Oulu

Tar­joi­li­jois­ta on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa

Rosaliina Puttonen tuli Jyväskylästä Oulun Makiaan töihin pari viikkoa sitten. Myös Jyväskylässä oli hänen mukaansa hankala saada ravintoloihin ammattitaitoista työvoimaa. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 14.10.2019 6:25 | Päivitetty 14.10.2019 10:00
Petri Hakkarainen

Ravintola-alalla on sekä työttömiä että avoimia työpaikkoja.

Ravintola-alan työvoimapula aiheuttaa ajoittain kiperiä tilanteita Oulussakin. Jos työntekijä sairastuu, sijaista ei aina löydetä tilalle. Raskas ammatti saa monen vaihtamaan alaa, eikä koulutus houkuttele.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksessä kysyttiin ravintola-alalla toimineilta työttömiltä, miksi he eivät hakeudun alan töihin. Yleensä syynä on, että työ koetaan liian kuormittavana.

Työtahti on kovempi kuin ennen. Nuoretkin alan työttömät epäilevät, riittääkö oma työkyky työstä selviämiseen.

Monella vanhemmalla työntekijällä on kokemus, että rekrytoijat eivät pidä edes keski-ikäisiä varteenotettavina työntekijöinä, ja siksi kutsua työhaastatteluun ei tule.

THL:n tutkimuspäällikkö Anna-Mari Isolan mukaan on outoa, että yli 54-vuotiaat luokitellaan alalla helposti osatyökykyisiksi. Senkin takia ihmisiä siirtyy toisille aloille.

Palvelualojen Ammattiliitto PAM ry:n järjestöjohtaja Risto Kalliorinne tähdentää, että yritysten on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota alan vetovoimaisuuteen – siihen, miten alalle hakeudutaan ja miten siellä pysytään.

– Alan palkkaus ei houkuttele, mutta se ei ole ainoa ongelma. Työntekijälle on turhauttavaa, ettei hän pysty suoriutumaan tavoitteista kiireen takia. Myös työolot voivat olla esimerkiksi kesähelteellä hyvin raskaat.

Ravintolaketjussa Oulussa palvelupäällikkönä toimiva Suvi Röntynen on nähnyt runsaan 15 vuoden uransa aikana, miten tahti työssä kovenee koko ajan.

– Pieni palkka ja mahdottomat odotukset työsuorituksen suhteen ovat huono yhdistelmä. Usein hommat joutuu tekemään loppuun omalla ajallaan. Moni tuttu on vaihtanut alaa.

Röntynen sanoo, että uusi työntekijä tulee alalle usein osa-aikaiseksi. Palkka ei silloin riitä elämiseen, vaan on pakko ottaa rinnalle toinen työ tai yrittää saada tukea yhteiskunnalta.

– Moni pitäisi työstään, jos sitä ei pilattaisi kiireellä ja alimiehityksellä. Ravintolaelämystä hakemaan tulleiden asiakkaiden kanssa olisi kiva vaikka jutella hetki, mutta eihän sellaiseen ole aikaa. Hyvä esimiestyö on työn sujumisessa avainasemassa.

Puistokahvila Makiassa Oulussa työskentelevä Iina Ylikulju tekee usein lisävuoroja, tulee aiemmin töihin tai lähtee myöhemmin kotiin tuuraajapulan takia. Hän joustaa mielellään koska pitää kovasti työstään. KUVA: Jukka Leinonen

Vuokratyövoiman käyttö on alalla yleistä. Röntynen on huomannut, että viime aikoina sijaisia ei löydy nopeaan tarpeeseen aina sitäkään kautta. Saattaa myös käydä niin, että tiskaamaan tullut laitetaankin muihin keittiötöihin, jolloin vakituisen väen aikaa kuluu hänen neuvomiseensa.

Osuuskauppa Arinan matkailu- ja ravitsemuskaupan toimialajohtaja Ulla Peltoniemi yhtyy Röntysen näkemykseen alan raskaudesta ja hyvän esimiestyön tärkeydestä. Hän korostaa myös koulutuksen merkitystä.

– Työ on hektistä eikä sovi kaikille, mutta joillekin se sopii oikein hyvin. Hiljattain haimme työntekijää puistokahvila Makiaan, ja saimme 43 hakemusta. Paikan brändillä on todella suuri merkitys myös työnhakijalle.

Oulun tilanne ei ole Peltoniemen mukaan niin paha kuin Lapin kohteissa sesonkien aikaan. Oulussakin on kuitenkin pulaa etenkin kokeista ja perinteisten ruokaravintoloiden tarjoilijoista.

S-ryhmä etsii ratkaisua kokkipulaan ulkomailtakin: tänä vuonna osuuskaupoissa ympäri Suomen on aloittanut jo lähes 50 filippiiniläistä kokkia.

Juttua korjattu kello 10.00: Risto Kalliorinne on PAM ry:n valtakunnallinen, ei Pohjois-Suomen järjestöjohtaja kuten jutussa aluksi kerrottiin. 

