Oulu

Susi hyökkäsi miehen kimppuun Muhoksella

Tässä lavastetussa kohtauksessa puhdas sekarotuinen Ossi esittää sutta ja Jouko Vuorma itseään.
Oulu 2.9.2007 0:00 | Päivitetty 31.7.2015 10:33
Pasi Punkari, Mirja Niemitalo

(Huomio! Kyseinen juttu on vuodelta 2007). Naarassusi hyökkäsi miehen kimppuun Muhoksen keskustan läheisyydessä olevassa metsässä lauantaina iltapäivällä. Jouko Vuormaoli vaimonsa ja kahden lapsen kanssa marjastamassa kuuden kilometrin päässä keskustasta olevassa metsikössä kello 17 aikoihin, he erkanivat metsässä ja mies lähti yksin toiseen suuntaan.

"Mieheni poimi marjoja kumarassa, kun hän yhtä-äkkiä kuuli nuuskimisen ääntä takanaan. Hän kääntyi katsomaan ja näki uteliaan suden pennun. Kun hän kääntyi katsomaan eteensä, niin siinä murisi hampaat irvessä naarassusi parin metrin päässä", kertoi järkyttynyt Elise Mäcklin.

Jouko Vuorma ponkaisi pystyyn ja hän lähti juoksemaan pois paikalta mutta susi seurasikin muristen perässä. Noin 300 metrin paon jälkeen mies sai käsiinsä pitkän puunkarahkan. Hän kääntyi kohti lähenevää sutta ja alkoi mäiskiä eläintä puulla päähän. Lähes kaksimetrinen Jouko Vuorma ehti lyödä eläintä arviolta neljä kertaa, ennen kuin susi lähti perääntymään.

"Mieheni oli aivan voimaton kohtaamisen jälkeen, hän oli varma että kuolema oli lähellä", kertasi Elise Mäcklin metsän tapahtumia. Kohtaaminen tapahtui Muhoksen keskustan eteläpuolella, Kärnänkangas-Riihikylä alueella, Hydnumin tehtaiden takana olevilla kankailla. Sudet olivat jatkaneet matkaansa Oulun suuntaan.

Susitutkija, kansanedustaja Erkki Pulliainenpitää tapausta ainutlaatuisena. Pulliaisen mukaan susi pitää tavallisesti huolen siitä, että se tai pennut eivät joudu törmäyskurssille ihmisen kanssa.

Tässä tapauksessa susi on hänen mukaansa toiminut "karhuemomaisesti", kun ihminen on jäänyt pennun ja emon väliin.

"En ole ennen kuullut vastaavaa, enkä lukenut oppikirjoista, vaikka olen asunut suden kanssa samassa häkissä ja isossa laumassa", Pulliainen kertoo.

Parhaimmillaan 60 kilometrin vauhtiin yltävä susi olisi halutessaan saanut miehen kiinni. Pulliaisen mukaan kotieläiminä pidetyistä susista on esimerkkejä siitä, että se voi purra ihmistä. "Tässä mielessä sillä ei ihmisen suhteen ole estoa."

Marjastaja toimi Pulliaisen mukaan oikein ja fiksusti, kun huitoi suden karahkalla tiehensä.

Pariskunta teki ilmoituksen sudesta poliisille. Poliisi kävi paikalla, mutta he eivät tehneet susihavaintoja.

Muhoksen keskustassa tehtiin viime viikolla havaintoja susiemosta kahden pennun kanssa. Alueella on ilmeisesti liikkunut susi, sillä koirat ovat asukkaiden mukaan muuttuneet aroiksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (109)

