Oulu

Siikajoella pannoitettiin viikonloppuna kaksi sutta – Luke: Tilanteesta liikkuu perättömiä väittämiä, sudet pannoitettiin valtion mailla

Susikanta on kasvanut Pohjois-Pohjanmaan suunnalla vasta viime vuosina,. Siksi Länsi-Suomen pannoitukset on keskitetty alueelle. KUVA: FELIX ANDRE SKULSTAD
Oulu 18.3.2019 18:20 | Päivitetty 19.3.2019 9:56
Heidi Peltonen

Luonnonvarakeskus (Luke) tiedottaa, että se on pannoittanut viime viikon lauantaina kaksi sutta Siikajoella. Ensimmäinen pannoitusyritys tehtiin Lumijoella, mutta se ei onnistunut.

Luken mukaan kyseisestä pannoituksesta liikkuu sosiaalisessa mediassa perättömiä väittämiä. Väittämien mukaan Luke olisi rikkonut susien pannoittamisessa pannoittamista koskeviä lupaehtoja. 

Tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että virheelliset väittämät koskevat sitä, että susia olisi pannoitettu alueella, joka ei ole valtion maata. Tämä ei hänen mukaansa kuitenkaan pidä paikkaansa. 

Metsähallituksen erätarkastaja Markus Aho vahvistaa, että sudet on pannoitettu valtion mailla. 

– Ei ole ollut epäselvyyttä siitä, missä sudet on pannoitettu, Aho toteaa.

Luke tiedotti helmikuun puolessa välissä aloittavansa susien merkintäpyynnit Pohjois-Pohjanmaalla vielä saman kuun aikana. Pohjois-Pohjanmaalle kohdistuvien pannoitusten taustalla on alueen kasvanut susikanta. 

Susien merkintäpyyntejä tehdään myös Itä-Suomessa. Kojolan tietojen mukaan samankaltaista tilannetta, jossa susipannoituksista on liikkunut perättömiä väittämiä, ei ole ollut muihin pannoituksiin liittyen. 

Pohjois-Pohjanmaalla pannoitukset kohdistuvat Haapaveden, Haapajärven-Reisjärven, Limingan seudun, Pyhäjärven, Raahen seudun sekä Ylivieskan riistanhoitoyhdistysten toiminta-alueille niiltä osin, kun Luonnonvarakeskuksella on lupa suden elävänä pyyntiin kyseisten alueiden metsästysoikeuden haltijoilta.

Susia pannoitetaan, jotta niiden liikkumisesta saataisiin kerättyä ja välitettyä tietoa. Luken mukaan tietoa tarvitaan kannanseurannan ja tutkimuksen tukena sekä susien aiheuttamien vahinkojen vähentämiseksi. 

Luke käyttää susien pannoituksessa apuna helikopteria, jolla laskeutumiseen se tarvitsee maanomistajan luvan. Luke on kysynyt lupia myös yksityisteille moottoriajoneuvoilla liikkumista varten. 

Kommentointi uutiseen on päättynyt.

Uutista päivitetty 19.3. kello 9.56: Luke korjasi tiistaina tietoja: sudet pannoitettiin Siikajoella eikä Lumijoella.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (27)

Kojola ja Aho. Varsinaiset satusedät muissakin suurpeto- ja metsästysasioissa. Voisko sanoa syvällä rintaäänellä ja kokemuksen kautta, että he luulevat tietävänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan mitenkä laillista ajattaa susia helikopterilla pitkienkin matkojen takaa että ne juoksevat pienelle valtion omistamalle pläntille mihin nämä sitten nukutetaan ampumalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on kyllä pannoitettu luvallisilla alueilla kun on ensiksi kopterilla hyppyytetty ne oikealle alueelle luvattomilta alueilta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1. Pannoitus tapahtui Siikajoella

