Oulu

Panssaroitu Hevi partioi jo kadulla, Oulun po­lii­si­lai­tok­sen uusi ajoneuvo nopeuttaa toi­min­ta­val­miut­ta mo­nin­ker­tai­ses­ti – katso video

Panssaroidussa poliisiautossa on poliisin hälytysajoneuvojen normaali tekninen varustus. Vanhempi konstaapeli Toni Uusitalo Oulun poliisilaitokselta kertoo, että näkyvyys autosta on hieman erilainen. KUVA: Anni Männikkö
Oulu 6.2.2019 16:15
Helge Murtovaara

Oulun poliisilaitos on ottanut käyttöön Poliisihallituksen hankkiman uuden panssaroidun poliisiauton.

Mercedes-Benz G280 CDI LAPV 5.4, kutsumanimeltään Hevi, on vanhemman konstaapelin Arto Pyhäjärven mukaan lyhyen ajan kokemuksen perusteella toimiva ajoneuvo samalla tavalla kuin muutkin päivittäiskäytössä olevat poliisiautot.

– Näkyvyys on ajoneuvosta hieman erilainen, joten tarkkaavaisuutta tarvitaan liikenteessä hieman enemmän, vanhempi konstaapeli Toni Uusitalo selventää.

Poliisihallitus hankkinut kaikkiaan 15 panssaroitua ajoneuvoa, jotka sijoitetaan Suomen kaikkiin yhteentoista poliisilaitokseen. Oulun poliisilaitoksen ajoneuvoista vastaava ylikomisario Marko Törmänen näkee uudelle poliisiautolle kaksi keskeistä tarkoitusta.

Ensinnäkin panssaroidulla ajoneuvolla parannetaan merkittävästi poliisiin omasuojaa, jotta poliisi pysyy toimintakykyisenä ja pystyy suojaamaan kansalaisia äärimmäisissäkin tilanteissa. Sellaisia tilanteita ovat esimerkiksi aseellinen uhka, ammuskelutilanteet tai tilanteet, joihin liittyy räjähteitä.

Oulussa on otettu käyttöön yksi Poliisihallituksen hankkimasta 15 panssaroidusta ajoneuvosta.

Panssaroitu poliisiauto Hevi nopeuttaa Törmäsen mukaan toimintavalmiutta moninkertaisesti ja parantaa suorituskykyä.

– Suurin osa tilanteista on sellaisia, että ei ole aikaa odottaa Puolustusvoimilta virka-apuna panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvo Pasia. Nyt voimme mennä suoraan paikalle, Törmänen selventää.

Panssaroitu ajoneuvo ei kuitenkaan poista jatkossakaan virka-apupyyntöjä Puolustusvoimilta esimerkiksi Kainuussa .

Noin 90 prosenttia tehtävistä tulee olemaan ihan normaaleja poliisin virkatehtäviä, mutta ensivaste on nopeampaa.

– Ei tarkoita sitä, että jotakin vaarallista on tapahtumassa, vaikka panssaroitu poliisiauto tuleekin paikalle, Törmänen muistuttaa.

Autoja käytetään partioinnin lisäksi muun muassa valtiovierailuiden, yleisötapahtumien ja muiden tilaisuuksien turvaamistehtävissä, poliisin hälytystehtävillä sekä tietyissä erityistehtävissä.

Kuorma-autoksi rekisteröityjä poliisiautoja

Poliisihallitus hankkimat poliisiautot ovat Mercedes-Benz G280 CDI LAPV 5.4 -ajoneuvoja.

Autot on rakennettu G-sarjan Mercedes-Benz -maasturin rungolle. Se painaa 5,4 tonnia.

Autoissa on neljä istuinta, kattoluukku ja pieni takakontti.

Automaattivaihteinen panssaroitu ajoneuvo Hevi kulkee 3-litraisella V6-turboahdetulla dieselmoottorilla.

Huippunopeus on enintään 120 kilometriä tunnissa.

Uusien autojen hankintahinta on noin viisi miljoonaa euroa, yksi auto maksaa varusteltuna noin 400 000 euroa.

Auton ajamiseen vaaditaan C1-ajokortti.

