Oulu

Oulussa ja muulla Suomessa kuulunut yleinen vaaramerkki oli aiheeton, hälytyksen syynä inhimillinen virhe

Oulu 2.12.2018 15:08 | Päivitetty 2.12.2018 16:14
Anna Leinonen

Yleinen vaaramerkki kaikui eri puolilla Oulun kaupunkia sunnuntaina iltapäivällä. Kaupungin keskustassa sireenin ääni kuului muutamia kymmeniä sekunteja. Päivystävä palomestari Vesa Ek Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta sanoo, että vaaramerkki oli aiheeton.

Suomen hätäkeskuslaitokselta tiedotetaan, että vaaramerkki liittyi uuden hätäkeskustietojärjestelmän testaukseen. Valmistelevien toimenpiteiden yhteydessä tapahtui inhimillinen virhe, joka käynnisti koesoiton eri puolilla Suomea. 

Muun muassa Varsinais-Suomen hätäkeskus kertoo Twitterissä, että Turun, Kaarinan ja Salon alueella on kuultu aiheeton hälytys.

Ilta-Sanomien mukaan myös Pohjois-Savossa on soinut yleinen vaaramerkki ilman syytä.

Uusi hätäkeskusten Erica-tietojärjestelmä otettiin käyttöön tällä viikolla Oulun hätäkeskuksessa. Järjestelmää ollaan ottamassa käyttöön myös muissa hätäkeskuksissa.

Yleinen vaaramerkki on viranomaisten keino varoittaa väestöä välittömästä vaarasta. Se annetaan ulkohälyttimien välityksellä tai kulkuneuvoihin asennetuilla liikkuvilla hälytyksillä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (95)

No mikäs "inhimillinen virhe" se tänään sattui, kun puolen päivän aikaan vonkui sireenit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mikähän virhe yleensä maanantaisin puolenpäivän aikaan sattuu? Oletko mahdollisesti joskus kuullut aiemmin, että maanataisin puoliltapäivin saattaa sireeni ulvahtaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jovain niitä on hyvä testailla... kohta niitä tarvitaan ihan oikijasti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarina ei kerro suorittivatko kansalaiset kuultuaan yleisen vaaraäänimerkin tarvittavat toimenpiteet?Minä en ainakaan kun en kuullut koko äänimerkkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuultu ääni oli testi ääni. Vaara ääni on erinläinen ja pidempi. Testi ääni ei aiheuta toimenpiteitä, soitetaan joka kuukauden maanatai

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuli kuultua kyseinen hälytys ja availin netistä eri paikkojen sivuja ja missään ei lukenut mitään ohjeita. Täytyy kyllä sanoa että on erikoista touhua kun yhtäaikaa taisi olla TV pimeänä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kuului ihan selvästi sisällä ja ulkona keskustassa. Jos joku sanoo ettei kuulunut keskustassa niin silloin kannattaa pestä korvat, mikäli ei auta niin hakeudu lääkärin vastaanotolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt viranomaiset eivät kerro totuutta. Saman aikaisesti TV-lähetysten häiriöt sekä hälytykset useilla eri paikkakunnilla. Melkoinen sattuma. Lienee kuitenkin ulkopuolisen tekemä hyökkäys järjestelmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettei vaan krakkerit ois päässeet systeemiin sisälle, tai vielä pahempi jos vieraan vallan agentit... Pistää mietityttää koko järjestelän luotettavuus kun samalla aamulle vielä katko tvjärjestelmissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaiset menee paniikkiin, kun virhehäly tulee, eivät raukat edes tiedä hälytyksen kestoa ja muotoa.
Melko epeleitä ja tässä taas todistetaan oululainen osaamattomuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi olisi jos purkaisivat nämä pillit pois koska nykyaikana vaara hälytykset voidaan tehdä tekstiviestillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan vitsi. Pistäs ne tukiasemat matalaksi, ja kokeile miten tekstarit sitten toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta hälytyskellojen pitäisi soida jos tällaisia ”vahinkoja” pääsee tapahtumaan. Entä sitten kun Venällä poksahtaa oikeesti Fennovoiman ydinlaitos ja Suomessa tapahtuu inhimillinen virhe. Olisko parempi palkata varalta joku täysjärkinen hoitamaan manuaalisesti hälytyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olimme sisällä melko lähellä Oulun keskustaa eikä mitään kuulunut. Jos sitä täällä soitettiin niin aika hiljainen on ääni kun ei kuulu asuntoihin sisälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvi ihmetellä, että miksei informoitu väärästä hälytyksestä; lieneekö isoimmat virkamiehet ja -naiset luikkineet pakoon, ja he jotka tiesivät töpänneensä alkoivat kiireesti keksimään selityksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pilven muotoinen Suomi jos Keravalla olisi Karhu tonkinut jäteastiaa TV ja Radiot toitottaneet vaarasta ja Polisipartio,Rajamiehet ja Metsästä tuhannenmien voimin ajaneet karhu korpeen,yöksi päivystys PASI-PTR panssavaunu olisi valmiudessa "illalla A-studiossa luonosuojelijat ja Lassila&tikaoja vastakkaisi kuka korvaa jäteastian":))Onse hirveettä puolet Valtion verorahoista käytetään ja peitellään villasella...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvemmin tuolla eteläsä kun vaan mainitaan asiasta, mutta täällä pelkureiden paratiisissa kouhkataan kaksiviikkoa tuutin täydeltä.
Ja onhan tuola eteläsä kuitenkin muutama satatuhatta ihmistä enemmän, kuin täällä peräkylillä.
Niin ja ajatteleha, he sielä eteläsä eivät ammu sitä viatonta luontokappaletta niin kuin täälä, vaan ajavat sen pois asutksien läheltä.
Täytyy sanua, että rohkeita ne on sielä eteläsä meihin verratuna ja ihan hattua pitää nostaa heidän rohkeudelleen. Kannattaisi meidänkin ottaa oppia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (95)

Uutisvirta

18:04
Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke starttaa Rotuaarilla – tarkoituksena tarjota testialusta ympäristöystävällisille keksinnöille
18:00
Rovaniemeläisen mökin pihalta löytyy viikatemies jos toinenkin – taiteilijalta kysytään nyt vinkkejä betonihaamujen tekoon: "Olen vienyt perinteiset puutarhatontut uudelle tasolle" Tilaajille
17:59
Putinin kehumasta kaasuputkihankkeesta vakuutetaan: kaasua virtaa heti vuodenvaihteessa – Itämeren pyöriäinen estää työt nyt Ruotsissa
17:48
Oululaissiskokset maistelivat Oulun kansainvälisillä suurmarkkinoilla kengurun- ja kamelinlihaa – "Tässä on ihan omanlainen jännä sävähdys, jota en ole maistanut missään muualla"
16:35
Aapo Rautiosta tulee Thunderbolt, kun hän henkihieverissä ja hikipäissään aikoo antaa lavalla 120 prosenttia itsestään
16:15
Maakuntaliitot vaativat EU:n aluekehitysrahoja kokonaisuudessaan Itä- ja Pohjois-Suomeen – "EU-rahoituksen merkitys korostuu idässä ja pohjoisessa"
16:09
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut kaksijakoinen vaikutus, mutta vain Ruotsiin vertaaminen "vajavaista"
101
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
81
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
55
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
49
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
47
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
44
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
29
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image