Oulu

"Prinssiä" epäillään törkeistä ta­lous­ri­kok­sis­ta - Rami Jaberina tunnetun miehen yrityksen konkurssi raukesi varojen puutteeseen

Oulussa asunut Rami Jaber nousi julkisuuteen muun muassa kullanväriseksi teipatun S-sarjan Mercedes-Benzin ja rallivideoiden myötä. Arkistokuva. KUVA: Leinonen Jukka
Oulu 15.12.2017 7:14
Susanna Kemppainen

Oulun poliisi tutkii Rami Jaberina tunnetun miehen tekemiksi epäiltyjä rikoksia.

Poliisi epäilee, että Jaber olisi syyllistynyt törkeään velallisen epärehellisyyteen ja törkeään kirjanpitorikokseen.

Poliisi aloitti esitutkinnan saatuaan loppusyksyllä tutkintapyynnön asiasta.

Kalevan saamien tietojen mukaan tutkintapyyntö liittyy RNG Group Oy:n toimintaan. Jaber on yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Vuosi sitten joulukuussa Oulun käräjäoikeus asetti RNG Groupin konkurssiin. Torstaina oikeus määräsi, että konkurssi raukeaa konkurssipesän varojen puutteen vuoksi.

Business Oulu: Vaikuttaa yhteistyöhalukkuuteen

Oulussa asunut Rami Jaber nousi julkisuuteen muun muassa kullanväriseksi teipatun S-sarjan Mercedes-Benzin ja rallivideoiden myötä.

Vuonna 2015 Business Oulu teki yhteistyösopimuksen The Great Escape ­-työnimellä kuvattuun lyhytelokuvaan noin 37 500 eurolla.

Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula kertoo, että useat oululaiset yritykset – Kaleva mukaan lukien – osallistuivat elokuvan yhteismarkkinointiin noin 12 500 eurolla.

Ala-Mursulan käsityksen mukaan lyhytelokuvan kokonaisbudjetti oli useita satoja tuhansia euroja.

– Kaupungin osuus oli siis alle 10 prosenttia elokuvan kokonaissponsoroinnista. Saimme sillä näkyvyyttä, Oulussa kävi Hollywood-tähtiä, kuvausryhmä käytti paljon paikallista työvoimaa kuvausten tekemiseen ja rahaa yöpymisiin. Saimme rahallamme sen, mitä meille oli luvattu.

Ala-Mursula kertoo, että Business Oulu tarkisti RNG Groupin taloudellisen tilanteen etukäteen erilaisista rekistereistä, mutta mitään epäilyttävää ei tuolloin löytynyt.

Hänen mukaansa Rami Jaberiin kohdistuvat rikosepäilyt vaikuttavat Business Oulun halukkuuteen tehdä hänen kanssaan yhteistyötä jatkossa.

­– Mahdolliset rikokset pitää sovittaa ennen kuin voimme harkitakaan jälleen yhteistyötä.

AC Oulu: Emme voi tuomiota ketään epäilyjen perusteella

Rami Jaber on AC Oulun hallituksen jäsen. Hänestä tuli yksi seuran suuromistajista vuonna 2015, kun hän osti tuhat seuran osaketta 50 000 eurolla.

AC Oulun seurajohtaja Juho Meriläinen kertoo, että Jaber ei ole käytännössä osallistunut hallituksen työskentelyyn lainkaan.

­– Kun hänet valittiin hallitukseen, selvittelimme hänen taustojaan. Tuossa vaiheessa niissä ei ollut mitään epäilyttävää.

Seurajohtajan mukaan AC Oulu ottaa rikosepäilyt "äärimmäisen vakavasti". Se seuraa poliisitutkinnan edistymistä ja reagoi asiaan jos Jaber aikanaan tuomitaan rikoksista.

– Emme voi tuomita ketään pelkkien epäilyjen perusteella. Mutta jos tuomioita tulee, voisin kuvitella, että siinä vaiheessa hallituksessa jatkaminen on aika epätodennäköistä.

Useita nimiä ja passeja

Rami Daoud Jaber on käyttänyt myös nimeä Prince Rami Al Husseini.

Jaber kertoi Kalevalle vuonna 2016, että hänellä on todistus prinsseydestä Jerusalemista.

Poliisi otti Jaberin kiinni toukokuun 2012 alussa Oulussa ja hänet vangittiin. Tällä haluttiin turvata se, että Jaber voitaisiin luovuttaa Moldovaan.

Moldova oli pyytänyt Jaberin luovuttamista, sillä hänen epäiltiin vieneen vuonna 2007 lapsensa Moldovan kansainvälisen lentokentän kautta laittomasti maasta. Hän kiisti epäilyt.

Jaber vastusti luovuttamista ja vaati vapauttamistaan. Hänen mukaansa luovutus johtaisi siihen, että hän joutuisi palaamaan Palestiinaan, missä hänen henkilökohtainen turvallisuutensa olisi uhattuna.

Hän vetosi muun muassa siihen, että hänellä on vakituinen asunto Oulussa, hän on menossa naimisiin ja hänelle syntyy lapsi.

Poliisi löysi Jaberin hallusta useilla eri nimillä olevia passeja Suomen ja Palestiinan passien lisäksi. Jaberin mukaan kaksi muuta passia olivat hänen palestiinalaisten tuttaviensa, jotka olivat hänellä säilössä ettei niitä anastettaisi.

Jaber kertoi matkustelleensa yli 30 maassa ja voittaneensa ralliautoilun maailmanmestaruuden vuosina 2010 ja 2011.

