Oulu

Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"

Sangen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Ahokas (vas.) ja Tornion Panimon olutmestari Petri Tervasmäki esittelivät keskiviikkona sijoittajatilaisuudessa Ouluun suunniteltua mallastohanketta. KUVA: Matti Räty
Oulu 22.8.2019 6:13
Helge Murtovaara

Maailman pohjoisimmalle jyvien idättämö -hankkeelle haetaan rahoittajia. Mallasta voisi tulla vuonna 2021.

Ouluun ollaan suunnittelemassa mallastamoa eli jyvien idättämöä. Aikataulun mukaan ensimmäiset tuote-erät valmistuvat alkuvuodesta 2021. 

Tornion Panimon pääomistajan Sangen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Ahokas kertoo, että tavoitteena on tuottaa erityisesti erikoismaltaita ja gluteenittomia maltaita. Idea on lähtöisin Tornion Panimosta.

– Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa. Markkinaselvityksen jokainen pienpanimo haluaisi oman maltaan, jos se vain on mahdollista. Ainoastaan pienmallastamo mahdollistaa sen, Ahokas sanoo.

Projekti käynnistettiin pari vuotta sitten Toholammilla, mutta hankkeelle ei saatu rahoittajia. Nyt hanketta jatketaan oululaisin voimin. Italialaisen laitetoimittajan, Zanin, tarjous avaimet käteen toimitettuna on ollut edullisin.

– Sijoituspaikaksi on mietitty Chempoliksen tiloja Sanginsuun alueella. Sieltä löytyvät kaikki käyttöhyödykkeet, viemäröinnit ja muu infra sekä toiminnassa tarvittava laboratorio sekä ruokala.

Projekti lähtee liikkeelle pienen yksikön ostamisella.

– Kun sen kapasiteetti on täynnä, on nähty sen toimivan ja laadun olevan hyvä, tehdään suunnitelma toisesta isommasta investoinnista.

Jotta projekti lähtee liikkeelle, suunnatussa osakeannissa on tarkoitus kerätä vähintään 250 000 euroa. Tämän hetkinen tilanne on se, että vajaat 200 000 euroa on kasassa, mikä Ahokkaan mukaan tarkoittaa kahden, kolmen osakkaan puuttumisesta.

Osakkeita voidaan jakaa aina 500 000 euroon saakka. Myös sijoitusyhtiö Sangen Oy haluaa olla mukana mallastamossa. Päätöstä ei vielä ole tehty, mutta asiasta on jo puhuttu.

– Jos ensi vuoden syksyllä päästään käynnistämään projektia, tuote-erät valmistuivat alkuvuodesta 2021. Varmaan sitä ennen on jo tehty päätöksiä laajentamisesta, ja todennäköisesti myös uudesta osakeannista, jotta investoinnin kokonaissumma, 2,4 miljoonaa euroa, saadaan kasaan.

Toinen tavoite on luoda viidessä vuodessa suomalainen gluteeniton ohra. Uusia geenimuotoja gluteenittomaan ohraan on jo löytynyt, ja nyt ne täytyy risteyttää suomalaisen ohran kanssa, jotta siitä tulee Pohjois-Suomessa viljeltävä.

– Iso osa työstä tehdään laboratoriossa, jonka jälkeen tehdään koeistutukset, viralliset lajikekokeet, jotka vaaditaan siihen, että lajike voidaan rekisteröidä ja siitä voidaan tuottaa siementä, kasvitekniikan erikoisasiantuntija, tohtori Eero Nissilä sanoo.

Nyt lajikekokeita on toteutettu Borealin kanssa Siikajoen Paavolassa. Mallastuskokeita tehdään jo syksyn aikana Torniossa.

Ohran lisäksi muitakin viljoja

Suunnitellussa mallastamossa on mahdollista idättää ohran ohella muitakin viljoja, kuten esimerkiksi tattaria, härkäpapua, ruista ja kauraakin.

Mallastamo mahdollistaa uusien tuotteiden kehityksen markkinoille ja sitä kautta tuotannon laajentamisen, jos innovaatioita löytyy.

Rumpumallastamo mahdollistaa savustuksen eli siinä on mahdollista tehdä turpeensavuisia viskimaltaita.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (64)