Satoja paikkoja avoinna

TE-palvelujen sivuilla oli viime perjantaina Oulun alueella avoinna kolmisenkymmentä tarjoilijan ja parikymmentä kokin paikkaa.

Koko maassa alalla on jatkuvasti avoinna satoja työpaikkoja.

Työtä on tarjolla niin koko- kuin osa-aikaisena.

Osa nyt tarjolla olevasta työstä kestää vain pikkujoulusesongin ajan.

Tarjoilijan keskimääräinen kuukausipalkka on Duunitori-palvelun mukaan 2 333 euroa, Oikotie-palvelun mukaan 2 000 euroa.

Kokin keskimääräiseksi kuukausipalkaksi Duunitori kertoo 2 471 euroa, Oikotie 2 032 euroa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (75)

Korkeesti koulutettu ammattikokki hei. En oo menossa töihin enää, ala vaihtuu. Työnantajat lähes rikollisia ja ei mitään kiinteää. Pohdin pyörökoneen kuljettajaa. Pelkkää odottelua ja yksinäistä puuhaa. Ei tuu hiki ja palkka on varmaan 3 kertaa isompi. Kaikki muu käy paitsi puhdas orjuuttaminen. 30v ja ei oo lapsia tulossa hetkeen...lähtis välittömästi lastensuojeluun, koska työtä tekemällä joudut yhteiskunnan tukien varaan ja menetät mielenterveyden ja fysiikan. Miksi yrittää? Ruoka on intohimo, oma ravintola unelma, mutta intohimo ja unelmat ei paljon kanna ku on elämä elettävänä. Saan enemmän rahaa nyt, tekemättä mitään kuin se, että hakeutuisin täällä Oulussa töihin. Osaako joku sanoa, että miksi hakeutuisin? Ei kiitos. Tes on alalla minimi ja maksimi kaikille. Ne, jotka tajuaa enemmän on jo pyörökoneen kuljettajia. Toivottavasti menette ravintolayrittäjä konkkaan ennen ku työntekijät riistää henkensä... Tää on kipee maa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo just, nörtti-, kännykkä-, fortnitenuoriso se jaksaa työn kovuudesta valittaa, olisko ollu syytä tehä jotaki muuta ku chattaillä ennen työn alotusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki työt mitä olen tehnyt ovat olleet raskaita. Työpäivän jälkeen rättiväsynyt. Lepoa, jos mahdollista ja pakolliset kotityöt ja nukkumaan. Kun lapset pieniä, ei edes jaksanut harrastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuletko että omat vanhemmat tai varsinkaan isovanhemmat paljoa harrastelivat kun oli perhe ja työ.
Ehei töiden jälkeen äiti ruokki lapsia ja muuta mukavaa. Isäpappa jatkoi kotona rakennustyöläisen hommia tai korjaili pihalla autoa tai naapurin autoja.
Kumma kyllä omakotitalot ja mökit tuli maksettua ja jopa jossain hiton mallorcallakin joskus kävivät.
Ennen oli hieman paremmin kun varmaa työtä oli lähes kaikille ja ahkera sai omilla käsillään paljonkin aikaiseksi..nykypäivänä kun pitäisi kaikki ostaa kaupanhyllyltä ja maksaa pienestä palkasta niin ei ihme että vaikka tekis 12 tuntista päivää niin rahat ei riitä mihinkään järkevään. Tere tulemist pikavippi maaha ja vaihtuvaan osoitteeseen ku pitää hyvän työn perässä mennä =)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole ikinä edes miettinytkään itselleni tarjoilijan ammattia. En sovellu siihen yhtään, koska olen persoonaltani liian herkkä vaativaan asiakaspalveluun. Kävin joskus Amarillossa ja kauhistelin, miten kova kiire tarjoilijoilla näytti olevan. Näytti stressaavalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä "työntekijäpula"-otsikoita olisi syytä korjata paremmin todellisuutta kuvastaviksi. Esimerkiksi näin: "työntekijöille maksetaan liian vähän palkkaa huonoilla työehdoilla". Tulihan se sentään itse artikkelissa esiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän sitä työtä tehä että saa elantonsa, tässä taas joku " paperiliiton" aktiivi huutelee, aattelitko miten kävi Enson paperikoneen työntekijöille, 1.5v työtä ja loppuu koko homma yli 300 työntekijältä, shynä aivan järettömät palakat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattitaitoisia tarjoilijoita ja muita ravitsemusalan työntekijöitä kyllä löytyy, mutta tästä ammattitaidosta kunnon palkkaa maksavia yrittäjiä ei niinkään. Ravintola-alan yrittäjät voivat katsoa peiliin miksi alalle ei hakeuduta. Ns. minimipalkka tai sen alle ei ole ammattitaitoisen työntekijän palkka missään ammatissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En halua keskustella tarjoilijan vaan pöytäseurueen kanssa. Tarjoilija vain tarjoilkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksettais kunnon palkkaa nii siite.
Mutta ei pysty maksamaan kunnon palkkaa ko ei käy maksavia asiakkaita.
Viinin lipittäjäjillä ei saa tuottoa eikä pysty maksamaan ees vuokria .
Vuokraajat on ulkomailla tai pankkeja ja ne määrää.
Lisäksi kävelykatuhömpötys ja viimeisenä sykkelihömpötys on vienyt melkein kaikki mahdollisuudet saada auto lähellekään esim. ruokaravintolaa.
Tunnetustiihan on selvää että persaukiset liikkuu pyörillä ja kävellen kaupungilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Auton saa hyvin kallioparkkiin ja sieltä on mukava lähteä kuivalla, lumettomalla autolla ruokailun jälkeen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokeilla on enemmän hommia ja stressiä, tarjoilijat kahmivat riksat omaan taskuunsa vaikka asiakas haluaakin sen antaa kiitokseksi hyvästä ruuasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Tipit kuuluvat kokille, eikä pöytään kantajalle. Yhtään vähättelemättä tarjoilijan työtä, ammattitaitoa jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni ravintola on niin valitettavan huonossa kunnossa että asiakkaanakaan ei huvita mennä hometoksiineihin kärvistelemään. Ja voimakkaat siivouskemikaalit vielä tuutataan päälle haisemaan. Tilat kuntoon, niin vois löytyä työntekijöitäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tilat kuntoon, niin vois löytyä työntekijöitäkin."

