Oulu

Saunavyö sai laihdutuksen lim­bo­pal­kin­non

Oulu 25.11.2005 20:19 | Päivitetty 25.11.2005 20:22
Antti Ervasti
Suomen lihavuustutkijat ry myönsi perjantaina syysfoorumissa Oulun yliopistolla Vuoden laihdutuslimbo -palkinnon tuotteelle nimeltään Velform Sauna Belt, jota kaupataan internetissä ja tv:n ostoskanavilla. Tämän vuoden painonhallintapalkinnon yhdistys luovutti Nuori Suomi ry:lle lasten ja nuorten elämänilon lisäämisestä liikunnan avulla.

Lihavuustutkijat myöntää antilaihdutuspalkinnon vuosittain tuotteelle, johon liitettyjä väittämiä ja tehoa ei ole tieteellisesti vahvistettu tai joiden laihduttava vaikutus on nykytietämyksellä mahdoton.

Palkinnon perusteluissa Sauna Belt täyttää hyvin kriteerit, sillä sitä mainostetaan uskottelemalla, että vyön avulla voi haihduttaa liikakilot pois hikoilemalla. Riittää, kun pukee vyön haluamaansa paikkaan vartalossaan ja menee saunaan hikoilemaan läskit pois.

Laihdutustutkijat ovat huolissaan laajenevasta huuhaa-tuotteita markkinoivasta laihdutusbisneksestä, josta ihmisille muodostuu aivan väärä käsitys.

"Paino laskee pienillä muutoksilla ruokailu- ja liikuntatottumuksissa. Vuosien aikana kertyneet kilot eivät voi lähteä viikossa yhdellä kikalla", korostaa Lihavuustutkijat ry:n varapuheenjohtaja ja Sydänliiton kehittämispäällikkö Marjaana Lahti-Koski.Liikunta tehokkainta


Dosentti Olavi Ukkola Oulun yliopiston sisätautiklinikalta neuvoo liikunnan lisäämistä ja rasvan käytön vähentämistä yksinkertaisena ja tehokkaimpana laihdutuskeinona keski-ikäisille keskivartalolihavuudesta kärsiville, joilla on riski sairastua aikuisiän diabetekseen.

Lähiaikoina on tulossa myös toimivia laihdutuslääkkeitä, jotka vaikuttavat aivoissa oleviin reseptoreihin muun muassa ruokahalua vähentämällä.

"Laihdutuspilleri on kieltämättä vähän vilunkikeino, mutta laihduttaminen on vaikeaa, eivätkä kaikki siihen pysty. Viiden prosentin painonpudotus vähentää diabetekswen riskiä 58 prosenttia", Ukkola sanoo.

Lihavuustutkijat luki Nuoren Suomen suurimmaksi ansioksi sen, että järjestö huolehtii liikunnan tulevan oleelliseksi osaksi jokaista koulu- ja päivähoitopäivää, perheen arkea ja kaveriporukoissa vietettävää vapaa-aikaa.

Suomen lihavuustutkijat aloitti toimintansa vuonna 1998, ja sen tehtävä on edistää lihavuuteen liittyvää tutkimusta Suomessa. Ensimmäiset Laihdutuslimbo- ja Painonhallinta-palkinnot myönnettiin vuonna 2000.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
14
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
5
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
4
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
4
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
3
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
2
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image