Oulu

Oulunsalon Salonpään kou­lu­hank­kees­sa päästiin eteen­päin – Uu­den koulun ja päiväkodin rakentaminen voi alkaa kesällä, ja valmista voisi olla tammikuussa 2022

Oulun Salonpään koulun toteuttajaksi on valittu Hoivatilat. Havainnekuva. KUVA: Hoivatilat Oyj
Oulu 18.2.2020 18:47 | Päivitetty 19.2.2020 11:50
Antti Ervasti

Oulunsalon Salonpään koulu- ja päiväkotihanke nytkähti aimo askeleen eteenpäin yhdyskuntalautakunnassa.

Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunta hyväksyi tiistaina Salonpään koulun ja päiväkodin asemakaavan edelleen kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi. Päiväkotia voidaan alkaa rakentaa ensi kesänä. Koululaiset ja päiväkotilapset voisivat aloittaa uudessa talossa tammikuussa 2022.

Kaupunginvaltuusto päätti pari vuotta sitten tiukan äänestyksen jälkeen, että Oulunsalon Salonpäähän rakennetaan uusi koulu 0–6-luokan oppilaille ja päiväkoti, koska nykyinen vuosina 1971–2007 tehty koulurakennus on päässyt liian huonoon kuntoon. Koulun purkaminen aloitettiin viime vuonna. 

Alueella on myös suojeltu ja säilytettäväksi määrätty vuonna 1917 rakennettu vanha puinen koulurakennus, jolle etsitään muuta käyttöä laittamalla se myyntiin.

Rakennus on kaksikerroksinen, ja sen kerrospinta-ala on yhteensä 2 750 neliötä. Koulu ja päiväkoti päätettiin rakentaa vuokrahankinnan kilpailutusmallilla. Toteuttajaksi valittiin Hoivatilat Oy, joka puolestaan valitsi urakoitsijaksi Temotek Oy:n.

Se tarkoittaa, että koulun rakennuttamisesta vastaa kilpailutuksen voittanut toimija, jolle kaupunki maksaa vuokraa vuoteen 2047 eli vuokra-ajan umpeutumiseen saakka. Vuokrasumma on 49 800 euroa kuukaudessa eli 20 euroa neliöltä. Se sisältää siivouksen ja rakennuksen ylläpidon.

Aikanaan Salonpäähän tulee yhteensä 220 lasta. Oppilaat ovat käyneet koulua väistötiloissa viime syksystä lähtien Patamäen koululla.

Kouluasia on herättänyt viime vuosina huolta ja kiistaakin, sillä kaupunki epäröi hankkeen päätöksenteossa. Esimerkiksi joulun alla kolme vuotta sitten Salonpäässä mentiin koululakkoon uuden koulun rakentamisen puolesta.

Juttua muokattu 19.2. kello 11.50: Salonpään päiväkotirakennusta ei ole tarkoitus purkaa, kuten jutussa aiemmin virheellisesti väitettiin. 

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Äh näitä kommentoijia, ottaisi asioista selvää. Esim tämä "läheinen" koulu 3 km päässä on ollut jo vuosia liian pieni (ja homeessakin). Ja sieltäkin käydään jo väistötiloissa koulussa. Onkohan kukaan laskenut yhteissummaa mitä tulevat nämä väistötiloihin kuljetukset koko suur Oulun alueella vuodessa kustantamaan?
Ja lisäksi moni kommentoijista on sitä mieltä ettei Salonpäähän tarvita koulua ollenkaan. Eli tällä logiikalla kaikki ala-asteet joissa oppilaita "vain" 220 tulisi lopettaa.. 🤔
Tätä en ymmärrä että jos tontille jää tämä vanha terve rakennus, miksei sitä käytettäisi koulutilana tai päiväkotina.
Ja turha märistä enää mistää kuntaliitoksista, se moka tuli tehtyä.
Oulunsalossa on n 10 000 asukasta, eli aika isosta "asuinalueesta" on kyse.
Mahdollisuuksia olisi hyödyntää aluetta, on lentokenttää, hyviä retkeily ja ulkoilumaastoja, merenrantaa, satamaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kanta-Oulun alueella on monia Salonpäätä pienempiäkin kouluja, siis ihan kaupunkialueellakin. Ja Salonpää siis on Niemenrannan sivukoulu, ei edes hallinnollisesti itsenäinen yksikkö. Tämänhetkinen oppilasmäärä Salonpäässä on 146 oppilasta, ja esim. itsenäisessä Tuiran koulussa (joka sivuillaan oikein mainostaa itseään yhtenä Oulun pienimmistä kouluista) on 204 oppilasta. Niemenrannassa ja Salonpäässä on yhteensä yli 550 oppilasta luokilla 0-6, tällaisia massiivikoulujako oikeasti halutaan?