2. Kiista koskee sitä, että sudet ajettiin helikopterilla luvattomalta alueelta luvalliselle alueelle sekä muita tapahtumia siihen liittyen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko journalistin pitänyt harjoittaa tutkivaa journalismia ennen uutisen julkaisua? Sosiaalisen mediankin mukaan pannoitukset ovat tapahtuneet luvallisille alueilla eli tässä tapauksessa valtion mailla. Syytökset koskevat susien hätyyttämistä ei-luvallisilta alueilta luvallisille. Silminnäkijöiden ja muiden tietojen mukaan susia on ajettu takaa useita kilometrejä, jotta ne ovat saatu luvalliselle alueelle pannoitettavaksi. Pannoitus on metsästykseen rinnastettavaa toimintaa, joten sitä koskevat hyvin pitkälti samat säännökset kuten metsästystäkin. Pannoitukseen on oltava metsästysoikeudenhaltijalta lupa ja eläimiä ei saa hätyyttä pois ei-luvallisilta aluilta, varsinkaan moottorikäyttöistä ajoneuvoa hyväksikäyttäen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voikin jotkut aikuiset ihmiset pelätä sutta? Näiltä susivihaajilta pitäisi kerätä aseet pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuosta ole tuollasta huhua liikkunut, vaan sellaista että helikopteri ajanut sudet mailta joille pannoittajilla ei ole asiaa, maille jossa saavat tämän tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alueen metsästäjät lietsovat tilanteesta tarkoituksellisesti väärää tietoa. Tätä valehtelua on susien liikkumisesta ja susien määristä jatkuvasti liikkeellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pannoitus tapahtui luvallisella alueella mutta sellaista tietoa on esitetty, että sudet ajettiin luvalliselle alueelle luvattomalta alueelta helikopterilla. Se ei ole laillista. Toivottavasti asian oikea laita selviää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun pannoittajat käyttävät nukutuskiväärissä huumaavia aineita niin onko siellä paikalla eläinlääkäri valvomassa toimintaa ja takaamassa huumatun eläimen turvallisuuden? Taisi yks susi taannoin kuolla pannoituksen yhteydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väite oli, että susia olisi laittomasti ajatettu luvattomalta alueelta luvalliselle alueelle helikopterilla pannoitusta varten, samalla pelästyttäen karjaa. Tätä väitettä Luke ei kumonnut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

20:27
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
20:26
Lapsi jäi loukkuun auton lukkojen taakse Kempeleessä, pääsi ulos ennen pelastuslaitoksen saapumista
20:17
Ateenassa 5,1 magnitudin maanjäristys – rakennuksia romahti ja tietoliikenneverkkoja katkesi
19:48
Kempeleen pyöräbaanan kahdeksan alikulkua täyttyvät taiteella – "Ohikulkijat ovat suhtautuneet pelkästään positiivisesti"
19:39
Alaphilippe tarrasi entistä vahvemmin Tourin voittoon
19:00
Gondolihissiä suunniteltiin Oulun torin ja Nallikarin välille jo 30 vuotta sitten – "Köysirata olisi pitänyt toteuttaa" Tilaajille
18:20
Auto ajautui ulos moottoritieltä Keminmaassa – kuljettaja katosi paikalta
150
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
82
Unkarin hallitusmedia kritisoi Suomen oikeusjärjestelmää ja mediaa – tutkija: "He pelkäävät nyt tosissaan"
62
Kaupunkipyörät pois käytöstä Kuusamossa – Puolet pyöristä pahoin särjetty tai kateissa: "Kaunis ajatushan tämä kaupun­ki­pyö­rä­jär­jes­telmä oli"
33
Porilaisvieras iski kuin salama – AC Oulun kurimus sai jatkoa
32
Missä lomapäivä sujuu aurinkoisimmin? – Kaleva etsii Oulun parasta kesäterassia, äänestä suosikkiasi!
30
Uudet kulutusverot ovat hankalia luoda vaikka planeetta ei kestä nykykulutusta – "Elämme kuin porsaat"
27
Pohjantiellä hirvikolari – hirvi kuoli, ei henkilövahinkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image