Oulu

Syyttäjä vaatii Oulun poliisin kons­taa­pe­leil­le sak­ko­ran­gais­tus­ta py­säyt­tä­mis­mer­kin laiminlyöneen mopotytön su­mut­ta­mi­ses­ta – poliisit kiistävät

Mopoilija loukkaantui näissä maastoissa. KUVA: Matti Räty
Oulu 18.12.2018 9:23 | Päivitetty 18.12.2018 15:57
Heikki Uusitalo, Susanna Kemppainen

Saiko poliisi käyttää oc-kaasua 15–vuotiaan mopoilijatytön pysäyttämiseen?

Tätä pohtii Oulun käräjäoikeus kun se päättää, tuomitseeko se kaksi Oulun poliisilaitoksen vanhempaa konstaapelia syyttäjän vaatimalla tavalla sakkorangaistuksiin virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Poliisit olivat valvomassa liikennettä hieman ennen neljää aamuyöllä tunnuksettomalla siviilimallisella Skoda Octavialla Pateniemessä Haukiputaantiellä syyskuussa 2016, kun he havaitsivat mopoilijan. Partion mukaan mopon valot eivät toimineet ja sen keskinopeudeksi mitattiin noin 70 kilometriä tunnissa.

Poliisit tiesivät, että kyseisellä alueella oli vastikään anastettu tai yritetty anastaa mopoja. Partio päätti pyrkiä pysäyttämään mopon ja tarkastamaan sen.

Kun mopoilija ei kuitenkaan totellut poliisin pysäytysyrityksiä, ajoi poliisi hänen rinnalleen ja suihkutti kahteen otteeseen oc-sumutetta mopoilijaa kohti. Tämän jälkeen mopoilija ajoi vielä muutaman sadan metrin, törmäsi puuhun ja loukkaantui.

Syyttäjä: Ei puolustettava eikä sallittu voimakeino

Syyttäjän mielestä oc-kaasun käyttö ei ollut puolustettavaa eikä se ollut poliisilta edellytettävän suhteellisuusperiaatteen mukainen lievin käytettävissä ollut voimakeino. Hän katsoo, että poliisi saa käyttää kulkuneuvon pakkopysäytyksessä vain tiettyjä sisäministeriön asetuksessa lueteltuja voimakeinoja kuten edellä ajavan kiilaamista, piikkimattoa ja sulkua.

– Säännöstä on tulkittava sanamuodon mukaisesti. Jos oc-kaasu voisi olla kulkuneuvon pysäyttämisessä käytettävä voimakeino, olisi se erikseen mainittu asetuksessa, kihlakunnansyyttäjä Katri Junnikkala-Heikkinen selitti tiistaina Oulun käräjäoikeudessa.

Hänen mukaansa oc-kaasun käytöllä voi pahimmillaan olla täysin ennakoimattomat vaikutukset pysäytettävään.

– Kaasu voi pahimmillaan sokaista kuljettajan niin, että hän menettää välittömästi näkökykynsä ja kykynsä ohjata moottoriajoneuvoa.

Poliisitutkinnassa poliiseja epäiltiin myös vammantuottamuksesta ja pahoinpitelystä, mutta syyttäjä ei nostanut niistä kuitenkaan syytteitä. Hänen mielestään syytteiden nostamiseksi ei ollut riittävää näyttöä kun epäselväksi jäi se, oliko oc-kaasun sumuttamisella yhteyttä puuhun törmäämiseen.

Syyttäjä vaatii, että myös mopoa kuljettanut 15-vuotias tyttö tuomitaan nuorena henkilönä tehdystä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Hänen mukaansa tämä ajoi ylinopeutta, ei käyttänyt ajovaloja, takavalo oli rikkinäinen, rengas kuluneempi kuin se saisi olla ja jarrujen kitkapalat olivat kuluneet loppuun.

Poliisi: Kukaan ei ole kieltänyt käyttöä

Poliisit kiistävät syytteensä ja vaativat niiden hylkäämistä. He katsovat, että heillä oli lailliset perusteet ryhtyä ottamaan tyttö kiinni. Poliisien mielestä se myös tehtiin sallitulla tavalla.

Oc-kaasua niin sanotun vänkärin puolen ikkunasta sumuttanut vanhempi konstaapeli kertoi oikeudelle, että poliisi on aiemminkin käyttänyt oc-sumutetta karkuun ajaneen mopoilijan pysäyttämiseen ja myös heidän pysäytysyrityksensä jälkeen, eikä poliisipäällystö ole puuttunut siihen.

Kukaan ei ole sanonut, etteikö sitä saisi käyttää.

Häntä avustavan asianajaja Harri Ojalan mukaan sisäministeriön asetus ei ole tyhjentävä luettelo kaikista sallituista menetelmistä vaan poliisi voi käyttää myös muita lievempiä voimakeinoja pysäyttäessään kuljettajaa.

– Lievemmän voimankeinon täytyy olla sallittu silloinkin, kun sitä ei ole nimenomaisesti sallituksi säädetty.

Poliisiauton ajaneen vanhemman konstaapelin mielestä poliisilla on poliisilain perusteella oikeus käyttää voimakeinoja ja oc-kaasu on voimakeinoista lievimpiä.

