Oulu

Rotuaari pestään tänä kesänä joka viikko – myös Torinrannan siivoamista tehostetaan

Rotuaarin puhtaanapidosta vastaava Kiinteistöhuolto Jurvelin käyttää kadun pesussa yhdistelmäkonetta. Rotuaari pestään tänä kesänä viikoittain. KUVA: Maiju Pohjanheimo
Oulu 10.6.2019 6:00 | Päivitetty 10.6.2019 10:17
Markku Rättilä

Liikekeskus myöntää, että kriittinen palaute Rotuaarin ja torialueen siisteydestä on tullut aiheesta. Paremmasta siivouksesta koituu lisäkuluja, johon osallistuvat kaikki liikekeskuksen alueen kiinteistöt.

Oulun keskustan pitäisi näyttää tänä kesänä aiempaa siistimmältä. Kesäkuun alusta alkaen putsaukseen on satsattu edellisvuosia enemmän. Myös puhdistustekniikkaan on panostettu.

Rotuaarin katupinta on putsattu tällä viikolla kunnon peruspesulla ja siisteyttä ylläpidetään jatkossa viikoittaisella lisäpesulla, Oulun liikekeskus ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Hagelberg kertoo.

Siisteyttä parannetaan myös Torinrannassa.

Rotuaarin, kauppakeskus Valkean ympäristön ja torialueen epäsiisteydestä on edelliskesinä tullut runsaasti kriittistä palautetta asukkailta, alueen yrittäjiltä ja matkailijoilta.

– Palaute on tullut aiheesta, kadut ovat olleet epäsiistejä, Hagelberg myöntää ja jatkaa, että likainen katualue vähentää keskustan viihtyisyyttä ja vetovoimaa.

Oulun kaupunki on määrittänyt keskustan siisteydelle hoitotason, jonka perusteella siivoamisesta on pyydetty tarjoukset kiinteistönhuoltoyrityksiltä ja tilattu siivous.

Nykyisen sopimuksen mukainen hoitotaso ei Hagelbergin mukaan ole kuitenkaan ollut riittävä siisteyden ylläpitoon. Siksi siivouksen määrää päätettiin lisätä ja laatua parantaa.

– Alueen siisteystasoa saadaan huomattavasti kohennettua, Hagelberg uskoo.

Tehostettua siivousta tehdään koko kesäkausi elokuun loppuun asti.

Kuluista aiheutuva palvelumaksu lisätään kiinteistöjen kanssa tehtyihin katualueen ylläpitosopimuksiin.

Alueen kaikki kiinteistöt osallistuvat lisäkustannuksiin. Kulut on jyvitetty kiinteistöjen vastuulle kuuluvien katualueiden pituuden mukaan.

Lisätyö ei Hagelbergin mukaan nosta siivouksen kokonaiskuluja merkittävästi.

– Siksi alueen kiinteistöt varmasti lähtivät mielellään tähän mukaan.

Siivousta voidaan edelleen tehostaa, jos nyt tehtävät toimet eivät riitä.

Vastuu katualueiden puhtaanapidosta on kiinteistöillä. Hagelberg sälyttäisi vastuuta kuitenkin kernaasti myös kansalaisille, jotka katuja sotkevat.

Mentaliteetin ei pitäisi Hagelbergin mielestä olla sellainen, että joku muu siivoaa toisten ympäristöön heittämät roskat.

– Tietoisuutta pitää lisätä. Roskittajien pitäisi ymmärtää, että roskat pitää laittaa roskakoriin. Asiassa pitää saada aikaan ryhtiliike.

Rotuaarin aiempi ylläpitosopimus kattoi lähinnä roskien päivittäisen keruun. Siihen ei kuulunut minkäänlaista katupinnan pesua.

Kaupunki putsasi Rotuaarin kivetyksen pari vuotta sitten kuivajääpuhalluksella. Kulut olivat 50 000 euron luokkaa.

Rotuaarin ja torialueen puhtaanapidosta huolehtii nyt Kiinteistöhuolto Jurvelin. Sopimus kattaa myös kävelykatualueen pesun kerran viikossa.

Yhtiön toimitusjohtajan Matti Jurvelinin mukaan käytössä on yhdistelmäkone, jolla Rotuaarin pinta saadaan huomattavasti aiempaa puhtaammaksi.

Menetelmä on Jurvelinin mukaan hinnaltaan järkevä kuivajääpuhallukseen verrattuna.

Paikat, kuten penkkien ja roskakorien ympäristö, joihin koneella ei pääse, pestään painevedellä.

Korjattu kello 10.16: Oulun Liikekeskus ry ei ole sopimusosapuoli kiinteistöjen kunnossa- ja puhtaanapitosopimuksissa. Palvelun tilaavat alueen kiinteistöt ovat sopimussuhteessa palvelun tuottajaan Kiinteistöhuolto Jurveliniin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (99)

Onpas taas aivan törkeässä kunnossa koko Rotuaari. Onko pesufirma kesälomalla, vai tuliko pesujen kiintiö täyteen tälle vuodelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinteistöhuolto Jurvelinille ISO KIMPPU PIIKKISIÄ RUUSUJA Rotuaarin viikottaisesta pesusta! Pesuauto tulee yleensä klo 24:00 jälkeen ja siinä se pyörii edes takaisin Rotuaaria ja pienen pätkän Saaristonkatuakin noin tunnin ajan. Meteli on aivan hirveä - kukaan ei takuulla nuku lähitaloissa tuona aikana vaikka asunnon ikkunat olisivat kiinni.