Sain juuri tiedon kylällämme liikkuneesta sudesta. Alkasi todella pelottamaan. Oma koira on häkkiaitauksessa jonka susi pystyy puremalla saamaan poikki. Tuttavani hevoset ovat aitauksessa päivittäin. Mikäli hevoset pelästyvät sutta ne tulevat levottomiksi ja pakenevat vauhkoontuneena aitauksestaan ja suurella todennäköisyydellä katkaisevat jalkansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi olla hyvä pelottelun jatke kaivaa esille 1800-luvun susitarina ja saada aikaan isosti pelkoaihioita ihmismieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi kun huvittuneena lukea näitä kommentteja mutta pulliainen on oikeassa.
yhdennkerran olen eläessäni kohdannut suden ja siinä kumpikin mittailtiin toisia kaikessa rauhassa susi 7metrin etäisyydellä minusta ja eipä tuo tehnyt mitään vaikka iso uros susi olikin niin kääntyi se ojaan päin ja painui metsään katsoen vielä kerran taakseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ainakin menen hillaan, vaikka tiedän metsässä liikkuvan susia ja karhuja. Aion sopia muiden elävien olentojen sekaan siellä hillasuolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksihän tällaisia juttuja edes julkaistaan?? Eläin ja ihminen puolustaa pentujaan.. Metsä on eläimen koti, jonne me ihmiset menemme ilman hänen kutsuaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailma on on ihmisen koti, jota se määrää ja hallitsee aivan niinkuin luomakunnan kruunu haluaa. Miten joillakin voi olla niin naivit ajatukset, että ihmiset ovat maapallolla ne viimeiset olennot, joista tarvitsee välittää. Laittaisivat tämänkin energiansa maailmalla huonosti asiat olevien lasten ja kansalaisten auttamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen ei lajina siis enään kuulu metsään, josta olemme vuosituhansia ravintomme keränneet->metsästäneet->kasvattaneet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta tämä on huonoa journalismia, kun lehti ottaa julkaistavaksi vanhan susijutun ikään kuin uutena. Se siten herättää aiheetonta susipelkoa nyt marjastusaikana. Tuskinpa monikaan tulee katsoneeksi julkaisupäivää vaan sisältöä. Ei ole yleisen edun mukaista pelotella marjanpoimijoita juuri alkavana marjastuskautena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähen hillaan ja otan haulikon mukaan jos jostain kuuluu rapinaa painasen välittömästi liipaisimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just. Sinunkaltaistesi takia suurin osa metsästysonnettomuuksista tapahtuukin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koirat tappaa vuosittain enemmän ihmisiä kuin sudet. Mikseihän koiria pelätä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko koiria yhtä paljon kuin ihmisiä, tä? Mikä on tappoprosentti? Aseet tappavat paljon enemmän kuin mitkään elukat yhteensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ainakin olen peloissani ja varuillani aina, kun koira tulee vastaan. Vaikka elukka olisi kytkettynäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime lauantaina jouduin ottamaan hatkat hillareissulla.Ajoin metsäautotien päähän tarkoituksena mennä suolle,vaan meno tyssäsi kun kaksi isoa koiraa syöksyi auton viereen.Eipä haluttanut autosta ulos kun oudot piskit ovat vastassa.Omistaja oli hillassa ja varmisti näin,ettei muut tule apajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen näille hillajutuille naureskellut kippurassa. Milloin harhautellaan kilpamarjastajia, mulkoillaan, hiivitään livohkaan. Ihanaa elää näin metsäisen kansan mailla. Tämä on sitä oikeata elämää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ainakin pelkään koiria, varsinkin yksin liikkuvia koiria, siis ilman omistajaa, tai omistajan mukana irti hihnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (109)

Uutisvirta

135
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
77
Liikenneministeri Berner Suomen Kuvalehdelle: ”Dieselautojen myynti tullaan jollain aikavälillä kieltämään”
63
Tulli: "Nyt rysähti!" – Virolainen nuuskajengi salakuljetti Suomeen tuhansia kiloja, miljoonien eurojen tapaus
60
Kärpät eteni kahdeksan parhaan joukkoon CHL:ssä - Tshekkihyökkääjä Radek Koblizek oli kahdella maalillaan oululaisten sankari
42
Oululaiset ruokakaupat myyvät hävikkiruokaa ResQ-sovelluksen kautta – ruokakasseille ollut kova kysyntä
41
Kiire ja suorituspaineet uuvuttavat lapsia ja nuoria – asiantuntijat penäävät lisää lepoa ja vaatimusten vähentämistä
40
Siniset ja Kansalaispuolue solmivat vaaliliiton Oulun ja Vaasan vaalipiireissä – "Eduskuntavaalit ovat kaikille iso ponnistus"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

108 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olisi oikeudenmukaista kohtuullistaa eläkkeet niin, että kukin ikäpolvi saa sen, kuinka paljon ovat siihen eläkemaksuill... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image