Oulu

Puheenaihe: Tarvitaanko Oulun johtajaksi pormestari? – "Vaalien kautta valittu pormestari kantaa päätöksistä poliittisen vastuun"

Oulun poliittisen päätöksenteon näyttämö, kaupungintalo on menossa remonttiin. Arkistokuva. KUVA: Annika Ollanketo
Oulu 6.1.2019 8:00
Erkki Hujanen

Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa pormestarimalliin, jota jälleen esitetään Ouluun.

Kaupunginvaltuusto on saanut pormestarimallin selvittämisestä ja valmistelusta kaksi valtuustoaloitetta.

Pormestari korvaisi virkasuhteisen kaupunginjohtajan. Pormestari valittaisiin luottamushenkilöistä vaalikaudeksi. Kaupunginvaltuuston viiden suurimman ryhmän puheenjohtajat, mitä hyötyä pormestarimallista olisi Oululle?

Ratkaisu äänin 4-1: Ouluun tarvitaan pormestari.

 

Kaupunginvaltuuston suurimman eli keskustan ryhmän puheenjohtaja Jukka Kolmonen sanoo, että pormestari olisi demokraattisesti valittu johtaja. Duaalimalli, jossa kaupunkia johtavat luottamushenkilöt ja viranhaltijat, on Kolmosen mielestä tullut tiensä päähän.

– Valta pitää kuulua demokraattisesti valituille. Virkamiesjohtajat ammattilaisina tuovat ammattitaitonsa poliittiselle johdolle, mutta poliitikot vastaavat päätöksistä.

Nyt kuudesta suurimmasta kaupungissa Tampereella ja Helsingillä on pormestari. Kolmonen pitää Helsingin mallia mielenkiintoisena, kun siellä poliittisia hartioita on levennetty apulaispormestareilla.

– Tällöin yhdelle puolueelle ei tule liian suurta valtaa. Apulaispormestarit hallitsevat eri toimialoja, joka on omiaan parantamaan konsensusta, Kolmonen sanoo.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Janne Heikkisen mielestä Oulun pitäisi ehdottomasti siirtyä pormestarimalliin.

– Se lisäisi poliittisen vallankäytön avoimuutta ja palauttaisi mielenkiintoa äänestämiseen kuntavaaleissa, kun puolueet nimeäisivät omat pormestariehdokkaansa viimeistään ehdokaslistojen jättämisen yhteydessä. Ennen kaikkea se parantaisi kateissa olevaa politiikan tulosvastuuta, kun pormestarikoalitiossa vaikuttavat puolueet kantaisivat vastuuta vaalikauden teoistaan omilla kasvoillaan. Kansa ansaitsee sellaiset johtajat, jotka se on itse valtaan äänestänyt, Heikkinen toteaa.

Myös sosiaalidemokraattien ryhmäjohtaja Pirjo Sirviö kannattaa pormestarimallia.

– Pormestarimallista on laajalti kokemuksia, joista Oulu voi poimia parhaat puolet itselleen. Kannatan myös sitä, että hallintoa kevennetään ja kansainvaltaistetaan. Vaikka pormestari valitaan valtuustossa, niin kaupunkilaiset saisivat tietää jo ennen vaaleja ehdokkaat ja kohdentaa äänensä sille, joka heidän mielestään sopisi valtuustokaudeksi kaupungin poliittiseksi johtajaksi. Pormestari toimisi myös kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Sirviön mielestä Oulussa ei välttämättä tarvita apulaispormestareita vaan malli voi olla toisenlainen.

– Korostan, että näkökulmani tähtää tulevaisuuteen ja siihen, miten kansanvalta tulisi näkyä myös kaupungin johtamisessa.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko sanoo, että kuntavaalien kautta valittavaan pormestariin perustuva järjestelmä lisää päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja avoimuutta. Pitkon mielestä pormestariehdokkaan asettaminen viestii puolueiden arvomaailmoista ja pakottaa kirkastamaan viestin, jolloin puolueiden linjaerot tulisivat nykyistä selkeämmin esille.

