Oulu

Peltola syntyi "piirin" läheisyyteen

Peltolan alue syntyi piirimielisairaalan edustalle. KUVA: Kaleva
Oulu 1.11.2009 8:23
Kaleva
Peltolan omakotialue syntyi sotien jälkeen, kun siirtoväen pelättiin aiheuttavan asuntopulaa. Omakotialue nousi "piirin" eli piirimielisairaalan edustalle, noin kaksi kilometriä Oulun keskustasta itään.

Asuntoja oli niihin aikoihin vähän, saman katon alla asui ahtaasti kaksi huonekuntaa.

"Aluksi seutu oli ankea, ja elo vaatimatonta", kertoo Rauni Kontusaari, joka on asunut Peltolassa asuinalueen perustamisesta lähtien.

Kontusaari muistelee, kuinka alueella oli myöhemmin puistoja ja Kontintien toisella puolella kaupungin puutarha.

Lue lisää maanantain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Piirillä oli hyvä viettää lapsuus. Oli puistomaisia alueita, ei tarvinnut varoa autoja ja sitten ne pellot, joilla oli kummallakin iso lato. Sinne kavereitten kans livahdettiin laudan raosta ja leikittiin salaseuraa. Joskus lähdettiin käymään kaupungilla, joka silloin lapsena tuntui olevan paljon kauempana kuin mitä on. Oli myös tervellistä jo pienenä oppia suhtautumaan erilaisiin ihmisiin eli niihin piirin sairaalan asukeihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

juu peltolan omakotitalon lapsi minäkin.muistan nelimaalit ja kaikki mitä puistossa tehtiin kiikkupalloki oli mukavaa.pidimme myös omaa kioskia leikkimökissä.oi niitä aikoja.. pitäisköhän perustaa facebookiin peltolan-lapset ry:) mitäs mieltä olette?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni piiri on Peltolan sydän. Tuo rauhallinen kodinomainen sairaala on oiva paikka hermolevolle ja virkistymiselle. Henkilökunta on kokenutta ja osaa tehdä olon mukavaksi. Saattaapa piiriltä löytää uusia harrastuksiakin ja siellä voi nykyisin tutustua jopa kulttuuria rikastaviin maahanmuuttajiin. Muu Peltola vain elää piirin siivellä. Kaikille tekisi hyvää käyttää kesälomastaan pari viikkoa piirikäyntiin. Lippuja saa Oysin päivystyksestä tai mielenterveystoimistoista. Majoituksen hinta on noin 15 euroa vuorokausi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen Peltolan lapsia ja kotimökkini on edelleen siellä. Lapsuudessani koko Peltolan lapset leikkivät ja pelasivat yhdessä milloin mitäkin kymmentä tikkua ja nelimaalia sekä pesäpalloa. Oma hyppyrimäkikin rakennettiin. En tosin ollut rakentaja, vaan rakentajia olivat isommat muksut, enkä muista miten mäelle lopuksi kävi. Toki meillä lapsukaisilla riitojakin oli ja omia kuppikuntia, eikä kaikki aina ollut niin auvoista. Ensimmäiselle kommentoijalle: En muista, että alueella olisi ollut heinien kaatopaikka, mutta kaksi latoa pellolla oli. Siis sillä alueella, jossa myöhemmin oli kaupungin puutarha. Vai oliko se toinen riihi? Joka tapauksessa niistä kerrottiin milloin mitäkin kauhukertomuksia. Kodikas alue on, mutta ovat ne talot kyllä pieniä. Miten maailmassa niihin mahtuivat ne sen ajan suuret perheet. Nykyisin lähes joka taloa on tavalla tai toisella laajennettu. Aika monessa talossa on tapahtunut sukupolvenvaihdos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan hyvin esen ajan ko koko kylä ja pitäjäki puhu viikkotolokulla jonku jouvuttua piirille. Ite sielä käyn sillon tällön vaimon sukulaisten tykönä raataamasa vaikka onki matkaa stoja km.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peltolan omakotialue on todella mukavan kotoisan näköinen, alueena joskin aika pieni. Mutta juuri se pienuus taitaneen tuoda sen kodikkuuden tunteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsekkin puutarhalla leikkinyt ja omena ja porkkanavarkaissa käynyt. Ja eikö puutarha-alueella ollut heinien kaatopaikka, ainakin muistan kun haisi todella pahalle :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
14:16
Puheenjohtaja Mika Kari: Tiedusteluvalvontavaliokunnassa ei ole mystiikkaa - me valvomme, emme tiedustele
13:41
Yhdysvaltojen rajavartiolaitoksen johtajan vaihtuminen ei takaa parannusta rajalla jumissa olevien lasten elinoloihin
13:38
Suviseuralaiset jonottivat Muhoksen Matokorpeen jo ennen alueen aukeamista ­– pahimpien ruuhkahuippujen ennustetaan ajoittuvan iltoihin
13:04
Mies tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä vankeuteen – puukotti Oulussa leipäveitsellä
51
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
30
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
29
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
24
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image