Oulu

Oulun valtuusto pui budjettia: Vain pieniä muu­to­se­si­tyk­siä, miljoonilla kasvava alijäämä huolettaa

Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa puitiin maanantaina perusteellisesti ensi vuoden budjettia, josta lopullinen päätös tehdään viikon päästä. KUVA: Pekka Peura
Oulu 10.12.2018 23:38
Antti Ervasti

Kokonaisuutena valtuustoryhmät olivat tyytyväisiä budjettiesitykseen.

Oulun kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina puimaan kaupungin ensi vuoden talousarviota ja vuosien 2020–2021 taloussuunnitelmaa.

Valtuustoryhmät ottivat kantaa ryhmäpuheenvuoroissaan, ja valtuutetut esittivät arvionsa sekä muutosesityksensä omissa puheenvuoroissaan. Lopullisesti valtuusto nuijii budjetin paikalleen vuoden viimeisessä kokouksessa ensi maanantaina.

Kaupunginhallituksessa budjettiesityksen vuosikate pieneni 58 miljoonasta eurosta 51,4 miljoonaan euroon.

Alijäämä kasvoi vajaaseen 30 miljoonaan euroon 23 miljoonasta.

Nettolainaa otetaan 84 miljoonaa euroa, kun kaupunginjohtaja olisi esityksessään ottanut vain 77 miljoonaa. Investointien määrä tullee olemaan 135 miljoonassa.

Yleinen linja tuntui olevan, että budjettiesityksen kanssa voidaan elää. Korjausesitykset olivat enimmäkseen pieniä ja maltillisia.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Kolmonen kiitteli, että budjettiesityksessä ilmenee orastavaa konsensushenkeä ja yhdessä tekemistä, mutta alijäämäisyys harmittaa.

– Oulunsalon hammashoitolan lakkautusta emme näe järkevänä, sillä siinä ovat jääneet kustannusvaikutusten laskelmat tekemättä.

Oulunsalon hammashoitolan lakkautuksen perumista esitettiin useamman valtuutetun suilla yli puoluerajojen.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Janne Heikkinen kiitteli myös konsensusta, mutta hänen mukaansa aivan kaikki puolueet eivät sitoutuneet siihen periaatteeseen, että menoja ei lisättäisi.

– Ilman kokoomusta ja muutamaa muuta talouskurissa vastuullista puoluetta kaupunki saattaisi ottaa pahimmillaan ensi vuonna 135 miljoonaa euroa lisää lainaa, Heikkinen sanoi.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Raudaskoski linjasi, että menojen leikkauksia on muun muassa hyvinvointipalveluissa tehty niin paljon, että olisi aika laittaa sille piste.

– Hyvinvointipalvelut eivät sen takia kaikilta osin palvele kaikkia kuntalaisia riittävän laadukkaasti.

Kaupungintalon edessä ennen valtuuston kokousta pidettiin perussuomalaisten organisoima mielenosoitus, minkä takia valtuuston kokouksessa nähtiin poikkeuksellisen paljon vartijoita turvaamassa kokousta. KUVA: Pekka Peura

Vihreiden Jenni Pitko sanoi ryhmäpuheenvuorossaan, että korkea investointitaso ja kaupungin saamien tulojen väheneminen muodostavat tiukan yhtälön. Velkaantumisen tahti huolettaa.

SDP:n ryhmänjohtaja Pirjo Sirviö kiitti, että sivistys- ja kulttuuripalvelujen sekä hyvinvointipalvelujen määrärahat kasvavat. Silti demarien mielestä on tärkeää, että tehdään rakenteellisia uudistuksia ja tehostetaan toimintoja talouden tervehdyttämiseksi.

Perussuomaisten Juha Vuorio piti tervetulleena kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin syvenevää yhteistyötä.

– Sitä pitää ehdottomasti jatkaa, kävipä sote-uudistuksessa miten tahansa.

Kristillisdemokraattien Marja-Leena Kemppainen sanoi, että vaikka työllistymistä tuetaan monin toimin, Oulun työttömyys on edelleen liian korkea. Valtion korkeasta työttömyydestä asettamat sakkomaksut ovat näin ollen myös liian korkeita.

Sinisten ryhmänjohtaja Anne Snellman kiitteli sitä, että Oulu yhä enemmän toteuttaa investointeja vuokramallilla.

– Se tuottaa kaupungille säästöjä ja laadukkaampaa rakentamista.

Asyl-ryhmän Junes Lokka esitti, että valtuutetut pienentäisivät omia palkkioitaan tai luopuisivat niistä kokonaan.

Lokka esitti myös, että kaupungintalo jätetään remontoimatta, Oulu-halli laajentamatta eikä kaupunkipyöräjärjestelmää otettaisi käyttöön.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Puikaahan budjettia ja tehkää veronkorotuksia, niin "hoidatte" taloutta. Vaikka teikäläisistä suurinta osaa ei kiinnosta, soisi teidän puhuvan myös oululaisten turvallisuudesta. Toki haluatte puolueenne ohjeiden mukaisesti lakaista ongelmat maton alle, mutta mitä hirveyksiä on edessä jos ongelmista vaietaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreille: Jos velkaantuminen huolettaa, niin tässäkin asiassa saattaa vain olla kyse sattumanvaraisista yksittäistapauksista, jotka ovat pakkaantuneet Oulun alueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otetaan vaan lisää velkaa kun halvalla saadaan. Uusi ja hieno jäähalli Kärpille, torille muutama kuoppa lisää ja pöhinää täynnä olevalle Rotuaarille lisää torneja💪🏿👏🏻👌🏿🤣😂😅

