Oulu

Pateniemen proomujen omistajasta ei ole tietoa – "Kysymys herätti meidätkin miettimään, omistammeko niitä vai emme"

Pateniemen edustalla lojuville proomuille ei löydy omistajaa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 15.5.2018 11:22
Henriikka Uusitalo

Pateniemen proomujen omistajia ei tiedetä. Vanhan sahan sataman vesialue on Stora Enson omistama, mutta yritys ei tiedä kuka proomut juridisesti omistaa. Yrityksen Suomen mediavastaava Satu Härkösen mukaan omistajuudesta ei ole tietoa, koska proomut ovat olleet paikalla vuosikymmeniä ja alueen yrittäjät ovat vaihtuneet useaan otteeseen.

– Kysymys herätti meidätkin miettimään, omistammeko vai emmekö omista proomuja.

Pateniemen rantaan rakennetaan uutta asuinaluetta. Satama-alue, jossa proomut sijaitsevat, ei sisälly alueen kaavamuutokseen, minkä vuoksi proomuja käsiteltiin ohimennen kaavoitusprosessissa. Asemakaava-arkkitehti Uki Lahtisen mukaan proomuista ei ole ympäristölle haittaa, mutta ne saatetaan kokea esteettisenä haittana. Lisäksi veneilijöiden kulkuun proomut voivat vaikuttaa.

– Tuulen takia on hyvä, että proomut ovat siinä.

Pateniemen vanhan sahan satama-alueella sijaitsee neljä proomua, joista yksi on veden pinnan alla. Proomut upotettiin toimimaan aallonmurtajana.

Kaleva.fi:n lukija kuvasi videon Pateniemen proomuista:

Pateniemessä proomut ovat vielä paikoillaan vaikka niitä on aika järsinyt.

Onko sinulla tietoa proomujen tarinasta? Voit lähettää toimitukselle sähköpostia aiheesta osoitteeseen verkkotoimitus@kaleva.fi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Maistraatti, se joka oli RO: yhteydessä eli ennen syksyn 1993 loppua, piti alusrekisterä. Siellä oli rekisteröidyt proomut ko. kaupungissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkkää säästöä kun heittäytyy muistamattomaksi, pitäiskö Storan saada ensin jotain ympäristötukia, millä vois kuitata laskun pois, ei menis sitten osakkiden omistajien voitoista hävityskulut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Proomut ovat Stora Enson vesialueella ja siajitsevat paikalla, jossa ne ovat turvallisuushaittana. Storan velvollisuus on hoitaa asia niin, että haitta poistetaan. Stora voi talvella maisemoida proomut peittämällä ne maa-aineksilla. Keinosaaret muuttuvat nopeasti lintusaariksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuleva asuinalue tulee viemään Oulun merellistä asumisympäristöä maailmalle juuri niillä kuvilla, joissa upeat proomut vahtivat edessä. Viette ne pois, sama kuin suoristaisitte Pisan tornin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi noudattaa Trafin ohjetta hylätystä ajoneuvosta. Kaupungin vastuuvirkamies laittaa roomuun siirtokehotuksen, mikäli omistaja ei ole siirtänyt 7vrk:n sisällä pois haitolta, hylätty ajoneuvo siirretään kaupungin varikko häkkiin, mikäli omistaja haluaa siirron jälkeen itselleen, pitää maksaa siirto ja säilytystilat ammukset.
Koko proomu homman ihmettely pelkkää teatteria. Vastuu on jätteistä viime kädessä kaupungilla. Mutta kun tuollaisen työn teko ei kiinnosta, nakellaan vain lakkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo proomut ei ole ongelma, ne voisi talvella hävittää nättiin: jäiden päältä repisi kaivinkoneella palasiksi ja nostelisi kuorma-autoon. Varsinainen kysymys mitä tehdä kiville millä proomut on täytetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi proomu on merkkaamatta ja niin matalassa että se on vaarallinen vedenkulkijoille jotka eivät sitä tiedä. Yksi tappi näkyy matalanveden aikana pintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Kuinka paljon esim. skootterikuskeja näkyy sellaisia jotka ajaessaan merikortteja tutkailevat? Pinnan alla oleva proomu on sijainniltaan sellaisessa paikassa että satunnaiset liikkujat siitä luontaisesti helposti oikaisevat tullessa/mennessä Taskisenrantaan. Kyseessä on kuitenkin jäte jolla ei ole mitään virkaa, joten eikö sen voisi poistaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikiasti se mennee nii että on palijasjalakasia patelalaisia ja avojalakasia oululaisia...mutta enhän minä mikään murrefanaatikko olekaan...enkä edes äidinkielen maisteri :-) mutta nimimerkkini on MINUN nimimerkkini

