Oulu

Peltola syntyi "piirin" läheisyyteen

Peltolan alue syntyi piirimielisairaalan edustalle. KUVA: Kaleva
Oulu 1.11.2009 8:23
Kaleva
Peltolan omakotialue syntyi sotien jälkeen, kun siirtoväen pelättiin aiheuttavan asuntopulaa. Omakotialue nousi "piirin" eli piirimielisairaalan edustalle, noin kaksi kilometriä Oulun keskustasta itään.

Asuntoja oli niihin aikoihin vähän, saman katon alla asui ahtaasti kaksi huonekuntaa.

"Aluksi seutu oli ankea, ja elo vaatimatonta", kertoo Rauni Kontusaari, joka on asunut Peltolassa asuinalueen perustamisesta lähtien.

Kontusaari muistelee, kuinka alueella oli myöhemmin puistoja ja Kontintien toisella puolella kaupungin puutarha.

Lue lisää maanantain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Piirillä oli hyvä viettää lapsuus. Oli puistomaisia alueita, ei tarvinnut varoa autoja ja sitten ne pellot, joilla oli kummallakin iso lato. Sinne kavereitten kans livahdettiin laudan raosta ja leikittiin salaseuraa. Joskus lähdettiin käymään kaupungilla, joka silloin lapsena tuntui olevan paljon kauempana kuin mitä on. Oli myös tervellistä jo pienenä oppia suhtautumaan erilaisiin ihmisiin eli niihin piirin sairaalan asukeihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

juu peltolan omakotitalon lapsi minäkin.muistan nelimaalit ja kaikki mitä puistossa tehtiin kiikkupalloki oli mukavaa.pidimme myös omaa kioskia leikkimökissä.oi niitä aikoja.. pitäisköhän perustaa facebookiin peltolan-lapset ry:) mitäs mieltä olette?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni piiri on Peltolan sydän. Tuo rauhallinen kodinomainen sairaala on oiva paikka hermolevolle ja virkistymiselle. Henkilökunta on kokenutta ja osaa tehdä olon mukavaksi. Saattaapa piiriltä löytää uusia harrastuksiakin ja siellä voi nykyisin tutustua jopa kulttuuria rikastaviin maahanmuuttajiin. Muu Peltola vain elää piirin siivellä. Kaikille tekisi hyvää käyttää kesälomastaan pari viikkoa piirikäyntiin. Lippuja saa Oysin päivystyksestä tai mielenterveystoimistoista. Majoituksen hinta on noin 15 euroa vuorokausi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen Peltolan lapsia ja kotimökkini on edelleen siellä. Lapsuudessani koko Peltolan lapset leikkivät ja pelasivat yhdessä milloin mitäkin kymmentä tikkua ja nelimaalia sekä pesäpalloa. Oma hyppyrimäkikin rakennettiin. En tosin ollut rakentaja, vaan rakentajia olivat isommat muksut, enkä muista miten mäelle lopuksi kävi. Toki meillä lapsukaisilla riitojakin oli ja omia kuppikuntia, eikä kaikki aina ollut niin auvoista. Ensimmäiselle kommentoijalle: En muista, että alueella olisi ollut heinien kaatopaikka, mutta kaksi latoa pellolla oli. Siis sillä alueella, jossa myöhemmin oli kaupungin puutarha. Vai oliko se toinen riihi? Joka tapauksessa niistä kerrottiin milloin mitäkin kauhukertomuksia. Kodikas alue on, mutta ovat ne talot kyllä pieniä. Miten maailmassa niihin mahtuivat ne sen ajan suuret perheet. Nykyisin lähes joka taloa on tavalla tai toisella laajennettu. Aika monessa talossa on tapahtunut sukupolvenvaihdos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan hyvin esen ajan ko koko kylä ja pitäjäki puhu viikkotolokulla jonku jouvuttua piirille. Ite sielä käyn sillon tällön vaimon sukulaisten tykönä raataamasa vaikka onki matkaa stoja km.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peltolan omakotialue on todella mukavan kotoisan näköinen, alueena joskin aika pieni. Mutta juuri se pienuus taitaneen tuoda sen kodikkuuden tunteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsekkin puutarhalla leikkinyt ja omena ja porkkanavarkaissa käynyt. Ja eikö puutarha-alueella ollut heinien kaatopaikka, ainakin muistan kun haisi todella pahalle :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image