Oulu

Susien ulosteita kerätään Pohjois-Pohjanmaalla – metsästäjiä kannustetaan osallistumaan

Oulu 30.10.2019 9:42
Taina Virolainen

Luonnonvarakeskus ja Suomen riistakeskus organisoivat susien ulostenäytteiden keräämisen  talven aikana Pohjois-Pohjanmaalla.

Keräämisestä vastaavat pääasiassa vapaaehtoiset. Metsästäjäliitto tukee keräystä ja kannustaa metsästäjiä osallistumaan.

Näytteiden kerääminen aloitetaan 1. marraskuuta ja se päättyy 15. helmikuuta.

Ulosteista tehtävä DNA-analyysi on tärkeä lisä susikannan arviointiin. DNA analysoidaan niistä susien ulostenäytteistä, joita kerätään sovituilta alueilla. Lisäksi DNA määritetään metsästetyistä ja muutoin kuolleista susista sekä pannoitetuista yksilöistä. 

− DNA-tiedon avulla saadaan tarkennettua tietyn alueen susireviirit, laumojen määrä ja laumoissa elävien susien vähimmäismäärä, mikäli näytteitä saadaan riittävästi, tutkimusprofessori Ilpo Kojola Lukesta kertoo.

Länsi-Suomessa näytekeräys kohdennetaan alueille, joissa on useita susireviirejä lähekkäin, ja tiedon tarve on suurin.

– Pohjois-Pohjanmaan ja Lounais-Suomen keräysalueilla myös Luken työntekijät osallistuvat näytteiden keräämiseen, kertoo Antti Härkälä Lukesta.

Luken työntekijät keräävät näytteitä myös Kainuussa.

DNA-analyysit tehdään Turun yliopiston Evoluutiobiologian sovelluskeskuksessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miksi Lukelaiset saavat palkaa työstä joka ei edesauta tämän yhteiskunnan hyvinvointia, vaan pahoinvointi lisääntyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitähän se Luke nimenomaan tekee eli lisää yhteiskunnan hyvinvointia. Pedot ovat kuuluneet suomalaiseen ympäristöön aina, mutta arat ja kaikkea pelkäävät kansalaiset vasta viime vuosina. Monimuotoisuus luonnossa ja mileipiteissäkin ovat sitä yhteiskunnallista hyvinvointia, jota pitää vaalia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että susikantoja kartoitetaan.
Luonnon petoeläimillä merkittävä tehtävä luonnon siirtolaiskantojen torjunnassa, muiden kantojen tasaamisessa ja terveiden eläinkantojen ylläpidossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enimmäismäärä? Niitä on liikaa! Ainakin 200 vuotta on susi ollut luonnontilaisessa kannassa. Ovatko nämä ihmiset olleet vääräuskoisia tänä aikana?
10 vuoden aikana on löytynyt uusi ihmisryhmä joka väittää, että sudesta ei ole mitään haittaa luonnon ekosysteemille, jos niitä lisätään. Vedotaan, että mitään ei ole sattunut 200 vuoteen suden toimesta. Tämä alkaa näyttämään, kuin, että annettaisiin irtokoirien ja -kissojen lisääntyä vapaasti luonnossa. Tuskin meille ihmiskunnalle yhtä-äkkiä on järkeä annettu lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eppu Jalas.Tarkoitin juurikin tuota,että susia on jo liikaa.Siksi puhuin enimmäismäärästä,koska se on varmasti enemmän kun tuo iänikuinen n.200kpl.Mutta eihän tuota niinsanottua enimmäismäärää varmasti julkaista,koska sieltä paljastuisi yllätys.Joka saattaisi lopettaa,tutkimusrahojen saannin EU.lta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin. Susia on liian vähän ekologista tasapainoa ajatellen.

Susi onnistuttiin hävittämään 1880-luvun susivainoissa. Silloin tapettiin viidessä vuodessa lähemmäs 3000 sutta. Luonnontilainen susikanta on siis ollut Suomessa ainakin 15 kertaa suurempi kuin tämän päivän susikanta. Susikanta ei ole siis lähelläkään luonnontilaista.

