Oulu

Tiernaperinne ei kaihda uusia vivahteita

Oulu 13.12.2003 15:09
STT, PÄIVI SEESKORPI
Tiernapoikaperinnettä ei pidä vaalia ryppyotsaisesti, muistuttaa oululainen historiantutkija Markus H. Korhonen. Hän pitää tärkeänä, että arvokkaan perinteen rinnalla sulassa sovussa elävät sovelletut ja uudenlaiset versiot. Näin eri sukupolvien kiinnostus näytelmään säilyy.

"Itse näkisin mielelläni sellaisen version, jossa tiernapojat olisi käännetty esimerkiksi ranskan kielelle", Korhonen totesi Oulussa pidetyssä seminaarissa, jossa muisteltiin eri vuosikymmenten tiernapoikatapoja, -tienestejä ja -kommelluksia.

Tiernaperinne elää vahvimmin juuri Pohjois-Pohjanmaalla ja Oulun alueella. Tiernapojat esittävät kuvaelman, joka vapaasti kertoo jouluevankeliumin päätapahtumat ja tiedon Kristuksen syntymästä. Rooleissa ovat kultaista kruunua kantava kuningas Herodes, mustanaamainen Murjaanien kuningas, Herodeksen sotilaspalvelija Knihti ja tähdenpyörittäjä Mänkki.

"Vielä noin sata vuotta sitten oli viides tiernapoika, Kyyppä tai Köppä Kiinanmaalta. Tarinoiden mukaan hän oli kaikkein pienin ja hänellä oli kummallinen iso mekko päällä. Sen alla oli pienestä korista tai vaatenyytistä tehty kyttyräselkä. Lisäksi hänellä oli oma muki, johon hän yritti kerätä rahaa ennen esitystä", Korhonen kertoo.

Hyvällä asialla: valtiovaltaa kehumassa

Kuvaelmat pohjautuvat keskiaikaisiin ja roomalais-katoliselta ajalta periytyviin monenkirjaviin perinteisiin kuten mysteeri- ja pyhimysnäytelmiin, Korhonen kertoo. Nykyisen tiernapoikaversion synty voidaan ajoittaa 1800-luvun loppupuolelle.

"Tiernapojat laulavat Aleksanteri Suuresta, ruhtinaasta Suomenmaan. Kun lähdettiin keräämään rahaa, esiintymään laulamalla ja naamioasussa, piti keksiä jokin viranomaisia lepyttelevä elementti. Keisarin ylistäminen sopi hyvin kuvaan: silloin oltiin hyvällä asialla, kun oltiin valtiovaltaa kehumassa", Korhonen valottaa kuvaelman tekstin historiaa.

Sota-aikana tilanne oli toinen. Korhonen kertoo, että kotijoukoista ei tuntunut sopivalta, että jouluna laulettiin Venäjän hallitsijasta, vaikka tämä olikin hyvä hallitsija. Tauno Kokko teki 1941 uudet vaihtoehtoiset sanat, jossa keisari Aleksanteri, suurruhtinas Suomenmaan, muuttui Pohjolan sotasankari Mannerheimiksi.

Korhonen muistuttaa, että tiernapojat ovat oman aikansa kuva. "Vaikka Murjaanien kuningas polvistuukin, ja miekalla heilutetaan, kyse ei ole rasismista, eikä niitä pidä katsella nykyajan tietyllä tavalla latautuneiden lasien lävitse. Kuva on kaikuja niistä taisteluista, joita kristitty Eurooppa kävi maureja, murjaaneja vastaan. "

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:15
Miesten trapin finaalipaikat karkasivat suomalaisilta Hollolassa
18:03
Valtteri Bottas huilaa kotimaisemissaan ilman sopimusstressiä
18:00
Sentencedin comebackia ei kannata toivoa, sillä sitä ei tule, sanovat yhtyeensä menneisyyttä muistelevat Sami Lopakka ja Vesa Ranta – kirjoja sen sijaan ilmestyy Tilaajille
17:00
"Liberaalivyörytys" ja "Pride-ideologia" rajoittavat konservatiivien mielestä sananvapautta – Tämä uhka saa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit lähentymään toisiaan Tilaajille
15:33
Pyhäjärvellä ulosajo – yksi henkilö viety sairaalaan
15:21
Matkailuyhdistys haluaa kestävän kehityksen sertifikaatin Ruka-Kuusamon alueelle – Matkailuyrittäjät näkevät aluesertifikaatin hyvänä välineenä
14:30
Omakotitalo paloi Ylitorniolla lauantaina – viranomaiset vaitonaisia palon syystä
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
17
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image