Oulu

Sek­su­aa­li­ri­kok­sien määrä kasvanut selvästi Oulussa – apu­lais­po­lii­si­pääl­lik­kö: ulkomaalaisia perheitä tönitään ja haukutaan

Oulun apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta oli yksi puheenvuoronkäyttäjistä Oulun kaupungin turvallisuusinfossa maanantaina. KUVA: Pekka Peura
Oulu 28.1.2019 10:04 | Päivitetty 28.1.2019 20:18
Anna Leinonen

Oulun poliisin apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta on huolissaan Oulun katuturvallisuudesta. Hän sanoo, että kantasuomalaisille Oulu on turvallinen paikka, mutta ulkomaalaistaustaiset henkilöt ja perheet ovat kohdanneet viime kuukausina syrjintää ja asiatonta käytöstä.

– Ulkomaalaisia lapsiperheitä häiritään ja tönitään. Ulkomaalaistaustaisia taksikuljettajia on syrjitty, ja kyyti on otettu suomalaiselta, Karnaranta kertoo.

Ilmiön taustalla ovat Oulussa sattuneet useat lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset, joista on epäiltynä ulkomaalaistaustaisia miehiä. Rikokset ovat tulleet julki viime vuoden lopussa ja tämän vuoden alussa.

Apulaispoliisipäällikkö sanoo, että rikosten julkitulon jälkeen ulkomaalaistaustaisten henkilöiden määrä on vähentynyt Oulun katukuvasta.

– Hiukan huolestunut olen kaupungin ilmapiirin ja yhteisen hengen puolesta, hän toteaa.

Karnaranta puhui maanantaina Oulun kaupungin järjestämässä turvallisuusinfossa, jossa puhui myös Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Hanna Määttä.

Määttä pitää tärkeänä sitä, että maahanmuuttajat ja kantaväestö ovat tekemisissä keskenään.

– Eristämällä luodaan kuplaa, jossa joku voi elää erillään suomalaisesta yhteiskunnasta. Sitä virhettä ei kannata kotouttamisessa tehdä, Määttä sanoi.

Seksuaalirikosten määrä kasvanut

Oulun katuturvallisuus on poliisin mukaan parantunut viime vuonna. Karnarannan mukaan tämä johtuu siitä, että väkivaltarikosten määrät yleisillä paikoilla ovat vähentyneet.

Kaikkiaan poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä väheni Oulussa viime vuonna 10 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna. Seksuaalirikosten määrä kuitenkin kasvoi.

Karnaranta sanoo, että ulkomaalaisten osuus seksuaalirikoksista on korostunut. Vuonna 2018 Oulun kaupungin alueella kirjattiin 100 seksuaalirikosta. Niistä 33 tapauksessa epäiltynä on ulkomaalaistaustainen henkilö.

– Raiskaajat eivät vaani pusikoissa ja nurkan takana. Suurin osa seksuaalirikoksista saa alkunsa netin syövereissä. Mennään sinne, mikä ei yleisillä paikoilla näy, Karnaranta sanoo.

Tilaisuuden avasi Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen. Hänen mukaansa turvattomuuden tunne Oulussa on kasvanut. Hän totesi, että rikoksia ei saa hyväksyä eikä ikäviä asioita saa lakaista maton alle. 

Salissa kuultiin myös kaikkien valtuustoryhmien edustajien kommentit. Poliitikot tuomitsivat kaupungissa julkitulleet seksuaalirikokset. Useissa puheenvuoroissa peräänkuulutettiin myös sitä, että maahanmuuttajien kotouttamista täytyy parantaa.

Katso tallenne kaupungin järjestämästä turvallisuusinfosta:

Juttua päivitetty kello 10.26 Hanna Määtän kommenteilla.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (95)