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensi vuonna palkat nousevat julkisella sektorilla jälleen merkittävästi, mikä nostaa kaupungin menoja jälleen todella paljon. Tähän olisi pitänyt vastata vähentämällä muita kustannuksia. Muun muassa kiinteistökustannuksia pitäisi painaa alaspäin. Päätöksenteon tasolla se vaikuttaa erittäin vaikealta: vanhoista tiloista - Lyseo ja kaupungintalo - halutaan pitää kiinni, ja uusia on pakkokin rakentaa. Samaan aikaan urheilurakentamiseen panostetaan rajusti. Toisaalta Raksilan jäähalli henkii retromieltä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kaupungilla on vara haaskata n 20 miljoonaa euroa johonkin kulttuuripääkaupunki hömppään. Käsittämätöntä. Kyllä kulttuurielitiillä on vara mällätä veronmaksajien rahoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on aina kivempaa kun voi toisten taskuista elellä. Ilman mitään vastuuta ja riskiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän tässä ottaakin päähän, kun tuilla elävät toisten taskuista siipeilemällä elää hulppeaa elämäänsä.
Ei mitään vastuuta tarvitse ottaa, kun asuminenkin maksetaan ja vastikkeettomasti vain hengaillaan päivästä toiseen toisten elättäminä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaupunginteatteri pitäisi myydä jollekin yksityiselle teatteritoimintaa harjoittavalle yhtiölle, ei kaupunginteatterin ylläpitäminen kuulu verovaroista kustannettavaan toimintaan,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kuuluu ihan niin kuin kirjaston ylläpitokin, tai se, että sinulle tarjotaan verovaroista terveydenhuolto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkamiehet tekee työt ja politikot esittelee ja painaa salissa nappia. Tarvitaanko molempia ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olemme matkalla kohti tuhoa, meidän sukupolvi matkustaa vielä I-luokassa ! Missä ne irtisanomiset viipyy, kuntaliitoksen tuomilla säästöillä nekin perusteltiin. Vuosi sitten aloitettiin YT-neuvottelut, mutta uusia virkoja on vain lisätty. Nyt velka kasvaa ja syrjäseutu rappeutuu, eikä edes 500 000 euron kaupunkipyörät tai Rotuaarin kattaminen tuo lohtua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on katso mukavampaa laittaa maksut omien lasten ja lasten lasten maksettavaksi. Tärkeintä on kunhan ITSE saa AHMIA kakusta niin paljon kun sielu sietää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei terveyskeskuksiakaan olisi kaikkia tarvinnut lopettaa,..käynimaksuja olisi hieman nostettu ja työllisyys sekä terveyspalvleut, niin tuloa olisi kaupungille tullut...sitä se tämä valtion yksityistäminen tettää,polttoaine ja matkakulut vain nousee asukkaille , kaupunki menettää tuloja ja valtio rikastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niitä terveykeskusten lakkautumisista säästyneitä rahoja oltu korvamerkitty mihinkään, ne voidaan käyttää vaikka keskustan vetovoimaisuuden kehittämiseen, ostetaan vaikka joku himmeli Rotuaarille. Paras tulos kaupungin kannalta olisi ollut lakkauttaa terveyskeskset ja nostaa hintoja, saataisiin tuplahyöty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rohkeus puuttuu. Puheissa mainostetaan torjuntavoittoja kulujen kasvun leikkaamisesta, mutta näytöt puuttuvat. Miten vaikeaa se voi olla siirtää esim. kaupungin toimintoja vuokratiloista omiin tiloihin, joita on kuntaliitosten myötä yllin kyllin tyhjillään eri puolilla kaupunkia? Vai onko niin, että mukavuudenhalu ja imagosyyt eivät anna myöden siirtää toimintoja esim. Oulunsalon vanhalle kunnantalolle? Mistähän saisi rätingin, josta näkisi kaupungin maksamat vuokrat? Jos halua olisi, niin keinotkin löytyisivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko 84 miljoonan euron nettolainasta 50 miljoonaa kulttuuripääkaupunkihakemusta varten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' Oulu yhä enemmän toteuttaa investointeja vuokramallilla. – Se tuottaa kaupungille säästöjä ja laadukkaampaa rakentamista. ''
Ei se ole ihme että budjetit paukkuu ja velka kasvaa. - Kun turhille välikäsille maksetaan voittojakin niin kaupunki muka säästää !

'' ... vaikka työllistymistä tuetaan monin toimin, Oulun työttömyys on edelleen liian korkea. Valtion korkeasta työttömyydestä asettamat sakkomaksut ovat näin ollen myös liian korkeita. ''
Noilla sakkomaksuilla (tasolla 20 miljoonaan) kaupunki työllistäsi suoraan helposti 300 henkilöä - mutta ei - ne rahat pitää maksaa valtiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Business Oulu on kyllä täysi vitsi! Miljoonia syydetään täysin turhanpäiväisiin hankkeisiin💸💸💸💸

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Tästä tuli mieleen että mitä kuuluu kultaprinsille?
Siinä näkee jo kaupungin taidot käytänössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

15:49
Kuhmon Jonkerissa keskisuuri maastopalo
15:21
Nordea kertoo mediayhtiön kuvanneen pääkonttorin tiloja luvatta – drone lensi vain metrien päässä ikkunoista
15:20
Vaihtoehtomusiikin tapahtuma siirtyy lähemmäksi Oulun keskustaa – lauantain Pikipop havittelee nyt urbaania henkeä
15:11
Oulussa poliisien murhan yrityksestä syytetyn miehen tuomio lieveni edelleen hovioikeudessa
15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
55
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
32
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
32
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
25
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

137 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image