Oulu

Piirillä pyörivät uudet kuviot

Oulu 11.11.2003 0:00
Heidi Hietala
Jo edesmenneen mielisairaanhoitopiirin rakennukset ovat viime vuosina kokeneet monta mullistusta. Oulunsuussa sijaitsevat toistakymmentä rakennusta saivat naapurikseen Värtön korttelikoulu-päiväkodin, joka aloitti toimintansa elokuun alusta.

Kolmiosainen rakennusrypäs rakennettiin Oulunsuun sairaalan entisten terapia- ja talousrakennusten paikalle. Sen sileän tien meni myös vanha sikala.

Sairaala-alueella sijainneet kaksi yksityistä päiväkotia joutuivat väistymään kunnallisen päiväkodin tieltä. Uudessa päiväkodissa on hoitopaikka 54 lapselle.

Tulevaisuudessa kartta pannaan jälleen uusiksi, kun Värtön tontin yhteydessä Oulun kaupungin haltuun palautuneelle, 6,3 hehtaarin alueelle Pohjantien varteen rakennetaan kolmi- ja nelikerroksisia asuintaloja kolmeen talopariin.

Yleisohjeena on, että uudisrakentamisessa huomioidaan sairaala-alueen kulttuuriympäristö ja rakennusperinne sekä arvokas kaupunkikuva.

Hallinnan muutoksesta huolimatta tontilla sijaitseva maanalainen väestönsuoja jäi edelleen sairaanhoitopiirin omistukseen ja käyttöön.Opiskelija-asunnoista suurin osa yksiöitä


Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön (Psoas) haltuun vuonna 1999 siirtynyt sairaalarakennus S3 on peruskorjattu opiskelija-asunnoiksi.

Peltoässäksi nimetystä rakennuksesta löytyy 138 asuntoa, joista suurin osa on yksiöitä.

Vanhimmat klassisistiset sairaalarakennukset S1 ja S2 on rakennettu 1920- ja 1930-luvuilla. Niissä sekä hallintorakennuksessa S4, rivitalossa S5 ja rakennuksessa T1 pyörivät Oulun yliopistollisen sairaalan varsinaiset toiminnot.

Hallintorakennuksesta, jossa on pääosin Oysin toimistotiloja, on vuokrattu pieni osa Peltolan asukasyhdistykselle.

Yhdistys oli aiemmin vuokralla Värtön koulun alta puretussa E-talossa.Uima-allas
palvelee monia


Uimahallirakennuksessa toimii Oysin vapaa-ajanyhdistys Vapari, jolla on rakennuksessa uima-altaan lisäksi kuntosalitilat.

Sairaanhoitopiirin tekniikan palvelujen tulosyksikön johtaja Heikki Salumäki kertoo, että sama uima-allas tyydyttää myös psykiatrisen klinikan kuntoutustarpeita.

A2 on vuokrattu arkkitehtitoimistolle. Sen läheisyydessä olevien kolmen rakennuksen asunnot on vuokrattu niin sairaanhoitopiirin väelle kuin ulkopuolisillekin.

Alueella on vielä lämpökeskusrakennus, joka toimii uudessa tehtävässään verstastilana ja huoltorakennuksena.Uusi vuokralainen
työn alla


Alueen seuraava mullistus on edessä, kun lokakuun lopussa muuttaneen Liikuntaviraston tilalle löytyy uudet vuokralaiset rakennukseen A1.

"Olemme käyneet neuvotteluja sairaanhoitopiirin kuntoutustutkimusyksikön kanssa, jolla saattaa hyvinkin olla tarvetta uusille tiloille", kertoo rakennuksia hallinnoivan Oysin kiinteistöyhtiön, Oulun Medikiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Teuvo Suorsa.

Rakennus A6, jota Oysin väki kutsuu Baghin koulutuskeskukseksi, remontoitiin vuonna 2000. Siellä toimii kyseisen alueen henkilöstöravintola sekä koulutus- ja kokoustilat.

A7:ssä, joka on muihin verrattuna pieni rakennus, toimii kaupungin ylläpitämä Peltolan päiväkoti. Sen lopettamisesta puhuttiin samaan syssyyn kuin Värtön päiväkodin rakennuttamisesta, mutta ajatus hylättiin myöhemmin.Sairaala-alue
palautuu kaupungille


Alun perin kaupunki on vuokrannut Oulunsuun alueen Oulun mielisairaanhoitopiirin kuntainliitolle. Myöhemmin alue on siirtynyt Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallintaan.

Alue vuokrattiin sairaanhoitopiirille sadaksi vuodeksi vuonna 1967. Kaikkiaan kaupunki vuokrasi Oulunsuun sairaala-alueita sairaanhoitopiirille 32 hehtaaria, mutta tonttia on pilkottu aiemmin jo useaan otteeseen muun muassa Peltolaa rakennettaessa 1990-luvun loppupuolella.

Kaupunki ja sairaanhoitopiiri valmistelevat koko Oulunsuun sairaala-alueen palauttamista kaupungille, jotta alue voidaan hyödyntää täydennysrakentamisen asuntoalueena.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

17:17
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
14:00
Pariisista Kittilään lentänyt Boeing-matkustajakone ilmoitti laskusiivekkeen viasta ja laskeutui Rovaniemelle, kyydissä noin 150 matkustajaa
50
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
43
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
35
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
33
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
30
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
29
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image