Sen verran pitää korjata entisen Niemenrannan koulun oppilaan äitinä, että hometta sieltä ei ikinä ole löytynyt. VOC-yhdisteitä siellä sen sijaan on ollut (onko siis vieläkin remontin jälkeenkin?).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuiran koulu käsittääkseni lakkautetaan. Pieniä sivukouluja olisi järkevä säilyttää myös kaupunkialueella. 1-4 luokkien alakouluja Keiskan tyyliin paljon. Isommat oppilaat voidaan keskittää isompiin yksiköihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli kaikki jotka vastustavat yli 200 oppilaan koulua, joka toimii isommalle koululle sivukouluna alkaapi tästä eteenpäin kiivaasti vaatimaan tämän tuiran koulun lopettamista kun vaan oppilaita siellä on "vain" alle 150!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan pointti on se, että täällä on kamala itku koulusta, joka oppilasmääränsäkin takia puolustaa paikkaansa. Yritetään saada tungetuksi näitä lapsia jo muutenkin täynnä olevaan pääkouluun, joutuen koulukuljetuksiin suurin osa lapsista. Joku ihme ajattelumalli tuntuu olevan kanta-Oulussa, että kaikki syrjempänä sijaitsevat koulut voidaan laittaa kiinni kustannussyistä, vaikka saman kokoisia yksiköitä toimii alle 10 kilometrin päässä Oulun keskustastakin, ilman että näiden olemassaoloa kukaan kyseenalaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esim. Tuiran koulun olemassaoloa on paljonkin kyseenalaistettu ja mahdollinen lakkautus tulossa. Kanta-Oulun alueelta lakkautettu ainakin Värtön ja Mäntylän pikkukoulut. Olisi järkevää taata kaikista pienimmillä 1.-4. luokkalaisille lähikoulut. Tätä isommille keskitetympi ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienet liittyneet kunnat ovat kuntaliitoksen jälkeen tulleet kantaoululle erittäin kalliiksi. Tässä yksi esimerkki aivan liian isosta hintalapusta. Kantaoulun veroäyriä nostettiin ja liittyneiden kuntien asukkaat pääsivät halvemmalla ja saivat pienemmän veroäyrin. Kantaoulu ei liitoksesta hyötynyt vaan sai riesakseen valittajien armeijan ja lisää menoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin se Hoivatilat myytiinkään, onko meillä nyt vuokrakoulu Hollantilaisilta vai Briteiltä vai kuka sen omistaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä turha ja typerä kouluhanke! Vieressä olisi toinen koulu johon mennä mutta kun ei niin ei. Ei olisi ikinä pitänyt tehdä kuntaliitosta. Rahat menee Oulunsalon ja Kiimingin kouluverkon ylläpitämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieressä (3 km) on toinen koulu mihin ei mahdu edes sen omat nykyiset oppilaat vaan sieltäkin kulkee pari luokkaa evakossa muualla. Eli sinne ei mahdu mitenkään päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin viereiseen kouluun? Jos niemenrantaa tarkoitat, niin sekin koulu on tupaten täynnä ja sen vuoksi siitäkin koulusta luokkia tällä hetkellä patamäessä. Kun ei mahdu, niin ei mahdu. Ota asioista selvää ennenkuin rupeat turhia mölisemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoijien kannattanee tarkistaa faktat ennen kuin kovin harmistuu asioista, ei harmita jatkossa niin paljon. Mahtava juttu, että kaikilta kerättäviä veroäyrejä käytetään tasapuolisesti kaikkien kuntalaisten hyväksi, eikä pelkästään kanta-Oulun hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salonpääläiset älähtävät... Mutta veronmaksajien kannalta Niemenrannan suurempi laajennus olisi ollut n. 10M€ edullisempi ratkaisu pitkän aikavälin tarkastelussa. Se vaan on fakta. Samoin kun se, että lisätilaa siellä tällä hetkellä tarvitaan. Väestöennusteet näyttävät laskevaa suuntaa oppilasmäärille. Se oliko ratkaisu kyläpolitikointia, jää jokaisen arvioitavaksi. Tehdyt ratkaisut vaikuttavat myös tuleviin ratkaisuihin, joten oletan että Perlaconin selvityksen myötä näitä tulee eteen, myös kantaoululaisille. "Meidän kylä"- ja "Meidän aate ensin" -ajatuksilla ei hyvää luottamusta ja tulevaisuutta rakenneta koko Oulun tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites tää case-Ritaharju? Kummasti sielläkin tuntuu tulevan lapsimäärät yllätyksenä, kun jo neljäs vai viides laajennus on ihan täynnä ja lapsia pitäisi laittaa evakko-opiskelemaan muualle ja lisää vaan silti tontteja jaetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omakotitalorakentaminen purkautuu uusille alueille, kuten Ritaharjuun. Toistuva mitoituksen ylitys kertoo siitä, miten hankalaa on arvioida montako lasta alueelle tulee. Laskelmat ennakoivat jotain keskimääräistä oletusta, mutta jos 100 taloon tulee keskimäärin yksikin lisää, puhutaan jo useasta luokasta. Täällä päin on myös paljon lapsiperheitä joissa keskivertolapsimäärät ovat moninkertaiset. Uudet asuinalueet houkuttelevat ja kaupungin tulee kuitenkin tarjota myös mahdollisuus tähän. Parhainkin arvio on arpapeliä.

