Oulu

Tiernaperinne ei kaihda uusia vivahteita

Oulu 13.12.2003 15:09
STT, PÄIVI SEESKORPI
Tiernapoikaperinnettä ei pidä vaalia ryppyotsaisesti, muistuttaa oululainen historiantutkija Markus H. Korhonen. Hän pitää tärkeänä, että arvokkaan perinteen rinnalla sulassa sovussa elävät sovelletut ja uudenlaiset versiot. Näin eri sukupolvien kiinnostus näytelmään säilyy.

"Itse näkisin mielelläni sellaisen version, jossa tiernapojat olisi käännetty esimerkiksi ranskan kielelle", Korhonen totesi Oulussa pidetyssä seminaarissa, jossa muisteltiin eri vuosikymmenten tiernapoikatapoja, -tienestejä ja -kommelluksia.

Tiernaperinne elää vahvimmin juuri Pohjois-Pohjanmaalla ja Oulun alueella. Tiernapojat esittävät kuvaelman, joka vapaasti kertoo jouluevankeliumin päätapahtumat ja tiedon Kristuksen syntymästä. Rooleissa ovat kultaista kruunua kantava kuningas Herodes, mustanaamainen Murjaanien kuningas, Herodeksen sotilaspalvelija Knihti ja tähdenpyörittäjä Mänkki.

"Vielä noin sata vuotta sitten oli viides tiernapoika, Kyyppä tai Köppä Kiinanmaalta. Tarinoiden mukaan hän oli kaikkein pienin ja hänellä oli kummallinen iso mekko päällä. Sen alla oli pienestä korista tai vaatenyytistä tehty kyttyräselkä. Lisäksi hänellä oli oma muki, johon hän yritti kerätä rahaa ennen esitystä", Korhonen kertoo.

Hyvällä asialla: valtiovaltaa kehumassa

Kuvaelmat pohjautuvat keskiaikaisiin ja roomalais-katoliselta ajalta periytyviin monenkirjaviin perinteisiin kuten mysteeri- ja pyhimysnäytelmiin, Korhonen kertoo. Nykyisen tiernapoikaversion synty voidaan ajoittaa 1800-luvun loppupuolelle.

"Tiernapojat laulavat Aleksanteri Suuresta, ruhtinaasta Suomenmaan. Kun lähdettiin keräämään rahaa, esiintymään laulamalla ja naamioasussa, piti keksiä jokin viranomaisia lepyttelevä elementti. Keisarin ylistäminen sopi hyvin kuvaan: silloin oltiin hyvällä asialla, kun oltiin valtiovaltaa kehumassa", Korhonen valottaa kuvaelman tekstin historiaa.

Sota-aikana tilanne oli toinen. Korhonen kertoo, että kotijoukoista ei tuntunut sopivalta, että jouluna laulettiin Venäjän hallitsijasta, vaikka tämä olikin hyvä hallitsija. Tauno Kokko teki 1941 uudet vaihtoehtoiset sanat, jossa keisari Aleksanteri, suurruhtinas Suomenmaan, muuttui Pohjolan sotasankari Mannerheimiksi.

Korhonen muistuttaa, että tiernapojat ovat oman aikansa kuva. "Vaikka Murjaanien kuningas polvistuukin, ja miekalla heilutetaan, kyse ei ole rasismista, eikä niitä pidä katsella nykyajan tietyllä tavalla latautuneiden lasien lävitse. Kuva on kaikuja niistä taisteluista, joita kristitty Eurooppa kävi maureja, murjaaneja vastaan. "

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
18:34
Asukas säilytti puita hiljan lämmitetyssä leivinuunissa – kytevät puut puskivat omakotitalon täyteen savua
18:01
Utajärven ja Taivalkosken paloasemille saadaan uudet pelastusveneet tällä viikolla – vanhat myydään huutokaupassa
17:13
Veikkaus aloittaa yt-neuvottelut – vähennystarve noin 400 henkilöä
16:56
Ennuste: Suomelle 2,15 mitalia Tokion olympiakisoista
16:41
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus aloitti ilmastostrategian päivitystyön
180
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
28
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
25
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan
22
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

169 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image