Oulu

Thors: Puheet löysästä maahanmuutto-politiikasta puppua

Oulu 19.8.2009 0:00
Tuomo Heikkinen
Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (rkp.) kiistää Oulun poliisin syytökset, että Suomi suhtautuisi liian löyhästi irakilaisturvapaikanhakijoihin.

Rikosylikonstaapeli Ilkka Pernu Oulun poliisin ulkomaalaisyksiköstä moitti tiistain Kalevassa Suomen turvapaikkapolitiikka löysäksi. Hänen mukaansa Ruotsi ei tulkitse Irakia yhtä yksiselitteisesti turvattomaksi maaksi kuin Suomi.


Poliisin väite nostatti
Thorsin karvat pystyyn.

"Poliisin tiedot ovat perättömiä ja vanhoja. Me tiukensimme toukokuussa kantaamme. Kurdialueilta ja Bagdadin seudulta tulevat eivät saa enää kansainvälistä suojelua pelkästään alueen turvallisuustilanteen takia."

Turvapaikkahakemusten ja laittomin keinoin Suomeen pyrkivien määrä on kasvanut kuluvana vuonna koko maassa. Hakemusten käsittelyajat venyvät ja maahan tulleet joutuvat odottamaan turvapaikkapäätöstä puolen vuoden ajan.

"Kasvua on ollut prosenteissa, mutta Ruotsiin hakee edelleen 20 000 henkeä vuosittain, meille 5 000", Thors muistuttaa.

Hän lupaa viedä sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) ja
oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) kanssa valtion budjettineuvotteluihin määrärahaesityksen, joka mahdollistaisi lisäväen palkkaamiseen turvapaikkahakemusten käsittelyyn.

"Kyse on vain muutamasta miljoonasta, mutta näinä talousaikoina en voi luvata, että esitys menisi läpi ensi viikolla", Thors kommentoi.

Toteutuessaan määrärahalisäys kohdistuisi juuri Oulun poliisiin ja maahanmuuttovirastoon. "Keskitämme voimavarojamme Oulun, Turun, Helsingin ja Lappeenrannan yksiköihin", ministeri mainitsee.


Thors vieraili Oulussa
lääninhallituksen järjestämässä sisäasiainministeriön yhteistyötilaisuudessa, jossa pohdittiin maahanmuuton pulmakohtia kuntien ja alueiden näkökulmasta.

Thors kertoi Kalevalle, että Irak ja Suomi ovat pääsemässä sopuun turvapaikanhakijoiden käännyttämiskäytännöistä. Diplomaattitason neuvottelut ovat Thorsin mukaan hyvässä vauhdissa. Palautussopimus syntyy syksyn mittaan.

"Sopimuksestamme tulee sisällöllisesti Ruotsin käytäntöä vastaava. Sopu on valmis syksyn aikana, kuitenkin viimeistään vuoden loppuun mennessä", Thors toteaa.

Ruotsilla on ollut kahden välinen palautussopimus Irakin kanssa jo yli vuoden. Thorsin mukaan Suomen ja Irakin sopimus selkeyttäisi asioiden tilaa kaikkien kannalta.

"Se tarkoittaisi, että ilman oleskelulupaa jääneet voitaisiin palauttaa helposti lähtömaahan. Tämä olisi inhimillistä myös hakijoiden kannalta, sillä he eivät jäisi enää roikkumaan tiedottomaan tilaan."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (110)

