Oulu

Susi hyökkäsi miehen kimppuun Muhoksella

Tässä lavastetussa kohtauksessa puhdas sekarotuinen Ossi esittää sutta ja Jouko Vuorma itseään.
Oulu 2.9.2007 0:00 | Päivitetty 31.7.2015 10:33
Pasi Punkari, Mirja Niemitalo

(Huomio! Kyseinen juttu on vuodelta 2007). Naarassusi hyökkäsi miehen kimppuun Muhoksen keskustan läheisyydessä olevassa metsässä lauantaina iltapäivällä. Jouko Vuormaoli vaimonsa ja kahden lapsen kanssa marjastamassa kuuden kilometrin päässä keskustasta olevassa metsikössä kello 17 aikoihin, he erkanivat metsässä ja mies lähti yksin toiseen suuntaan.

"Mieheni poimi marjoja kumarassa, kun hän yhtä-äkkiä kuuli nuuskimisen ääntä takanaan. Hän kääntyi katsomaan ja näki uteliaan suden pennun. Kun hän kääntyi katsomaan eteensä, niin siinä murisi hampaat irvessä naarassusi parin metrin päässä", kertoi järkyttynyt Elise Mäcklin.

Jouko Vuorma ponkaisi pystyyn ja hän lähti juoksemaan pois paikalta mutta susi seurasikin muristen perässä. Noin 300 metrin paon jälkeen mies sai käsiinsä pitkän puunkarahkan. Hän kääntyi kohti lähenevää sutta ja alkoi mäiskiä eläintä puulla päähän. Lähes kaksimetrinen Jouko Vuorma ehti lyödä eläintä arviolta neljä kertaa, ennen kuin susi lähti perääntymään.

"Mieheni oli aivan voimaton kohtaamisen jälkeen, hän oli varma että kuolema oli lähellä", kertasi Elise Mäcklin metsän tapahtumia. Kohtaaminen tapahtui Muhoksen keskustan eteläpuolella, Kärnänkangas-Riihikylä alueella, Hydnumin tehtaiden takana olevilla kankailla. Sudet olivat jatkaneet matkaansa Oulun suuntaan.

Susitutkija, kansanedustaja Erkki Pulliainenpitää tapausta ainutlaatuisena. Pulliaisen mukaan susi pitää tavallisesti huolen siitä, että se tai pennut eivät joudu törmäyskurssille ihmisen kanssa.

Tässä tapauksessa susi on hänen mukaansa toiminut "karhuemomaisesti", kun ihminen on jäänyt pennun ja emon väliin.

"En ole ennen kuullut vastaavaa, enkä lukenut oppikirjoista, vaikka olen asunut suden kanssa samassa häkissä ja isossa laumassa", Pulliainen kertoo.

Parhaimmillaan 60 kilometrin vauhtiin yltävä susi olisi halutessaan saanut miehen kiinni. Pulliaisen mukaan kotieläiminä pidetyistä susista on esimerkkejä siitä, että se voi purra ihmistä. "Tässä mielessä sillä ei ihmisen suhteen ole estoa."

Marjastaja toimi Pulliaisen mukaan oikein ja fiksusti, kun huitoi suden karahkalla tiehensä.

Pariskunta teki ilmoituksen sudesta poliisille. Poliisi kävi paikalla, mutta he eivät tehneet susihavaintoja.

Muhoksen keskustassa tehtiin viime viikolla havaintoja susiemosta kahden pennun kanssa. Alueella on ilmeisesti liikkunut susi, sillä koirat ovat asukkaiden mukaan muuttuneet aroiksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (130)