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

voitaisi jo siirtää pois? Eivät ne varsinaisia silmäherkkuja ole. Eniten pelkään, että niiden ruostuessa irtoaa palasia, jotka voivat aiheuttaa onnettumuuksia. Siinä on lähellä käytössä oleva venasatama ja veneet ajetaan vierestä avomerelle. Aallonmurtajaa ei tarvita, kun lahdella ei enää säilytetä puunippuja sahausta varten eikä näy puuta kuljettavia laivoja redillä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkäähän nyt hosuko. Hommatkaa lisää ja tehkää vastaava turistinähtävyys kuin esim. Wreck bay Zakintoksella Kreikassa. Kauneus on katoavaista mutta ruoste ikuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä noista ole muuten mitään haittaa, mutta ovat jo vaarallisia, kun kansirakenteet ovat ruostuneet osin puhki ja osin on vain alle millin paksuinen ruosteinen kansi, siitä kun tippuu läpi niin voi loukata itsensä pahastikkin. Pois noi jo joutaisi tuolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos proomut olisivat arvokkaita, niin eiköhän niille olisi jo sata eri "omistajaa" ilmestynyt vaatimaan niitä itselleen ties millä perusteella. Kun kukaan ei halua tunnustaa niitä omakseen niin lienee selvä että niillä ei ole muuta kuin negatiivinen arvo ja omistajaksi ilmoittautuvalle on lasku tulossa niiden hävittämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noissahan sitä leikittiin muksuna monesti, nykyään jo niin ruosteesssa nyt kun aikuisiällä kävin katsomassa ja kummasti näyttivät pienemmiltäkin jo :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

13:31
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
13:28
Seitsemän Labourin kansanedustajaa eroaa protestiksi Corbynille – Brexit ja antisemitismisyytökset jakavat puoluetta
13:28
Ranska ei halua ottaa vastaan Syyriassa vangittuja Isis-taistelijoita – Trump uhkaa vapauttaa vangit
13:19
Ensimmäinen EU-vaaliennuste: Vanhoille valtapuolueille tulossa tappio – äärioikeiston kannatus kasvaa
11:59
Seiska: Valtio osallistuu sittenkin Matti Nykäsen hautajaiskuluihin
11:43
Mies sai sakkoja väkivaltaan yllyttäneestä Facebook-kirjoittelusta  – hovi ei koventanut rangaistusta syyttäjän vaatimuksesta huolimatta
11:38
Seefeldin MM-kisojen ohjelma – katso milloin Itävallassa hiihdetään ja hypätään mäkeä
75
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
68
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
38
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
27
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla
22
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
17
Ulkoministeri Soini matkustaa Roomaan ja Vatikaaniin – saa mahdollisuuden tervehtiä Paavia
13
Intialainen 19-vuotias Himanshu Vohra tuli Ouluun treenaamaan putkiasennusta keskelle pakkasia – "Intiassa kukaan ei mene kymmentä kilometriä pyörällä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Maan länsiosassa sekä Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

229 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinka moni uskaltaa väittää, ettei ole miettinyt tuonpuoleista?

Turha miettiä tuonpuoleista, kun kuolema korjaa niin tietoisuus sammuu. Jotkut luulee että kuolema on vain vitsi ja elät... Lue lisää...
Kuolema on lopulline...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image