Samaa mieltä 07:01! Tässä on nimenomaan se suurin syy miksi ketään ei kiinnosta äänestää. Onneksi eletään internetin ja vapaan tiedon liikkuvuuden aikaa. Se saa kabinettipoliitikon ja valtaeliitin vapisemaan. Ei siis ihme, että mielipiteisiin, omaan sanaan ja internettiin kohdistuvia vapauksia halutaan rajoittaa käsittämättömillä perustuslain vastaisilla lakimuutoksilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipas taas hauskaa lukea aamulla uutisia OYSin psykiatrian nollabudjeteista ja siitä, kuinka retuperällä nämä mielenterveyspalvelut ovat. Onneksi näitä maahanmuuttajia tulee paikkaamaan sitä työvoimapulaa ja nostamaan Suomen lamasta. Turvapaikkakeskukset tulevat työllistämään ihmisiä, jotta kaikki me voimme nauttia kulttuurimme rikastumisesta kasvavissa määrin. PS. Ainiin.. Tämän kaiken mahdollistamiseksi leikataan mielenterveydestä, vanhuksilta, lapsilta ja nuorilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää rahaa? Tämän vuotiset LISÄMÄÄRÄRAHAT tähän tarkoitukseen ovat olleet lähes 100 miljoonaa euroa. Verratkaapa tätä summaa vaikkapa koko pelatuslaitoksen budjettiin. Tässä kuussahan on vasta kaksi ihmistä kuollut, kun systeemi ei oikein toimi. Tai jakakaa tuo summa vaikkapa 4000 turvapaikanhakijalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on taas näitä turhauttavia tilanteita. Varmaan 99% tänne kirjoittaneista on samaa mieltä, mutta asiat tehdään ja päätetään aivan toisin. Ei päättäjiä kiinnosta mitä mieltä kansa on. Tämä on todella valitettavaa ja turhauttavaa.. :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi te suotta urputatte tässä? Ainoa vaikuttava keino on äänestää kukkahattupuolueet ulos eduskunnasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohan tuo ihan naurettavaa molemmilta verrata tuota hommaa ruotsiin, miks ihmeessä meidän pitäisi ottaa mallia ruotsista? Ainakin maahanmuutto asioissa ei kannattas kyllä verrata ruotsiin mitenkään, siellähän ne hommat on hoidettu päin pirkkalaa. Netissä oli laskelma jossa joku viisaampi oli laskenut että jos ruotsi jatkaa samaan malliin ja maahanmuuttaja lisääntyvät samaan tahtiin kuin nyt, niin vuonna 2050 on ruotsissa itse alkuperäiset ruotsalaiset vähemmistönä..good luck :>

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Astrid anna palaa vaan...Pian meillä vaihtuu väki Suomalaisista maahanmuuttajiin, mutta ei se haittaa kunhan Alla talar på svenska. Astronomi täti on sitten hyvin hyvin iloinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Thorsilla on kyllä edustava kuva littettynä juttuun :'D Erotkoon... kuka sitä kaipaa... ei moni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Thors voisi viettää pari viikkoa poliisilaitoksella ulkomaalaisyksikössä, niin näkisi todellisen tilanteen. Kiitos Ilkka Pernulle suorasta puheesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Kaleva on löytänyt edustava kuva Tantasta! Taitaa olla varsin nuivaa toimittajaporukkaa tänään töissä :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi juuri Astrid Thors on valittu ko. ministeriksi? Voisiko joku asiasta enemmän tietävänä valottaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (110)

Uutisvirta

16.9.
Kolme erää isojen poikien kovaa koulua – Venäjä otti vaivattoman voiton Suomesta EM-lentopallossa Tilaajille
16.9.
Kärpät teki tärkeän kiinnityksen – Justus Annuselle kahden vuoden jatkopahvi
16.9.
Yritystukien karsimista valmistellut työryhmä sai raporttinsa valmiiksi maanantaina – julkistuksesta ei vielä tietoa
16.9.
Selvitysmies hävittäisi Sipilän hallituksen luoman Valtion kehitysyhtiö Vaken – Kahden miljardin pääoma palautettaisiin valtiolle
16.9.
Yle: Ugandassa kuolleen suomalaisliikemiehen tapauksessa nostettu murhasyytteet – matkusti Suvi Lindénin seurassa, markkinoi Patrian tuotteita
16.9.
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
16.9.
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image