– Vaalien kautta valittu pormestari kantaa päätöksistä poliittisen vastuun ja luottamus punnitaan neljän vuoden välein. Uskon, että tämä lisäisi luottamusta kuntalaisten ja kaupungin johdon välillä. Poliittisen vastuun lisäksi kaupunkia johdettaisiin edelleen myös virkavastuulla ja parhaiden asiantuntijoiden toimesta.

Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Mikko Raudaskoski ei kannata pormestarimalliin siirtymistä. Hänen mukaansa vasemmistoliitto kuitenkin lähtee mukaan selvitystyöhön, jossa noussee esille periaate, jolla pormestari mahdollisesti valittaisiin.

– Helsingissä ja Tampereella nähdäkseni suurimman puolueen pormestariehdokas on valittu pormestariksi. Viime kunnallisvaaleissa Oulussa kaikkien puolueiden ehdokkaista kaksi eniten ääniä saanutta olivat Hanna Sarkkinen ja Martti Korhonen. Mutta ryhmämme oli vasta kolmanneksi suurin, jolloin pormestari olisi mennyt keskustalle.

Mikko Raudaskoski huomauttaa, että kaupunginjohtaja toimii yli vaalikauden, mikä turvaa jatkuvuuden kaupungin ylimpään johtoon.

– Pormestarin tehtävä olisi katkolla neljän vuoden välein, jolloin poliittinen linjanveto saattaisi merkittävästikin muuttua ja kaupungin johdonmukainen kehittäminen olisi haasteellisempaa.

Nykyisin kaupunginhallituksen puheenjohtaja on päätoiminen ja rinnastettavissa pormestarimalliin. Samoin keskeisten lautakuntien puheenjohtajat saavat aikaa perehtyä syvällisemmin toimialojensa asioihin puolipäiväisissä tehtävissään.

Raudaskosken mielestä nykymalli toimii hyvin eikä siihen sisälly niitä ongelmia, joita pormestarimalli voisi tuoda mukanaan.

Mitä mieltä olet pormestarin sopivuudesta Ouluun? Miten Oulu hyötyisi, jos kaupunginjohtoon tulisi vaaleissa valittu pormestari? Vastaa kommentoimalla tätä juttua tai Kalevan Facebook-profiilissa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Ei todellakaan tarvita! Promestari jahtaisi ääniä, ja unohdaisi KAIKKIEN KANSALAISTEN hyvää. Puhumattakaan että joku kansankiihottaja voisi tulla promestariksi, niin kuin on tapahtunut monissa paikoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasia että valittaisiin pätevä, joka on varustettu rennolla mielikuvituksella, sillä vain ennakkoluulottomuus johtaa uuteen. Nimikkeellä ei niin väliä, eikä varsinkaan sukupuolella. Naistakaan ei tarvitsisi enää valita sen takia että valittava on nainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yhtään mitenkään.
No, onhan sitte viininjuontiporukoilla ees jotaki, kuten rantaruottalaisillaki, jonka kanssa keekoilla ja kansa maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaaleilla valittu pormestari kantaa vastuun väitetään. Olisi kyllä kannattanut paneutua hieman tarkemmin tuohon vastuunkantamiseen. Mitä tuo vastuunkantaminen käytännössä tarkoittaisi? Jos pormestari valittaisiin esim. keskustasta ja oikein pahan töppäyksen jälkeen pormestari irtisanottaisiin. Mitä sitten? Todennäköisimmin irtisanottu valittaisiin mahdollisimman hyväpalkkaiseen toimeen esim. maakuntahallintoon. Olisiko tämä sitä poliittista vastuunkantoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JOO, samaa mieltä!

