tiernapoikaversion synty voidaan ajoittaa 1800-luvun loppupuolelle.

"Tiernapojat laulavat Aleksanteri Suuresta, ruhtinaasta Suomenmaan. Kun lähdettiin keräämään rahaa, esiintymään laulamalla ja naamioasussa, piti keksiä jokin viranomaisia lepyttelevä elementti. Keisarin ylistäminen sopi hyvin kuvaan: silloin oltiin hyvällä asialla, kun oltiin valtiovaltaa kehumassa", Korhonen valottaa kuvaelman tekstin historiaa.

Sota-aikana tilanne oli toinen. Korhonen kertoo, että kotijoukoista ei tuntunut sopivalta, että jouluna laulettiin Venäjän hallitsijasta, vaikka tämä olikin hyvä hallitsija. Tauno Kokko teki 1941 uudet vaihtoehtoiset sanat, jossa keisari Aleksanteri, suurruhtinas Suomenmaan, muuttui Pohjolan sotasankari Mannerheimiksi.

Korhonen muistuttaa, että tiernapojat ovat oman aikansa kuva. "Vaikka Murjaanien kuningas polvistuukin, ja miekalla heilutetaan, kyse ei ole rasismista, eikä niitä pidä katsella nykyajan tietyllä tavalla latautuneiden lasien lävitse. Kuva on kaikuja niistä taisteluista, joita kristitty Eurooppa kävi maureja, murjaaneja vastaan. "

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:21
Nordea kertoo mediayhtiön kuvanneen pääkonttorin tiloja luvatta – drone lensi vain metrien päässä ikkunoista
15:20
Vaihtoehtomusiikin tapahtuma siirtyy lähemmäksi Oulun keskustaa – lauantain Pikipop havittelee nyt urbaania henkeä
15:11
Oulussa poliisien murhan yrityksestä syytetyn miehen tuomio lieveni edelleen hovioikeudessa
15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
14:16
Puheenjohtaja Mika Kari: Tiedusteluvalvontavaliokunnassa ei ole mystiikkaa - me valvomme, emme tiedustele
53
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
32
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
32
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
25
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

138 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image