Oulu

Rotuaari pestään tänä kesänä joka viikko – myös Torinrannan siivoamista tehostetaan

Rotuaarin puhtaanapidosta vastaava Kiinteistöhuolto Jurvelin käyttää kadun pesussa yhdistelmäkonetta. Rotuaari pestään tänä kesänä viikoittain. KUVA: Maiju Pohjanheimo
Oulu 10.6.2019 6:00 | Päivitetty 10.6.2019 10:17
Markku Rättilä

Liikekeskus myöntää, että kriittinen palaute Rotuaarin ja torialueen siisteydestä on tullut aiheesta. Paremmasta siivouksesta koituu lisäkuluja, johon osallistuvat kaikki liikekeskuksen alueen kiinteistöt.

Oulun keskustan pitäisi näyttää tänä kesänä aiempaa siistimmältä. Kesäkuun alusta alkaen putsaukseen on satsattu edellisvuosia enemmän. Myös puhdistustekniikkaan on panostettu.

Rotuaarin katupinta on putsattu tällä viikolla kunnon peruspesulla ja siisteyttä ylläpidetään jatkossa viikoittaisella lisäpesulla, Oulun liikekeskus ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Hagelberg kertoo.

Siisteyttä parannetaan myös Torinrannassa.

Rotuaarin, kauppakeskus Valkean ympäristön ja torialueen epäsiisteydestä on edelliskesinä tullut runsaasti kriittistä palautetta asukkailta, alueen yrittäjiltä ja matkailijoilta.

– Palaute on tullut aiheesta, kadut ovat olleet epäsiistejä, Hagelberg myöntää ja jatkaa, että likainen katualue vähentää keskustan viihtyisyyttä ja vetovoimaa.

Oulun kaupunki on määrittänyt keskustan siisteydelle hoitotason, jonka perusteella siivoamisesta on pyydetty tarjoukset kiinteistönhuoltoyrityksiltä ja tilattu siivous.

Nykyisen sopimuksen mukainen hoitotaso ei Hagelbergin mukaan ole kuitenkaan ollut riittävä siisteyden ylläpitoon. Siksi siivouksen määrää päätettiin lisätä ja laatua parantaa.

– Alueen siisteystasoa saadaan huomattavasti kohennettua, Hagelberg uskoo.

Tehostettua siivousta tehdään koko kesäkausi elokuun loppuun asti.

Kuluista aiheutuva palvelumaksu lisätään kiinteistöjen kanssa tehtyihin katualueen ylläpitosopimuksiin.

Alueen kaikki kiinteistöt osallistuvat lisäkustannuksiin. Kulut on jyvitetty kiinteistöjen vastuulle kuuluvien katualueiden pituuden mukaan.

Lisätyö ei Hagelbergin mukaan nosta siivouksen kokonaiskuluja merkittävästi.

– Siksi alueen kiinteistöt varmasti lähtivät mielellään tähän mukaan.

Siivousta voidaan edelleen tehostaa, jos nyt tehtävät toimet eivät riitä.

Vastuu katualueiden puhtaanapidosta on kiinteistöillä. Hagelberg sälyttäisi vastuuta kuitenkin kernaasti myös kansalaisille, jotka katuja sotkevat.

Mentaliteetin ei pitäisi Hagelbergin mielestä olla sellainen, että joku muu siivoaa toisten ympäristöön heittämät roskat.

– Tietoisuutta pitää lisätä. Roskittajien pitäisi ymmärtää, että roskat pitää laittaa roskakoriin. Asiassa pitää saada aikaan ryhtiliike.

Rotuaarin aiempi ylläpitosopimus kattoi lähinnä roskien päivittäisen keruun. Siihen ei kuulunut minkäänlaista katupinnan pesua.

Kaupunki putsasi Rotuaarin kivetyksen pari vuotta sitten kuivajääpuhalluksella. Kulut olivat 50 000 euron luokkaa.

Rotuaarin ja torialueen puhtaanapidosta huolehtii nyt Kiinteistöhuolto Jurvelin. Sopimus kattaa myös kävelykatualueen pesun kerran viikossa.

Yhtiön toimitusjohtajan Matti Jurvelinin mukaan käytössä on yhdistelmäkone, jolla Rotuaarin pinta saadaan huomattavasti aiempaa puhtaammaksi.

