Oulu

Tänään Sykkelillä saa viimeinkin ajaa – näin käytät kau­pun­ki­pyö­rää

Sykkeli on kiinnitetty telineeseen erikoislukolla. Se aukeaa, kun järjestelmä on tarkistanut käyttöoikeuden. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 26.8.2019 7:35
Eevi Heikkinen

Keväästä asti odotetut Sykkeli-kaupunkipyörät saadaan vihdoin käyttöön tänään maanantaina.

– Kaupunkilaisten pitkä odotus kyllä palkitaan. Pyörät ovat kevyitä polkea ja kaupunkipyöräjärjestelmä helpottaa merkittävästi kaupunkilaisten liikkumista, Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen liikenneinsinööri Harri Vaarala kertoo.

Kaupunkipyörät ovat käytössä lokakuun loppuun asti, jolloin ne viedään talvivarastoon. Sieltä ne otetaan jälleen käyttöön toukokuussa.

Näin Sykkeleitä käytetään:

Rekisteröidy kaupunkipyöräpalvelun käyttäjäksi ja hanki käyttöoikeus. Rekisteröityminen tapahtuu osoitteessa kaupunkipyorat.ouka.fi. Käyttöoikeus hankitaan samalta sivulta joko päiväksi, viikoksi tai koko kaudeksi. Päivän käyttöoikeus maksaa viisi euroa, viikon 10 euroa ja kauden 20 euroa. Rekisteröityessä saadaan henkilökohtainen pyöräilijätunnus ja pin-koodi. Tunnuksen voi korvata palveluun yhdistetyllä Waltti-kortilla.

Pyörä otetaan käyttöön näppäilemällä pyöräilijätunnus tarakan näppäimistöön, jonka jälkeen painetaan ok-painiketta. Sen jälkeen laite pyytää vielä pin-koodin. Laite tarkistaa käyttöoikeuden, jonka jälkeen lukko napsahtaa auki ja pyörän voi ottaa käyttöön.

Sykkelin käyttöönottotekniikka sijaitsee tarakalla. RFID-lukija toimii samoin kuin lähimaksussa kaupan kassalla. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Käyttöoikeus sisältää maksetun aikarajan sisällä rajattomasti 30 minuutin matkoja. Jos ajan ylittää, lisämaksu on euro jokaiselta puolelta tunnilta. Lisämaksuilta vältytään, jos pyörän käyttää telineessä puolen tunnin välein. Lisämaksut veloitetaan pyöräilijältä automaattisesti. Kuitit ja tiedot lisämaksuista tulevat sähköpostiin. Pyörän enimmäiskäyttöaika on 5 tuntia. Jos pyörää ei palauta 5 tunnin sisällä, peritään lisämaksua 80 euroa.

Pyörä palautetaan minkä vain kaupunkipyöräaseman telineeseen. Tarakan näppäimistöltä kuitataan palautus painamalla ok-painiketta. Näyttö ohjeistaa sitten sulkemaan lukon, joka napsahtaa suljettaessa. Kun palautus on hyväksytty, näytöllä lukee ”palautettu”. Kuittaus kannattaa odottaa, ettei pyörän laitteisto jää päälle ja kulkijalle koidu lisämaksuja.

Ongelmatilanteessa yhteys otetaan kaupunkipyörien operaattorin asiakaspalveluun. Yhteystiedot löytyvät kaupunkipyörien verkkosivujen lisäksi kaupunkipyöräasemilta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (255)

Silmämääräisesti katsottuna kaksi pyörää on mahdollista lukita toisiinsa niin, että toista ei saa käyttöön ellei avaa myös toisenkin. Millainen usean pyörän yhteenlukitustapa on työläin avata? Pyörät voisi lukita jonoon ja sitten ensimmäisen ja viimeisen toisiinsa, mutta tämä on helppo avata. Jos ihmettelette mitä työtön ikitekari miettii maanantaina...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos pyörät lukitsee yhtä aikaa toisiinsa, ne voi lukita niin, ettei toista saa irti. Muuten se on mahdotonta, koska viimeksi lukitun saa aina irti aiemmin lukitusta. Kaltaisiasi hupiukkoja varten on olemassa ylläpito.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos toisen pyörän lukitsee niin, että lukitusvaijeri (tai mikä lienee) menee toisen pyörän rungon, renkaan tai etutarakan kautta, ja tekee samoin toisella pyörällä, on avattava molemmat ennenkuin toisella pääsee liikkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

