Oulu

Seppo Kallion rohkeus pelasti pilkkijän hukkumiselta – tasavallan presidentti antoi teosta Kalliolle hen­gen­pe­las­tus­mi­ta­lin

Upi Väärä (vas.) kiitteli Seppo Kalliota henkensä pelastamisesta keskiviikkona Oulun Lääninhallitus-talossa. Samoilla vesillä monesti pilkkineet miehet eivät tunteneet toisiaan entuudestaan. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 24.4.2019 18:14 | Päivitetty 25.4.2019 13:45
Markku Rättilä

Huhtikuun 28. päivän iltana viime vuonna Oulunsalon Varjakan edustalla oli runsaasti pilkkijöitä. Yksi heistä oli pikkaralalainen Upi Väärä. Hän pilkki aluksi lähempänä rantaa, mutta kun saalista ei tullut, hän suuntasi ulommaksi, kauemmaksi kuin muut pilkkijät.

Silloin kevätjää petti Väärän jalkojen alta.

– Jää oli ihan puikkoa, Väärä kertoo.

Oulunsalossa asuva Seppo Kallio oli pilkkijöistä kauimpana Väärään nähden. Pilkkikaverina ollut oma poika huomasi tilanteen, jolloin Kallio lähti välittömästi juoksemaan jäihin pudonnutta kohti. Hän oli ainoa, joka toimi.

Kallio sai toiselta pilkkijältä mukaansa narun ja otti "omin luvin" toiselta potkukelkan. Sillä hän potki jäissä sinnitelleen Väärän luo.

Päästyään 2–3 metrin päähän Kallio yritti heittää narua Väärälle. Kevyt muovinaru ei kuitenkaan lentänyt perille.

Neuvokkaasti Kallio otti oman jäänaskalinsa ja kiinnitti sen narun päähän. Sen avulla heitto onnistui ja Väärä sai narusta kiinni. Potkuria hyväksi käyttäen Kallio onnistui vetämään jo 20 minuuttia veden varassa sinnitelleen Väärän jäälle.

– Potkurin avulla pääsin tarpeeksi lähelle. Panin potkurin poikittain, sain siitä hyvän pidon.

Sitten Kallio piti Väärästä huolta kunnes paikalle hälytetty pelastushelikopteri ehti paikalle ja lennätti kylmettyneen uhrin sairaalahoitoon. Aikaa jäihin putoamisesta helikopterin lähtöön kului nelisenkymmentä minuuttia.

– Ilman Seppoa en olisi tullut ylös, Väärä antoi keskiviikkona tunnustusta Kalliolle Oulun Lääninhallitus-talossa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa Kallio vastaanotti tasavallan presidentti Sauli Niinistön antaman hengenpelastusmitalin.

Pilkkijöiden tunteikas halaus

Miehet muistelivat tapahtunutta omista näkökulmistaan liikuttavassa tilaisuudessa, jossa oli läsnä myös hengenpelastusmitalin saaneen Kallion perheenjäseniä.

Väärä kiitteli Kalliota siitä, että tämä kannusti häntä jaksamaan kun voimat meinasivat ehtyä.

– Tuntui, ettei jaksa enää.

Väärä kertoo, että hypotermian iskettyä hänelle tuli epätodellinen olo. Hän ei edes ensin huomannut avun tuloa. Mielessä pyöri jo luovuttaminen.

Kallio ja Väärä eivät tunteneet toisiaan aiemmin, vaikka olivat pilkkineet samoilla vesillä. Keskiviikkona he halasivat toisiaan tunteikkaasti.

"Itse uhri ei olisi kyennyt pelastautumaan"

Hengenpelastusmitalin luovuttanut Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen korosti, että Seppo Kallion henkilökohtainen toiminta oli ratkaiseva jäihin pudonneen pelastamisessa.

– Itse uhri ei olisi kyennyt pelastautumaan.

Kallio asetti tilanteessa vaaraan oman henkensä ja terveytensä hankalissa olosuhteissa.

Savolainen kiitteli Kalliota erittäin ripeästä toiminnasta ja neuvokkuudesta.

Tasavallan presidentti myöntää hengenpelastumitalin sisäministeriön ehdottamana. Aloitteen mitalin myöntämisestä Seppo Kalliolle teki hänen tyttärensä mies Markus Heimonen.

Kalastus on sekä pelastajalle että pelastetulle rakas harrastus. Upi Väärä kertoo lähteneensä pilkille jo pari päivää sairaalasta pääsyn jälkeen. Mukaan tapahtuneesta tarttui kuitenkin aimo annos viisautta ja varovaisuutta: kevätjää on petollista.

Juttua muokattu 25.4. kello 10.15: Muokattu tasavallan presidentin kirjoitusasua. 

Juttua muokattu 25.4. kello 13.45: Korjattu Markus Heimosen nimi. Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että hänen sukunimensä olisi Heinonen. 