Menetelmä on Jurvelinin mukaan hinnaltaan järkevä kuivajääpuhallukseen verrattuna.

Paikat, kuten penkkien ja roskakorien ympäristö, joihin koneella ei pääse, pestään painevedellä.

Korjattu kello 10.16: Oulun Liikekeskus ry ei ole sopimusosapuoli kiinteistöjen kunnossa- ja puhtaanapitosopimuksissa. Palvelun tilaavat alueen kiinteistöt ovat sopimussuhteessa palvelun tuottajaan Kiinteistöhuolto Jurveliniin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (97)

Siisteyteen ja ympäristön puhtauteen ja kauneuteen kyllä kiinnittää huomiota, se on kaupungin käyntikortti. Kummallista, että on mennyt näin kauan ennen kuin aletaan konkreettisesti tekemään jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä huomasin nyt helteisen perjantain jälkeen jo torin siisteyden vaikka väkeä oli kuin pipoa illalla ja yöllä. Aamuisin töihin mennessä paikat oli siistit. Kiitos todellakin kuuluu näille putsareille, ei kansalle, joka puottaa kaiken käsistään vain maahan eikä edes vaivaudu roskiksia käyttämään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanja onkin sivistysmaa ja on ollut tuhansia vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvassa olevalla laitteella ei juurikaan tee mitään jos Rotuaari halutaan puhtaaksi niin hommatkaa kunnon koneet kyllä näin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos paikat on lähtökohtaisesti siistissä kunnossa niin ei sitä kaupunkilaisilla tee mieli niin roskatakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin. Suomalaiset tiputtavat roskat roska-astian viereen ja tupakantumpit tuhkakupin viereen. Rotuaari on useina kesänä haissut kuselle ja halvalle kaljalle, humalaiset huutelevat ja kutsuvat tipuja rupattelemaan. Rotuaari?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, viime kädessähän vastuu ympäristön siisteydestä on meillä jokaisella. Jos jokainen huolehtii itse siitä, ettei roskia, tupakantumppeja ja purukumeja nakella sinne, missä satutaan olemaan, vaan viedään roska-astiaan, säästyy näitäkin kustannuksia huomattava määrä. Valitettavasti meissä on vain aina niitä epäsosiaalisia sottapyttyjä, jotka viis veisaavat yleisestä hyvästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nurmikot leikataan Oulussa ilmeisesti kerran kuussa, kun joka paikassa hoitamattomia alueita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Juuri laitoin kaupungille palautetta, että Ala-Haapalehdossa nurmikot rehottaa. Ei ole leikattu vielä kertaakaan. Liekö jollain urakoitsijalla, mutta jospa se viesti menee kaupungin kautta perille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saman olen pannut merkille! Liikun paljon Alppilan ja Toppilan tienoilla, ja näiltä alueilta ei ole kertaakaan ruohoa leikattu tälle kesää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannattaisi valittaa jos ensin on isoon ääneen ollut vaatimassa kaupungin infran alasajoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pestään, pestään, Rotuaari
Jarmo, ilmoittaa!
Pian on jälleen mittumaari
pintaa, harjatkaa!
Pestään, pestään, Rotuaari
nyt sotkea, ei saa!
Näin toivoo, eräs Rotuvaari
vaaria, totelkaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoijat jauhaa vaan purkasta ja muoviroskasta vaikka kaikki tietää mitä siellä oikeasti on...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (97)

Uutisvirta

11:47
Thaimaalaisten marjanpoimijoiden kolarissa loukkaantuneilla ei hengenvaaraa – poimijat työskentelevät lappilaisen yhtiön palveluksessa
10:45
Maajoukkuehiihtäjä Susanna Saapunki kilpailee kesäisin rankoissa skyrunning-kilpailuissa – "Kisa tuntuu alusta asti pahalta" Tilaajille
10:27
Kolea alkukesä väistyi ja lämmintä ilmaa on luvassa koko maahan – katso tästä vinkit puutarhaan hoitoon helteellä
10:24
Taivalkoskelta Posiolle johtava tie suljettiin pudonneen sähköjohdon vuoksi – liikenne kulkee normaalisti
10:21
Koirien päiväkoti aloittaa Oulun Talvikankaalla – uusi eläinlääkäriasema tulee naapuriin
9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
86
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
51
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
20
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
15
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
13
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
10
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntiin, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image