Minuakin on tönitytty ja haukuttu useasti ja siitä ei olla huolissaan? Ai niin olen valkoinen suomalainen mies.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sivistys-ja kulttuurikaupunkien bordellit ratkaisu ongelmaan? Kansanedustajien ja 10 kertainen määrä, joka havittelee kansanedustajiksi, pitäisi käydä tutustumassa ulkomailla asiaan . Eräillä tunnetuilla henkilöillä paljon kokemusta ja menoja koitunut dilemman tiimoilta, heidät pitäisi valjastaa tutkimaan asiaan joko vapaaehtoisesti tai pakolla kriminalistiikan ja verokikkailun ja petosten paljastamiseksi netti tai älläri valvonnalla. Tosin osa liian ujoja, estoisia, traumatisoituneita tai kompleksisia sekä muutoin estyneitä tai eivät ilmaiseksi paljasta salaisuuksiaan tai informoi asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeellistä viisastelua koko homma, vaikuttaa lähinnä asioiden vähättelyltä. Jos jotakin on tapahtunut, niin sitten on tapahtunut. Se vaikuttaa ilmapiiriin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanne on tosiaan muuttunut. Aiemmin Valkeassa oli nuorisolaumoja ja heitä metsästäviä miehiä pilvin pimein. Katsoin tilannetta usein huolestuneena, olen teinitytön vanhempi itsekin. Nyt touhu Valkeassa näyttää rauhallisemmalta. Netissä saalistus toki jatkuu edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilastot eivät kerro lähellekääm totuutta katuturvallisuudesta. Itse kukin on törmännyt kaduilla, ostoskeskusten auloissa yms. tuijottelevia miesporukoita jotka sopivan tilaisuuden tullen kommentoivat ohikulkijoille, jopa huutelevat perään. Tilanne on muuttunut muutamassa vuodessa, kansalaiset ovat kommentoineet että osa miettii, että milloin uskaltavat kulkea ja mitä reittiä. Niin kuin muutamat muutkin täällä kommentoineet toteavat tilanne on tältä osin hieman rauhoittunut, mutta tilapäisesti se on selvää. Ollaan vahvasti Ruotsin tiellä, siellähän osa viranomaisistakin viimeiseen asti kielsi maahanmuutosta johtuvat sisäturvalllisuuden ongelmat. Erikoisinta tässä turvallisuustilaisuudessa on apulaispoliisipäällikön kommentit taksinkuljettajien syrjinnästä ja ylipäätänsä tilaisuudessa puhuttiin paljon asian vierestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki muistamme että lasten ahdistelijoista/hyväksikäyttäjistä 90% on ihan normi suomalaisia? Ei siis mitään ulkoa tulleita. Mutta kun agendaan sopii niin ollaan huolestuneita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisipäällikkö esitti, että katuturvallisuus on Oulussa paras 20 vuoteen! Mistä hän sen voi tietää? Tuskin poliisipäällikkö liikkuu iltaisin ja viikonloppuisin tekemässä havaintoja Letkunpuistossa, Valkeassa ja häiriöitä aiheuttavien kuppiloiden edustoilla. Arvelen että poliisipomot saavat pöydälleen 2-3 kertaa vuodessa poliisin eri rekistereistä ajetun rikosilmoitusten yhteenvedon. Se lienee paljon mainostettu katuturvallisuusmittari. Poliisiopiston esitteen mukaan se muodostetaan laskemalla yhteen tietyllä alueella 3 tai 6 kuukauden aikana tapahtuneet eri rikoslakirikokset kerrottuna tietyllä vakiokertoimella. Eli ei ihan hatusta vedetty mittariluku mutta ei pelkkien eri rikoslakirikosten lukumäärien vaihtelu annan käytännössä oikeaa kuvaa tietyn kaupungin tai kaupunginosan turvallisuudesta tai turvattomuudesta. Hyvä että rikosten määrä on vähentynyt viime vuonna mutta se voi johtua pelkästään sellaisesta sattuman varaisesta seikasta, että poliisimiehet ovat kirjoittaneet viime vuonna hieman laiskemmin sakkoja näpistelijöille ja autoilijoille minkä ohella rattijuopumus- ja huumerikosratsioita on pidetty vähemmän kuin edellisenä vuonna. Eikö poliisin pitäisi elää tässä hetkessä, koska viimeisten viikkojen aikana ilmi tulleet ulkomaalaisten miesten lapsiin kohdistamat törkeät seksuaalirikokset ovat parasta faktaa tämän hetkisestä tilanteesta. Ihmisten turvattomuuden tunteesta. Se on Oulussa heikoin kautta aikojen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heikoin kautta aikojen? Taitaa olla aika lyhyt muisti kirjoittajalla. Yksi muistutuksen sana riittänee: kristalliyö. Katso vaikka googlesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomaalaisten osuus seksuaalirikoksista 2018 oli 33 %. Ahdistelurikoksista 40 %. Pahoinpitelyistä yli 10 %. Nämäkin luvut esitettiin turvallisuusinfossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa harvinaisen tylsiä ja sisällyksettömiä nämä poliitikkojen puheenvuorot. Erityisen pettynyt olin papereista lukemiseen: eivätkö kaupunkimme luottamushenkilöt todellakaan osaa puhua elävästi ja omalla suullaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokonaisuutena infotilaisuus oli pettymys, miksi järjestää tilaisuus jossa puhutaan niin ristiin asioista ja ns. hymistellen vaikeista asioista, ilman että esitettäisiin korjaavia esityksiä joita mielestäni Ouluun tarvittaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekä kantasuomalaisten, että maahanmuuttajien katuturvallisuus paranee yksinkertaisesti sillä, että rikoksiin syyllistyneet maahanmuuttajat laitetaan maasta pois.
Niin kauan kuin kansalaisilla kytee epäilys, että rikolliset maahanmuuttajat saavat kulkea maassamme sakkotuomion, tai muun olemattoman rangaistuksen jälkeen, löytyy useampikin hölmö joka käy täysin perusteetta maahanmuuttajalta näyttävän henkilön kimppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotouttaminen ei ole sitä, että sanotaan sitä ja tätä, tee niin ja näin, vaan sitä, että kasvetaan osaksi yhteiskuntaa. Saman kulttuurin aiemmin hyvin kotoutuneet puhuvat samaa sydämen kieltä eli tuntevat ne asiat joissa suomalaisessa kulttuurissa on oman kulttuurin suhteen haasteita ja oppimista. Osataan ns.vetää oikeista naruista tarvittaessa. Kotouttamistyötä tehdään suurella sydämellä, joskus hyvä myös pohtia tehdäänkö sitä siksi, että saadaan kivoihin kursseihin rahoitusta ja itselle mukavia kansainvälisen yhteisön kokemuksia vai onko aito tavoite ja mahdollisuus kotouttamiseen. Kielen oppiminen on välttämätöntä, ettei jäädä syrjään uuden kotimaan kansalaisten kanssa solmituista sosiaalisista suhteista, ja työelämästä. Vastikkeetonta tukea ei pitäisi olla, eli kielen opiskelun tulisi pakollista, vaikka se vähän harmittaisi. Ilman kieltä kukaan ei pääse uuteen kulttuuriin sisälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä töniä ketään,ei suomalainenkaan. Perussääntö oli suomen raskaassa vielä ainakin 1970 luvullakin,että kolmea askelta lähemmäksi ei saanut tulla vaikka olis millaisia tähtiä kauluksissa. Sama sääntö sopii siviilielämäänkin. Tarvis varmaan pitää käyttäytymiskoulutusta kaikille tässä maassa asujille,ja tänne tuleville. Katsella saa mutta koskea ei. Tämä tästä ja hyvää kevättalvea

