Oulu

Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyö­rä­var­kauk­sia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maas­to­pyö­ril­lä", ri­ko­sy­li­ko­mi­sa­rio kehottaa

Rikosylikomisario Markus Kiiskisen mukaan polkupyörävarkauksien määrässä näkyvät Oulun maine polkupyöräkaupunkina, pyörien suuri määrä sekä huumausaineongelmat. KUVA: Pekka Peura
Oulu 22.7.2019 11:48 | Päivitetty 22.7.2019 13:26
Mirko Siikaluoma

Oulun poliisilaitoksen rikosylikomisario Markus Kiiskinen kertoo, että kuluva kesä on ollut polkupyörävarkauksien osalta tyypillinen viime kesiin verrattuna. Ilmoituksia varastetuista polkupyöristä on tullut paljon.

– Pyörävarkauksia alkoi kevään korvilla jo näkymään ja niitä valitettavasti on viety ja näkynyt tuolla myynnissä. Onneksi tänä kesänä niitä on pystytty tutkimaan enemmän, rikosylikomisario Kiiskinen kommentoi.

Rikosylikomisarion mukaan polkupyörävarkauksien määrässä näkyvät Oulun maine polkupyöräkaupunkina, pyörien suuri määrä sekä huumausaineongelmat.

– Polkupyörävarkaat ovat tyypillisesti samoja henkilöitä, merkittävä osa heistä on päihteiden käyttäjiä. Polkupyöriä myydään, vaihdetaan rahaksi ja usein rahoitetaan jopa päivittäistä huumausaineiden käyttöä.

Kiiskisen mukaan eniten pyöriä viedään suhteellisesti keskustasta, Kontinkankaan sairaala-alueelta ja Linnanmaalta, eli alueilta joihin työpaikat ja koulutus ovat keskittyneet. Hän huomauttaa kuitenkin, että myös lähiöistä viedään pyöriä.

– Poliisin puolelta valistus on tärkeää: kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä ja sähköpyörillä, vai riittäisikö joku halvempi vähemmän arvokas pyörä. Halvempi mutta liikennekunnossa oleva pyörä kiinnostaisi vähemmän varkaita, Kiiskinen neuvoo.

Aiempina kesinä poliisin tietoon on tullut tietoja rikollisporukoista, jotka liikkuivat pakettiautoilla ja keräsivät auton perään polkupyöriä. Tällaiseen ilmiöön ei tänä vuonna olla rikosylikomisario Kiiskisen mukaan törmätty.

Poliisin tilastojen mukaan Oulussa ilmoitettiin vuoden 2019 ensimmäisen puoliskon aikana 781 kappaletta, eli 3,84 polkupyörävarkautta tuhatta asukasta kohtaan. Helsingin Sanomien mukaan Oulussa varastetaan Suomen isoista kaupungeista eniten pyöriä väkilukuun nähden. Määrä on vielä korkeampi Vaasassa, jossa varastetaan 4,1 pyörää tuhatta henkilöä kohden.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (170)

Ei onnistu sysätä vastuuta pyöräilijän niskaan, ajan just sellasella pyörällä kuin itse haluan. Ei poliisi edes tutki pyöränäpistyksiä ja jos joku jää kiinni niin selviää pienehköllä vapaaehtoisesti maksettavalla sakontapaisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä poliisi voi imaista kehoituksensa halvoilla pyörillä ajamisesta kurkkuunsa. Minä ajan laadukkaalla ja kalliills pyörällä koska se on minulla ajamista varten. Varkaiden takia en rupea liikkumisen laatuani heikentämään. Poliisi voisi tehdä työnsä ja lopettaa lässyttämisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisin täytyy ottaa pyörävarkaudet vakavammin muuten ropisee kansalaisten luottamus nolliin! Miksi järjestelypoliisit eivät voisi hoitaa partioinnin ohella osaa tehtävistä jos rikostutkinta ei kaikkea ehdi käsitellä ? Esimerkiksi sellaiset tapaukset, joissa asianomistaja on jo suorittanut poliisin puolesta tutkinnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pyörävarkaudet vähenisivät, jos pari aktiivisinta varasta sijoitettaisiin pyöränromuun köytettynä alakanavaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi ehkä poliisinkin miettiä, pitäisikö rikollisuudelle tehdä jotain. Muuten tilalle tulee oman käden oikeus ja silloin ei pyörävarkaalle käy hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse ei ole poliisien resurssipulasta, vaan mihin ne kohdistetaan. Nyt autoilijoita kytätään koko ajan, sen voi lukea kalevasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylen jutusta poimittuja pyörävarkaan ja varastetun pyörän tunnusmerkkejä:
"Sama myyjä kaupittelee pyöriä sarjatyönä. Parhaimmillaan samalta myyjältä voi tulla toistakymmentä pyörää myyntiin viikon aikana. Jotkut meistä harrastavat pyörien kunnostamista ja myymistä tietysti laillisestikin – katso, ovatko ilmoitukset muuten luotettavia.

Myyjä panttaa tietoja itsestään. Jos pyörä on myynnissä Facebookissa, onko myyjä omalla vai keksityllä nimellä? Onko hänellä Facebook-ystäviä? Onko hänellä prepaid-liittymä? Eikö hän suostu kertomaan tilinumeroaan, vaan haluaa maksun käteisellä? Haluaako hän tavata vaikkapa asemalla mieluummin kuin kotikulmillaan? Mitä vähemmän myyjä paljastaa itsestään, sitä enemmän häntä on syytä epäillä.

Hinta on epäilyttävän halpa. Ota selvää, minkä verran myytävästä pyörästä pyydetään muualla. Monesti varastettuja pyöriä myydään selvästi alle markkinahinnan. Sille on syynsä: varas tarvitsee rahaa nopeasti, ja kun itse ei ole maksanut pyörästä euroakaan, voi huoletta myydä halvalla.

