Oulu

Pe­rus­suo­ma­lais­ten kan­san­edus­ta­ja Sebastian Tynkkyselle luettiin Oulussa syyte kii­hot­ta­mi­ses­ta kansanryhmää vastaan – paikalla paljon yleisöä

Ilman oikeusavustajaa oikeuteen saapunut Sebastian Tynkkynen pyysi aluksi tuomioistuimelta lupaa kuvata koko oikeudenkäynti kännykällään. Oikeus ei suostunut tähän. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 3.10.2019 9:29 | Päivitetty 3.10.2019 11:10
Antti Pasanen, Susanna Kemppainen

Perussuomalaisten kansanedustaja ja Oulun kaupunginvaltuutettu Sebastian Tynkkyselle luettiin torstaina aamulla syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan Oulun käräjäoikeudessa.

Tynkkynen oli sosiaalisessa mediassa kutsunut kannattajiaan tulemaan Oulun käräjäoikeuteen, jossa käydään Tynkkysen mielestä "sananvapausoikeudenkäynti".

Aamulla paikalle kerääntyikin melko runsaasti väkeä, joista suurin osa oli nuoria.

Ilman oikeusavustajaa oikeuteen saapunut Tynkkynen pyysi aluksi tuomioistuimelta lupaa kuvata koko oikeudenkäynti kännykällään.

Lain mukaan lupa oikeudenkäynnin tallentamiseen voidaan myöntää muun muassa silloin, jos kaikki oikeudenkäynnin osalliset antavat siihen suostumuksensa. Syyttäjä vastusti Tynkkysen pyyntöä.

Oikeus epäsi kuvauspyynnön. Se perusteli päätöstään sillä, ettei syyttäjä antanut suostumustaan ja sillä, että oikeuden mielestä kuvaamisesta aiheutuisi lisäksi haittaa oikeuskäsittelyn häiriöttömälle kululle. 

Käsittelylle on varattu aikaa torstai. Päivän mittaan selviää, antaako oikeus tuomionsa käsittelyn päätteeksi vai myöhemmin niin sanottuna kansliatuomiona.

Jutussa on kyse Tynkkysen 23. maaliskuuta vuonna 2016 Facebook-sivullaan julkaisemasta kirjoituksesta ja kuvasta. Syyttäjän mukaan siinä panetellaan islaminuskoa tunnustavia heidän uskontonsa perusteella.

Facebook-viestissään Tynkkynen jakoi myös kuvan, johon on koottu Euroopassa tehtyjen veristen terrori-iskujen tekijöiden kasvokuvat. Jokaisen kuvan alareunassa on sana "muslimi".

Kansanedustaja Sebastian Tynkkysen (ps.) facebook-kirjoituksista käydään oikeudenkäyntiä Oulun käräjäoikeudessa.

Syyttäjän mukaan Tynkkynen on pitänyt tätä kuvaa sivuillaan eli "yleisön saatavilla" ainakin tammikuun lopulle vuoteen 2018.

– Tynkkysen islaminuskoisesta ihmisryhmästä esittämä näkemys on harkittua, luonteeltaan rasistista ja panettelevaa vihapuhetta, joka kohdistuu yleisesti kaikkiin muslimeihin ja on omiaan herättämään halveksuntaa ja jopa uskonnolliseen suvaitsemattomuuteen perustuvaa vihaa islaminuskoista ihmisryhmää kohtaan, haastehakemuksessa kirjoitetaan.

Kihlakunnansyyttäjä Kirsi Männikkö katsoo, että Tynkkysen on "täytynyt ymmärtää, että hänen laatimansa kuvan ja tekstin yhteys on niin kiinteä, että yleisö käsittää sen tarkoittavan kaikkien islaminuskoisten olevan terroristeja."

Sebastian Tynkkynen myöntää julkaisseensa Facebook-kirjoituksen kuvineen, mutta kiistää jyrkästi syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Tynkkynen oli Facebook-postinsa julkaisun aikana perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja ja sittemmin Oulun kaupunginvaltuutettu.

Syytteen mukaan Tynkkysen käyttämät "rasistiset ja stereotyyppiset ilmaisut eivät nauti sananvapauden suojaa eikä niiden esittämiseen ole ollut muutakaan hyväksyttävää syytä.

