Oulu

Oulussa ja muulla Suomessa kuulunut yleinen vaaramerkki oli aiheeton, hälytyksen syynä inhimillinen virhe

Oulu 2.12.2018 15:08 | Päivitetty 2.12.2018 16:14
Anna Leinonen

Yleinen vaaramerkki kaikui eri puolilla Oulun kaupunkia sunnuntaina iltapäivällä. Kaupungin keskustassa sireenin ääni kuului muutamia kymmeniä sekunteja. Päivystävä palomestari Vesa Ek Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta sanoo, että vaaramerkki oli aiheeton.

Suomen hätäkeskuslaitokselta tiedotetaan, että vaaramerkki liittyi uuden hätäkeskustietojärjestelmän testaukseen. Valmistelevien toimenpiteiden yhteydessä tapahtui inhimillinen virhe, joka käynnisti koesoiton eri puolilla Suomea. 

Muun muassa Varsinais-Suomen hätäkeskus kertoo Twitterissä, että Turun, Kaarinan ja Salon alueella on kuultu aiheeton hälytys.

Ilta-Sanomien mukaan myös Pohjois-Savossa on soinut yleinen vaaramerkki ilman syytä.

Uusi hätäkeskusten Erica-tietojärjestelmä otettiin käyttöön tällä viikolla Oulun hätäkeskuksessa. Järjestelmää ollaan ottamassa käyttöön myös muissa hätäkeskuksissa.

Yleinen vaaramerkki on viranomaisten keino varoittaa väestöä välittömästä vaarasta. Se annetaan ulkohälyttimien välityksellä tai kulkuneuvoihin asennetuilla liikkuvilla hälytyksillä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (95)

No mikäs "inhimillinen virhe" se tänään sattui, kun puolen päivän aikaan vonkui sireenit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mikähän virhe yleensä maanantaisin puolenpäivän aikaan sattuu? Oletko mahdollisesti joskus kuullut aiemmin, että maanataisin puoliltapäivin saattaa sireeni ulvahtaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jovain niitä on hyvä testailla... kohta niitä tarvitaan ihan oikijasti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarina ei kerro suorittivatko kansalaiset kuultuaan yleisen vaaraäänimerkin tarvittavat toimenpiteet?Minä en ainakaan kun en kuullut koko äänimerkkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuultu ääni oli testi ääni. Vaara ääni on erinläinen ja pidempi. Testi ääni ei aiheuta toimenpiteitä, soitetaan joka kuukauden maanatai

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuli kuultua kyseinen hälytys ja availin netistä eri paikkojen sivuja ja missään ei lukenut mitään ohjeita. Täytyy kyllä sanoa että on erikoista touhua kun yhtäaikaa taisi olla TV pimeänä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kuului ihan selvästi sisällä ja ulkona keskustassa. Jos joku sanoo ettei kuulunut keskustassa niin silloin kannattaa pestä korvat, mikäli ei auta niin hakeudu lääkärin vastaanotolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt viranomaiset eivät kerro totuutta. Saman aikaisesti TV-lähetysten häiriöt sekä hälytykset useilla eri paikkakunnilla. Melkoinen sattuma. Lienee kuitenkin ulkopuolisen tekemä hyökkäys järjestelmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettei vaan krakkerit ois päässeet systeemiin sisälle, tai vielä pahempi jos vieraan vallan agentit... Pistää mietityttää koko järjestelän luotettavuus kun samalla aamulle vielä katko tvjärjestelmissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaiset menee paniikkiin, kun virhehäly tulee, eivät raukat edes tiedä hälytyksen kestoa ja muotoa.
Melko epeleitä ja tässä taas todistetaan oululainen osaamattomuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi olisi jos purkaisivat nämä pillit pois koska nykyaikana vaara hälytykset voidaan tehdä tekstiviestillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan vitsi. Pistäs ne tukiasemat matalaksi, ja kokeile miten tekstarit sitten toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta hälytyskellojen pitäisi soida jos tällaisia ”vahinkoja” pääsee tapahtumaan. Entä sitten kun Venällä poksahtaa oikeesti Fennovoiman ydinlaitos ja Suomessa tapahtuu inhimillinen virhe. Olisko parempi palkata varalta joku täysjärkinen hoitamaan manuaalisesti hälytyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olimme sisällä melko lähellä Oulun keskustaa eikä mitään kuulunut. Jos sitä täällä soitettiin niin aika hiljainen on ääni kun ei kuulu asuntoihin sisälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvi ihmetellä, että miksei informoitu väärästä hälytyksestä; lieneekö isoimmat virkamiehet ja -naiset luikkineet pakoon, ja he jotka tiesivät töpänneensä alkoivat kiireesti keksimään selityksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pilven muotoinen Suomi jos Keravalla olisi Karhu tonkinut jäteastiaa TV ja Radiot toitottaneet vaarasta ja Polisipartio,Rajamiehet ja Metsästä tuhannenmien voimin ajaneet karhu korpeen,yöksi päivystys PASI-PTR panssavaunu olisi valmiudessa "illalla A-studiossa luonosuojelijat ja Lassila&tikaoja vastakkaisi kuka korvaa jäteastian":))Onse hirveettä puolet Valtion verorahoista käytetään ja peitellään villasella...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvemmin tuolla eteläsä kun vaan mainitaan asiasta, mutta täällä pelkureiden paratiisissa kouhkataan kaksiviikkoa tuutin täydeltä.
Ja onhan tuola eteläsä kuitenkin muutama satatuhatta ihmistä enemmän, kuin täällä peräkylillä.
Niin ja ajatteleha, he sielä eteläsä eivät ammu sitä viatonta luontokappaletta niin kuin täälä, vaan ajavat sen pois asutksien läheltä.
Täytyy sanua, että rohkeita ne on sielä eteläsä meihin verratuna ja ihan hattua pitää nostaa heidän rohkeudelleen. Kannattaisi meidänkin ottaa oppia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (95)

Uutisvirta

17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
16:47
Kaleva oikaisee
16:21
Parisataa digitalisaation asiantuntijaa koolla Oulussa – Euroopan kaupungit haluavat yhdistää voimansa digimurroksessa
16:00
Analyysi: Keskustalla on harteillaan pitkä, tekemättömän työn taakka
15:36
Lisää painetta uudelle hallitukselle – Ennuste: työttömyys uhkaa lähteä nousuun monilla aloilla
56
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
40
Marinin uudelle hallitukselle puhunut Niinistö: "Poliittinen keskustelu käynyt kiivaaksi, ilmapiiri on paikoin tulehtunut" – Rinne jätti jäähyväisensä presidentin edessä
36
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
25
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa
18
HS: Antti Lindtman ei pyri SDP:n puheenjohtajaksi ensi kesänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tietääkö kukaan tappiota tehnyttä sijoittajaa?

Jokainen pitempään sijoittanut on kokenut takaiskuja. Keskimäärin tuotto on kuitenkin positiivinen. Kannattaa ryhtyä muk... Lue lisää...
50€/kk riittää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image