Kun susia on liian vähän niin saaliseläimiä (hirviä, peuroja ja kauriita) on silloin liikaa. Susikannan kehitys on todettu seuraavan isojen saaliseläinten kantojen kehitystä mm. Kanadassa alueella jolla mitään metsästystä ei harjoiteta. Tuhatta hirveä kohti siellä on 30-50 sutta. Koska Suomessa on Luken mukaan noin 86000 hirveä niin susia täällä voisi olla jo 2580 - 4300 yksilöä. Toki jos susikannan kasvaisi niin hirvikantan alkaisi pienentyä, joten susimäärä tuskin nousisi ihan noin korkealle.

Minnesotaan nähden Suomessa ei oikeastaan edes ole susia. USAn Minnesotan osavaltio on Suomea pienempi (2/3 Suomesta) ja siellä asuu jotakuinkin yhtä paljon (5,4 milj.) ihmisiä kuin Suomessa. Siellä susikanta on viime laskujen (2017-2018 talvi) mukaan ollut yli 2600 eläintä yli 450:ssä laumassa. Viranomaiset lopettavat siellä vuosittain noin 200 sutta ja vain silloin kun sudet aiheuttavat karjatiloilla menetyksiä. Ei siksi että susia nähdään pihalla kuten täällä pelkurien asuttamassa Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo määräarviot perustuvat siihen jaloon ajatukseen, että susia olisi tasaisesti kaikkialla. Niinhän juuri ei ole. Susi on laumaeläin, ja se, että se saa itseään isompia elukoita hengiltä, vaatii laumametsästyksen käyttöä.

Suomessa poronhoitoalueilla ei ole yhtään sutta.
Kanta keskittyy tiettyihin paikkoihin.

Tällä vuosituhannella ei Suomen itäisimmissä kunnissa ole jaettu hirvien pyyntilupia lainkaan. Viitisen vuotta sitten joissakin yläsavolaisissa kunnissa metsästäjät kertoivat, ettei hirviä ole. Jos joku nähtiin, niin se oli itsensä hikeen juossut kauhun täyttämä hirvi, jonka liha oli stressin takia kelvotonta.
Nyt sudet ovat vaeltaneet länsirannikolle. Vaasan seudun rantaruotsalaiset metsästäjät eivät enää anna Tassuun jälkihavaintoja, kun niitä ei oteta vakavasti. Samaa menettelyä on harrastettu muuallakin.

Oma lukunsa on lapset. Kun kunta joutuu susivaaran takia järjestämään ylimääräisiä koulukyytejä, menee koko summa kunnan omasta kukkarosta. Susien suojelijat ja symppaajat voisivat perustaa rahaston, josta maksettaisiin näille kunnille jonkinlaisia korvauksia.
Leipäsutena eikun -pappina on tietysti kiva saarnata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihinkä luulet nyky Suomessa mahtuvan 2580-4300 sutta.Ja oletko valmis ottamaan vastuun ihmisvahingoista,joita noilla susimäärillä aivan varmasti tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kojola tuumaa,että saadaan selville susien vähimmäismäärä.Tuota vähimmäismäärää meille on tuputettu jo vuodesta toiseen.Eikö nyt pitäisi saada selville susien enimmäismäärä.Vasta sen selvittyä voitaisiin päättää sudenhoitosuunnitelman jatkosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoih hoijaa..eikö muuhun rahaa?
Eikö ennen vahukselta vaihettais useammin se vaippa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko Venäjän Karjalasta hakea sudenpaskaa? Saataisiin näyttämään siltä, että sudet ovat levinneet rajan takaa meidän länsirannikolle, ja että metsästystä pitää tehostaa. Sehän ei olisi mitään salajahtia, kun olisi luvat kunnossa ... mitä nyt vähän fuskua lupien saamiseksi. Taitaa vaan olla niin, että mitä vähemmän susia, sitä kovempi susipelko. Kun Kuusamossa joku näkee suden kahdensadan metrin päästä, Oulussa suljetaan koulut, etteivät lapset joudu suden suuhun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

tartunnatovataina mahdollisia. myös silloin kun ihmisetrakastelevat. suojautumallavoit ehkäistäsekä ekinokokinettäsukupuolitaudit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nyt meni vihreäksi viimmeistään, vaihetaan kiväärit puskapasseihin pysyvät marjatki puhtaina

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä idea! Samallahan ne tosiaan noukkii, kun kerää oman metsästyskoiransa kakat kakkapusseihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

48
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
47
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
12
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
5
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image