Syyttäjä vaatii Tynkkyselle vähintään 60 päiväsakon sakkorangaistusta sekä poistamaan ja hävittämään yleisön saatavilta kyseinen Facebook-kirjoitus.

Tynkkysen mielestä syyttäjä pitää yleisöä idioottina

Tynkkysen mukaan syyttäjän väite islaminuskoa tunnustavan ihmisryhmän panettelusta on mielivaltainen ja epälooginen.

– Tässä kohtaa osoitetaan selvästi vääräksi se väite, että islamilla ja terrorismilla ei olisi yhteyttä. Koraanin ja käytännön tapahtumien perusteella on selvää, että yhteys löytyy, hän selitti oikeudelle.

Syyttäjän mielestä Tynkkysen on täytynyt ymmärtää, että hänen laatimansa kuvan ja tekstin yhteys on niin kiinteä, että yleisö käsittää sen tarkoittavan kaikkien islaminuskoisten olevan terroristeja.

Tynkkysen mielestä tämä syyttäjän näkemys tarkoittaa käytännössä sitä, että syyttäjä pitää yleisöä idioottina.

– Syyttäjän väite sisältää ajatuksen, että kaikille ihmisille tulisi sellainen kuva, että kaikki islaminuskoiset olisivat terroristeja. Kuinka moni yleisöstä on eri mieltä syyttäjän väitteen kanssa, Tynkkynen kysyi ja pyysi eri mieltä olevia yleisön edustajia istuntosalissa nostamaan kätensä ylös.

Käsiä nousi useita.

– Päivitykseni konteksti on hyvin selkeä. Siinä yritetään puhua vain siitä, että islamilaiseen maailmankuvaan itsessään kuuluu linkkiyhteys terrorismiin.

Tynkkynen valotti oikeudelle Facebook-julkaisunsa taustoja kertoen, että hän oli tuohon aikaan Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja ja halusi poliitikkona käyttää sananvapauttaan, ottaa kantaa asioihin.

– Sanonpa senkin, että missään nimessä en pidä kaikkia maailman muslimeja pahoina tai terroristeina.

Tynkkysen mukaan syytteen tuonut Facebook-päivitys ei ole enää Facebookissa yleisön saatavilla. Hän on kuitenkin julkaissut sen nyt uudelleen Instagramissa, ”jotta ihmiset pystyvät seuraamaan, mistä on kyse”.

Toinen juttu syyteharkinnassa

Tynkkynen on tällä hetkellä sekä syytettynä että epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Toinen juttu on siirtynyt poliisilta vastikään syyteharkintaan. Siinä on kyse vuonna 2017 julkaistusta Facebook-kirjoituksesta.

Tynkkynen on aiemmin tuomittu vuonna 2017 maksamaan 50 päiväsakkoa uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Sakkosumma oli tuolloin 300 euroa.

Tuomio asiassa annetaan viikon kuluttua. 

3.10. kello 10.08: Uutista päivitetty Tynkkysen puolustuspuheenvuorolla.

