Oulu

Syyttäjä vaatii vähintään 12 vuoden vankeutta naiselle Oulussa tapahtuneesta tulipalosta, jossa menehtyi mies – nainen kiistää

Palossa menehtyi yksi henkilö.
Oulu 24.9.2018 9:39 | Päivitetty 24.9.2018 11:14
Kaleva

Oulun käräjäoikeudessa luettiin maanantaina syytteet liittyen Oulussa toukokuussa tapahtuneeseen tulipaloon. Oulunsalon Varjakassa sattuneessa palossa menehtyi yksi henkilö.

Tappoiko Oulunsalossa asunut nainen puolisonsa sytyttämällä heidän yhteisen kotinsa tuleen viinanhuuruisen päivän päätteeksi viime toukokuussa?

Tätä pohditaan maanantaina Oulun käräjäoikeudessa, missä pidetään oikeudenkäynti vuonna 1964 syntynyttä naista vastaan.

Syyttäjän mielestä nainen tappoi aviomiehensä sytyttämällä tulipalon heidän omakotitalonsa etuosassa, minkä jälkeen hän poistui itse talosta jättäen voimakkaasti alkoholin vaikutuksen alaisena olleen miehensä liekkeihin.

Tämän ruumis löytyi talon takapihan puoleisesta makuuhuoneesta. Hän kuoli palon seurauksena häkä- ja syanidimyrkytykseen hengitettyään savukaasuja.

Syyttäjän mukaan pariskunta oli ollut talossa kahdestaan. Heidän elämäänsä oli kuulunut voimakas alkoholin käyttö jo monta vuotta.

– Aika ajoin heidän elämänsä oli ollut hyvin riitaista ja väkivaltaistakin. Vastaajalla (naisella) oli ollut myös avioliiton ulkopuolisia suhteita, kihlakunnansyyttäjä Sari Kemppainen valotti oikeudelle.

Tulipalon havaitsi naapuri, joka kuuli ulos päässeen naisen huutavan pihallaan. Tämä seisoi lasi kädessään parkkipaikalla ja oli hysteerisen oloinen.

– Hän hoki, että kohta räjähtää tai pamahtaa, syyttäjä selitti.

Naista syytetään myös tuhotyöstä. Heidän omakotitalonsa yhteydessä oli erillinen asunto, joka oli vuokrattu. Vuokralaisen omaisuus tuhoutui palossa. Vuokralainen vaatii syytetyltä yhteensä noin 15 000 euroa kärsimys- ja vahingonkorvauksia.

Tupakoivat sisällä ja joivat itse tehtyä kiljua

Nainen kiistää korvausvaatimuksen ja molemmat syytteet. Hänen mukaansa hän ei tappanut miestään sytyttämällä tulipalon.

Naista puolustavan asianajajan Pasi Hagmanin mukaan pariskunta jatkoi pari-kolme viikkoa kestänyttä ryyppyputkeaan juomalla itse tehtyä kiljua, jonka alkoholipitoisuudeksi mitattiin myöhemmin noin 16 prosenttia.

– Jossain vaiheessa päämieheni meni sohvalle todennäköisesti katsomaan telkkaria ja sammui siihen. Hän havahtui poksahtavaan ääneen ja huomasi huoneen olevan täynnä savua, jolloin hänelle tuli kiire poistua talosta, Hagman kuvaili.

Naisen veressä todettiin 2,77 promillea alkoholia pari tuntia tapahtumien jälkeen. Myös surmansa saaneen miehen veressä oli niinikään noin kolme promillea alkoholia.

Tulipalon syttymissyy jäi poliisitutkimuksissa epäselväksi. Nainen arveli poliisikuulusteluissa puhuneensa räjähtämisestä siksi, että heidän omakotitalossaan oli kaasupullo ja hän pelkäsi sen räjähtävän.

Puolustus katsoo, että kumpikin aviopuolisoista voi olla syyllinen tulipaloon.

– Kumpikin on ollut tapahtumien aikaan hyvin vahvassa humalassa. Mitä tahansa on voinut sattua, Hagman sanoi.

Hän muistutti, ettei hänen päämiehensä tarvitse osoittaa omaa syyttömyyttään.

– Mutta aina on syytä miettiä, onko vaihtoehtoisia tapahtumainkulkuja ja niitä voi olla. Talossa on tupakoitu sisällä tapahtumapäivänä. Yksi mahdollinen syttymissyy voi olla tupakan putoaminen palavan materiaalin päälle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image