Palkat kuntoon ja kunnon työsuhteet käyttöön. Sillä keinoin niitä työntekijöitä löytyy, ei muuten - ellei nyt välttämättä haluta raahata filippiineiltä halvinta mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menossa on laaja-alainen työntekijöiden halpuutus. Jotta Suomessa on varaa asua, perustaa perhe ja ostaa hyödykkeitä tulee työpaikan olla vakituinen ja KOKOAIKAINEN ilman yhteiskunnan tukea.

Näitä vuokrafirmojen p....kaduuneja ei tänne tarvita. Ei mitään takeita työtunneista, ei kesälomia, ei irtisanomissuojaa, ei työsuhde-etuja, asuntolainoja ei noilla työsuhde ehdoilla myönnetä. Kaiken lisäksi kun työstä saatavalla rahalla ei elä niin yhteiskunta eli toiset työssäkäyvät joutuu verorahoista rahoittamaan näiden elämisen asumistukien ja toimeentulotukien muodossa.

Tänne haalitaan ulkomaalaisia tekemään näitä duuneja, joita on hyvä huijata ja käyttää hyväksi. Nämä eivät suomen taloutta pelasta, rahat lähetetään kotimaihin. Hyötyjät ovat ainostaan työnantajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhutaan paljon ihmisten kohtaamisesta aidosti ja huomioonottavasti jokaisessa tilantessa. Kiireessä tämä ei ole mahdollista, asiakas saa tylun kohtelun vaikka työntekijä ei niin tarkoittaisi - kiire, väsymys, huoli huomisesta painaa. Lisää työntekijöitä ja heilke kunnon palkka, että ilmpiiri tiskin molemmjn puolin olisi kepeä ja positiivinen.
Turha on iäkkäämpiä työntekijöitä vähätellä, useimmat heistä on paremmassa fyysisessä ja psyykkisessäkunnossa kuin tämänpäivän nuoret. Meillä on elämänkokemusta ja varmuutta kiperiintilanteisiin, työmorali okeissa asemissa. Asiakaskunta on ikäjakaumlta laaja, niin pitäisi olla myös henkilökunta. Nuoret hyötyisivät vanhempien kokoemuksista ja neuvoista. Nuoret toisivat puolestaan omia näkemyksiä ja kokemuksia. Näistä syntyy hyvä työilmapiiri molempien oppia ja arvoataa toistensa työtä. Tässä maailmassa trvitaan kaikkia rakentamaan hyvää tulevaisuutta - ikään,sukupuoleen, uskontoon, jne katsomatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työelämä on muuttunut samanlaiseksi globaalisti, eli työtä tehdään keikkamuotoisesti eri työpaikoissa. Nykyään pääasialllinen tulonlähde on ansiosidonnainen päiväraha. Minun mielestä nykyinen järjestelmä on hyvä koska se mahdollistaa jokaiselle vapauden päättää että kuinka paljon haluaa tehdä töitä tai viettää vapaa-aikaa. Itse työskentelen nykyään vain puolet ajasta ja loput pidän vapaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarjoilijoista oikeasti pulaa ole. Jos tarjolla on täydet viikkotunnit ja vakituinen työ niin ihan taatusti löytyy hakijoita. Mutta kun pääasiassa tarjolla on määräaikaista osa-aikatyötä 0-30h/vko satunnaisiin kellonaikoihin niin aika harva siihen tarjoilijan palkalla lähtee. Ihmettele siinä sitten mistä rahat ruokaan ja vuokraan kun parin viikon jaksolle tuleekin se 5 työtuntia. Ainoa tilanne jolloin noi hommat kannattaa on että olet valmiiksi ansiosidonnaisella ja saat sitten soviteltua päivärahaa työtulojen mukaan. Ja huonoihin paikkoihin ei lähde keikalle edes vuokramiehet, yleensä ongelma on työoloissa ja esimiehessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (75)

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image