Oulu

Tänään äänestetään eu­ro­vaa­lie­dus­ta­jat Brysseliin ja Stras­bour­giin – ­Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen

Europarlamenttiin valitut työskentelevät Belgiassa Brysselissä ja Ranskan Strasbourgissa, josta kuvan Euroopan parlamentin päärakennus. KUVA: Antti Ervasti
Oulu 26.5.2019 8:06
Antti Ervasti

Euroopan parlamenttien varsinainen äänestyspäivä on tänään. Vaalihuoneistot ovat avoinna aamuyhdeksästä iltakahdeksaan.

Sunnuntaina äänestetään Euroopan parlamentin jäsenet toimiinsa Brysseliin ja Strasbourgiin. Äänestämään pääsee aamuyhdeksästä lähtien, ja vaalihuoneistot ovat avoinna iltakahdeksaan saakka.

Toisin kuin viime ja toissa viikolla toimitetussa ennakkoäänestyksessä, nyt kukin äänestää omassa äänestyspaikassaan. Oman äänestyspaikkansa voi katsoa muun muassa osoitteesta aanestyspaikat.fi, ja se mainitaan kaikkien postissa saamassa ilmoituksessa äänioikeudesta.

Jos äänestyspaikalla sattuu olemaan jonoa vielä tasan kello 20, äänestystä ei lopeteta vaan kaikki paikalle siihen mennessä saapuneet saavat äänestää, vaikka kello menisi yli 20:n.

Joka viides vuosi pidettävissä europarlamenttivaaleissa äänestetään jäsenet Euroopan parlamenttiin, joka on yksi Euroopan unionin lainsäädäntöelimistä. Vaalit käydään kaikissa EU-maissa maan oman kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

Euroopan parlamenttiin valitaan 751 jäsentä. Suomella paikkoja on 13, mutta jos Britannia eroaa EU:sta vaalikauden aikana, Suomi saa 14. jäsenen parlamenttiin. Hänet valitaan nyt käytyjen vaalien perusteella.

Suomen EU-parlamentaarikkojen määrä on vähentynyt jäsenyyden aikana. Vuoden 1996 ja 1999 vaaleissa Suomi sai parlamenttiin 16 jäsentä, 14 jäsentä vuonna 2004 ja vuosien 2009 ja 2014 vaaleissa 13 jäsentä, kuten nytkin.

Ennakkoäänestysprosentti oli koko maassa 21,2 prosenttia. Oulun vaalipiirissä se oli 19,5 ja Lapin vaalipiirissä 22,6.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Vaikuttaminen europarlamentissä vaatii vuorovaikutusosaamista eri kielillä.

Mikäli äänestää kaikenmaailman hakkaraisia, niin saa sitä sitten jälkeenpäin ihmetellä, miksi asiat menevät niin kuin menevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietoisku populismista. Hallitsematon taloudellinen globalisaatio (huom. ei siis ihmisten vaan pääoman liian vapaa liikkuvuus) on polkenut jalkoihinsa monia. Päätösvalta ja työpaikat ovat karanneet kauas. Talouskriisissä pelastettiin pankit ja julkiset taloudet laitettiin laihdutuskuurille, talouskurilla kuritettiin kansaa. Uusliberalismi on vienyt päätöksentekoa demokratian piiristä yksityiselle sektorille. Tästä syntyy hedelmällinen maaperä oikeistopopulisteille ja viattomien ihmisryhmien syyttelylle. Sama kuvio tapahtui Saksassa 20-ja 30-luvuilla. Saksa oli sotakorvausten vuoksi kuristettu äärimmilleen, kansa kärsi ja tilanteesta pääsivät hyötymään natsit.

Yleensä äärioikeiston nostavat vallan kahvaan toiset oikeistopuolueet. Sitten äärioikeisto siirtyy yksinvaltaan ja kuten Saksassa 1930-luvulla, oikeistokaverit hylätään, siellä oikeistopoliitikkoja teloitettiin. Sitten tuttu kuvio jatkuu, sananvapautta ja demokratiaa kavennetaan, oikeuslaitos otetaan haltuun, tiedeyhteisöä halveksitaan, toisinajattelijoita aletaan vainota, vangita ja tappaa. Lopulta ollaan ghetoissa, keskitysleireissä ja tuhoamiskeskuksissa.