– Kyllä me harkittiin myös kiilaamista ja tieltä suistamista, mutta väittäisin, että se on paljon vaarallisempaa. Kaasun antaminen oli siinä tilanteessa lievin vaihtoehto, kun kuljettajalla on mahdollisuus itse vaikuttaa tapahtumaketjuun.

Poliisien puolustuksen mukaan mopotyttöä yritettiin saada ensin pysähtymään käskytyksellä, pysäytysäänellä ja sinisillä sekä punaisilla pysäytysvaloilla, joita ei voinut olla huomaamatta ja joita tyttö ei totellut.

– Hälytysajoneuvossa oleva ajoneuvo leiskuu kuin Halpa-Hallin joulukuusi, kuljettajaa avustanut asianajaja Pasi Hagman sanoi.

Hänen mukaansa oc-kaasun käyttö oli tilanteessa tarpeellinen, puolustettava ja lievin mahdollinen voimakeino.

– On ikävää, että nuori henkilö loukkaantui, mutta se ei liity poliisin voimakeinojen käyttöön.

Hagman nosti oikeudessa esiin myös sen, että tyttö puhalsi tapahtuneen noin 0,1 promillea ja hänen hallustaan löytyi siideriä.

– Se saattaa olla yksi syy, miksi kuski ei ole halunnut mopoaan pysäyttää

”Menin ihan paniikkiin”

Myös mopotyttö kiistää saamansa syytteen. Hänen puolustuksensa mukaan hän ei ajanut skootterimallisella mopolla noin 70 kilometrin tuntinopeusvauhtia eikä hän ajanut ilman ajovaloja. Puolustus katsoo, että mopon varustelussa ei ollut puutteita vaan se oli kunnossa ennen törmäystä.

Tytön mukaan hän oli menossa kotiinsa kaverinsa luota, kun hän huomasi tumman auton seuraavan häntä ja välkyttelevän ajovaloja.

– Jatkoin matkaani, että pääsisin pois siitä tilanteesta. Se vähän pelotti.

Tytön mukaan hän ei tiennyt, että farmarimallinen tumma auto on poliisiauto. Hänen kertomansa mukaan hän ei huomannut autossa päällä olleita pysäytysvaloja eikä kuullut poliisin käskytystä mopokypäränsä sisään.

– Jossain vaiheessa se ajoi vierelle, sieltä tuli käsi ja sieltä sumutettiin jotain. Silmiä alkoi kirvelemään eikä ne meinanneet pysyä auki. Kun sain räpytettyä ne auki, se sumutti uudelleen, tyttö kuvaili.

– En tiennyt, miksi se (auto) seuraa mua ja mitä tilanteessa olisi pitänyt tehdä. Menin ihan paniikkiin. Sitten törmäsin puuhun ja lensin pusikkoon.

Tyttö loukkaantui tilanteessa ja hänen jalkansa jouduttiin leikkaamaan toistuvasti. Viimeisin operaatio tehtiin viime viikolla.

Tytön puolustus vaatii, että oikeus jättää joka tapauksessa tytön rangaistuksetta tälle aiheutuneen vakavan seuraamuksen eli loukkaantumisen vuoksi.

Oulun käräjäoikeus antaa tuomionsa perjantaina.

Juttua muokattu ja päivitetty kauttaaltaan kello 15:57.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

19:00
Juhannus on Manamansalon yrityksille elintärkeä – katso, miten keskikesän juhlaan valmistauduttiin Manamansalon Portissa
19:00
Juhannus on Manamansalossa elintärkeä juhla, mutta luonto ja lähiruoka kiinnostavat ulkomaalaisia Tilaajille
18:30
Putin vastasi kysymyksiin Moskovassa – valmis keskustelemaan Trumpin kanssa
18:15
Linnanmaalaisen päiväkodin pihalla tulipalo – jo toinen kahden päivän sisällä
18:11
Mikko Kärnä lähtee todennäköisesti mukaan keskustan puheenjohtajakisaan – kansanedustaja toivoo keskustelua puolueen linjasta
18:00
Oululainen nuori telinevoimistelija aloitti harjoittelun jälkijunassa ja nousi ahkeruudellaan arvokisatason urheilijaksi – "Innolla odotan ensimmäisiä MM-kisoja" Tilaajille
17:54
Alle 15-vuotiaita lapsia epäillään Mikkelin koulupalon sytyttämisestä – tutkinnanjohtaja kertoo, miten lasten leikki johti koulun palamiseen
78
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
54
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
30
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
25
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
24
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
19
Pääministeri Rinne HS:lle: Suomalaislääkärin mukaan olisin kuollut, jos minut olisi herätetty Espanjassa
18
Juhannuksen menoliikenteen ruuhkahuippua odotetaan Oulun seudulle kello 16 jälkeen – Kuusamontiellä ketjukolari ja yksi kaista suljettiin, liikenne jonoutui

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy erittäin voimakkaita ukkospuuskia, yli 25 m/s.
Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 20 m/s.
UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

Piippopaksupää
/honen

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

105 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Kerro yksikin parempi maa? Lue lisää...
Mc

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image