Ongelma on oppilashuippujen tasaaminen. Ritaharjussa nämä useat pikkuyksiköt, joista suuri osa on vuokrattuja tilaelementtejä, on helpompi poistaa tarpeen vähentyessä. Eli siellä se on osattu (ainakin osittain) jo ennakoida.

Salonpään opetustilatarve olisi voitu ratkaista edullisemminkin. Se mikä sinne on nyt osoitettu on jatkossa leikattava jostain muualta. Kun Oululla on selkeä sopeuttamistarve talouden suhteen, ei pysyviä helpotuksia tule kuin verkkoratkaisuista ja keskittämisestä. Koko Suomi on tyhjenemässä ja pakkautumassa pariin kasvukeskukseen. Sama ilmiö näkyy myös kaupunkitasolla, valitettavasti. Ouluun tulee vielä jonkin verran väkeä maakunnista, mutta väestömäärä näyttäisi kääntyvän laskuun jo melko pian. Osalla asuinalueista tulee tilanne, että niillä olevat rakennukset eivät kelpaa kenellekään. Iso kysymys myös Oulun kannalta on, mihin oikeasti kannattaa sijoittaa ja mitä omistaa. Ja mihin meillä on aidosti varaa. Kaupungin omistamat rakennukset ovat osittain jo nyt arvottomia tai jopa negatiivisia arvoltaan. Ikärakenteen muutos johtaa vastaavasti kustannuspaineeseen sosiaalipuolella. Oulun kantokyky on rajallinen ja ratkaisut pitää tehdä ennakoidusti. Jos niitä siirretään aina vaalikaudelta toiselle, tulee piste jossa sille asialle ei voida mitään. Kuntatalouden tilanne koko Suomessa on surkea, mikä pitäisi tajuta jo kuntalaistenkin.

Nähtäväksi jää, onko Oulun päättäjillä selkärankaa tehdä heille kuuluvat ratkaisut, vai valutetaanko se virkamiesten kontolle. Samalla nähdään myös miten suuri tekohengitys millekin yksikölle annetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännää, miten samaan aikaan puolustetaan Pikkaralan koulua (37 oppilasta) ja Sanginsuun koulua (Myllyojan sivukoulu, 28 oppilasta), niin Salonpää (Niemenrannan sivukoulu, 146 oppilasta) aiheuttaa näppylöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun aina valitetaan liitoskuntien kouluinvestoinneista (joita on siis Salonpää, Niemenrannan laajennus ja Kiimingin Jokirannan koulun korvaaminen), niin mitäs kanta-Oulussa on viime aikoina tehtykään?

Remontoitu ainakin Myllyoja, Pöllönkangas, Kaukovainio (vai rakennettiinko tämä ihan uusiksi), Pohjankartano.
Rakennettu Talvikangas, Hiukkavaara ja ties kuinka monennet laajennukset Metsokankaalle ja Ritaharjuun ja uusia tarvittaisiin.
Remontiin menossa ainakin Maikkula, Leinonpuisto, Lyseo sekä OAMK:lta vapautuvat koulu- ja lukiokäyttöön tulossa olevat tilat

Kyllä, kaikki tarpeellisia remontteja ja uudisrakennuksia. Sattuvat vaan olemaan kanta-Oulussa, joten kukaan ei näitä kyseenalaista.