Juttua muokattu kello 11.09: Lisätty tieto tuomionantopäivästä. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tynkkynen on tässä nyt sanavapauden taistelija, käsittämätöntä laintulkintaa. Ihmisten suut halutaan tukkia. Lakia on saatava muutettua sellaiseksi että poliittiset tuomiot ja sananvapauden rajoittaminen loppuu. Euroopan Ihmisoikeus -tuomioistuimesta on päätös jossa sananvapaus asetetaan luokkaavuuden edelle.
Tuomiohan tuosta tulee niin kuin kaikista muistakin kiihotus-oikeudenkäynneistä on tullut. Tynkkysen kannattaisi valittaa tuonne EIT:hen (vai oliko sittenkin EU-tuomioistuin) ja vapauttava tuomio tulisi. Silloin Suomen olisi pakko muuttaa tuota hyvin tulkinnanvaraista lakia.
Valtakunnansyyttäjä ei tainnut tietää mihin ryhtyi syyttämispäätöksessään, Tynkkynen ei ollut vielä silloin kansanedustaja. Tai toivottavasti tiesi ja ajatteli että Tynkkysen avulla saadaan tuo laki muutettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä jutussa ei kiihottunu kuin syyttäjä. Järjetöntä oikeuslaitoksen voimavarojen tuhlausta. Poliisi jättää tutkimatta oikeita rikoksia ja vainoaa tiettyjen poliittisten arvojen omaavia henkilöitä, se on sitä lobalisaatiota. Tulee mieleen neuvostoliittolainen vainopolitiikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsellista käydä oikeutta kyseisestä asiasta kun mitään ei ole tapahtunut Suomen kansalaisella pitää olla oikeus sanoa mielipiteensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsellista solvata uskonnon perusteella. Ei oikeuslaitos resursseja tuhlaa. Kyllä ne rikoksia tekevät ovat laitosta kuormittamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasavertaisesti kristinuskoa voi kritisoida,myös solvata mielinmäärin.Jumalanpilkkakaan ei ole enää rangaistavaa,niinkuin ei pidäkään olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sebastian Tynkkynen on mitään aikaansaamaton pelle. Paljon melua, uhriutumista, vouhotusta ja möyhötystä, muttei mitään konkreettisia tekoja tai aikaansaannoksia. Toisaalta, kukapa Tynkkysen kanssa haluaisi tehdäkään yhteistyötä, koska hän lähinnä haastaa riitaa ja on aina tilaisuuden tullen valmis puukottamaan kanssapelureitaan selkään. Mitään asiaa et yksin saa politiikassa edistettyä ja yhteistyöhön avain on keskinäinen kunnioitus ja luottamus. Sebastian on oiva esimerkki poliitikosta, jollaisia ei tulisi olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa joutuu oikeuteen kun sanoo niin kuin asia on täällä pönttölässä ei ole sananvapautta ei ainakaan valtaväestöllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo vain oli runsaasti yleisöä, koska lukion yhteiskuntaopin kurssilaiset oli seuraamassa oikeusistuntoa osana kurssia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No siinähän saivat oivan oppitunnin Suomen oikeuskäytännöstä, todennäköisesti ihmettelyä aiheutti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaajalla ei tunnu olevan selkeää käsitystä miten oikeussalissa on sopivaa käyttäytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kääntäkääpä asia toisinpäin. Istuttaisiko silloin käräjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästähän on jo oikeuden päätös.
Esim. homoja, juutalaisia ja joitain Irakin heimoja saa vapaasti haukkua, nälviä ja kutsua nimillä, mitä en kehtaa edes kirjoittaa.

Tässä syytettynä ollut SDP:n edustaja vapautettiin syytteistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseisellä kansanedustajalla ja hänen seuraajillaan tuntuu olevan jatkuvasti vaikeuksia lain ymmärtämisessä. Kyllä uskontoja voi kritisoida myös lakia rikkomatta. Useimmilta se onnistuukin, myös perussuomalaisilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:04
Tulipalo tuhosi Martinniemen vanhan työväentalon – palomestari varoittaa lähialueen asukkaita voimakkaasta savusta sekä heitteistä
28.3.
Yksi loukkaantui vakavasti tulipalossa Sallassa – savusukeltajat hakivat loukkaantuneen pois asunnosta
28.3.
Ounasvaaralle eksynyttä naista etsittiin lauantai-iltana Rovaniemellä, löytyi kylmettyneenä mutta hyväkuntoisena
28.3.
Tyhjillään ollut loma-asunto syttyi palamaan Rukalla, rakennukseen mittavat vauriot
28.3.
Uskallus ja uuden kokeileminen ovat luovan työn edellytyksiä, sanoo "katastofista syntyneen" ja Arctic Design Weekin palkitseman vaatemalliston suunnitellut Pirjo Karvonen
28.3.
Oululainen Saija Ollanketo pääsi tilauslennolla Espanjasta mökilleen karanteeniin – "Ruokaa on niin paljon, ettei tarvitse varmaan ennen kesää käydä kaupassa" Tilaajille
28.3.
Lumijoelta kaviouralle ponnistanut Elian Web kiri takaa kuudenneksi Ruotsin Solvallassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Minkälaista imagoa pyrit pitämään yllä?

Minulla ei ole imagoa, koska osasin englantia jo silloin kun julkiskuvaa merkitsevä image jonkun aivopierun vuoksi omaks... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image