Autoa ajavilta vaaditaan lisäksi erillinen tyyppikoulutus.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (145)

Turhaa verorahojen POLTTOA! Meillä on armeija ja armeijalla panssaroidut ajoneuvot kyllä pitäisi RIITTÄÄ! Kuitenkin nuo panssari autot eivät pidättele eivätkä suojaa todelliselta attentaateilta. Jotka ovat vapaan liikkumisen ja mielivaltaisen lojaalisuuden myötä MAHDOLLISTUNEET suomessakin ! Vaan palavat kaduilla, kuin soihdut JA KALLIISTI! Olen nähnty Unifil joukoissa lähes 10 vuoden aikana kuinka se käy nopeasti. Itse olen tuhonnut kuusi 40 000 kg tankkia se ei ole väijytyksestä ritsalla ampumista kummaisempaa. Sinko on lisäksi lähes täysin rekyylitön taistelu väline ja kepä kuljettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan järjetöntä veronmaksajien rahojen tuhlausta. Hankintahinnalla ja käyttökustannuksilla palkattaisiin monta poliisia oikeaan työhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komea on auto ja luultavasti tarpeellinenkin. Mutta tuo ylikomisarion tilanne ei näytä niinkään hyvältä. Olen työkseni hoitanut ”punaisia neniä” ja aina joskus saanut niitä valkaistuakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämähän on puhtaita mellakan torjunta autoja. Jos kansa nousee kapinaan kadulle kestävät käsiaseiden tulitusta. Lisäksi voidaan käyttää rintamalla sodassa. Ampuma tapauksissa myös antaa suojaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten "kevyt panssarivaunu" parantaa poliisin toimintavalmiutta? Ei mitenkään. Toimintavalmiusaika on se aika mikä kuluu tavalliselta kenttäpartiolta ajaa tehtäväpaikalla kun partion johtaja on saanut tehtävän Hätäkeskuksen päivystäjältä. Näitä tehtäviä ovat pääasiassa liikenneonnettomuudet / kolarit, rattijuopot, häiritsevät juopot, tappelun nujakat ravintoloiden edustoilla ja kotihälytystehtävät. Näille tehtäville ei tarvita panssariautoa. Mitään sen kaltaisia hälytystehtäviä, joilla poliisi olisi tarvinnut itsensä suojaksi panssariautoa ei muistini mukaan ole viimeisten 25 vuoden aikana ollut Oulun alueella yhtään. Eikä oikeastaan edes koko Suomessa. Toisaalta läheltä ohi on Lännen laki, Elikkäs vaikka poliisit saisivat vaikka kotihälytystehtävällä vastaan ampumista, eivät poliisit voi jäädä kyyhöttämään panssarivaunun sisälle. Ulos sieltä on jossakin vaiheessa tultava ja haettava ammuskelija putkaan. Voi tietenkin olla, että Poliisin ylijohdolla ja Supon pomolla on tiedossa joitakin muita vakavien rikosten valmisteluja. Mahdollisesti Suomessa on ollut valmisteilla / suunnitteilla Turun torin kaltainen väkivaltainen rikos tai muita terroristisia tekoja, jolloin panssariajoneuvolle voisi olla käyttöä. Toisaalta en oikein usko että Supo pystyisi edes paljastamaan sellaisten rikosten valmistelijat, ja kai tekijät ehdokkaat otettaisiin heti kiinni ennen kuin ehtivät tehdä mitään, jos ovat Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikalailla eri asia ajaako 110 km/h Suomen asumattomalla korpitaipaleella keskellä hevonper..ttä vai kaupungin taajamassa koulupäivänä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingin vastaavan hankinnan yhteydessä oli ylistäviä, kiittäviä, käytännön kommentteja. Oululaiset saavat väännettyä tästäkin aivan uskomattoman valituksen, itkun ja tilityksen poliisia ja sen työtä kohtaan.. kyllä HÄVETTÄÄ

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruskotunturin sisään saisi Heville tukikohdan josta voisi suorittaa jopa ennalta ehkäiseviä iskuja rikollisiin kohteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin Oulussa, Oulunseudulla poliisi on tarvinnut puolustusvoimilta panssaroitua autoa toimintansa tukena? Tuskin koskaan. Onhan se ihan hyvä, että kalustoa hankitaan, mutta kyllä poliisin virkoja tarvitaan paljon kipeämmin kuin tuollaisia ajoneuvoja. Tänä päivänä Oulussa poliisi ei taida ehtiä kaikkiin hälytyksiin? Tuolla autorahalla varmaan olisi palkata muutaman poliisin lisää hoitamaan kenttätyötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kalusto parani, niin toivottavasti vastaava rahamäärä säästetään henkilöstömenoista? Jotenkin en voi käsittää valtion rahankäyttöä, kun se tuntuu menevän holtittomammaksi ja holtittomammaksi sitä mukaa mitä ihmiset vieraantuu reaalielämästä. Kunhan joku asiantuntija älyää esittää jotain, niin varmasti saa. Ei siinä valtion rahanmeno kosketa ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Negatiivisten kommenttien määrä kyllä ihmetyttää. 200000 asukkaan alueelle hankitaan yksi panssaroitu auto ja hirveä valitus asiasta. Kuvitteleeko joku oikiasti että se on hankittu jotain lesotusta ja facebook kuvia varten?

