Oulu

Seuraava trendi maailmalla on Finnish weird – Oulussa kuvattava rikosdraama suuntaa kan­sain­vä­li­sil­le markkinoille

Oulu 21.7.2018 19:29
Aino Isojärvi

Kuvitteelliseen Varjakan kuntaan sijoittuva viihdesarja Kaikki synnit murtaa sukupuolirooleja ja ammentaa inspiraatioa Pohjois-Suomen tarinarikkaista maisemista.

Oulun lentoasemalla kuvattiin torstaina Maria Sidin ja Johannes Holopaisen tähdittämää, keväällä 2019 ilmestyvää Kaikki synnit -rikosdraamaa.

Elisa Viihde -suoratoistopalvelussa julkaistavan kuusiosaisen sarjan on ohjannut Mika Ronkainen.

Ronkaisen mukaan Suomessa on viime vuosina puhuttu paljon rikostarinoiden ikisuosiosta ja suoranaisesta Nordic noir -buumista.

– Nordic noir käsitetään siten, että filmatisointien värit ovat mahdollisimman tummia, päähenkilöinä nähdään kaksi poliisia, jotka tiuskivat toisilleen ilman sen kummempaa syytä, ja kaikkia ahdistaa hirveästi. Yleensä kuvastossa on mukana erotisoituja, teini-ikäisiä nuoria naisia kuolleina. No, meidän sarjamme ei ole sellainen, hän luonnehtii genren konventioita.

Ronkaisen mukaan uutuussarja edustaa sen sijaan tulevaa trendin aallonharjaa, jota hän nimittää kujeilevasti Finnish weirdiksi.

Kaikki synnit sijoittuu fiktiivisen Varjakan kuntaan, Oulun kupeeseen. Sarjan Varjakka on tyypillinen pohjoissuomalainen paikkakunta – pieni ja hiljainen, mutta uniikki ja värikäs keitos erilaisia ihmisryhmiä kauppiasta anarkistinuoriin ja hengellisiin seuroihin.

Kun kunnan alueelta löytyy viikon välein kaksi iäkästä miestä murhattuina, keskusrikospoliisi päättää lähettää paikalle etsiväparivaljakko Lauri Räihän (Holopainen) ja Sanna Tervon (Sid). Kaksikosta etenkin Räihä joutuu kohtaamaan oman menneisyytensä kipukohtia.

– Teini-ikäisenä Helsinkiin lähtenyt Räihä on kasvanut ristiriidassa itsensä ja ympäristönsä kanssa, koska ei ole seksuaalisuutensa vuoksi hyväksytty vanhoillislestadiolaisessa yhteisössä, Holopainen kuvailee.

Oulun lentoasemalla kuvattiin torstaina rikosdraamaa Kaikki synnit. Näyttelijä Maria Sid (vas.) tunnustaa, ettei itse juuri lue dekkareita tai katso jännäreitä - ne kun ovat liian pelottavia ja vievät pahimmassa tapauksessa yöunet. KUVA: Janne Körkkö

Holopainen uskoo, että juuri rikostarinoiden kautta on mahdollista kertoa äärimmäisistä tilanteista, kuten henkilökohtaisista kriiseistä.

– Pidän sarjan arvoista, joita se ajaa. Yksilönvapaus, rakkauden ja hyväksynnän voima kohtaavat kontrollin ja pelottelun.

Sid myötäilee, että vahvat tunteet nousivat pintaan käsikirjoituksesta jo ensilukemalla.

– Pidän tärkeänä sitä, että olen saanut ja pystynyt tekemään tällaisen roolin, hän luonnehtii.

Sidin mukaan Sanna Tervo on urasuuntautunut, elämästä nauttiva nainen, joka pakenee yksityiselämäänsä ankaralla työnteolla.

– Rooli on kirjoitettu niin, että se rikkoo vanhoja sukupuolirooleja. Se on tavattoman hienoa, koska tällaisia naisia on. On naisrikostutkijoita ja -ylikomisarioita, he eivät vain juuri näy valkokankaalla.

Sid kertoo, että on joutunut antamaan sarjalle jopa vähän enemmän itsestään kuin yleensä.

– Minulla on pieni henkilökohtainen ongelma, hän naurahtaa.

– En pysty katsomaan rikosdraamaa, en mitään pelottavaa. Jos jotain satun näkemään, laitan silmät visusti kiinni. Joskus nuorena katsoin kauhuelokuvan, ja olen katunut sitä loppuelämäni. En lue edes dekkareita, koska minulla on liian vilkas mielikuvitus. Näissä kuvauksissa olen joutunut menemään ruumiiden äärelle, mikä on ollut haastavaa.

Milloin näyttelijät ovat itse tehneet viimeksi syntiä?

– Olen sarjan vuoksi miettinyt paljon sitä, mikä oikeastaan on synnin määritelmä. Ehkä teemana on eniten noussut rehellisyys itseään – jos en ole sellainen, olen varmaan sitten syntinen, Sid pohtii.

– Kai sitä joka päivä, Holopainen nauraa.

Tuottaja Ilkka Matilan mukaan suoratoistopalvelut ovat elävöittäneet elokuva- ja tv-alaa merkittävästi ja tehneet sen voimakkaasti kansainvälisemmäksi. KUVA: Tiina Wallin

Sarjan tuottaja Ilkka Matilan mukaan suoratoistopalvelut ovat edesauttaneet valtavia muutoksia elokuva- ja tv-alalla.

