Oulu

Piirillä pyörivät uudet kuviot

Oulu 11.11.2003 0:00
Heidi Hietala
Jo edesmenneen mielisairaanhoitopiirin rakennukset ovat viime vuosina kokeneet monta mullistusta. Oulunsuussa sijaitsevat toistakymmentä rakennusta saivat naapurikseen Värtön korttelikoulu-päiväkodin, joka aloitti toimintansa elokuun alusta.

Kolmiosainen rakennusrypäs rakennettiin Oulunsuun sairaalan entisten terapia- ja talousrakennusten paikalle. Sen sileän tien meni myös vanha sikala.

Sairaala-alueella sijainneet kaksi yksityistä päiväkotia joutuivat väistymään kunnallisen päiväkodin tieltä. Uudessa päiväkodissa on hoitopaikka 54 lapselle.

Tulevaisuudessa kartta pannaan jälleen uusiksi, kun Värtön tontin yhteydessä Oulun kaupungin haltuun palautuneelle, 6,3 hehtaarin alueelle Pohjantien varteen rakennetaan kolmi- ja nelikerroksisia asuintaloja kolmeen talopariin.

Yleisohjeena on, että uudisrakentamisessa huomioidaan sairaala-alueen kulttuuriympäristö ja rakennusperinne sekä arvokas kaupunkikuva.

Hallinnan muutoksesta huolimatta tontilla sijaitseva maanalainen väestönsuoja jäi edelleen sairaanhoitopiirin omistukseen ja käyttöön.Opiskelija-asunnoista suurin osa yksiöitä


Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön (Psoas) haltuun vuonna 1999 siirtynyt sairaalarakennus S3 on peruskorjattu opiskelija-asunnoiksi.

Peltoässäksi nimetystä rakennuksesta löytyy 138 asuntoa, joista suurin osa on yksiöitä.

Vanhimmat klassisistiset sairaalarakennukset S1 ja S2 on rakennettu 1920- ja 1930-luvuilla. Niissä sekä hallintorakennuksessa S4, rivitalossa S5 ja rakennuksessa T1 pyörivät Oulun yliopistollisen sairaalan varsinaiset toiminnot.

Hallintorakennuksesta, jossa on pääosin Oysin toimistotiloja, on vuokrattu pieni osa Peltolan asukasyhdistykselle.

Yhdistys oli aiemmin vuokralla Värtön koulun alta puretussa E-talossa.Uima-allas
palvelee monia


Uimahallirakennuksessa toimii Oysin vapaa-ajanyhdistys Vapari, jolla on rakennuksessa uima-altaan lisäksi kuntosalitilat.

Sairaanhoitopiirin tekniikan palvelujen tulosyksikön johtaja Heikki Salumäki kertoo, että sama uima-allas tyydyttää myös psykiatrisen klinikan kuntoutustarpeita.

A2 on vuokrattu arkkitehtitoimistolle. Sen läheisyydessä olevien kolmen rakennuksen asunnot on vuokrattu niin sairaanhoitopiirin väelle kuin ulkopuolisillekin.

Alueella on vielä lämpökeskusrakennus, joka toimii uudessa tehtävässään verstastilana ja huoltorakennuksena.Uusi vuokralainen
työn alla


Alueen seuraava mullistus on edessä, kun lokakuun lopussa muuttaneen Liikuntaviraston tilalle löytyy uudet vuokralaiset rakennukseen A1.

"Olemme käyneet neuvotteluja sairaanhoitopiirin kuntoutustutkimusyksikön kanssa, jolla saattaa hyvinkin olla tarvetta uusille tiloille", kertoo rakennuksia hallinnoivan Oysin kiinteistöyhtiön, Oulun Medikiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Teuvo Suorsa.

Rakennus A6, jota Oysin väki kutsuu Baghin koulutuskeskukseksi, remontoitiin vuonna 2000. Siellä toimii kyseisen alueen henkilöstöravintola sekä koulutus- ja kokoustilat.

A7:ssä, joka on muihin verrattuna pieni rakennus, toimii kaupungin ylläpitämä Peltolan päiväkoti. Sen lopettamisesta puhuttiin samaan syssyyn kuin Värtön päiväkodin rakennuttamisesta, mutta ajatus hylättiin myöhemmin.Sairaala-alue
palautuu kaupungille


Alun perin kaupunki on vuokrannut Oulunsuun alueen Oulun mielisairaanhoitopiirin kuntainliitolle. Myöhemmin alue on siirtynyt Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallintaan.

Alue vuokrattiin sairaanhoitopiirille sadaksi vuodeksi vuonna 1967. Kaikkiaan kaupunki vuokrasi Oulunsuun sairaala-alueita sairaanhoitopiirille 32 hehtaaria, mutta tonttia on pilkottu aiemmin jo useaan otteeseen muun muassa Peltolaa rakennettaessa 1990-luvun loppupuolella.

Kaupunki ja sairaanhoitopiiri valmistelevat koko Oulunsuun sairaala-alueen palauttamista kaupungille, jotta alue voidaan hyödyntää täydennysrakentamisen asuntoalueena.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

177
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
45
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
36
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
30
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
23
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image