Oulu

Tekoäly voi hyödyttää pk-yrityksenkin bisnestä, mutta ihmisillä on siitä vääriä käsityksiä – "Se on täsmätyökalu tarkkaan rajattuun ongelmaan"

KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 29.11.2019 7:01
Pasi Klemettilä

Yrittäjät Oulun seudulta halusivat tehdä yrityksille selkokielisen oppaan tekoälyn hyödyntämisestä.

Myös pienten ja keskisuurten yritysten kannattaisi selvittää, olisiko tekoälyn avulla mahdollista tehostaa ja kehittää yrityksen toimintaa. Tekoälyn avulla perinteisen pk-sektorin yritys voi myös vaikkapa haastaa kansainvälisiä yrityksiä, vaikka rahaa ei ole samalla tavalla.

Kempeleläisen AI Optio Oy:n yrittäjät Harri Puolitaival ja Heidi Kananen ovat kirjoittaneet kirjan Tekoäly – bisneksen uudet työkalut. Kirja pyrkii tarjoamaan selkokielisen yleiskatsauksen siihen, miten bisnespäättäjät ja asiantuntijat pystyvät hyödyntämään tekoälyä omassa organisaatiossaan.

Sähkötekniikan diplomi-insinööri Puolitaival on taustaltaan elektroniikkasuunnittelija ja tekoälyn asiantuntija ja myös hoiva-alan yrittäjä. Kauppatieteen ja yhteiskuntatieteen maisteri Heidi Kananen on Kaleva Median kehityspäällikkö.

Yhteisessä yrityksessään Puolitaival ja Kananen konsultoivat yrityksiä tekoälyasioista. Konsultoinnista syntyi idea kirjasta.

– Internetissä on tekoälystä paljon tiedonmurusia, mutta punaista lankaa on vaikeaa löytää. Tekoälykeskustelussa on paljon hypeä eikä oikein puututa siihen, mitä käytännössä pitäisi tehdä, Puolitaival sanoo.

Ihmisillä on virheellisiä käsityksiä tekoälystä. Kuvitellaan, että se vain talutetaan huoneeseen ja se alkaa ratkoa automaattisesti ihmisten tai yritysten ongelmia.

– Tekoäly on täsmätyökalu tarkkaan rajattuun ongelmaan. Ja tekoäly ei karkaa ihmisiltä käsistä, Puolitaival sanoo.

Tekoälyä voi Puolitaipaleen ja Kanasen mukaan hyödyntää hyvin monella toimialalla, isoissa ja pienissä yhteyksissä. Ja sitä voi jo ostaa kaupan hyllyltä.

Tekoälyn käyttöönotto ei välttämättä ole massiivinen projekti, joka maksaa satojatuhansia ja vie useita vuosia. Parhaimmillaan se maksaa muutamia tuhansia euroja ja vie aikaa muutamia viikkoja.

– Käytännössä tarvitaan dataa. Jos sitä kertyy, silloin tekoälyä todennäköisesti voidaan muodossa tai toisessa hyödyntää. Tekoäly on nippu taikasauvoja siihen, miten dataa voidaan murskata ja hyödyntää, Puolitaival sanoo.

Monissa yrityksissä tietoa vaikkapa asiakkaista kerääntyy luonnostaan, ja Internet of things (IoT) -laitteet alkavat tuottaa yhä enemmän tietomassaa.

Kanasen mukaan helpoimmissa tapauksissa tekoälyn avulla voidaan parantaa olemassa olevaa prosessia tai tuotetta.

Isot yritykset harkitsevat joka puolella tekoälyn hyödyntämistä, mutta pienet ja keskisuuret yritykset ovat hitaampia asiassa.

– Kyllä tekoäly haastaa tällä hetkellä jokaisella toimialalla. Se, joka lähtee nopeimmin tähän kelkkaan mukaan, kerää isoimmat voitot. Tekoälyllä on paljon mahdollisuuksia ihan toimialasta riippumatta, Kananen kannustaa.

Tekoälyn kehitystä voi Puolitaipaleen mielestä verrata internetin kehitykseen.

– Internet oli 1995 nörttien juttu. 20 vuodessa siitä on tullut valtavirtaa ja kaikki osaavat käyttää sitä. Menee varmaan kymmenen vuotta tai enemmän, että tekoäly on ihan arkipäiväinen työkalu.

Tekoälyn perusperiaatteiden ymmärtäminen on Kanasen ja Puolitaipaleen mukaan täysin mahdollista normaalijärkiselle ihmiselle.

–  Jos halutaan hyötyä tekoälystä yrityksessä, pitää ymmärtää perusasiat. Pikkuisen joutuu näkemään vaivaa, Kananen sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Tämä kaksikko on tehnyt valtavan hienon ja vaativan työn! Kirja auttaa ihmisiä ymmärtämään tekoälyn maailmaan, eikä ole mikään populaariteos vaan vahvan asiaosaamisen osoitus myös. Onnittelut kirjan tekijöille. Tämmöistä innovatiivisuutta Suomi tarvitsee. Hienoa, että jaoitte sitä meille kaikille, kirjan välityksellä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:56
Pohjantiellä tapahtui peräänajo-onnettomuus Kontinkankaan liittymästä pohjoiseen päin
16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
15:31
Punamultakriisi lauennut? – SDP ja keskusta vakuuttavat löytäneensä taas toisensa
15:12
Poliisi: Kulkue ja mielenosoitukset voivat ruuhkauttaa liikennettä itsenäisyyspäivänä Oulussa
108
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
63
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image