Oulu

Pe­las­tus­lai­tos: "Sauna ei ole vaatteiden kuivattamista varten" – saunapalo ehtii usein voimistua pitkään

Oulu 14.3.2018 17:03
Janne-Pekka Manninen

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos julkaisi Facebookissa maanantaina tekstin, jossa se muistutti ihmisiä tarkistamaan saunan kiukaan ennen sen päälle kytkemistä. Palokunnalla oli nimittäin hiljan ollut pari tehtävää, jossa tulipalo tai sen alku oli lähtenyt saunasta liikkeelle sinne kuulumattomien esineiden vuoksi.

Pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas sanoo, että sähkölämmitteisessä saunassa ylivoimaisesti yleisin syttymissyy on se, että saunassa kuivatetaan vaatteita kiukaan läheisyydessä.

– Meidän viestimme on se, että sauna ei kerta kaikkiaan ole tarkoitettu pyykinkuivatukseen. Mitään ei saisi päästä kaatumaan tai putoamaan kiukaan päälle esimerkiksi sen yläpuolelle viritetyltä kuivausnarulta, Honkakunnas sanoo.

Toinen yleinen syy saunasta lähteneelle palolle on se, että kiukaan päälle on unohdettu esimerkiksi rätti tai pesusieni vaikkapa siivoamisen yhteydessä.

Saunapalot ovat omiaan saamaan aikaan paljon tuhoa. Erityisen harmittavaa on se, että ne olisivat äärimmäisen helposti estettävissä huolellisuudella.

– Sauna voi olla kahden tai useamman oven takana ja monesti tulipalo ehtii voimistua rajuksi ennen kuin se huomataan. Sitten tulipaloa voi olla mahdoton omin voimin sammuttaa. Keittiöpalon asukas huomaa tyypillisesti nopeammin ja ehtii reagoida ajoissa, Honkakunnas sanoo.

Honkakunnaksen mukaan keittiöpalot ovat yleisimpiä tulipalon aiheuttajia kotona, mutta sauna on heti toiseksi yleisin syttymispaikka. Honkakunnas sanoo, että Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselle tuli vuosina 2013-2017 noin 1300 hälytystä rakennuspalosta ja rakennuspalon vaarasta ja niistä 130 oli lähtöisin saunoista.

Käyttämätön sähkölaite irti töpselistä tai sulake pois

On myös tilanteita, joissa sauna ei ole käytössä ja se toimittaa vaatehuoneen virkaa. Näitä tilanteita on Honkakunnaksen mukaan ollut esimerkiksi maahanmuuttajataustaisten ihmisten asunnoissa.

– Saunakulttuuri ei ole tuttu eikä saunaa käytetä. Sitten voi käydä niin, että lapsi käy "vaatehuoneessa" ja napsauttaa kiukaan päälle, Honkakunnas sanoo.

Jos jotain sähkölaitetta kuten kiuasta ei käytä, tulisi irrottaa sen sulake tai muuten töpseli, Honkakunnas sanoo.

– Onhan näitä ollut omakotitaloissakin pienten kakkoskeittiöiden kohdalla. Lapset ovat vaikka muuttaneet maailmalle ja pienestä keittiöstä onkin tullut varastotila ja sitten liesi on mennyt syystä tai toisesta päälle, Honkakunnas sanoo.

Honkakunnas muistuttaa, että myös puulämmitteisten saunojen kanssa täytyy olla hyvin tarkkana suojaetäisyyksien suhteen.

– Puukiuas käy huomattavasti kuumempana kuin sähkökiuas, Honkakunnas sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä saunassa voi kuivattaa pyykit, kunhan virittää pyykkinarut, vaikka lauteiden yläpuolelle siten ettei ne ole liian lähellä kiuasta ja ei kuivata niitä kiukaan yläpuolella tai kiukaan ympärillä olevan puisen turvakehikon päällä tai ei pidä kiuasta päällä ollenkaan kun kuivattaa. Sauna ei ole paloturvallisuusriski minkäänlaisessa rakennuksessa jos sitä osataan käyttää oikein turvallisuus huomioon ottaen.

Jos säilyttää tavaraa lauteiden alla siten ettei ne ole kiukaan kyljessä kiinni niin eivät nekään sitä tulipaloa aiheuta vaan silloin vika täytyy olla kiukaassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkiin saunoihin myös kesämökeillä on asennettava elektroniset ilmaisimet, jotka ilmoittavat uhkaavasta vaarasta matkapuhelimiin sekä suoraan viranomaisille tahi turvallisuusalan yhteistoimintayrityksiin. Tästä voidaan tehdä aloite EU:n suuntaan J. Kataiselle tahi hänen avustajilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Ei köyhyys puhumallakaan poistu, se vaatii jokaiselta terveeltä ihmiseltä tekemistä. Lue lisää...
joko kouluun tai työ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image