Hengenpelastusmitali annetaan erittäin rohkeasta teosta

Hengenpelastusmitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta tai neuvokkaasta taikka oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

Hengenpelastusmitalihakemus lähetetään sen alueen aville, jonka alueella teko on tapahtunut tai, jos teko on tapahtunut maan rajojen ulkopuolella, sille aville, jonka alueella pelastajalla tai pelastetulla on kotipaikka. Hakemus toimitetaan avin kirjaamoon.

Hengenpelastusmitalin antamista koskevat ehdotukset käsitellään hengenpelastusmitalilautakunnassa.

Mitali Seppo Kalliolle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö antoi hengenpelastusmitalin Oulun Oulunsalossa asuvalle Seppo Kalliolle esimerkillisestä toiminnasta, jolla hän pelasti jäihin pudonneen pilkkijän Oulunsalon Varjakassa 28.4.2018.

Mitali luovutettiin Kalliolle keskiviikkona Oulun Lääninhallitus-talossa.

Mitalin luovutti Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen.

Erittäin sinnikästä ja neuvokasta toimintaa

Perustelujen mukaan Seppo Kallio toimi erittäin sinnikkäästi ja neuvokkaasti pelastaessaan veden varaan joutunuteen pilkkijän hukkumiselta.

Kallio piti myös huolta uupuneesta ja kylmettyneestä uhrista pelastushelikopterin saapumiseen saakka.

Seppo Kallion pelastustoimet olivat keskeinen syy henkilön pelastumiselle.

Kallio saattoi oman henkensä ja terveytensä vaaraan vaarallisissa ja kylmissä olosuhteissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miksi näin halutaan tulla esille,tekstiä ja kuvia.Kaksi vuotta taaksepäin pelastin konttaavan lapsen tieltä jossa liikennöi linja- autotkin.Olin pyörällä itse liikkeellä ,pyörätieltä huomasin lapsen.Juoksin tielle ja otin lapsen syliin.Jouduin lapsi sylissä kulkemaan kunnes löytyi isä joka etsi lasta omalta pihalta. Tärkeintä että lapsi pelastui.Olin oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä olet oikea pelastaja kun pelastit lapsen, joka ei ymmärrä mihin vaaraan oli joutunut. On vähän eri asia mennä tietoisesti heikoille jäille ja tulla pelastetuksi,tietysti pelastuminen on hyvä asia ,mutta luulisi pilkkijöidenkin joskus uskovan ,että heikoista jäistä ei turhaan varoitella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärään paikkaan Väärä jää
on hauras kevätjää..
Vaan Seppo, sinne ennättää
siks Väärä hengittää..
Väärään paikkaan enpä mee
on Väärä, päättänyt..
Tääl Väärä, nääs jo harkitsee
nyt liekkö, pilkkinyt.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime viikolla Oulun edustalta pelastettiin lähes 10 ihmistä heikoilta jäiltä ja jopa vedestä.On sitä mitallien roisketta ensi vounna Oulussa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se luonto ja sen hienot vuodenajat houkuttelee ihmistä lähtemään harrastuksen pariin, aina ei ole ajantasalla esim,jäitten sulamisen vauhdissa, sään lämmettyä.viikoiksi ,jäät hupenevat ympärivuorokauden silmissä, yllätys yllätys oli jo rannat sulat, selällä mustia ilmireikiä ,ei ahvenen takia kannata hukkua,on liian kallis syötävä,ootetaan kohta pääsee veneellä kalaan,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapauksella on onneksi onnellinen loppu mut aina näin ei valitettavasti ole.
En vaan ymmärrä sitä et miksi sinne heikoille jäille pitää mennä vaikka tiedostaa riskit ? Tiedän että on kiva istua ja pilkkiä kun aurinko paistaa ja saalistakin tulee mutta....jos edes vähän käyttäisi järkeään, moni hukkumistapaus vältettäisiin.
Sama koskee myös muita jäälläliikkujia, ei pelkästään pilkkijöitä.
Itse ostan kalani kaupasta ja jätän "pilkkimisen" baaritiskille :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti Sinusta olisi parasta, että ihmiset pysyisivät neljän seinän sisällä eivätkö lähtisi minnekään?

Liikenteeseen menos se vaarallista onkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minustakin on paras että pysytään vaikka neljänseinänsisällä jos ei ymmärrä, vaikka heikoista jäistä varoitellaan joka päivä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa työtä,ei voi korvata millään, näitä toiminnan sankareita maailmassa tarvittaisiin enemmän,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa! Suomesta löytyy siis vielä oikeita sankareita jotka toimivat, eivätkä ala somettamaan hädän hetkellä! Somesankarit olisivat todennäköisesti tyytyneet ottamaan "fantastistia selfietä" hukkuva taustakuvanaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image