Poliisin hallitus on päättänyt asian että tämmöisiä tarvitaan ja he kyllä varmasti tietävät asiasta paremmin kun herran kukkarossa elävä perus kansalainen jolla ei ole mitään merkitystä minkälaista porukkaa Oulun rikollisiinkin nykyään kuuluu ja minkälaista aseistusta näiltä löytyy. Eikä myöskään voida unohtaa terrorismin uhkaa.

Ainakin itselle tulee hieman turvallisempi olo kun tiedän että Oulun poliisilla on tarpeeksi voimaa toimia kun sitä tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun läänin polliisi kirjotti korpitaipaleella minulle 500 eeron sakon intohimoisesti. Kun sanoin, että kohtuullista hyvä mies sitä summaa kun kyseessä oli asumaton korpi, niin vastas että ei voi kun se ei olis tasa-arvoista muita kohtaan. Tuli mieleen poliisi-tv:n juoppokuljetukset ja ehdonalaiset tuomiot rikoksia tekeville, mutta pidin tosikon edessä suuni kiinni. Koko kesälomabudjettini meni moisesta lisäkulusta sekaisin. Toinen konstaapeli vaikutti ymmärtäväisemmältä. Onko järkee vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sakottaminen on karannut aivan käsistä ja vielä täysin järjettömin syin......ei ole järkee ei mutta onhan täällä näitä " pappoja " jotka mielellään ottavat kaikki sakotkin vastaan kun se on niin oikein sakottaa kansalaisia :D. Täytynee ymmärtää näitä tosikkoja poliisi-setiä jotka ovat ihmisinä niin pieniä mutta " uransa huipulla" ja saavat nyt käyttää valtaansa kuin pikkulapsi hiekkalaatikolla mellestäessään :D, jotkut saavat arkeensa iloa ihmeellisistä asioista ;).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos poliisi ei valvo liikennettä, ja sakota väärin ajavia, niin kukas sitten?
Vai oletko vain caatimassa itsellesi "diplomaattista koskemattomuutta", koska olet mielestäsi keskivertoa parempi kuljettaja.
Jos sinäkin sait sakon, niin oikeaan osoitteeseen meni

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oisko kannattanut ajaa rajoitusten mukaan? En ymmärrä näitä sakoista vikisijöitä. Meillä on lait sitä varten, että niitä noudatetaan. Jos haluat, että teillä saa ajaa sellaista nopeutta mikä itsestä tuntuu hyvälle, äänestä sellainen eduskunta joka säätää sen lailliseksi. Ennen kuin se tapahtuu, ajelet kiltisti rajoitusten mukaan niin ei mene kesälomabudjetit valtiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisävero korpitaipaleella ajaneelle. Ei mitään muuta. Toivottavasti et ollut tojotallasi "olet sakkokosi ansainnut"tientukkona, niinkuin yleensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäsikö poliisin sakottaa ihan henkilökohtaisen fiiliksen ja pärstäkertoimen mukaan? Jokainen tekee itse valintansa rikkoa lakia ja ei todellakaan poliisia sovi siitä syyttää että sakottavat.

Olen itse saanut monet sakot ja aina kyrsii, mutta en todellakaan syytä poliisia siitä. Suomen poliisi ansaitsisi huomattavasti enempi arvostusta. Jos ei pidä Suomen poliisista niin voi mennä johonkin anarkistiseen valtioon elämään ja katselemaan onko niiden meininki parempi? Tai vaikka Venäjälle tai Yhdysvaltoihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa olla sinunkin köyhä ei jää rahaa autoon, kesälomaan mutta eipä tarvitse maksaa ylinopeussakkojakaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaako silloin kaasujalkaa painella, jos sakoista kesälomabudjetti alkaa nilkuttamaan ? Huumorimiehet eivät taida somepalstoilla sakkojaan naukua !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (145)

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image