6kk/v käyttöaika, eli n.110000e/ kk maksua-- käyttämistuotot. Loput meidän oululaisten maksettavaksi. Ihan kohtuu kulut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä on sykkeliparkit suunnittelu mennyt täysin pieleen.esim.mikropoliksen lähellä ei ole autoille parkkipaikkoja kuin muutama mutta sykkeliparkki vei niistä osan.sama tuirassa jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko nämä pyörien paikat joku ihan tosissaan suunnitellut? Esim. Kaakkuri unohdettu ihan kokonaan, ja tuo 30 minuutin käyttöaika kuulostaa naurettavalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko pyörässä mukana kypärä vai pitääkö sitä kantaa mukana joka palaverissa? Eikai näillä ilman kypärää saa ajaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma kypärä on oltava, jos sellaista haluaa käyttää. Kypärän voinee jättää myös palaverihuoneen ulkopuolelle. Kypärän käyttämättä jättäminen ei ole rangaistavaa, mutta jokainen vastaa itse omista päävammoistaan ja suojautuu niiltä omilla toimillaan vapaaehtoisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aiemmin esitetty ehdtus casrtrenin kentälle sijoitettavista pyristä on hyvä. Kanatan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raksilan jäähallin edestä, siitä lipputankojen vierestä, viety tavalliset pyörätelineet pois näiden tieltä. Täysin käsittämätöntä! Sykkelit olisivat mahtuneet aivan varmasti esim. pyörätien ja palolaitoksen väliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka uskoo tämän toimivan nykyisessä Oulussa. Keskustassa pyörää tarvitsevat varmimmin maahanmuuttajat, kielitaidottomat, rahattomat jane..
ongelmia tulee sata prosenttisesti. ja kaupunki lopulta maksaa tyhjätaskujen vahingot.

Kyllä niitä pyöriä todella lähtee telineestä mutta palautumiseenkin liittyy monta huolellisuuta vaativaa tehtävää, ettei mitään rajaa. Lisäksi tämänkokoisista säännöistä täytyisi pitää koulutus jokaiselle käyttäjälle, ettei voida vedota tietämättömyyteen. Huh huh..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisko todellakin joku kaupungin edustaja kertoa MIKSI käytyöaika vain touko- lokakuu? Eli vain 6kk käytössä! Kalliita pyöriä ja on vara pitää puolivuotta pois käytöstä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne ei ole tarkoitettu talvi käyttöön, puuttuu nastarenkaat ja onnettomuus vaara liian suuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikkaisin, että joko pyöriin ei vaihdeta nastarenkaita, tai sitten kokemukset muualta ovat osoittaneet, että kaupunkipyörillä ei yksinkertaisesti pyöräillä talvella tarpeeksi. Huomaa vaikka omalla työpaikallakin, että talvisin työmatkaa pyöräilee ehkä yksi viidestä vs. kesä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö, tiet sulina vielä marraskuussa, ja maalis/huhtikuussa, jos noinki kalliita pyöriä hankitaan niin pyörät pitää laittaa pyörimään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No olivat tiet sulina tai eivät, niin joka tapauksessa talvisin pyöräilee vain murto-osa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä meinaa uskoa todeksi näitä Sykkeleihin liittyvien uutisten kommenttiosioita :D Siis miten voi ihminen pärjätä elämässä anno Domini 2019, jos kaupunkipyörien käyttö on liian vaikeaa ja menee yli hilseen?? Auto kummiskin osataan rahoittaa, ostaa, huoltaa, vakuuttaa ja parkkeerata.

Hintakin on edestakaiselle matkalle halvempi kuin bussi 3,30€ x2 vs. 5 €.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (255)

Uutisvirta

22:51
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
22:24
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
22:03
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
20:55
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20:10
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
19:17
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
19:10
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa
92
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
46
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
29
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
24
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
22
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
22
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
22
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image