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ulkomaalaistaustaisia taksikuljettajia on syrjitty, ja kyyti on otettu suomalaiselta, Karnaranta kertoo."

Asikas saa valita kuljettajansa. Kuten aina aikaisemminkin. Ei siinä ole mitään syrjintää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän taksiasiakas ole ennen mitään valintaa saanut tehdä; jonosta piti ottaa ensimmäinen auto, ihan ilman pulinoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Apulaispoliisipäällikkö on huolissaan Oulun katuturvallisuudesta ja jatkaa, että kantasuomalaiselle Oulu on turvallinen paikka, niinpä niin.
Itse olen kantasuomalainen ja itse en todellakaan tunne olevani turvassa Oulun kaduilla tai lähitaajamissa esim. Toppilassa, ikäviä häiriöintiä ja uhkauksia kuulee kulkiessa.
En usko,että Oulun viimme aikaiset tapahtumat syynä ainoastaan turvattomuuteen, sillä huumausaineiden käyttö ja varsin avoin myynti, runsas päihteiden ja huumeinen sekakäyttö moneen tilanteeseen syynä eli miksi ei tähän puoleen viranomaiset ota kantaa, vaikka se tuntuisi olevan helpommin hoidettavan käytännössä, kuin netissä tapahtuvat yhteydenotot nuoriin ja siitä johtuvat järkyttävät seuraukset, jotka vihastuttavat oikeutetusti kantasuomalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (95)

Uutisvirta

23:04
Ei ihmelapsi vaan sinnikäs työhevonen – 50 vuotta täyttävä säveltäjä Tuomas Kantelinen löysi elokuvamusiikin puolisattumalta
22:11
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21:58
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21:56
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21:44
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera
20:50
Pohjavedet yhä matalalla monen kuivan vuoden jäljiltä – "Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa"
19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
77
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
62
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
31
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
30
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
21
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image