Myyjällä ei ole tarvittavia papereita. Onko myyjällä kuittia pyörän ostamisesta tai edes alkuperäisiä huolto-ohjeita? Varkaalla niitä ei ainakaan ole. Hän saattaa myös vastata kierrellen ja kaarrellen, kun kysyt häneltä lisätietoja pyörästä.

Myyjä ei tunne pyörää muutenkaan. Usein pyörävaras ei tiedä tarkkaan pyörän ominaisuuksia tai mallia. 21-vaihteista pyörää saatetaan esimerkiksi kaupitella seitsemänvaihteisena, jos siinä on seitsemän takaratasta. Tai sitten uudennäköinen pyörä on ilmoituksessa vain "maastopyörä", eikä esimerkiksi "Nishiki 29" Bigfoot".

Kuvissa on jotain epäilyttävää. Hätäinen pyörävaras ei viitsi panostaa kuviin, vaan ottaa ne sarjatyönä vaikkapa kerrostalon kellarikäytävässä samaa taustaa vasten. Entä näkyykö kuvissa jotain erityistä tuntomerkkiä? Joku saattaa tälläkin hetkellä kysellä pyörän perään Facebookin fillariryhmissä.

Avain on hävinnyt tai lukko on rikki. Jos myyjä sanoo kadottaneensa avaimen, hälytyskellojen pitäisi kilkattaa. Tökeröimmillään varas on voinut peittää murtamansa lukon muovipussilla pyörää kuvatessaan.
Myyjällä on kiire. Niin kuin nettihuijarit yleensä, varastetun pyörän myyjä haluaa solmia kaupat mahdollisimman nopeasti. Muita kyselijöitä on tietysti aina jonoksi asti, ellet juuri sinä osta. Uskoo ken tahtoo."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta alkaa tuntua, että kansalaisten pitäisi ottaa oikeus omiin karvaisiin kouriinsa. Poliisin ja lainsäädäntävallan toimet ei monessakaan asiassa vastaa suurimman osan oikeustajua. Asia kuin asia, niin suurin ongelma tuntuu olevan rikosten uhrien toiminta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkäpä poliisin tulisi autoilijoiden kyttäämisen sijasta keskittyä polkupyörävarkaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulta on varastettu 6 kertaa polkupyörä Oulussa. 3 kertaa sama pyörä, joista 2 kertaa löysin sen ja viimeisellä kerralla lähti taloyhtiön pyörävarastosta lukossa ollut pyörä. Vielä voi palauttaa senkin pyörän..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika monta päällemaalattua maastöpyörää tulee lähes päivittäin bongattua kylillä. En tunne ketään joka oman maastopyöränsä maalaa uudelleen joten veikkaan näiden pyörien olevan näitä varastettuja pyöriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

poliisi Kiiskisen tehtäväkuvaan kuuluu ottaa varkaat kiinni, eikä esittää montako pyörää Oululaisilla pitää olla eri tarkoituksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se kumma kun poliisi alkaa ohjailemaan mitä ihmisten pitäisi ostaa sen sijaan, että keskittyisivät poistamaan ongelmaa. Resursseista on turha valittaa, ei ole yks eikä kaks aamua viiden ja kuuden välillä kun maija on tutkailemassa autiolla moottoritiellä tai kuusamontiellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi on käytännössä voimaton jos vastassa on tuloton ja toimeton henkilö. Laki on nykyään (henkirikokset pois luettuna) peloite vain sellasille ihmisille, joilla on taloudellisesti jotain menetettävää. Tai joilla vielä on jonkinlainen maine menetettäväksi. Sakkolapun voi repiä ja puhaltaa silput poliisien naamalle, jos olet täysin yhteiskunnan tulonsiirtojen varassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne pyörävarkaat usein saatta kiinnikkin jäädä, mut Suomessa kun varastaa vaikka 50 kertaa polkupyörän ja aina jäisi kiinni, niin mitä siitä seuraa? No ei ainakaan rosvolle mitään. Lain suoma etu. Tai no ehkä joskus viikko pantarankaistusta jos ollaan hälle oikein julmia. Kiinnostaako vielä jollakin puuttua tähän massarikollisuuten...varmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka on Oulun poliisipäällikkö? Voisiko hän hoitaa virkaansa ja tehdä tälle asialle jotakin? Kansalaiset ensin ja sitten rosvojen ja muiden kuin suomalaisten asiat. Vai ostaako poliisi jokaiselle oulululaiselle toisen halvemman pyöräversion, jonka voimme jättää ja ajaa kaupunkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (170)

Uutisvirta

6:58
Kiinan koronaviruskuolemien määrä kiipesi yli sadan, vahvistettujen tartuntojen määrä pomppasi yli 4 000:een
6:38
Tieliikennekeskus varoittaa: Satava ja pöllyävä lumi vaikeuttaa ajamista Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa
6:00
Ammatillinen koulutus tarvitsee nyt työrauhaa,  taloudellista turvaa antaisi ammatillisen koulutuksen valtakunnallisen perusrahoituksen nosto Lukijalta
6:00
"Viime vuosi oli karmea" – Lehto Groupin kova kasvu sai johdon euforiaan ja teki ylimieliseksi, eikä varoittavia ääniä kuunneltu, myöntää toimitusjohtaja Hannu Lehto Tilaajille
0:01
Näin Tara Koivukoski selvisi vuosikausia kestäneestä väkivallasta
0:01
Liivijengeissä pyörivän Tara Koivukosken esikoiskirja kertoo selviytymisestä väkivallan syöksykierteessä – "Hyvien riveissä on pahoja ja pahojen riveissä hyviä" Tilaajille
27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

188 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image