Ja tähän Salonpää-Niemenranta -akseliin viitaten: Kuinka moni kanta-Oululaisista olisi valmis siihen, että yhtäkkiä Heikkilänkankaalta alkaisi alakouluaiset kulkeakin Maikkulaan? Tai Kynsilehdosta Hintan sijaan Talvikankaalle? Jylkynkankaalta Pöllönkankaan sijaan Norssiin? Salonpäässä vielä harva lapsista asuu koulun vieressä, vaan iso osa kulkee kauempaa niemeltä. Eli koulumatka Niemenrantaan ei tarkoittaisi 3 kilometriä, vaan mahdollisesti 5 - 8 kilometriä, mikä tarkoittaa joka luokka-asteella koulukuljetusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä!! Ja suljetaan kaikki alle 300 oppilaan ala-asteet ni katotaan kuinka kanta oululaiset ja keskustasta 5 km säteellä asuvat vanhemmat olisivat vain hyvillään kun tuleen"säästöä"..
(sarkasmia)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kyläkoulut lopetetaan, oletuksena on ettei kyseiselle alueelle enää muuta niin paljon lapsiperheitä. Näin se ikävä kyllä on. Kun palveluja ei enää tarvi tulevaisuudeesa järjestää haja-asutusalueelle, tästä saadaan säästöä. Kanta-Oulun kouluihin on järkevämpi panostaa, jotta väestö keskittyy. Ennusteet näyttävät reuna-alueiden lapsiluvun radikaalia pienentymistä. Valitettavasti on älytöntä tekohengittää näitä alueita ja samalla "huijata" joku lapsiperhe sinne muuttamaan. Kaupungistumiskehitys koskee koko Suomea. Jossain vaiheessa myös kanta-Oulun kasvu tulee hidastumaan. Nyt pitää tehdä oikeita päätöksiä, jotta Oulu tulee säilyttämään edes rippeitä elinvoimastaan. Reuna-alueet tulee ajaa maltillisesti alas. Huolehditaan hyvin siellä jo asuvista lapsista, mutta annetaan selvä viesti, ettei näille alueille voida tehdä enää isoja investointeja. Inhimillisin ratkaisu olisi se, että pienimmille lapsille järjestetään koulunkäynti mahdollisimman läheltä. Kaikki jo olemassa olevat terveet rakennukset väliaikaiseen koulukäyttöön. Isommat lapset voidaan kuljettaa sitten kauemmaksi. Tehdään esim. isoja 5-9 luokkien kouluja. Salonpaan-Niemenrannan isompien kohdalla se voisi tarkoittaa keskittämistä yhteen isoon kouluun Oulunsalon alueella tai hieman kauempana. Näin pitäisi toimia Pikkaralassa sun muissa pienissä kylissä. Avoimesti myös kerrottaisiin, että 10 vuoden päästä ei enää lähikoulua ole. Siihen asti turvataan kaikista pienimmille opetus mahdollisimman läheltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
11:00
Kipujen mies ja sairauden tuttava – oululainen pastori Kauko Uusila kärsi vuosikausia kroonisesta kivusta ja lukee nyt kärsimyksestä kertovia raamatunkohtia uusin silmin Tilaajille
11:00
Perhe rakensi 35 neliön talon ja viihtyy pienissä tiloissaan: "Moni on sanonut tämän tuntuvan isommalta kuin neliöt antaisivat ymmärtää" Tilaajille
10:00
"Oi, kuinka me kankeat suomalaiset halaammekaan toisiamme": Kysyimme tutkijoilta, miltä elämämme näyttää pandemian jälkeen – Mutta entä, jos mikään ei muutu? Tilaajille
10:00
Orpo ja Limnéll: Näkymä tulevasta parantaa kriisinsietokykyä – tautihuippuun mennessä tarvitaan tiekartta kohti normaalia
9:21
Suomalainen Koronan anatomia -podcast versioidaan Tansanian yhteisöradiolle – Tekijät haluavat katkoa valeuutisilta siipiä
9:01
THL:n pääjohtaja: Uudenmaan rajojen avaaminen lisää koronatapauksia muualla – THL:n rajut budjettileikkaukset hidastivat koronatestaamisen laajentamista Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
17
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

201 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image