Rotuaari hiljenee ihan varmasti klo 21 aikaan kun monet liikkeet menevät kiinni, että silloin voisi tulla pesemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siisteyteen ja ympäristön puhtauteen ja kauneuteen kyllä kiinnittää huomiota, se on kaupungin käyntikortti. Kummallista, että on mennyt näin kauan ennen kuin aletaan konkreettisesti tekemään jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä huomasin nyt helteisen perjantain jälkeen jo torin siisteyden vaikka väkeä oli kuin pipoa illalla ja yöllä. Aamuisin töihin mennessä paikat oli siistit. Kiitos todellakin kuuluu näille putsareille, ei kansalle, joka puottaa kaiken käsistään vain maahan eikä edes vaivaudu roskiksia käyttämään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Espanja onkin sivistysmaa ja on ollut tuhansia vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvassa olevalla laitteella ei juurikaan tee mitään jos Rotuaari halutaan puhtaaksi niin hommatkaa kunnon koneet kyllä näin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos paikat on lähtökohtaisesti siistissä kunnossa niin ei sitä kaupunkilaisilla tee mieli niin roskatakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin. Suomalaiset tiputtavat roskat roska-astian viereen ja tupakantumpit tuhkakupin viereen. Rotuaari on useina kesänä haissut kuselle ja halvalle kaljalle, humalaiset huutelevat ja kutsuvat tipuja rupattelemaan. Rotuaari?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, viime kädessähän vastuu ympäristön siisteydestä on meillä jokaisella. Jos jokainen huolehtii itse siitä, ettei roskia, tupakantumppeja ja purukumeja nakella sinne, missä satutaan olemaan, vaan viedään roska-astiaan, säästyy näitäkin kustannuksia huomattava määrä. Valitettavasti meissä on vain aina niitä epäsosiaalisia sottapyttyjä, jotka viis veisaavat yleisestä hyvästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nurmikot leikataan Oulussa ilmeisesti kerran kuussa, kun joka paikassa hoitamattomia alueita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Juuri laitoin kaupungille palautetta, että Ala-Haapalehdossa nurmikot rehottaa. Ei ole leikattu vielä kertaakaan. Liekö jollain urakoitsijalla, mutta jospa se viesti menee kaupungin kautta perille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saman olen pannut merkille! Liikun paljon Alppilan ja Toppilan tienoilla, ja näiltä alueilta ei ole kertaakaan ruohoa leikattu tälle kesää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannattaisi valittaa jos ensin on isoon ääneen ollut vaatimassa kaupungin infran alasajoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (99)

Uutisvirta

16:43
Postialan neuvotteluissa päästiin pieni askel eteenpäin ilman läpimurtoa – lakko jatkuu, seuraavat neuvottelut perjantaina
16:02
Trumpin virkarikostutkinta siirtyy tänään televisioon – Julkiset kuulemiset alkavat kello 17 Suomen aikaa
15:59
Henkilöauto törmäsi kuorma-autoon Pyhännällä, äiti ja lapsi vietiin sairaalaan tarkastukseen
14:58
Ilmastoaktivisti Greta Thunberg takaisin kohti Eurooppaa – saa kyydin australialaisten maailmanmatkaajien katamaraanilla
14:42
Mikkola nousee Kärppien päävalmentajaksi Mannerin jälkeen – edustusjoukkueen ja A-nuorten valmennustiimit jatkavat ensi kaudella samassa muodossa
14:29
Poliisi epäilee paritusrikosta Kajaanissa ja kahdella pienemmällä paikkakunnalla – "Madame" majoitti liiketiloissaan kielitaidottomia, seksuaalipalveluja myyneitä naisia
14:14
Junayhteyden nopeutuvat hieman Oulun ja Helsingin välillä joulukuun alussa, myös junavuoroja tulee lisää
185
Linnanmaalla, keskustassa vai jossain muualla? Kerro meille, missä Oulun yliopiston pitäisi sijaita
61
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
47
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
38
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
30
Oulussa kehitetty kasvomaksaminen käytössä noin 2 000 kokeilijalla – maksutapaa testattu kahdeksassa kahvilassa
23
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen
23
Voisiko uusi yliopistokampus nousta Oulun keskustan lähelle? Yliopiston rehtori esittää, että yliopisto ottaa kiinteistönsä uuteen syyniin – "Pelkäämme, että tilavuokrat nousevat niin kalliiksi, että ne alkavat haittaamaan yliopiston toimintaa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Olin aikanaan ammattiliiton jäsen. Ei mulla valittamista, hyvin menee. Lue lisää...
ONNELLINEN.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image