Populismiin retkahtaneen olisi hyvä sivistää itseään populismin juurisyistä ja historian opetuksista. Kun ymmärtää taustat, voi viisastua. Vastikään tuli tutkimus, jossa löydettiin yhteys ilmastoänkyryyden ja eriarvoisuuden hyväksymisen välillä. Empatiakyky puuttuu. Mutta sitäkin voi kehittää.

Lääke globalisaation haittoihin, typerään sekä vahingolliseen talouskuriin ja uusliberalismiin ei ole rasistipopulismi, vaan pääoman vallan ja liian vapaan liikkuvuuden rajoittaminen. Siinä tehtävässä voi onnistua vain vasemmisto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa maa ilman perustuslakituomioistuinta on kaapattavissa. Sen Saksa ja Itävalta oppivat.
Suomessa on edelleen pelkkä valiokunta itse itseään kontrolloimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä pointti. Nyt hurskaasti odotetaan että perustuslakivaliokunnan jäsenet "vaihtavat hattua" pohtiessaan perustuslakiasioita eli unohtavat olevansa tietyn puolueen edustajia. Epävarmaa meininkiä jo nyt, mutta entä jos siellä on joskus vaarallisen paljon äärioikeistoa tulkitsemassa perustuslakia. Jälki voi karmivaa. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan lisäksi pitäisi olla myös perustuslakituomioistuin, joka sitten jälkikäteen voisi korjata vääryydet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paitsi, että se on vasemmisto joka rikkoo räikeästi osaamattomuudellaan perustuslakia.
Onneksi käy niin, että demarit eivät kykene hallitusta kasaamaan ja oikeisto joutuu tämänkin asian taas kerran hoitamaan kunniallisesti läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvää päivää suomalaiset. Ilmastomuutos on joka päivä erilainen sillä nytkin sataa ja seuraavaksi aurinko paistaa ,niin hyville kuin pahoillekin. Nyt höristään ihan olemattomista asioista,mutta mikä olisi oikea tie ilmastolle sitä ei ihminen viisaudesta huolimatta pysty muuttamaan. Kun menee sutta pakoon tulee karhu vastaan. Ei mitään uutta auringon alla mitä ennen ei olisi ollut. Vain vesi ja tuli joka kaiken kuonan puhdistaa päättää tyhmyyden ja viisauden. Ihminen on valehtelija,ja sillä on säädetty aika olla täällä maailmassa. Hyvää päivän jatkoa. Euroopanomistajillekin te suursuomentekijät. Ps. Näin sateen jälkeen on helppo hengittää. Olen jo äänestänyt sen mitättömän promilleosuuden verran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen 13 meppiä 751 joukossa on varsinaista näennäisdemokratiaa, jolla ei ole mitään vaikutusta mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillä on juuri sen verran vaikutusta mitä ne 13 meppiä tuovat julki kokouksissa.
Ilman yhtäkään meppiä ei vaikutusta olis, mutta nyt he voivat vaikuttaa asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun britit lähtee niin kulujen pitäisi laskea, ei nousta????