Keskusrikospoliisi vastusti vapauttamista, sillä Jaber oli ollut useita vuosia kateissa ja hänestä oli ollut pitkään voimassa Interpolin etsintäkuulutus.

Lokakuussa 2012 Jaber vapautettiin. Hänelle myönnettiin Suomesta turvapaikka, pakolaisstatus ja hän sai jatkuvan oleskeluluvan maahan.

Viime aikoina Rami Jaber on tiettävästi oleskellut ulkomailla. Kaleva ei tavoittanut häntä kommentoimaan rikosepäilyjä.

MAINOS

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (49)

Kullannuppu sai aarearkun avaimet ja sim sala bim poissa oli.
Koira teevadin kokoisilla silmillä ei vartioinut Oululaisten aarrearkkua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan tätä nauroin silloin vuosia sitten. Että miten hyväuskoisia on bisnesoulunkin pojut. Henkilökohtaiseen vastuuseen saisi laittaa, kun veronmaksajien rahoja tällekin huijarille syytivät. Tuo mieshän puhui palturia ihan joka asiasta mutta läpi meni kuin väärä raha. Joillakin on vaan kova tarve uskoa hyvää näistä "eksoottisista rinsseistä". Pitäisi meidän rahoista olla päättämässä vähän osaavampaa porukkaa kuin tällaisia hyväuskoisia höpsöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipäs syytellä meidän prinssiä!! Ainut kaveri joka on kyennyt tuomaan Ouluun vähän kansainvälistä tuulahdusta ja Hollywoodin glamouria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma että Oulu saa näkyvyyttä meidän veronmaksajien rahoilla! kyllä on hienoa toimitaa taas, hyvä hyvä Oululaiset päättäjät! Muistakaapa tämä seuraavissa kuntavaaleissa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös tähän tuotantoon kaupunki panostanut tukea ainakin 50 000 euroa. BusinessOulun markkinoinnissa ja konsulttitahojen käytössä on paljon muutakin outoa. MOT saisi tutkia perin pohjin nämä asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on tyypillistä ksenomania eli ulkomaalaisten kritiikitön ihailu eli mennään sekaisin, kun hyväpuheinen ulkomaalainen tarinoineen tulee anomaan rahaa. Eikä virkavalta edes opi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun saama näkyvyys oli paikallista näkyvyyttä. Ketään muuta ei tuo kiinnostanut kuin oululaisia.

Kuinka hölmöjä aikuiset ihmiset voi olla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä? Ehkä vähän liioiteltua odottaa laajaa (kansainvälistä) julkisuutta tavallisen epärehellisen yrittäjän petosepäilyille. Näitähän käräjöidään jatkuvasti ihan kotimaisissakin piireissä, ihan peruskauraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai rallin maailmanmestari :) Tuohan on nyt helppo tarkistaa. Ja miksihän rallin maailmanmestarin ajotaidot ei riittäneet itse ajamaan siinä elokuvassa, vaan stuntti (oikea ralliautoilija) suoritti nämä kohtaukset.
Kyllä tämä haiskahti jo alkuunsa, mutta tietysti saihan Oulu elokuvan ja "mainetta" sillä rahalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kullanvärinen auton teippaus sokaisi aika monen henkilön ja nyt on monella tunne että olen hölmöläinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Business Oulu oppi läksynsä tehdessään 'yhteistyötä' tämän jerusalemin rinssin kanssa. Oppirahat on ainakin maksettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomautus: Oppirahat on maksettu veronmaksajien varoilla. Kuka BusinessOulun organisaatiossa ottaa vastuun. Tyypillisesti julkisoikeudellisissa organisaatioissa vastuuta ei ota kukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei oppinut, ei, kun oppirahat ei menneet omista, vaan kaupungin veronmaksajien taskusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taustoista löytyny mitään epäilyttävää, vaikka Oulussa pidätetty jo vuonna 2012. Turvapaikan saanut pakolainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elokuva oli kansainvälinen menestys, vai ?. Jos ja kun tuohon on yhteisiä varoja tuhlattu, niin vastuulliset vastuuseen asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

19:20
Aalto hyppäsi maailmancup-kauden parhaan sijoituksensa – Puolan Kubacki voitti kireän kärkikamppailun
19:15
Lämpötila sahaa ensi viikollakin nollan molemmin puolin – maanantai-iltana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa myrskyää
19:10
Suomen kahtiajako talven osalta syvenee – Utsjoella tehtiin pakkasennätys, etelässä tarvotaan marraskuisessa harmaudessa
19:00
Rakennuksen hiilijalanjälki halutaan esiin, talopaketin ostajatkin kaipaavat ekologisia ratkaisuja – "Hiilijalanjäljessä suurin merkitys on käytön ajalla" Tilaajille
18:41
Haukkuminen, halventaminen ja nöyryyttäminen valmennuskeinoina raastavat – henkistä väkivaltaa käyttävä valmentaja voi aiheuttaa nuorelle ongelmia aikuisikään asti
18:28
Tero Mäntykangas nosti Sky Ounasvaaran ravintolan huipputasolle, nyt hän johtaa Laplands Hotelsin keittiöitä – "Inttikaverit lähtivät juhlimaan, mutta minä menin Pohjanhoviin kysymään, olisiko hommia" Tilaajille
16:58
Mira Kuisman luotsaama Kuortane näpäytti Kärppiä jo kolmannen kerran – "Se on mysteeri"
150
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
68
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
37
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
26
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
20
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
20
Suomessa rekisteröitiin joulukuussa uusia henkilöautoja 33,2 prosenttia edellisvuotta enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

140 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image