– Sarjoille on helpompi saada rahoitusta, koska alalle on tullut niin paljon uusia toimijoita.

Matilan mukaan pitkiä elokuvaa rahoitetaan vieläkin hyvin perinteisin keinoin, ja niiden markkinat ovat käyneet kapeammiksi. Tällä hetkellä sarjoille on globaalisti enemmän kysyntää kuin elokuville, mikä samalla mahdollistaa tuotannoille kotimaata laajemman katsojatavoitettavuuden.

– Pitkällä elokuvalla harvoin on kansainvälistä jakelijaa, joka olisi myös rahoittamassa tuotantoa. Sarjamuotoisissa tuotannoissa tämä alkaa olla jo itsestäänselvyys.

Kaikki synnit -sarja on osittain brittiläisen Sky:n rahoittama, ja sitä kautta sarja pääsee suuntaamaan myös kansainvälisille markkinoille.

– Minulla on oma teoriani: yleisö on oppinut Netflixiä tai HBO:ta katsellessaan, että tekstityksen kielen voi vaihtaa napin painalluksella. Silloin alkuperäissarjan puhekielellä ei ole katseluelämyksen kannalta merkitystä.

Sarjojen kasvava kysyntä on vaikuttanut myös niiden visuaaliseen kuvakieleen. Suoratoistosarjat ovat tyyliltään elokuvallisia, sillä niitä kuvataan CinemaScope-kuvaformaatissa, ja kuvakerronta itsessään on suunniteltua, harkittua, hyvin valaistua ja näyttävää – "ei enää puhuvia päitä", kuten Matila asian ilmaisee.

– Ihmisten audiovisuaalinen lukukyky on kehittynyt. Elämme visuaalisessa kulttuurissa, joten yleisö edellyttää sarjoilta laadukasta ilmettä.

Muun muassa Elisa Viihde -suoratoistopalvelussa alkuperäissarjat ovat katsotuimpien ohjelmien joukossa.

MAINOS

Kommentoi

Vaikka suurin osa Kalevan kommentoijista perinteisesti mollaa ja haukkuu työn alla olevan rikosdraaman jo etukäteen, toivon menestystä ja ennen kaikkea teknistä taitoa filmaukseen. Viime vuosien kotimaiset sarjat ovat jääneet katsomatta surkean äänityksen vuoksi. Sorjonen on siitä erinomainen esimerkki. Kenenkään puheesta, etenkään Ville Virtasen, ei saa mitään selvää, vaikka volyyminuppi olisi kaakossa. Musiikki räjähtää sitten korville niin, että naapuritkin varmasti kuulevat. Ongelma koskee lähes kaikkea kotimaista tuotantoa, joten ihmettelen, onko sama heppu äänityshommissa jokaisessa sarjassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tosi fiktiivistä täytyy olla, eihän Suomen poliisissa ole homoseksuaaleja ainoastaan muiden maiden. Ja aika rajua saa olla kansainväliseen menestykseen jos nyt ajatellaan jotain Game of Thrones:ia esimerkiksi. Itse hyvinkin liberaalina pallontallaajana täytyy myöntää että suu loksahti auki. Mutta kaikkea hyvää tuolle tuotannolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naiivi asetelma homoine poliiseineen. Eikö löydy kunnollisia käsikirjoituksia tästä maasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiva juttu, että meistä oululaisista tehdään elokuva, mutta hieman vaivaa se, että miksi tämäkin tuotanto on laadittu pohjoisen pahan (nordic noir) edesottamuksista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nordic Noir on pohjoismaista jännitysviihdettä kuvaava termi. Se ei tarkoita pohjoista pahaa tai sen edesottamuksia.

Elokuva ei myöskään kerro oululaisista vaan on viihteellinen fiktio.

Vähän niin kuin sellaiset hupimöllarit joita lukee ajankulukseen sellaiset joilla on liikaa aikaa. Ihan ilimanaikaista turhuutta siis ja tosikoiden ei kannata vaivautua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sorjosta ei pystynyt katsomaan. tuskin tätäkään.
toki joskus voi yllättyäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sorjosta ylistettiin ennalta. Ulkomaille muka myydään. Kattia kans. Tupisevia näyttelijöitä ja hölmö käsikirjoitus. Kuka sellaisen huolii. Toivottavasti Varjakan storylle ei käy samoin. Juonikuvio ainakin vaikuttaa pahasti kliseiseltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on kovaa kamaa tulossa.
Taitaa kesäseuroilla tulla uutta pähkäiltävää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voittaa aina. Heh. Tämänkin sarjan hehkutus loppuu hiljalleen ja jonkun ajan päästä kukaan ei edes muista että mokomaa on edes tehty. Kökkö on kökkö vaikka voissa paistais.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tultiin Sloveniaan, avattiin telkkari ja Sorjonen & kumppanit oli heti ekalla kanavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
14:16
Puheenjohtaja Mika Kari: Tiedusteluvalvontavaliokunnassa ei ole mystiikkaa - me valvomme, emme tiedustele
13:41
Yhdysvaltojen rajavartiolaitoksen johtajan vaihtuminen ei takaa parannusta rajalla jumissa olevien lasten elinoloihin
13:38
Suviseuralaiset jonottivat Muhoksen Matokorpeen jo ennen alueen aukeamista ­– pahimpien ruuhkahuippujen ennustetaan ajoittuvan iltoihin
13:04
Mies tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä vankeuteen – puukotti Oulussa leipäveitsellä
51
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
30
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
29
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
24
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image