Oulu

Piirillä pyörivät uudet kuviot

Oulu 11.11.2003 0:00
Heidi Hietala
Jo edesmenneen mielisairaanhoitopiirin rakennukset ovat viime vuosina kokeneet monta mullistusta. Oulunsuussa sijaitsevat toistakymmentä rakennusta saivat naapurikseen Värtön korttelikoulu-päiväkodin, joka aloitti toimintansa elokuun alusta.

Kolmiosainen rakennusrypäs rakennettiin Oulunsuun sairaalan entisten terapia- ja talousrakennusten paikalle. Sen sileän tien meni myös vanha sikala.

Sairaala-alueella sijainneet kaksi yksityistä päiväkotia joutuivat väistymään kunnallisen päiväkodin tieltä. Uudessa päiväkodissa on hoitopaikka 54 lapselle.

Tulevaisuudessa kartta pannaan jälleen uusiksi, kun Värtön tontin yhteydessä Oulun kaupungin haltuun palautuneelle, 6,3 hehtaarin alueelle Pohjantien varteen rakennetaan kolmi- ja nelikerroksisia asuintaloja kolmeen talopariin.

Yleisohjeena on, että uudisrakentamisessa huomioidaan sairaala-alueen kulttuuriympäristö ja rakennusperinne sekä arvokas kaupunkikuva.

Hallinnan muutoksesta huolimatta tontilla sijaitseva maanalainen väestönsuoja jäi edelleen sairaanhoitopiirin omistukseen ja käyttöön.Opiskelija-asunnoista suurin osa yksiöitä


Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön (Psoas) haltuun vuonna 1999 siirtynyt sairaalarakennus S3 on peruskorjattu opiskelija-asunnoiksi.

Peltoässäksi nimetystä rakennuksesta löytyy 138 asuntoa, joista suurin osa on yksiöitä.

Vanhimmat klassisistiset sairaalarakennukset S1 ja S2 on rakennettu 1920- ja 1930-luvuilla. Niissä sekä hallintorakennuksessa S4, rivitalossa S5 ja rakennuksessa T1 pyörivät Oulun yliopistollisen sairaalan varsinaiset toiminnot.

Hallintorakennuksesta, jossa on pääosin Oysin toimistotiloja, on vuokrattu pieni osa Peltolan asukasyhdistykselle.

Yhdistys oli aiemmin vuokralla Värtön koulun alta puretussa E-talossa.Uima-allas
palvelee monia


Uimahallirakennuksessa toimii Oysin vapaa-ajanyhdistys Vapari, jolla on rakennuksessa uima-altaan lisäksi kuntosalitilat.

Sairaanhoitopiirin tekniikan palvelujen tulosyksikön johtaja Heikki Salumäki kertoo, että sama uima-allas tyydyttää myös psykiatrisen klinikan kuntoutustarpeita.

A2 on vuokrattu arkkitehtitoimistolle. Sen läheisyydessä olevien kolmen rakennuksen asunnot on vuokrattu niin sairaanhoitopiirin väelle kuin ulkopuolisillekin.

Alueella on vielä lämpökeskusrakennus, joka toimii uudessa tehtävässään verstastilana ja huoltorakennuksena.Uusi vuokralainen
työn alla


Alueen seuraava mullistus on edessä, kun lokakuun lopussa muuttaneen Liikuntaviraston tilalle löytyy uudet vuokralaiset rakennukseen A1.

"Olemme käyneet neuvotteluja sairaanhoitopiirin kuntoutustutkimusyksikön kanssa, jolla saattaa hyvinkin olla tarvetta uusille tiloille", kertoo rakennuksia hallinnoivan Oysin kiinteistöyhtiön, Oulun Medikiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Teuvo Suorsa.

Rakennus A6, jota Oysin väki kutsuu Baghin koulutuskeskukseksi, remontoitiin vuonna 2000. Siellä toimii kyseisen alueen henkilöstöravintola sekä koulutus- ja kokoustilat.

A7:ssä, joka on muihin verrattuna pieni rakennus, toimii kaupungin ylläpitämä Peltolan päiväkoti. Sen lopettamisesta puhuttiin samaan syssyyn kuin Värtön päiväkodin rakennuttamisesta, mutta ajatus hylättiin myöhemmin.Sairaala-alue
palautuu kaupungille


Alun perin kaupunki on vuokrannut Oulunsuun alueen Oulun mielisairaanhoitopiirin kuntainliitolle. Myöhemmin alue on siirtynyt Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallintaan.

Alue vuokrattiin sairaanhoitopiirille sadaksi vuodeksi vuonna 1967. Kaikkiaan kaupunki vuokrasi Oulunsuun sairaala-alueita sairaanhoitopiirille 32 hehtaaria, mutta tonttia on pilkottu aiemmin jo useaan otteeseen muun muassa Peltolaa rakennettaessa 1990-luvun loppupuolella.

Kaupunki ja sairaanhoitopiiri valmistelevat koko Oulunsuun sairaala-alueen palauttamista kaupungille, jotta alue voidaan hyödyntää täydennysrakentamisen asuntoalueena.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:19
Uhkaako Jussi Jokistakin pelikielto? Liigan kurinpito käsittelee maanantain ottelun jalkapyyhkäisyn – katso tilanne
14:07
Ulkoministeriön häirintäkysely johti laajaan selvitykseen, ja tässä tulos: "Siellä pitää parantaa johtamista, tiedonkulkua ja koko kulttuuria"
14:00
Limingan kunnan tilikausi 1,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen – investointimenot historiallisesti peräti 19,2 miljoonaa euroa
13:31
OLS:n ensi kauden joukkue rakentuu – Saarnio palaa Sveitsistä, Mestarille jatkosopimus
13:28
Koirankakalla voi saada kahvia pop up -kahvilamyymälästä Oulussa
13:22
Kärppien Kivihalme on oppinut pudotuspelien tavoille ja antaa palaa vaihdosta toiseen – "Jokaiseen otteluun valmistaudutaan tulos tai ulos -mentaliteetilla"
13:16
Torniolaisen omakotitalon pihapiiristä anastettiin traktorimönkijä
103
WWF Suomi vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin – "lihan määrää pitää vähentää merkittävästi ilmaston hyväksi"
63
Oulussa postia jakaa kaksi toimijaa – monelle suomalaiselle tulee yllätyksenä, että postia jakavat muutkin kuin Posti
46
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
17
Poliittinen väkivalta nousi huolenaiheeksi – Finnkinon ilmoitus perussuomalaisten vaalivideon trailerista aiheutti hämmennyksen
16
Kärpät voiton päässä välieristä, peli ei silti täysin säväyttänyt yleisöä – Manner: "Ei se ole niin yksinkertaista, kuin kotisohvalla saattaa tuntua"
15
Katupölykausi alkoi Oulussa: Ilmanlaatu muuttui huonoksi keskustan alueella
15
Työryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen hämmästelee Antti Rinteen kommenttia Sitran rahojen käytöstä: "Rahoista ei ole yhteisymmärrystä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

229 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tulonsiirrot rikkailta köyhille....

Tulonsiirrot käyhältä rikkaalle ovat mahdottoimia, senhän toki älyät. Lue lisää...
A T

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image