Kukaan näistä "poliittisen vastuun" argumentoijista ei ole selittänyt, että mitä poliittinen vastuu tarkoittaisi. Milloin pormestari eroaisi, missä tilanteessa? Onhan näitä nähty näitä vastuunkantoja. Miten esim. meidän sisäministeri on kantanut vastuuta kansalaisten turvallisuudesta tänä päivänä? Ei millään tavalla, missä POLIITTINEN vastuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullista lukea näitä kommentteja. Suurimmasta osasta kommentteja kuvastuu täydellinen tietämättömyys, mistä pormestarimallissa on kysymys. Ensinnäkin pormestari ON AINA MÄÄRÄAIKAINEN. Hänet valitaan suurimmasta puolueesta, yleisimmin eniten ääniä saanut. Siis kuntalaiset valitsevat. Ei tule lisää virkoja. Pormestari korvaa sekä kaupunginjohtajan että kaupunginhallituksen puheenjohtajan. Nykyään todellista valtaa käyttää virkamieskunta. Miten annetaan potkut virkamiehelle? Käytännössä vain, jos tekee karkean virkavirheen. Pormestari lentää kuin leppäkeihäs seuraavissa vaaleissa, jos hommat hoidettu huonosti. Palkoista kadehtiminen on myös lähinnä säälittävää. 10-12000€/kuukausi hommasta, jossa olet vastuussa 24/7 ei aivan käsittämättömän kova ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika surullinen on myös sinun kommenttisi.

Mitä varten me tarvitaan uusia "poliittisia virkoja", kun homma pystytään hoitamaan vaikka nykyisellä tavalla. Et pystynyt mainitsemaan yhtään järkevää syytä siihen, miksi pormestari tarvitaan. Eikö siitä juuri tule poukkoilevaa päätöksentekoa, kun ollaan vain 4 vuotta vallassa. Samalla joka asia ja päätös politisoidaan. Miksi täytyy väkisin saada sellainen "virka", jossa kaveri on joka hetki menossa ja edustamassa. Mitä se tuo lisää demokraattiseen päätöksentekoon? Tämä on täysin politikkojen keksimä juttu päästä enemmän näkyville ja edustamaan, mutta todellinen asioiden hoito tapahtuu aivan muualla eli valtuustoissa ja lautakunnissa. Sinne ne kansalaisten ongelmat tulevat edustajien/luottamusmiesten kautta ensin esille. Ei minua kiinnosta äänestää pormestaria, minua kiinnostaa äänestää luottamusmiehiä, jotka ovat todella ajamassa kaupunkilaisten etua, eikä oman egon etua.

Niin, mitenhän se yksi pormestari nyt sitä valtaa käyttäisi eri tavalla versus nykyinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja. On luottamusmiesten heikkoutta ja osaamattomuutta, jos ei osata johtaa kaupunkia nykyisellä tavalla ja anneta mahdollisuutta operatiivisten johtajien johtaa poliittisesti hyväksytyn strategian mukaisesti.