Jaa, rahaa taas ollaan vailla.
Mitenkäs, milloin se Sangen niitä luvattuja osinkoja alkaa maksamaan?
Palkkaa varmaan osaa tämä puheenjohtaja repiä, mutta olisi hyvä saada aiemmille puheille katetta. En ole varma onko tällaiset projektit sellaisia, millä saadaan kassavirta plussan puolelle.
Ps. Positiivista on se että, Tornion oluet on kyllä hyviä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Gluteenitonta olutta saa ihan normaaleilla menetelmillä tehtyä normaalista ohramaltaasta, kuten muutkin suomalaiset pienpanimot tekevät. Ei tarvitse erikoisuuksia koettaa kehittää ja kasvattaa.
Mallastamoissa katteet ovat olemattomat, kaikki bisnes tuolla alalla liittyy massoihin.
Toivotamme Onnea, hyvä että "pohjoisessa", tai Suomen puolivälissä, on ylimääräistä rahaa laittaa menemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarvitaan vähintään kolme erilaista humalaa. Että siinäpä vaan koeviljelevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikista tulee mukavat kankkuset. Nimeksi sopii paremminkin Perämerenkaaren mellastamo !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kaikki ulkomaalaiset juotetaan humalaan ja päihdeongelmaisia piisaa omasta takaakin. Humalaisten kaupunki ei ole kansainvälisyyttä ollenkaan.
Tänä päivänä nuoriso on raitistunut ja tuollainen liikeidea on aivan hullua tänne pohjanmaalle tulla. Kristillinen nuoriso on täällä enemistöä ja absoluuttista. Konkurssi on panimon tulevaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kun kerroit. Olen jo pitkään epäillyt tuon kristillisen nuorison touhuja. Nyt se paljastui. Juovat siis Absolut-vodkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu ei ole pohjanmaata vaan peräpohjolaa, Lappia oikeastaan, kun Tampereen eteläpuolisilta kysytään. Eihän sitä tietenkää ole pakko kysyä, mutta siltä se oululaisenakin vaikuttaa, kun on asustellut etelä-suomessa, on Oulu vaan niin pohjoisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oluella on pienempi hiilijalanjälki kuin maidolla. Kansantalouden kannalta olutta tulisi suosia ruokajuomana aikuisille maidon sijaan. Maidon tuotanto vie paljon resursseja. Lisäksi se vaatii valtavat tukiaiset. Oluesta puolestaan saa valtio hyvät verotulot. Maidon ja oluen terveysvaikutuksia tulisi tutkia puolueettomasti siten, että aikuiset testiryhmät joisivat molempia juomia saman verran ja saman vahvuisina. Liikakakäyttö molemmissa juomissa on turmiollista. Ainakaan minä en voi juoda yhtään maitoa, koska maha menee kuralle. Oluesta ei mene. Lapsien maidonkäyttö on ok. Aikuisille jogurtti ja vastaavat käyvät valkuaislähteenä. Onpa tutkimuksia, joissa on osoitettu oluella olevan terveysvaikutuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maidosta saa kalsiumia ja maha menee kuralle sen takia että sen käyttö lopetetaan lapsuusiän jälkeen plus Suomessa maito käsitellään joka tekee siitä huonon tuotteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika monelle tuntuu osakeanti olevan uusi asia. Tervetuloa 1900-luvulle vaikka ensin, siitä sitten pikku askelin nykypäivään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahoin pelkään, että tuonkin yrityksen jälkeen Oulussa on yhä enemmän mellastamoja, joiden seurauksia hyvin toimiva sote hoitaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjoisin on Nordkjosbotnissa Tromssan naapurikunnassa, että se siitä "oululaisrsta maaiman pohjoisimmasta". Jälleen kerran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kaikki kykenevät viljelemään humalaa, kysyntä on voimakkaassa kasvussa ja hinta nousussa.
Oluen lisäksi kasvilla on monta muuta käyttötapaa, ja lukuisia hienoja ominaisuuksia.

Vuonna 1442 säädetyssä Kristoffer-kuninkaan uudistetussa maalaissa humalan viljely määrättiin pakolliseksi ja vuonna 1474 lakia parannettiin määräämällä tarhojen seiväsluvuksi 200.
Velvoite humalan viljelystä oli Suomessa voimassa vuoteen 1915 asti.

Humala (Humulus lupulus) voi elää maanalaisen juurakkonsa varassa jopa tuhansia vuosia. Hamppukasveihin kuuluvan humalan maanpäällinen verso on yksivuotinen, mutta itse yksilön uskotaan olevan ikivanha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuo kuvassa on mainoslause Oulussa toimivalle mallastamolle niin heti ollaan epärehellisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei olla. Keskiyön aurinkoa saadaan esim Kalajoella asti. Oulussa aurinko laskee pisimpänä päivänä n 0:21.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänne Ouluun, Lapin perukoille, todellakin kannattaa perustaa mallastamo. Täällä pohjolan yöttömässä yössä kasvanut ohra, joka on mallastettu, on varmasti hyvää kauppatavaraa, vieläkö siihen otettaisiin Lappi-teema mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi kun ei taas tulisi nuorisolle uusi mellastamo. Kyllä pitää viinan juontia hillitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (64)

Uutisvirta

22:22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
22:11
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"
120
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
83
Oulun teatterissa huolestuttiin kaupungille konsulttiselvityksessä ehdotetuista satojen tuhansien eurojen leikkauksista – säästöt johtaisivat kurjistumisen kierteeseen, teatterin johto varoittaa
45
Kahden kiinalaisen turistin epäillään kantavan koronavirusta Ivalossa – ylilääkäri: "Voi olla ihan tavallinen tauti"
44
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maalikuussa
36
Oulun yliopistoon tulee itseohjautuva Toyota, jota hyödynnetään ohjelmistojen kehittämisessä – autossa voi olla jopa 200 miljoonaa riviä koodia
32
Iltalehti: Hallitus valmistelee korotusta lapsilisiin
25
Seitsenkertainen Suomen mestari ja Sotkamon Jymyn pelaajalegenda Jimi Heikkinen liittyy ensi kaudeksi Lipon joukkueeseen ja heti taustaorganisaatioon – "Olen nöyrän innoissani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono aluksi seuraavissa Lapin kunnissa: Inari ja Utsjoki lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image