Demarit logiikkaa taas..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sossut ja kepulit tulevat kokemaan veretseisauttavan vaalitappion kansan pettämisen takia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oho, täälläkö ei saa arvostella oikeistopopulisteja? Ei saa kertoa, että populismin tie on natsisaksan tie. Ei saa sanoa, että viimeksi oikeistopopulistit pettivät äänestäjänsä Sipilän hallituksessa. Sitä sai mitä ei tilannut. Ei saa sanoa, että oikeistopopulistit ovat torkkunappi ja vastuunpakoilua kun ekokatastrofi on juuri nyt kriittisessä vaiheeesa. Pitää toimia, nyt! Vastuullisia ovat vain vihreät ja vasemmisto. Ei saa sanoa, että oikeistopopulisti ovat vaarallisia myös Venäjä-kytkösten vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä usko aivopesua, jota sinulle syötetään. Taivas ei pudonnut keskiajalla eikä se putoa nytkään. Ennen maksettiin aneita, nyt maksetaan ilmastoaneita ja joku taho käärii hyvät rahat siitä oli kysymys. Sipilästä sen verran, että mies petti itseäänkin. Tekivät nimittäin hallitusohjelman, jota vastaan sitten itse äänestivät. Tämä on maailmassa ainutlaatuista, että hallitus äänestää itse tekemäänsä ohjelmaa vastaan. Eli Sipilä se on joka petti ja jäi useasti vielä valehtelusta kiinni, mutta lyhyt on muisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä itse usko oikeistopopulistien aivopesua mitä sinulle syötetään. Sen tarkoituksena on vain johtaa harhaan ja vaikeuttaa päätöksentekoa, Venäjälläkin voi olla lusikka sopassa. Jos vastakkain ovat koko maailman tiedeyhteisö ja populistien alt right-agitaattorit, joiden pelikirja perustuu valheisiin ja pirulliseen kiihotukseen, valitsen tiedeyhteisön jota uskoa. Britanniassa nähtiin, että kansankiihottajien tavoite on vain sekasotkun aiheuttaminen, heti kun pitäisi siivota omat jälkensä, luikitaan äkkiä pakoon.

Vain ilkeilymielessä änkyröinti on todella vastuutonta, tilanteessa jossa ympäristökatastrofi on jo tapahtumassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tuon takia te vihervasurit ette koskaan tule saamaan kansalaisten luottamusta, koska kansalaiset eivät halua valehtelijoita päättämään asioista. Nytkään vasemmisto ei tule saamaan hallitusta kasattua ja oikeisto joutuu taas kerran ottamaan tilanteen haltuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos väität satojen tutkijoiden tiedot ilmastonmuutoksesta ja lajien katoamisesta huuhaaksi, sinulla varmaan on tieteellisesti pätevää näyttöä siitä. Saa vinkata missä tutkimuksia julkaisevassa kansainvälisessä lehdessä näitä artikkeleita on. Innolla odotamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ensinnäkin. Yksikään tutkija ei ole kyennyt näyttämään toteen, että ilmastonmuutos johtuisi mitenkään ihmisen teoista.
Niin kauan, kun elämää on maapallolla ollut on sukupuuttoja ollut ja uusia lajeja syntynyt.
Sinä voit kaivaa nuo tiedot ihan itse esiin, sillä ne on helposti löydettävissä jopa sinunlaisellesi.
Kerro miksi dinosaurukset hävisivät maapallolta? Siksikö, kun ihminen ei ollut vielä saastuttamassa ja miksi ilmasto lämpesi jääkauden jälkeen? Siksikö, kun ihminen ei ollut vielä saastuttamassa?
Katsos kun ilmasto muuttuu sykleissä ja ihan ilman ihmisen vaikutusta. Tuon yksinkertaisen asian luulisi jopa teidän vihervasurienkin ymmärtävän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Etkö osaa mitään tehdä itsenäisesti kaikki pitää tuoda nenän eteen valmiiksi, niinkö?
Tuossa nähdään vihervasemmiston kyvyttömyys kun ei itsenäisesti osata toimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persujen mainosten puuttumisesta (yksi on) Eu-vaalipäivän Kalevasta. Tämä itsessään on jo melkoinen anti-mainos Kalevalle ja herättää mielenkiintoisia ajatuksia demokratiasta ja muustakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

12:10
Raportti: Kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi rajoittaa kolme kertaa enemmän, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään
12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
26
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
14
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
12
Tjäreborgin yhden edestakaisen Antalya-Oulu -lomalennon tilanne auki – lähtemässä ja palaamassa yhteensä yli 300 matkustajaa
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
9
Googlen jätti-investointien toinenkin tuulivoimakohde selvisi: Sijoittuu Kalajoelle, Kannukseen ja Kokkolaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

102 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image