Mitä tulee palkkaan, minulla ei siihen ole mitään sanottavaa, mutta ei pormestarin homma ole ainut, jossa ollaan H24 mukana tänä päivänä. Turha mainos! Taidat olla yksi näistä ehdokkaista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko pormestarilla paremi "sopeutumiseläke tai kultainen kädenpuristus" kuin kaupunginjohtajalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pormestarin pitäisi olla poliittisesti riippumaton. Ainoastaan silloin.. pormestarin virka siis jaetusti kaikille Oulun asukkaille, äänestykset puhelimella. Demokratia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse Oulu pormestarrii, voimme vain toivoo lissää järkee tän päivän ylipalkkaisille päättäjille, ns. maalaisjärjelle olis paljo käyttöö Oulun hallinnoossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikot unohtavat, että heitä koskee myös virkavastuu jossa ovat henkilökohtaisesti vastuussa töppäilyistään. Tässä ei ole muusta kyse kuin poliitikkojen vallan halusta ja ahneudesta jolla tähdätään siihen, että puolueet itse valitsevat heille sopivat ehdokkaat vaaleihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pormestari on hyvä idea, jos se on määräaikainen. Sen sijaan poliittinen vastuu ei kuulosta hyvältä, koska sitä arvioi toiset poliitikot, eikä sellaista käsitettä lakikaan tunne. Nykyinen virkavirheen uhka on myös lievä peloite omien etujen kalastelussa, koska hyväveli-verkosto suojelee omiaan ja oikeuslaitoksen käsittelyt ikuisuusprojekteja. Kustannuslakenta ei myöskään ole Oulun vahvoja puolia, kun innostutaan jostakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miten hki ja tre ovat onnistuneet päätöksenteossa pormestari-mallilla? ainakin päätöksiä on uskallettu tehdä ja viedä kaupunkien kehittämistä eteenpäin. onko oululaisilla poliittisilla johtajilla kompetenssia pormestarilta vaadittavaan osaamiseen? sitä sopiikin jo epäillä. hallintoa on johdettava ja rivipoliitikkoja ohjattava, myös näitä sivukylien isäntiä, jotka haluavat kampittaa keskustan kehittämistä. nykyään päätöksenteko niin ylimmissä elimissä kuin lautakuntatasollakin näyttää olevan mutu-tuntumalla ohjautuvaa sekoilua (vrt. esim. rakennuslautakunnan kauppahallihölmöily).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanotaanko näin, että mikä tahansa muutos nykyiseen on parempi. Nykyinen kaupunginjohtajan toimi on vain kallis edustustehtävä, jolla ei mitään hallinnollista tai poliittista merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on sen verran pieni etta ei tarvitse palkata isopalkaista politiikkoa. Verorahat pitäis käyttää huolellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

8:21
Presidentti Donald Trumpin twiitit tuomittiin rasistisiksi - Yhdysvaltojen edustajainhuone äänesti asiasta
7:22
Minkki tekee ympäristössä tuhojaan – lakimuutoksen myötä haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua eläintä tehopyydetään Oulun kaupungin alueilla
7:00
Jos et pääse Poriin, avaa televisio – suora lähetys on mahtavaa palvelua
7:00
Hartaanselkä on öinen kalastuskeidas keskellä kaupunkia, jossa viihtyy myös oululainen Seppo Salo: "Olen nautintokeskeinen kalastaja. En välttämättä edes halua kalaa" Tilaajille
7:00
Nokkela salaliittoelokuva kuulennosta kertoo hieman toisenlaisen tarinan Apollo-ohjelmasta
6:20
Mies menehtyi henkilöauton ja rekan onnettomuudessa Oulun Kuusamontiellä – ajokaista suljettu kolarin vuoksi
6:11
Rukalla järjestetään biotaloustapahtuma – teemana muovi: "Materiaalia hallitsevat fossiiliset raaka-aineet, ja ne halutaan nyt korvata uusiutuvilla"
19
Metallica on Suomessa koko kansan metallia – Hämeenlinnaan legendaarista bändiä saapui kuulemaan 55 000 korvaparia
6
Toripolliisi-patsas oli töhritty meikkaamalla sen kasvot – "Nuoret tytöt yrittivät puhdistaa patsasta"
6
KeKi:n miehillä hukkareissu Joensuuhun – hallitseva mestari otti tyylipuhtaan voiton
5
Aktiivimalli ja vappusatanen aiheuttivat kiistelyä puheenjohtajatentissä – Harkimo pelkää hallitusohjelman johtavan krapulaan
5
Lipolle rutiinivoitto sarjajumbosta – suoritus jätti parantamisen varaa
4
Hirvenpyyntilupia myönnetty Oulun toimialueelle tänä vuonna huomattavasti viimevuotista vähemmän – pyynti alkaa syyskuussa
3
Kaipuu metsään ei lähde miehestä – Tänään 60 vuotta täyttävä Arto Hongisto ei henno luopua järjestötehtävistään

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ylitornio ja Tervola. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Keski-Pohjanmaan maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

175 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Kaikki he, jotka vastasivat aloittajan esittämään kysymykseen asijallisesti ovat rehellisiä. Suunsoittajat taas kuuluvat... Lue lisää...
Tämä selvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image