En ymmärrä miksi Susikantaa kasvatetaan koska Suomen luonnossa ei ole Sudelle sellaista luonnollista tehtävää ravintoketjun tai yksittäisen lajin kasvun rajoittamiseksi. Keinotekoisen yli suuren Susikannan ylläpitämiseksi ei ole mitään positiivista edes vähäistä hyötyä, koska luontonähtävyytenä arkuutensa vuoksi harvoin kukaan näkee muulloin kun häiriintyneen tai nälkiintyneen laumasta erotetun yksilön. Ainoastaan joillakin on sellaiset ideologiset näkemykset että Susi kuuluu luontoon. Ja he ovat saaneet päättäjät erheellisesti vakuutettua suden tarpeellisuuden, ja saaneet sitä kautta rahoitusta ja miehitystä kannan ylisuureen kasvattamiseen. Myös eläintarhoista suoritettavat siirrot pitäisi lopettaa "lakikin sen kieltää". Mutta haitat ovat sitäkin suuremmat. Useat marjastajat, sienestäjät muuten ulkoilevat ihmiset pelkäävät mennä luontoon, lapsille järjestetään kuljetuksia, useat koirat joutuvat Susien raatelemiksi, maataloudet menettävät eläimiä ja jopa elinkeinoaan ja joutuvat turvautumaan monenlaisiin suoja järjestelyihin. Ihmisten pitää elää maaseudulla niin sanotusti Susien ehdoilla. Susi kanta jakaa ihmisiä kahteen ryhmään ja saa tunteet kuohumaan. Useat ovat Susiin kyllästyneet niin verisesti, että on ottaneet tehtäväksi vähentää Susikantaa monenlaisilla keinoilla. Tämä ei lähennä eri luontonäkemyksillä olevia ihmisiä. Koska tässä Susi kannan kasvatuksessa on huomioitu vaan yksi ja täysin sokeutunu näkemys suunta.
Lapissa pronhoito pitää kannat kurissa ja Poliisi, rajavartiolaitos ei puutu tähän koska he ymmärtävät mitä tuhoa Susi saa aikaan porokarjassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa käytetään kuvaushaaskoja, joilla syötellään petoja , ja niitä sitten kuvataan.Se on ihan yritystoimintaa, järjestää haaskoilla sudet ja karhut ihmisten kuvauskoppien tuntumaan kuvattaviksi.
Älytöntä, ja lisäävät vaaraa.Ja se pitäisi kokonaan kieltää.Mutta niitä paikkoja on, ja ,siitä löytyy googlesta tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sinä itsekin puolustat pentujasi kaikin keinoin niin miksei luontokappaleetkin. Pitääkö edes paikkaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä olisi jollekki uuskirjailijalle aihetta uudistuneesta Punahilkka sadusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tällainen vanha juttu on pitänyt ottaa esille?
Monet ihmiset lukevat vain otsikon ja tekevät äkkiä omat (väärät) johtopäätöksensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Googlaamalla Luontoliiton petotiedotuksia, uutisointeja lehtien ja televisio kanavien sivulla luo vaikutelman Suomen suurpetokantojen vahvistamisesta, mikä ei välttämättä biodiversiteetti kannalta ole välttämättä hyvä asia. Ilmaston lämpeneminen tai petojen yleistyminen vehmaammissa Hämeen , Satakunnan, Varsinais-Suomi Suomen ja muuallakin on ajanut peuroja, kauriita ja muita märehtijöitä pohjoiseen ja pedot seuraa perässä. Ilmastonmuutos, märehtijöiden ja ruohon syöjien vaellukset sekä niiden riittävyys suurpedoille ja muille luonnossa kulkijoille luo riskin ihmisten ja eläinten välisestä reviiri ja elintila käyttäytymisen muutoksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liekkö tuo uusi talouslaman ennustelu ja uusien talous gurujen kaivelu uutisissa ja vanhojen haastattelut akkain lehissä karannu oikeille urille. Ruotsiin kuulemma vielä investoidaan, Suomen investoinneille vakuutuksia nostetaan ja kaupataan . Hävittäjiä kehotetaan hankkimaan maksimimäärä ja muutenkin puolenvalintaan. Tuleeko 80% vai 20% lama. Vai 1918-29 noususuhdanne, 29-36 lama, 50-luvun Korean suhdanne vai ihan uusia suhdanteita. Vai ihan oikia metsän petojen lisäys metsien hirvivahinkojen ja tieliikenne onnettomuuksien vähentämiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrrankin tasaveroinen kohtaaminen ja tasapeli. Nykyajan "metsästäjät" eivät ikinä ole edes eksyneet tai paleltuneet tai olleet kuolemanvaarassa. Lihavia kitisijöitä audeissaan. Hyvä susi ! Syö niiden koirat ! Naurattaa, kun susi leikittää ensin koiraa ja sitten pistelee poskeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuopattu susi on paras susi. Ne joita ei kuopata, ne asustelee siellä missä pitääkin, kairassa. Susi ei ole kuolemassa sukupuuttoon joten turha sitä on enempiä suojella. Se voi käydä ihmisen päälle, jos sattuu huono päivä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen ei ole kuolemassa sukupuuttoon, ja on uhka muille eläimille. Tuossa lavastetussa kuvassakin ihminen hyökkää itseään pienemmän eläimen päälle. Kimppu ilmeisesti rytäkässä pudonnut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Tämä on nykyaikainen versio punahilkka sadusta. Mielipidevaikuttamisen takia kaivellaan.
Että yhtäkkiä huomasin emon parin metrin päässä jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyväksyttävä ihmisuhrit jos emme karsi ongelmayksilöitä populaatiosta. Näitä ovat pelottomat, kotieläimiin erikoistuneet, sairauden heikentämät, yli-ikäiset jne.. Nykyisen kaltaista hirvenmetsästystä on rajoitettava. Nykyisin edellytetään kaadettavan rusnaasti vasoja jotka ovat susien pääasiallista ravintoa luonnontilaisissa olosuhteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö lehtijuttujen mukaan Turun seudulla vuosikymmeniä sitten 20 lasta joutunut Suden suuhun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnon eläintä ei saa häiritä.Miehelle syyte eläinsuojelurikoksesta,eikö niin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sain juuri tiedon kylällämme liikkuneesta sudesta. Alkasi todella pelottamaan. Oma koira on häkkiaitauksessa jonka susi pystyy puremalla saamaan poikki. Tuttavani hevoset ovat aitauksessa päivittäin. Mikäli hevoset pelästyvät sutta ne tulevat levottomiksi ja pakenevat vauhkoontuneena aitauksestaan ja suurella todennäköisyydellä katkaisevat jalkansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (130)

Uutisvirta

221
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
78
Kuusi suojelijaa esti hakkuita Hietasaaressa – lopulta hakkuut päästiin aloittamaan poliisivartiossa
78
Italiassa matkailleella suomalaisnaisella koronavirus pääkaupunkiseudulla - pääministeri Marin: "Tautitapauksia tulee olemaan, ei kuitenkaan erityisen laajasti"
47
Pääkaupunkiseudulla on todettu koronavirustartunta työikäisellä suomalaisella naisella – tartunta saatu Milanosta
38
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
36
Koronaviruksen Italiasta saanut sairastui Suomessa ja hakeutui hoitoon – "Meni kuin Strömsössä", sanoo HUS:n ylilääkäri
34
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Corona paljasti terveydenhuollon surkean tilan

Koronaviruksen tappavuus sairastuneista 2-3%, valtaosalla sairastuneista tauti on lievä, vakavammin heistä sairastuu 17%... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image