Oulu

Oulun yliopistossa kehitteillä kaksi hanketta, joiden tarkoitus on kehittää ni­vel­rus­to­vau­rioi­den hoitoa: "Ris­ki­ryh­mäs­sä ovat urheilevat, kovia kon­tak­ti­la­je­ja harrastavat"

Simo Saarakkala ja Gabriela Lorite. KUVA: Juha Sarkkinen
Oulu 25.6.2019 10:54
Antti Karvonen

Oulun yliopistossa on meneillään kaksi merkittävää hanketta, jotka kehittävät nivelten rustovaurioiden diagnoosimenetelmiä ja hoitotapoja. Molemmat hankkeet ovat kolmivuotisia, ja ne kytkeytyvät toisiinsa, Oulun yliopisto tiedottaa.

MIRACLE-hankkeen pyrkimyksenä on kehittää uusi työkalu nivelrustovaurioiden diagnostiikkaan. RESTORE-hankkeen tavoitteena on kehittää nanoteknologiaa hyödyntäviä keinotekoisia soluväliainemateriaaleja nivelten rustovaurioiden hoitoon.

Oulun yliopistossa hankkeista vastaavat mikroelektroniikan tutkimusyksikkö (MIC) ja lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikkö (MIPT). Hankkeiden rahoituksen päälähde on Euroopan Unionin Horisontti 2020 -ohjelma.

Maailmanlaajuisesti nivelrikosta kärsii 242 miljoonaa ihmistä. Monet heistä ovat iäkkäitä, mutta nivelten rustovauriot koskettavat myös nuorempia ikäryhmiä.

– Nuoremmillekin sattuu onnettomuuksia ja riskiryhmässä ovat urheilevat, kovia kontaktilajeja harrastavat. Muun muassa jääkiekko ja jalkapallo ovat tyypillisiä riskilajeja, akatemiatutkija Gabriela Lorite kuvailee.

Professori Simo Saarakkalan mukaan nivelrustovaurioiden hoito on hyvin haastava kenttä. Hoitokeinoja on etsitty jo kymmeniä vuosia. Eri projekteissa on yritetty kehittää keinorustoa, mutta tähän mennessä ne ovat epäonnistuneet. Hoito on tällä hetkellä lähinnä sitä, että pyritään liikkumaan oikein ja lievittämään kipua.

– Joitakin keinoja on. Hyvin paikallista rustovauriota voidaan hoitaa injektoimalla rustosoluja ja kasvattamalla keinorustoa, mutta ominaisuuksiltaan se ei vastaa ihmisen omaa rustoa. Nivelrikosta puhutaan silloin, kun sairaus on edennyt pidemmälle.

Loriten mukaan tutkijoiden tähänastiset tulokset näyttävät lupaavilta. Hankkeet vaativat paljon tutkimusta ja monitieteistä yhteistyötä, mutta hyvä tutkimusryhmä on toimiva ja pitkäjänteinen. Hankkeet ovat laajoja ja kansainvälisiä, ja niissä on useita partnereita Oulun yliopiston lisäksi.

Väärin diagnosoitu ja hoitamaton nivelvamma johtaa usein toistuvaan nivelrikkoon

MIRACLE-hankkeessa tavoitteena on täysin uusi mittaustekniikka, jonka avulla lääkäri saa niveltähystyksen aikana objektiivista mittaustietoa potilaan kudosten rakenteesta ja koostumuksesta. Nykyinen käytäntö on, että kirurgi arvioi nivelen sisäisiä kudoksia silmämääräisesti ja kokeilee niiden jäykkyyttä tylpällä instrumentilla omaan kokemukseensa nojautuen. Nivelvaurioita voidaan tarkastella myös ilman nivelen tähystystä röntgen- ja magneettikuvissa, mutta lievemmät tapaukset eivät vielä erotu niissä.

Diagnostiikan kehittäminen on erityisen tärkeää, koska väärin diagnosoitu ja hoitamaton tai väärin hoidettu nivelvamma johtaa usein myöhemmässä vaiheessa nivelrikkoon.

Kehitteillä siirre jolla ruston rakenne saadaan korjattua

RESTORE-hankkeessa tutkijat pyrkivät kehittämään toimivan siirteen, jolla vaurioituneen ruston rakenne korjaantuu. Tässä hyödynnetään niin sanottuja toiminnallisia nanomateriaaleja.

-Nanomateriaalit ovat kemiallisia aineita, joiden hiukkaskoko on hyvin pieni. Nano tarkoittaa 10-9. Esimerkiksi nanometri on millimetrin miljoonasosa, eli paljon pienempi kuin vaikkapa yhden hiuksen paksuus. Nanomateriaalit ovat yleisesti käytössä monilla aloilla, esimerkiksi elektroniikassa, mutta lääketieteessä niiden käyttö on vielä melko uutta, Lorite selittää.

MAINOS

Kommentoi

Miten oikeat ruokailutottumukset? Kasvikset ja juurekset eivät kasvata rustoja, vaan tarvitaan monipuolista VAHVISTAVAA ravintoa, jodipitoista suolaa pitää saada ruoassa päivittäin riittävästi. Oikeaa ja riittävää ravintoa ei voi ohittaa nivelten rustovaurioiden hoitoa suunniteltaessa. Ne yksilöt, jotka syövät hyvin monipuolisesti ja harrastavat/ovat harrastaneet vuosia myös rasittavia liikuntalajeja, ovat terveitä eikä heitä nivelrustovauriot vaivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovien kontaktilajien harrastaminen on oma valinta. Kun sitten luut ja nivelet menee pilalle, niin yhteiskunta satsaa tähän voimavaroja joita tarvittaiiin oikeiden sairaiden hoitoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla manifestilla oikeastaan suljet pois kaikkien sairauksien hoitamisen julkisilla varoilla. Harva sairaus on sellainen, että se kehittyy itsestään ilman yksilön omaa myötävaikutusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

141
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
67
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
54
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
46
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
34
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
33
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Sulla saattaa olla liian kiire? Hetikaikkimullenyt hosujille tulee varmasti vaikeuksia, koska menestyksellinen day treid... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image